Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElzbietaFranka 20:21, 05 sty 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Elu z przechowywaniem u mnie nie mam problemu, cała piwnica dla nich przeznaczona, nie przesychają mi mocno, raczej nie gniją( nie wiem jak będzie w tym roku bo mokro było przy kopaniu) sadzę zawsze tak by z ziemi nie wyszły przed ogrodnikami, co roku kompost w dołek podlewam gnojówkami, karpy mam ogromne niektóre na taczkę nie wejdzie więcej jak trzy cztery, mam i drobniejsze, ale to głównie z młodszych dalii, albo tych co siałam dwa sezony temu. Niby wszystko ok, a i tak obserwuje mniej kwiatów niż wcześniej....może to jednak wina powodzi i np wypłukiwania składników pokarmowych lub nanoszenia oprysków wszelakich z wodą...

Wszystko możliwe o czym piszesz. Spróbuj posadzić po całym ogrodzie nawet te duże karpy. Nawóz tylko do dołka i dowidzenia bez różnych mikstur.
Jak nie zmienisz im miejscówki to nie będziesz wiedziała czy to takie nędzne kwitnienie to wtedy trzeba się ich pozbyć. Albo będą bujnie kwitnąć i wtedy trzeba je podzielić i zmieniać im miejscówki.

Jako doświadczona ogrodniczka dasz sobie radę. I sadz jak najmniej w miejscu powodziowym.

Pozdraeiam
sylwia_slomc... 20:42, 05 sty 2021

Oj na to się chyba nie zdobędę U mnie dalie są tylko dlatego, że sadzę w warzywniku by go ciut "upiększyć" ponieważ warzywa mam z rozsądku, a nie z miłości
I nie chodzi tu o talerz, a o to, że mieszkam na terenie wybitnie warzywnym i mi wizualnie obrzydły już bardzo mocno, ale że swoje zdrowsze niż kupne to mam
Dalie dla mnie też mają spory minus bo praktycznie nie pachną i trzeba wykopywać i sadzić co sezon, po wykopaniu w ziemi zieje wielka dziura..... nie na moje nerwy bym sadziła na rabatach gdzie nawet nogi nie mam jak postawić bo tak gęsto. Do tego dochodzi podpieranie by się nie przewracały po wichurach i ulewach.... jedyne gdzie mogę dać na próbę to łąka i zostawić na zimę bo poprzerasta chwastem...

Niezastąpione są z kwitnieniem, a tym samym kolorem w drugiej połowie sezonu. No i to bogactwo różnorodności mnie urzeka .....dlatego je sadzęDam im chętnie wszystkiego co najlepsze, ale tu gdzie rosły do tej pory Jak będą coraz słabsze z kwitnieniem to się pożegnamy, albo zastąpię nowymi lub czym innym. Takie samo podejście mam jeszcze w przypadku mieczyków, podobają mi się wyłącznie w momencie kwitnienia, a resztę sezonu straszą, dlatego u mnie też tylko w warzywniku i łące są
sylwia_slomc... 20:58, 05 sty 2021

Podsumowanie prac z ubiegłego sezonu już było, czas zatem na podsumowanie ogrodu w sezonie, trudne to będzie dla mnie zadanie bo zdjęć zatrzęsienie, miesięcznie w tysiącachPostaram się wybrać te, które do mnie najbardziej gadają, ale i tak nie obiecuje, że będzie krótko

Styczeń
kwitły pierwsze prymule, nawet w chodniku

ciemierniki

pigwowiec, któremu potem mróz zmroził kwiaty

Agatorek 21:04, 05 sty 2021

Podsumowanie prac z ubiegłego sezonu już było, czas zatem na podsumowanie ogrodu w sezonie, trudne to będzie dla mnie zadanie bo zdjęć zatrzęsienie, miesięcznie w tysiącachPostaram się wybrać te, które do mnie najbardziej gadają, ale i tak nie obiecuje, że będzie krótko

Styczeń
kwitły pierwsze prymule, nawet w chodniku

A u mnie w chodniku tylko trawa i chwasty. Co robię źle?

I czekam na ciąg dalszy
Agatorek 21:06, 05 sty 2021

Tak to sosna himalajska po 6 latach od posadzenia takiej 30cm wysokiej dlatego napisałam u Ciebie o drzewachJa widziałam u sąsiadki taką 20 letnią, ogromna jest
Jest na forum watek o Wojsławicach i wątek o ogrodzie Brzoskwinia pod Krakowem. Zajrzyj do nich tam są pokazane drzewa dojrzałe wieloletnie i ich rozmiary jakie osiągną w naszych ogrodach. Ja też sadziłam maleńkie drzewa, ale wiem, że urosną olbrzymy, posadzone mimo to za gęsto, a jak sadziłam nie wydawało się, że tak będzieAle ja kocham las więc jak będę miała las w całym ogrodzie też będę szczęśliwa

Aha... to moja sosenka po 6 latach... tak urośnie? no to teraz porozsadzam to towarzystwo, na pewno.
Zajrzę do tamtych wątków.
sylwia_slomc... 21:10, 05 sty 2021

luty
mrozem postraszył, nie zanotowaliśmy więcej niż -6 nocą ubiegłej zimy, w maju ścisnęło o wiele mocniej

pierwszy raz u nas czarowały oczary

przebiśniegi

sylwia_slomc... 21:10, 05 sty 2021

krokusy

wawrzynek

kaliny

budziły się biedronki, które wiosenny mróz załatwił i potem bardzo długo nie było
sylwia_slomc... 21:18, 05 sty 2021

budziła się do życia gunnera...potem jeszcze dwukrotnie musiała się budzić bo przymrozki kasowały kolejne liście

z dnia na dzień kwiatów było więcej

sylwia_slomc... 21:21, 05 sty 2021

marzec
to już cała masa kwiecia była i pierwsze zapachy

sylwia_slomc... 21:25, 05 sty 2021