Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w dolinie 19:28, 06 sty 2021

Do góry
Asia będę pamiętała. Muszę tedy pójść na spacer na ie często tam chodzę, ale co się odwlecze to jieuciecze.

A teraz podaje abyś zajrzała do szkółki roślin Larix. Tam mają sadzonki nie drogie. Myślałam o tej twojej górce przy drodze wjazdowej po lewej stronie od domu. Trzeba jeszcze poczekać do wiosny na Aleg. Będzie można kupić różne sadzonki,podaje szkółkę abyś miała jako takie rozpoznanie.

Nie musisz sadzić drzewa możesz posadzić jakieś krzaku tylko te trzeba co 2 lata przycinać.

Dzisiaj przyglądałam się u nas na osiedlu tej irdze gęstej jest niesamowicie gęstą oby tobie się też tak udało do takiego stanu doprowadzić.trzeba jej dać dobrze papu i później często ja wręcz kosić. Ta osiedlowa przepiękna bo ma dużo owoców wręcz czerwono zielona.

Znowu bez opamiętania pisze

Pozdrawiam
Ogród pod pliszką 19:11, 06 sty 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Mam zamiar zrobić żywopłot z buka czerwonego przy warzywniku ale nie mogę znaleźć nigdzie sadzonek takich około 50 cm są albo drzewa ale w cenie kosmicznej za 100 sztuk. jak nie znajdę to kupię coś innego.

Odnośnie sadzonek zobacz - Szkółka roślin Larix.
Ja mam zamiar u nich kupić buczki czerwone i we graby. Już bym zamówiła rozmawiałam z nimi tylko zapowiadają mrozy więc zrezygnowałam.
Też uważam aby się wstrzymać.

Zasiałam w zeszłym roku swierzbnice Jakaś mieszanka więcej wrzosowych niż tych ciemnych bordowych. Może w tym roku jeszcze wysieje i zbore nasiona.
Bardzo ładnie wygląda, ale musi być w dużej Kępie.

Pozdrawiam
Ogród z fortepianem 19:00, 06 sty 2021

Do góry
No to współczuję z tym covidem.
A gdzie ty się tak dorobiłas. U mnie to mają zakaz przychodzenia wszyscy z rodziny.
Z tym węchem to nie źle. Nie wiesz co jesz nie mówiąc o zapachu. Szanuj się dziewczyno bo są nie źle problemy nie widoczne po przejściach Covida.
Jeszcze raz życzę abyś stanęła na nogi dużo zdrowia.

Co za cholera się wyległa na świecie. Niektórzy jeszcze nie wierzą, że to zaraza tak podła. Nie daj Bóg bo mnie to by wywieźli nogami do przodu. Bardzo ciężko przechodzę grypy okropny kaszel każdego roku się szczepie. W tym roku nigdzie szczepionki nie mogłam dostać.

Siedzimy w domu w Wawie tylko spacery na odludzie jedziemy.
Na wsi na działce bez maski na szczęście. Teraz maska to katastrofa para z ust leci i po kilku minutach mokra.

Napisałam u siebie,że to dereń elegantisima. Dereń sibirica też ładny zobacz wstawiłam go u mnie.

Pozdrawiam
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 18:33, 06 sty 2021

Do góry
Witam Mirela tobie też wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Zdrowia radości aby wszystkie rośliny dobrze rosły. Aby nam wszystkim pogoda sprzyjała. No i cudownych kąpieli w basenie tego życzę z serca.

Pozdrawiam

Ptasi gaj 18:21, 06 sty 2021

Do góry
AgaCzek napisał(a)

Elu na początek Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - takiego normalnego, fajnego 2021.

Mam jedno pytanko - co to się tak ładnie czerwieni za brzózką na zdjęciu?

Dziękuję za życzenia.

To jest dereń biały elegantisima. Całkiem daleko jest dereń siberica.

Ten drugi jest ładniejszy latem też ma ładne gałązki czerwone zima ale nie tak różowo jak dereń elegantisima.

Mam tylko fotkę siberici

Mirkowy ogród (początki) 15:48, 06 sty 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Trawy w złocie

Mirka piękne te trawki o tej porze. Czy to są te same co mi przywiozła bo u mnie też mają taki kolorek podobny tylko mniejsze są bo przesadzane.

Te twoje jak dam rady to podzielę na połowę bedzie 6 szt. Co ile je sadzić.

Ela te trawy to Moudry . Są wyższe od Hameln bo te ci dałam.
Podziel je na pewno ci się ładnie rozrosną.
Moje rosną w kupie i też wiosną będę je przesadzała.
Ptasi gaj 15:27, 06 sty 2021

Do góry
CD

Elu na początek Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - takiego normalnego, fajnego 2021.

Mam jedno pytanko - co to się tak ładnie czerwieni za brzózką na zdjęciu?
Ogród z fortepianem 15:20, 06 sty 2021

Do góry
Witam Agata

U was na Zachodzie zawszecieplej i dlatego takie kwidnienie masz.
Ale to dobrze przynajmniej buro nie jest.

Jak chcesz mieć zapach w domu to koniecznie gałązki sosny trzeba do wazonu wstawić z szyszkami.
Choinka gęsta świerk kłujący, żeby nie te ostre igły też bym ubrała jest trwały. Swierk kaukaski tez piękne drzewko.

Wszystkiego dobrego w nadchodzącym 2021. Zdrowia i wszelkiej pomyślności.

A to prawda u nas cieplej a odn. choinki to nie chodziło o to, ze ona nie pachniała - chodziło o to, że my zostaliśmy przed świętami covidowo "ukoronowani" i nie mieliśmy ani węchu ani smaku i na nic nam była pachnąca choinka

a co do tego dziwnego roku - to dał skubany się w kość i w grudniu już wszystkim (a szczególnie mnie- poodbijało) bo mieliśmy kilka takich super ciepłych dni więc........ zabrałam się za odchwaszczanie - tak wiem odchwaszczanie w grudniu nie świadczy dobrze o zdrowiu psychicznym ale frajdę miałam ogromną
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:33, 06 sty 2021

Do góry
Podsumowanie imponujące. Dobrze jest powspominać. Szczególnie jak się spojrzy za okno. Takiego dna u nas dawno nie było. Cały dzień lało.

Zeszły rok nie był taki zły pogodowo przynajmniej u nas oprócz czasu kwitnienia róż było kiepsko. Jesień za to cudowna.

Oby przyszły sezon był w miarę dobry pogodowo.

Dalie też u mnie kwitły nie wykopując na zimę. Zawracanie głowy z wykopywaniem cebul. Zawracanie głowy z tym wykopywaniem.

U nas w zasadzie też pogoda była zrównoważona poza okropnie suchym przełomem marca i kwietnie( musieliśmy podlewać tak było sucho) i powodzią jednodniową w czerwcu (gdyby nie ona byłby cudny sezon, a tak trzeba było odmulać)Ja nawet tulipanów nie wykopuję wcale Brak mi na to czasu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:19, 06 sty 2021

Do góry
Podsumowanie imponujące. Dobrze jest powspominać. Szczególnie jak się spojrzy za okno. Takiego dna u nas dawno nie było. Cały dzień lało.

Zeszły rok nie był taki zły pogodowo przynajmniej u nas oprócz czasu kwitnienia róż było kiepsko. Jesień za to cudowna.

Oby przyszły sezon był w miarę dobry pogodowo.

Dalie też u mnie kwitły nie wykopując na zimę. Zawracanie głowy z wykopywaniem cebul. Zawracanie głowy z tym wykopywaniem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:21, 05 sty 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu z przechowywaniem u mnie nie mam problemu, cała piwnica dla nich przeznaczona, nie przesychają mi mocno, raczej nie gniją( nie wiem jak będzie w tym roku bo mokro było przy kopaniu) sadzę zawsze tak by z ziemi nie wyszły przed ogrodnikami, co roku kompost w dołek podlewam gnojówkami, karpy mam ogromne niektóre na taczkę nie wejdzie więcej jak trzy cztery, mam i drobniejsze, ale to głównie z młodszych dalii, albo tych co siałam dwa sezony temu. Niby wszystko ok, a i tak obserwuje mniej kwiatów niż wcześniej....może to jednak wina powodzi i np wypłukiwania składników pokarmowych lub nanoszenia oprysków wszelakich z wodą...

Wszystko możliwe o czym piszesz. Spróbuj posadzić po całym ogrodzie nawet te duże karpy. Nawóz tylko do dołka i dowidzenia bez różnych mikstur.
Jak nie zmienisz im miejscówki to nie będziesz wiedziała czy to takie nędzne kwitnienie to wtedy trzeba się ich pozbyć. Albo będą bujnie kwitnąć i wtedy trzeba je podzielić i zmieniać im miejscówki.

Jako doświadczona ogrodniczka dasz sobie radę. I sadz jak najmniej w miejscu powodziowym.

Pozdraeiam
Mirkowy ogród (początki) 20:06, 05 sty 2021

Do góry

Trawy w złocie

Mirka piękne te trawki o tej porze. Czy to są te same co mi przywiozła bo u mnie też mają taki kolorek podobny tylko mniejsze są bo przesadzane.

Te twoje jak dam rady to podzielę na połowę bedzie 6 szt. Co ile je sadzić.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:25, 05 sty 2021

Do góry
Witam Sylwia

Też miałam problemy z daliami - byłam u Danusi i czytałam i problemach.
Czym mniejsza karpa tym mniej kwiatów. Kwitnienie też zależy od terminu sadzenia.

Koniecznie muszą być posadzone po mroźnych ogrodnikach i dobrze by było aby już miały młode pędy. Dalia jest bardzo żarłoczna tak jak peonia.

Jak miałam wcześniej to dawałam dużo obornika do dołka i mieszałam z ziemią ok 3 szpadli.
Zaniechałam sadzenia dalii bardzo mi wiatr łamał mimo podpurek. Skusiłam się w zeszłym roku i sieje kolnierzykowe. I mam kilka kęp pomponowych "Kafka". Dostałam od Annabel kilka doniczek część ładnie kwitła część parę pąków.
Może też być odmiana która nie za bardzo kwitnie.

Czy można posadzić w tym samym miejscu myślę, że tak tylko trzeba im dać obornika. Nie możesz dopuścić do wysuszenia karp bo trudno jest im ruszyć jak są zeschnięte. I trzeba je przeglądać moje są w doniczkach przysypane trocinami.

Elu z przechowywaniem u mnie nie mam problemu, cała piwnica dla nich przeznaczona, nie przesychają mi mocno, raczej nie gniją( nie wiem jak będzie w tym roku bo mokro było przy kopaniu) sadzę zawsze tak by z ziemi nie wyszły przed ogrodnikami, co roku kompost w dołek podlewam gnojówkami, karpy mam ogromne niektóre na taczkę nie wejdzie więcej jak trzy cztery, mam i drobniejsze, ale to głównie z młodszych dalii, albo tych co siałam dwa sezony temu. Niby wszystko ok, a i tak obserwuje mniej kwiatów niż wcześniej....może to jednak wina powodzi i np wypłukiwania składników pokarmowych lub nanoszenia oprysków wszelakich z wodą...
Ptasi gaj 21:56, 04 sty 2021

Do góry
Zawsze pokazywałam piękne pióropusze traw w tym roku wszystko mokre przez tą ciągła mgle.

A tutaj fotki z przykrytego tunelu autostrady przez Ursynów pod wieczór drugiego dnia świąt

Sezon 2017 u Hanusi 21:47, 04 sty 2021

Do góry
Haniu witam w Nowym Roku.
U nas beznadziejnie nie pamiętam.od lat aby było tak buro. O godzinie 15.30 już ciemno. Słońca brak mgła i mgła albo deszcz.

Może ze wschodu jak ruszy mróz będzie lepiej

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:34, 04 sty 2021

Do góry
Witam Sylwia

Też miałam problemy z daliami - byłam u Danusi i czytałam i problemach.
Czym mniejsza karpa tym mniej kwiatów. Kwitnienie też zależy od terminu sadzenia.

Koniecznie muszą być posadzone po mroźnych ogrodnikach i dobrze by było aby już miały młode pędy. Dalia jest bardzo żarłoczna tak jak peonia.

Jak miałam wcześniej to dawałam dużo obornika do dołka i mieszałam z ziemią ok 3 szpadli.
Zaniechałam sadzenia dalii bardzo mi wiatr łamał mimo podpurek. Skusiłam się w zeszłym roku i sieje kolnierzykowe. I mam kilka kęp pomponowych "Kafka". Dostałam od Annabel kilka doniczek część ładnie kwitła część parę pąków.
Może też być odmiana która nie za bardzo kwitnie.

Czy można posadzić w tym samym miejscu myślę, że tak tylko trzeba im dać obornika. Nie możesz dopuścić do wysuszenia karp bo trudno jest im ruszyć jak są zeschnięte. I trzeba je przeglądać moje są w doniczkach przysypane trocinami.

Ogród z wilkiem zamkn. 09:21, 04 sty 2021

Do góry
Pisze jeszcze raz nie widzę ciebie Madziu na ogrodowisku
Ogród w dolinie 22:04, 03 sty 2021

Do góry
Asia witam

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Zdrowia i takich uśmiechów od syna jak najwięcej. Ogródeczka przemyślanego i ładnego i czego sobie życzysz.

Popatrz miałam odpisać a mam takiego lenia,że nic nie robię tylko zaglądam. Już kilka filmów zaliczyłam. Książkę czytam dosyć ciekawa.

Potoczek masz piękny tylko zaniedbany to lód czy mleko płynie. Ładne miejsce. Te świerki powinnas posadzić na podwyższeniu aby kiedyś nie zostały zalane.
Jak masz tam mokro to nie zapomnij posadzić choiny kanadyjskiej one lubią podmokłe tereny. Jeszcze metasekwoja lubi błotko.
Wstawiłam fotki usunę później. Choina to ta nad hortensja. Dosyć dobrze rosną

Elu kochana, dziękuję za życzenia, Tobie również życzę zdrówka i dużo dobrego humoru i mniej zmartwień.
Ależ masz wielką ta choinę kanadyjską
W rzeczce woda była mętna, taka jest po opadach i roztopach, zbiera wodę z pól. Rzeczka nie jest na mojej działce, należy do skarbu państwa, ale kiedyś jak będzie czas na to, to się nią zaopiekuję po swojej stronie Niestety nie mam wpływu na krajobraz za swoim płotem, a tam nikt o nią nie dba i jest taka dzika, co też ma swój urok.
Serby rosną na podwyższeniu, tak sadziliśmy, zaraz za nimi jest spadek, nie grozi im zalanie
Choiny mam posadzone od zachodu, zaraz za nimi jest rzeczka Rosną dość dobrze, poza dwiema, które są jakieś zabiedzone, muszę się nimi zaopiekować w przyszłym sezonie.
Zobacz te zielone na wprost to choiny, za nimi rzeczka... Mają jakieś 1,5 m, muszę je trochę pociąć do zagęszczenia, w tym roku mocno urosły.

Ps. Mi się też ostatnio nic nie chce, strasznie się czuje zamknięta w domu z dziećmi bi pracą...
Ogród z wilkiem zamkn. 21:20, 03 sty 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Ula sen zimowy z dala od forum ....nie ,na pewno nie ....może mniej się będę pisemnie udzielać ,ale będę

plany zaczynam snuć -co z nich wyjdzie -okaże się
Buziaki
ps. musimy się zdzwonić na ploteczki

zostawiam parę jesiennych przeterminowanych kadrów ( z początku listopada ),bo zaraz zmrożone trzeba uwiecznić

Madziu witam

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku przede wszystkim zdrowia i radości. Aby ogródek się rozrastał pięknie, aby nam pogoda dopisała.

Madziu nie byłam dawno ale jesień była w zeszłym roku piękna aby każda taka była. Kolory nie z tej ziemi wszędzie oby każda jesień tąka była.

Pozdrawiąma
Ogród w dolinie 21:02, 03 sty 2021

Do góry
Asia witam

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Zdrowia i takich uśmiechów od syna jak najwięcej. Ogródeczka przemyślanego i ładnego i czego sobie życzysz.

Popatrz miałam odpisać a mam takiego lenia,że nic nie robię tylko zaglądam. Już kilka filmów zaliczyłam. Książkę czytam dosyć ciekawa.

Potoczek masz piękny tylko zaniedbany to lód czy mleko płynie. Ładne miejsce. Te świerki powinnas posadzić na podwyższeniu aby kiedyś nie zostały zalane.
Jak masz tam mokro to nie zapomnij posadzić choiny kanadyjskiej one lubią podmokłe tereny. Jeszcze metasekwoja lubi błotko.
Wstawiłam fotki usunę później. Choina to ta nad hortensja. Dosyć dobrze rosną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies