Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Basi 08:12, 09 maj 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)

Wiosną intensywne kolory są bardzo potrzebne, w końcu to zastrzyk energii.

Basiu, co to za krzew z taką łuszczącą się korą?

Przypomnij mi proszę jaki tutaj krzew rośnie pod domem?

basia3012 napisał(a)

Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:08, 09 maj 2022

Do góry
Wczoraj miałam leniwą, ogrodowo-towarzyską niedzielę. Pomiędzy gośćmi (głównie sąsiedzi) udało mi się posadzić w planowanym miejscu derenia i dołożyć mu do towarzystwa różowe jarzmianki od Łucji, wymienić na tej rabacie hakonki All Gold na turzycę Raureif (ufff, nie mogłam patrzeć na ten żółty ) oraz posadzić szałwie Caradonny na frontowej.

Z zawilcową zarazą jeszcze się nie uporałam. Od części tego dobra uwolniła mnie wczoraj April (cmok!) a od drugiej części, mam nadzieję, uwolni mnie dziś Łucja. Resztę wyskubię i odetchnę z ulgą .

A tak wygląda piesa na włościach. Bardzo wygodnie się leży na tych trawach i pasują do umaszczenia .
Ogród Cioci cz. 3 08:05, 09 maj 2022

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

No dawno nie byłaś. Drzewa do cięcia bo zaszalały

Cudny wiosenny ogród ,piękne zdjecia. z wielką radością pospacerowałam
Ogród Basi 05:59, 09 maj 2022

Do góry
Widzę że pięknie kwitnie ten czerwony Chyba większość z tych niskich masz wczesne, u mnie tylko dwa wczesne, reszta koniec maja- czerwiec kwitnie.
Basiu czy nie zrobiłaś takiego błędu że przed karłowymi posadziłaś te wielkie? Chyba będą je zasłaniać jak podrosną? Zamień miejscami

o tu np

trawa w skrzynkach chyba nie wyschnie, chyba że będziesz mieszać i przewracać. Powinna być podsuszona bo inaczej się zbryla .
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:36, 09 maj 2022

Do góry
Cześć.
Bardzo proszę o ocenę, czy ta rabata będzie dobrze wyglądać?
Na chwilę obecną zamieniłabym te miłorzęby na graby kolumnowe, tylko kojarzę,że komuś Danusia odradzała sadzenie takich liściastych na tle iglastych.
to plan:

A tak się prezentuje to miejsce:

Za sosnami planuję pas dereni, który oddzieli rabatę od boiska.
Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 01:11, 09 maj 2022

Do góry
A czy pamiętasz nazwę tej sosenki? kojarzę, że pisałaś, ale nie mogę odnaleźć

ajka napisał(a)

Bylinowa łąka 00:27, 09 maj 2022

Do góry
Na koniec tak wygląda teraz moja łąka. Tam na samym końcu pod drzewami posadziłam pęcherznice, których tyci siewki dostałam od Sylwii dwa lata temu.

Te widoki mi się bardzo podobają.

Bylinowa łąka 00:17, 09 maj 2022

Do góry
Ciemiernik jeszcze kwitnie.

Berbrysy podsadzone bodziszkiem. Berberysy przebarwiają się jesiennie, ale wiosną idealnie zlewają się kolorem z bodziszkami. Za nimi folia - przygotowuję następny fragment skarpy do obsadzenia.

Kalina koralowa (ta o płaskich kwiatostanach), też ma bodziszka w nogach i już prawie prawie zasłoniła widok na szopkę sąsiada. Na zdjęciu obok klonik Ginnala, który w innym miejscu ma spełniać to samo zadanie.

Tarczownica tarczowata. Posadzenie jej w tym miejscu nie było zbyt dobrym pomysłem, bo prawie ją zagłuszyła trawa. Teraz jest już większa i liśćmi w sezonie sama zagłusza.

Za drzwiami do ogrodu... 00:14, 09 maj 2022

Do góry
Patrząc na zdjęcia z ostatnich postów można zobaczyć jak różne są moje "trzy"ogrody Ten przed domem, ten za domem i warzywno- ozdobny. Wszystkie kocham i tworzę spełniając to co mi do głowy wpadnie! Niezły miszmasz w niej mam, co nie???

Jeżeli chodzi o kolejne zmiany na części warzywnej to:
Tunel a poliwęglanu ukryłam(a raczej mój eM) za parawanem z paneli drewnianych, bo mocno mi wchodził w kadry z ozdobnego ogrodu Może puszczę na niego (na parawan) powojnik!? Ale jak rośliny na rabacie pójdą w górę, już będzie mniej przytłaczający Panele są na mijankę by było wejście z obu stron rabaty do tunelu i roboczego zakątka.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:13, 09 maj 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:10, 09 maj 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:09, 09 maj 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:07, 09 maj 2022

Do góry
w każdym kolorze

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:03, 09 maj 2022

Do góry

i młodziutkie listeczki Uwielbiam

Bylinowa łąka 00:03, 09 maj 2022

Do góry
W dużych donicach pondenteria, a w małych strzałka wodna. I bobrek będzie kwitł.

Potem posadziłam jaśminowca (ma być karłowy), którego przywiozłam z hortensją i zdążyłam tylko zadołować. Dookoła niego posadziłam dywan z bodziszka żałobnego i dosadziłam irysy syberyjskie dla towarzystwa.

Dalej przesadziłam hortensję bukietową Phantom, tam gdzie na zdjęciu widać trawę za wykopaną śliwką. Wprawdzie ziemia jeszcze nie przygotowana całościowo pod wymyśloną rabatę z hortensjami bukietowymi i ciemiernikami, to jednak dołek wykopałam całkiem spory i napełniłam kompostem własnej produkcji. W nóżki dostała bodziszka na razie, bo ciemierniki to jeszcze maleństwa i muszę je podchować.
Uszczupliłam te pod trzmieliną oskrzydloną, bo już zaczęły włazić na tawułki. A że obok rośnie kolkwicja, to też dostała skarpeteczki. No i jeszcze z mężem wytargaliśmy ten pniak po śliwce i przy następnym pobycie będzie można zasypać ten dół i coś tam posadzić.

Jeszcze patrząc na ostatnie zdjęcie za pierwszym drzewem od lewej na górze skarpy przesadziłam zawilce japońskie, które chciały w tamtym roku pochłonąć róże. Miejscówka przygotowana wcześniej, to samo sadzenie było czystą przyjemnością. Za to piwonie rosnące między tymi różami oszczędziłam, bo miały już po jednym pąku. Przesadzę je po kwitnieniu. Plus jest taki, że będę już wiedziała w jakim są kolorze.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:59, 08 maj 2022

Do góry
Żeby nie było, że jest tylko różowo

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:56, 08 maj 2022

Do góry

kwitnie modrzewnica

i akebia

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:52, 08 maj 2022

Do góry
i Sunsation

i taka co nazwy zapomniałam

zaczynają pokaz rodki

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:50, 08 maj 2022

Do góry
Ostatnia kwitnie mi nigra

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:48, 08 maj 2022

Do góry

Eskimo

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies