Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z Czerwonym mostkiem

Ogród z Czerwonym mostkiem

Kaisia 20:51, 26 wrz 2011

Deschampsia flexuosa 'Aurea' ta ma zwłaszcza piękny kolor wczesną wiosną

wygląd w kwietniu zobaczcie ten kolorek

Turzyca niedźwiedzie futerko

Rabata przed domem w kolejnej odsłonie tym razem rozdzieliłam żurawki i za nimi posadziłam turzyce

Rosną też tam moje ulubione gracilimusy

Kaisia 20:52, 26 wrz 2011

hanka_andrus napisał(a)
I dla mnie! Też dziękuję.

Pewnie Haniu ze dla Ciebie też
Ana 20:56, 26 wrz 2011

I z mysla o mnie i mojej rabacie, która dziś ma powstać Dziękuję

właśnie mialam pytać co to za trawka ta niska pięknie przewieszająca się, a już wiem, że to Carex comans 'Frosted Curls'
nie jest ekspansywna?

gracilimusy masz bardzo dorodne!! Są na mojej żelaznej liście
Kaisia 20:59, 26 wrz 2011

marzena napisał(a)
bardzo piękne kompozycje traw
mam pytanie o trawę Red baron - właśnie ja kupiłam i posadziłam... czy jest ekspansywna ( bo tak się dowiedziałam), czy zimuje bez problemu ?a może tez jakieś inne sprawy związane z jej uprawą ?

Marzenko trawkę Red Baron mam od zeszłego roku zimowała pod okryciem z gałązek świerku, ale myślę ze i bez tego dała by radę. Rozrasta się podziemnymi kłączami, czyli przy sprzyjających dla niej warunkach może stać się ekspansywna, ale ma miękkie dobrze wyrywające się kłącza z ziemi, dlatego uważam że jest prosta do upilnowania, lubi wilgoć i żyzną glebę.
Ja w zeszłym roku kupiłam trzy doniczki tej trawy, w tym roku postanowiłam dosadzić ją w okolice mostku i te sadzonki sama robiłam z zeszłorocznej, czyli mocno się u mnie rozrosła, mam nadzieję ze w przyszłym roku będzie piękny czerwony dywanik.
Kaisia 21:04, 26 wrz 2011

Ana napisał(a)
I z mysla o mnie i mojej rabacie, która dziś ma powstać Dziękuję

właśnie mialam pytać co to za trawka ta niska pięknie przewieszająca się, a już wiem, że to Carex comans 'Frosted Curls'
nie jest ekspansywna?

gracilimusy masz bardzo dorodne!! Są na mojej żelaznej liście

Aniu czekam na Twoją rabatę

Carex comans 'Frosted Curls' nie jest ekspansywna, jedyne co zauważyłam, że się mi po wysiewała w zeszłym roku kwitła zostawiłam jej te małe niepozorne nasionka i mam teraz pełno małych, ale to akurat mi się podoba

Nie uwierzysz gracilimusy kupiłam w zeszłym roku na wiosnę na allegro za 3 zł sztuka takie niepozorne małe sadzonki, zobacz jak się pięknie rozrosły.

Kaisia 21:13, 26 wrz 2011

Spartyna grzebieniasta 'Aureomarginata jest ekspansywna dlatego rośnie w wielkiej donicy, piękna złota trawa, lubi dużo pić

Miskant morning light też piękny ma białe wzdłużne paski, a delikatnością podobny do gracilimusa

Miscant Cabaret straszny powolniak u mnie

Festuca amethystina 'April Green

Pennisetum alopecuroides 'Little bunny'

Pennisetum alopecuroides 'Weserbergland'

KasiaWB 21:15, 26 wrz 2011

puk puk.... Czy to bajka? Ooooo TAAAAK Kasia - napatrzyć się nie mogę choć odwiedzam Twój wątek odkąd dołączyłaś do nas Twój ogród będzie dla mnie inspiracją
Kaisia 21:18, 26 wrz 2011

Miskant variegatus ten rośnie bardzo szybko i jest wysoki

Miskant silberfeder z kwiatostanem ponad dwa metry

Traw mam jeszcze sporo jednak nie wszystkie nadają się żeby je pokazać bo rosną u mnie krótko, a innych zagubiłam nazwy W przyszłym sezonie mam nadzieję, że się rozrosną i pokaże Wam więcej.

Rabatka pod brzozą

Kaisia 21:24, 26 wrz 2011

KasiaWB napisał(a)
puk puk.... Czy to bajka? Ooooo TAAAAK Kasia - napatrzyć się nie mogę choć odwiedzam Twój wątek odkąd dołączyłaś do nas Twój ogród będzie dla mnie inspiracją

Kasiu bajka to jest jakaś tam moja własna tylko jakoś wróżki i krasnale mnie nie odwiedzają i nie chcą prac ogrodowych tych ciężkich zrobić, a wróżki nie rzucają kasą na nowe roślinki

A pani mróz w maju zrzuciła swój płaszcz i pomroziła moje młode listeczki zwłaszcza na klonach, czyli jak to w bajce różnie bywa.
KasiaWB 21:31, 26 wrz 2011

jest bajka królowa śniegu mimo swoich knowań nie pokrzyżuje planów do końca zawsze jest happy end co widać