Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Anda 13:13, 04 sty 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciekawe czy jest ktoś zadowolony ze wszystkich pór roku w swoim ogrodzie....

Znam paru ogrodników, ale takiego, który by już nic nie chciał zmienić u siebie w ogrodzie jeszcze nie poznałam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Agatorek 13:44, 04 sty 2021

Pięknie wyglądają takie oszronione
To sosna himalajska? Ładny okaz.
AnnaMS 13:49, 04 sty 2021

Dzięki Ja na nim widzę, że trzmieliny znowu do cięcia wiosną bo się poprzewracały słupki już, chyba je kulkować, albo stożkować muszę.... stożki nie bardzo mi w ogrodzie u nas pasują więc pewnie kulki jakieś

Może chmurki, bardziej naturalnie Bajkowo masz o każdej porze roku
sylwia_slomc... 17:35, 04 sty 2021

Anda napisał(a)

Znam paru ogrodników, ale takiego, który by już nic nie chciał zmienić u siebie w ogrodzie jeszcze nie poznałam

znaczy, że ze mną wszystko ok
sylwia_slomc... 17:40, 04 sty 2021

Agatorek napisał(a)

Pięknie wyglądają takie oszronione
To sosna himalajska? Ładny okaz.

Tak to sosna himalajska po 6 latach od posadzenia takiej 30cm wysokiej dlatego napisałam u Ciebie o drzewachJa widziałam u sąsiadki taką 20 letnią, ogromna jest
Jest na forum watek o Wojsławicach i wątek o ogrodzie Brzoskwinia pod Krakowem. Zajrzyj do nich tam są pokazane drzewa dojrzałe wieloletnie i ich rozmiary jakie osiągną w naszych ogrodach. Ja też sadziłam maleńkie drzewa, ale wiem, że urosną olbrzymy, posadzone mimo to za gęsto, a jak sadziłam nie wydawało się, że tak będzieAle ja kocham las więc jak będę miała las w całym ogrodzie też będę szczęśliwa
sylwia_slomc... 17:42, 04 sty 2021

AnnaMS napisał(a)

Może chmurki, bardziej naturalnie Bajkowo masz o każdej porze roku

Aniu one same sobie naturalny wygląd obiorą mimo cięcia, szybko te trzmielinki rosnąJa te tnę co roku krótko wokół stempli, które porastają, a mimo to poczochrańce takie
ElzbietaFranka 21:34, 04 sty 2021

Witam Sylwia

Też miałam problemy z daliami - byłam u Danusi i czytałam i problemach.
Czym mniejsza karpa tym mniej kwiatów. Kwitnienie też zależy od terminu sadzenia.

Koniecznie muszą być posadzone po mroźnych ogrodnikach i dobrze by było aby już miały młode pędy. Dalia jest bardzo żarłoczna tak jak peonia.

Jak miałam wcześniej to dawałam dużo obornika do dołka i mieszałam z ziemią ok 3 szpadli.
Zaniechałam sadzenia dalii bardzo mi wiatr łamał mimo podpurek. Skusiłam się w zeszłym roku i sieje kolnierzykowe. I mam kilka kęp pomponowych "Kafka". Dostałam od Annabel kilka doniczek część ładnie kwitła część parę pąków.
Może też być odmiana która nie za bardzo kwitnie.

Czy można posadzić w tym samym miejscu myślę, że tak tylko trzeba im dać obornika. Nie możesz dopuścić do wysuszenia karp bo trudno jest im ruszyć jak są zeschnięte. I trzeba je przeglądać moje są w doniczkach przysypane trocinami.

Margerytka40 09:37, 05 sty 2021

Sylwia zaglądam w Nowym roku i zostawiam pozdrowienia. Wszystkiego dobrego
Piękne oszronione kadry. U nas dziś leje dla odmiany
sylwia_slomc... 11:25, 05 sty 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Sylwia

Też miałam problemy z daliami - byłam u Danusi i czytałam i problemach.
Czym mniejsza karpa tym mniej kwiatów. Kwitnienie też zależy od terminu sadzenia.

Koniecznie muszą być posadzone po mroźnych ogrodnikach i dobrze by było aby już miały młode pędy. Dalia jest bardzo żarłoczna tak jak peonia.

Jak miałam wcześniej to dawałam dużo obornika do dołka i mieszałam z ziemią ok 3 szpadli.
Zaniechałam sadzenia dalii bardzo mi wiatr łamał mimo podpurek. Skusiłam się w zeszłym roku i sieje kolnierzykowe. I mam kilka kęp pomponowych "Kafka". Dostałam od Annabel kilka doniczek część ładnie kwitła część parę pąków.
Może też być odmiana która nie za bardzo kwitnie.

Czy można posadzić w tym samym miejscu myślę, że tak tylko trzeba im dać obornika. Nie możesz dopuścić do wysuszenia karp bo trudno jest im ruszyć jak są zeschnięte. I trzeba je przeglądać moje są w doniczkach przysypane trocinami.

Elu z przechowywaniem u mnie nie mam problemu, cała piwnica dla nich przeznaczona, nie przesychają mi mocno, raczej nie gniją( nie wiem jak będzie w tym roku bo mokro było przy kopaniu) sadzę zawsze tak by z ziemi nie wyszły przed ogrodnikami, co roku kompost w dołek podlewam gnojówkami, karpy mam ogromne niektóre na taczkę nie wejdzie więcej jak trzy cztery, mam i drobniejsze, ale to głównie z młodszych dalii, albo tych co siałam dwa sezony temu. Niby wszystko ok, a i tak obserwuje mniej kwiatów niż wcześniej....może to jednak wina powodzi i np wypłukiwania składników pokarmowych lub nanoszenia oprysków wszelakich z wodą...
sylwia_slomc... 11:25, 05 sty 2021

Margerytka40 napisał(a)
Sylwia zaglądam w Nowym roku i zostawiam pozdrowienia. Wszystkiego dobrego
Piękne oszronione kadry. U nas dziś leje dla odmiany

Dziękuję Na pocieszenie u nas też leje, już całą noc lało