Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Hirutkowy raj:)) 21:59, 21 lip 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale cudnie wyszedł ten taras,
Ja proponuje róże z jakims ewntulnie deliktnie podpartym powojnikiem, do tego las werbeny , może ostróżek kilka dla towarzystwa różom idż do Zielonej Marty po porade. Ja byłam w jej ogrodzie w tym roku jadąc na urlop i ona ma podobny układ tarasu za domem, też zadaszony, podobnie schody po środku...i ona ma tam róże ze stipa, werbeną i takim delikatnym powojnikiem. Róże ma rózne od strony tarasu wyższe jak eden rose, od strony ogrodu i trawnika niższe, okrywowe.

Malgosiu ciesze sie,ze sie podoba tarasjuz sobie jemy w wolne dni posilki na tarasie i mamy piekny widok beda roze,troche pnacych i rabatowe
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:25, 21 lip 2015

Do góry
Mini Eden wcale nie mini, ma z 1,6m spokojnie

zawilce startują

Pilgrim 2gi raz

ubiegłoroczna stipa wszystko zeżarła - rozłożyła się dookoła :/
Na Francuskiej 16:11, 21 lip 2015

Do góry

Stipa tu sadzonki przesadzone spod dużej- mamusi
Rabatka z różami. 15:05, 21 lip 2015

Do góry
Róże są w zdecydowanie kontrastowych kolorach, albo pójdź w biel i czerwień i dodaj pomarańczu - wtedy dodatki w postaci lawendy o mocno niebieskim kolorze (Hidcote) lub szałwia omszona, pluas trawy np. beżowa Stipa tenuissima, może być fioletowa werbena patagońska plus białe dodatki np. gaura (koniecznie biała). Jeżówki też białe.
Hirutkowy raj:)) 14:16, 21 lip 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Prosze o rade co posadzic kolo calego tarasu ,strona poludniowo-zachodnia wiec caly dzien slonce ,szerokosc rabaty dowolna,tylko bez przesady ja starsza pani jestem i juz sil brak

Krysiu, piękny tarasik jeśli poł-zach i masz mieć róże to nic innego nie pozostaje jak: trawy, lawenda, werbena. Trawy się świetnie na wietrze bujają i przy tarasie miodzio- preferuję Miskant Gracimulus, a z niskich stipa, rozplenica można też bukszpanami zimozielonymi uzupełnić wtedy zimą z trawami się świetnie skomponują (tylko tak żeby śnieg z dachu na nie nie leciał), reszta śniegu się nie boipozdr.
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:24, 21 lip 2015

Do góry
agam napisał(a)
Pięknie Sylwus, uwielbiam jeżówki, a Twoje na tle pieńków brzozowych mniam. Pozdrawiam .

Chcę na tej rabacie brzozowej trochę pogrzebać ale jeżówki zostawię i dosadzę werbenkę i poukładam trawki bo taki bałaganik mi się wkradł stipa mnie drażni choć kłosy ma urocze ...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:19, 21 lip 2015

Do góry
Margaw napisał(a)

Trzy trzmieliny na pniu (żółte) a pod nimi lawenda Hidcote i co którąś Stipa tenuissima, plus czosnki główkowate jesienią posadź i tulipany burgundowe lub białe.
Trzemilina powinna mieć prosty pieniek koniecznie i posadź ją pionowo Nie każdy pieniek w swoją stronę
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:24, 20 lip 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Witaj Gosiu!

Cześć, Juziu! Szybko mnie znalazłaś!
Dla Ciebie stipa z Twoich nasionek i krwawnik wysiewany w marcu:
Hirutkowy raj:)) 22:44, 20 lip 2015

Do góry
Ale cudnie wyszedł ten taras,
Ja proponuje róże z jakims ewntulnie deliktnie podpartym powojnikiem, do tego las werbeny , może ostróżek kilka dla towarzystwa różom idż do Zielonej Marty po porade. Ja byłam w jej ogrodzie w tym roku jadąc na urlop i ona ma podobny układ tarasu za domem, też zadaszony, podobnie schody po środku...i ona ma tam róże ze stipa, werbeną i takim delikatnym powojnikiem. Róże ma rózne od strony tarasu wyższe jak eden rose, od strony ogrodu i trawnika niższe, okrywowe.
Ogród Loczka 21:47, 20 lip 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Fajne te Twoje światełka . A co to za trawka rośnie tej róży w "nóżkach"?

Stipa. No troche przesadzam z tymi ledami w ogrodzie, ale takie zboczenie zawodowe przygotowania do świąt
Czasem słońce czasem deszcz 21:33, 20 lip 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Właśnie wróciłam z plewienia chwastów i powiem Wam że moim najbardziej upierdliwym chwastem stała sie stipa i to był chyba błąd żeby wprowadzić ją do ogrodu bo ciężko ją usunąć szczególnke z między kostki, rozsiewa sie jak głupia, jest po prostu wszędzie, chyba tylko arktyczna zima mnie uratuje ale inne wymrozi, nie wiem co lepsze

Ja to samo przerabiam z karmnikiem, jest wszędzie a najwięcej między kostką i ciężko się go wyrywa... i tak co roku
Czasem słońce czasem deszcz 18:56, 20 lip 2015

Do góry
Właśnie wróciłam z plewienia chwastów i powiem Wam że moim najbardziej upierdliwym chwastem stała sie stipa i to był chyba błąd żeby wprowadzić ją do ogrodu bo ciężko ją usunąć szczególnke z między kostki, rozsiewa sie jak głupia, jest po prostu wszędzie, chyba tylko arktyczna zima mnie uratuje ale inne wymrozi, nie wiem co lepsze
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 14:35, 20 lip 2015

Do góry
Madżen, dziękuje za wsparcie worki na śmieci? to chyba wywrotkę bym musiała zamówić zainwestuję w plandeki, plus czarna folia malarska - dobry pomysł! ew. czarna włóknina??

Krysiu, stipa ubiegłoroczna ma nasionka, tegoroczna ledwo ledwo się zbiera. Jarzmianki mam białe małe 2 szt i jedną dużą różową, podzielę się nasionkami

Mariolko, dzięki za info Młoda już w miarę, puściłam ją dzisiaj na te półkolonie, zapłaciłam za cały tydzień, ale na baseny i do parku wodnego nie puszczę - mam nadzieję będzie ok.. jak się rozłoży na urlop nie wyjedziemy:/
Ogródek Iwony 12:34, 20 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Trudno u Ciebie nadrobić zaległości wątek żyje bardzo intensywnie !

Jak Ty to kobieto ogarniasz? Remont pokoju córki, goście, ściana do ogrodu niemal gotowa, zmiany, zmiany zmiany Podziwiam

Dla mnie ogród Lwk to takie energetyczne kolory, zawsze mi się kojarzysz z płomienną rabata. A gdy zobaczyłam Cię w Pęchcinie i kolor Twoich włosów to wiem ,ze to dopełnienie stylistyczne a Twój nick kojarzy mi się z Lwem a nie Iwoną i płomienną grzywą

Buziaki

Marzenko,
Goście byli, remont pokoju zaliczony, a ścianka w sierpniu - jeszcze ma czas. Jeszcze nie mam pompki
Madżen, to moja rabata kwadratowa Ciągle mi coś na niej nie leży. Nie wiem, co poprawić.

A taka byłą propozycja Danusi:

1 ambrowiec lub sliwa wiśniowa Nigra
2 zywopłocik z bukszpanu lub zielony pas jednakowych roślin (irga, opachysandra, zielone berebrysy itp.)
3 cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana lyb tuja wschodnia Aurea Nana
4 Berebrys Admiraton
5 jeżówki w kolorze mocnego różu
6 berberysy Bagatelle lub dowolne czerwone ale małe
7 hortensje bukietowe, jednakowe
8 Stipa tenuissima
Może jesienią zrobić dokładną koncepcję Danusi?
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 11:16, 20 lip 2015

Do góry
Tak jak inni radzą również radzę - wierzbę tnij bez obaw. Moja posadzona w kwietniu była już trzy razy cięta i pięknie się zagęściła. Jak widzę, że coś jest za długie to tnę i tworzę kulę

Stipa fajnie wygląda, też sobie sprawię w przyszłym roku. Maciejka będzie pięknie pachniała - uwielbiam jej zapach
Kiedyś będzie tu ogród 11:05, 20 lip 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Jakaś dziwna ta Twoja stipa

Tess napisał(a)
No.

Ta forumowa ostnica to Ostnica cieniutka (Stipa tenuissima), ta co siałam to Ostnica piórkowata (stipa pennata) albo mocna.
Trzymam na razie, zobaczymy.

Kiedyś będzie tu ogród 08:59, 20 lip 2015

Do góry
Agatek napisał(a)

No.
Kiedyś będzie tu ogród 08:56, 20 lip 2015

Do góry
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 23:12, 19 lip 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Coś zżera moje limki:/ liście zrobiły się brązowawe.. podejrzewam przędziorki. Zbieram się codziennie żeby zrobić oprysk, ale albo strasznie wieje, albo pada, albo jedno i drugie. Znowu zbiera się na burzę:/ uch
Wycięłam porażone gałązki umbraculifery - to chyba zasychanie pędów drzew pestkowych. Mam nadzieję wycięłam i spokój... pousuwałam też różom przekwitłe kwiatostany. Zebrałam nasiona z jarzmianki, orlików i stipy. Suszą się w garażu, żeby je kolejny deszcz nie załatwił.
Poprzesadzałabym sobie chętnie, ale jeszcze miesiąc przynajmniej muszę poczekać. Korzystamy z upału Młoda już lepiej, ale nie wiem czy ją puszczę jutro na zajęcia.. we wtorek wycieczka, we środę kolejny basen.. hmm..

Karolina stipa ma juz nasionka u mnie jeszcze nie widac klosow jarzmianki jaki kolor masz?
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:31, 19 lip 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Olu, pięknie u Ciebie
Nie zmarnowalas tego sezonu. Co fotka to lepsza. Stipa z lawenda bosko wygląda a do tego hortki. ... pyszności; )

Piszę się na nasiona stipy dzięki że o mnie pomyślałas

Jak mogę Ci się odwdzięczyc?

eee tam ... chwal mnie częściej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies