Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 10:46, 19 wrz 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
A czy takie usychające igły na sośnie to normalka, bo martwię się trochę??? I nie wiem, czy nie zacząć działać...

Jeśli to najstarsze igły - to normalne. Sosny je zaczynają gubić od sierpnia.
Żeby ładniej wyglądały można je zdejmować. Ja to nazywam "czesaniem sosny" - póki jest niska.
Potem nie da rady, trzeba czekać aż same spadną..i dlatego nie przepadam za sosnami.
Eksperyment ogrodowy Beaty 10:45, 19 wrz 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
A czy takie usychające igły na sośnie to normalka, bo martwię się trochę??? I nie wiem, czy nie zacząć działać...

Jeśli to najstarsze igły - to normalne. Sosny je zaczynają gubic od sierpnia.
Żeby ładniej wyglądały można je zdejmować. Ja to nazywam "czesaniem sosny" - póki jest niska.
Potem nie da rady, trzeba czekać aż same spadną..i dlatego nie przepadam za sosnami.
Ja też mam bałagan.... 10:42, 19 wrz 2011

Do góry
Gabik, odnośnie co robimy w ogrodzie i kiedy korzystaj z naszego poradnika:

Co robimy w ogrodzie....

i szukasz na odpowiedniej stronie miesiąca.
Cały rok w ogrodzie 10:40, 19 wrz 2011

Do góry
Czy założysz jej wątek w sukulentach?
Jedna z rabat z wystawą południową. 09:37, 19 wrz 2011

Do góry
profus napisał(a)
Tak się zastanawiam nad tymi żurawkami. Żona jakoś tak krzywo na nie patrzy, że niby tylko żurawki po całości na dole. Ona by chciała żeby coś kwitło. Ja tak bym miał ochotę na jakiegoś krzaczora też kwitnącego może. Takiego do metra np. Może hortensja Vanilla Fraise (mam ją tam w rogu na zdjęciu) jest super. Tylko jak to zmieścić z tymi kulami. Może po jednej na końcach. Mam trzmielinę na pniu do przesadzenia szczepioną na 130 cm - czyli np. to z jednej strony.

A tak przy okazji czy zrobić taki manewr?
Na zdjęciu poniżej tak po skosie przed hortensją (w rogu) jest magnolia yellow river. Bardzo słabo mi rośnie. Niby już 2,5 roku, ale co ma nowy przyrost to liście się skręcają i wyglądają jak przypalone. Chyba nie jest to dla niej dobre miejsce. Niby już zdecydowałem, że w to miejsce posadzę już zakupioną szczepioną akację twisty baby.
Nie bardzo też wiem czym wypełnić puste miejsce pod ogrodzeniem przy smaragdzie a za tawułą na rabacie otoczonej tujami danica w kamyczkach. Już prawie kiedyś kupiłem jakąś hortensję wyprowadzoną na pniu.

Ja tak patrzę z góry i myślę, że ta rabata niepoytrzebnie jest pociągnięta tak daleko.
Wąski pasek trawnika nie wygląda proporcjonalnie. Takie mam odczucie
To się powinno skończyć wcześniej, wtedy trawnik w przejściu byłby szerszy.

Nie byłoby problemem w zakomponowaniu rabaty. Tyle kul na pniu to jednak za dużo.
Miłorząb i kulki telko z jednej strony,
Na dole można dodać zamiast jakiejś żurawki lawendę- będzie kwitło i będzie zimozielono.

A propos żurawek, to liście zamiast kwiatów - kolor przez cały sezon, poka żonie grafikę pod hasłem "Heuchera" a zmieni zdanie. Jeśli nie i chce, żeby "coś kwitło" to nie innej rośliny, która by się równała z żurawkami. Poza tym, że one także kwitną, to jeszcze są ozdobne cały rok, nawet zimą spod śniegu wystają kolorowe liście.

Cóż może być lepszego od żurawek???
Rabata frontowa na Zalesiu 09:29, 19 wrz 2011

Do góry
Wiśnie świetnie wyglądają
Prawie centralna rabata pod sosną 09:29, 19 wrz 2011

Do góry
Te płyty piaskowca ze środka trzeba zabrać i użyć na brzeg w miejscu wyniesionym poza poziom trawnika w nowym murku.
Prawie centralna rabata pod sosną 09:27, 19 wrz 2011

Do góry
Nie poszerzaj tej "fasolki" o żwirowe kółko, tak mi się wydaje, że rabata zrobi się za duża.
Kiedyś pisałaś że sosna nie zostanie (chyba) bo cyprysik nutkajski ma byż tam gwiazdą. Teraz dwie główne rośliny na tej rabacie są ciężkie do zaprojektowania.

Wynieś tę rabatę w góre z jednej strony i tam zrób murek, a z drugiej niech schodzi do poziomu trawnika.
Wysadź stamtąd (chyba) migdałka??, dodaj żółte cyprysiki groszkowe "Filifera Aurea" (7 szt) co najmniej, dodaj też kilkanaście berberysów "Admiration", albo mnóstwo zurawek, ale jedną plamę.
Tam jest narazie zbyt smutno. Rabatę trzeba do góry wywindować i dosadzić mocne plamy koloru. Do tego np niebieskie funkie - też cała plamę. I koniec.
Ślimaki 09:17, 19 wrz 2011

Do góry
Sposoby walki ze ślimakami w uprawach host. Warto poczytać>

http://encyklopediahost.info/slimaki.html
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:12, 19 wrz 2011

Do góry
fgora napisał(a)
Danusiu na pewno już pisałaś o tym, ale nie mogę znaleźć.. jakie masz odmiany funkii pod świerkiem serbskim tym przy bramie?? To jest ta sama żółta co w donicy na rabacie przed płotem??

"American Dream" to może być ta, bo pewności nie mam.
W donicy też ta sama.
Funkie - Hosta 08:42, 19 wrz 2011

Do góry
Przydatny link do oznaczania funkii , klikamy na nazwę nie na zdjęcie

http://www.hostaparadise.com/a/catalogue-list.aspx
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:04, 18 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Anula wybije dziurę w ścianie i drzwi zrobi

Właśnie sobie pomyślałem kiedy zrobicie sobie łącznik

Przemku - mogę mieć u siebie wodę z dwóch "źródeł" + rzeka płynie za płotem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:00, 18 wrz 2011

Do góry
Anula wybije dziurę w ścianie i drzwi zrobi
Klub Wrześniowych Małżeństw 20:04, 18 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Anula, odmieniłaś się blond włoskami na lepsze Nie zmieniaj.

Kiedy ten Paryż, znaczy nie jedziesz na zjazd?

Paryż 2.10 Danusiu
jadę !!!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:22, 18 wrz 2011

Do góry
Noemi dziekuję , że do mnie zaglądasz buźka dla Ciebie. Mam nadzieję, e że i ja sie pozbędę tego dziadostwa.
Dziś zmolestowałam męża (niestety moje samodzielne próby spezły na niczym) i mam rzut do pierwszej rabaty czyli ogród frontowy (przedogródek).

Wybrany już PLATANUS zajmie miejsce w rogu działki. Rabata żwirowa pobiegnie wzdłuż chodnika i mam na nią dwa pomysły.
I. Pasy jak na zdjęciu z inspiracji powyżej (zamiast kaktusów dam juki a te trawki to może dam dwa różne gatunki kostrzew w pasach naprzemiennych np.niedzwiedzie futro, kostrzewa sina lub inne)
II. Zaplanowac podobną rabatę żwirową jak jedna z realizacji Danusi (gardenarium) - Ogród nowoczesny (o ile Danusia nie będzie miała nic przeciwko ma się rozumieć).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:26, 18 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Gdzie posadzić takie "różane" tulipany? To prezent od Mai

Nie wiem Danusiu ,ale grzech ich nie wysadzić !!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 15:52, 18 wrz 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

Mam niecny plan Kupię ksiązkę i oddam Danusi. Jak sie będzie widziała z Mają to podetknie do podpisania Danusia cieszysz się?????

Niezły, niezły

Maja wpadnie na przyszłoroczne Święto Róż i hurtem wszystko podpisze....... dobry pomysł?

To już postanowione, że będzie ekipa telewizyjna Mam nadzieję, że decyzja się nie zmieni

No to szykujmy książki

Rany - wiesz że się boję

Ja też..... już mam tremę
Ogród moich marzeń 12:02, 18 wrz 2011

Do góry
Gdzie jest ten problem z lustrem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:38, 18 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Chłopaki, nie bijcie się Rozbrajam Was

Tyły będą zmieniane ale co do roślin pod Anuli domem Ławka zostaje, natomiast kroi się zmiana przy stawie (dojdą dwa fotele jak ławka z tej samej seriii ) i w stronę garażu podsadzenia pod kulami. No i przy stawie też najniższe pięterko Ładniej będzie.
Mam jakby taki zamysł
Zeby futerko, kołnierzyk falujący zrobić, ale nie ma decyzji jakimi "trawkami"

Oto inspiracja

Na pewno będzie super

A my się nie bijemy - tylko przekomarzamy

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 11:37, 18 wrz 2011

Do góry
Chyba znudziła mi się u mnie pachysandra, co nie znaczym, że jej nie uwielbiam, ale muszę szukać innych rozwiązań i jak się sprawdzają w praktyce, najwyżej wrócę do starych nasadzeń.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies