zresztą ja mam mini ogródeczek
dopiero pierwszy sezon
nie bardzo jest czym się chwalić
Niekoniecznie chodzi o to, żeby się chwalić, tylko bardziej żeby pokazać jaką przestrzeń masz do zagospodarowania i co byś chciała na niej urządzić. Przykład Noemi jest tu najlepszy - ogródek-cukiereczek, a przecież na niewielkiej powierzchni. I nie potrzebowała projektanta, tylko ogrodowiska, żeby go stworzyć
Witajcie! Witam też w gronie ogrodów dużych i za dużych [to ja]. Mój bardziej potarganiec, ale u Was bardzo mi się wszystko podoba, tylko musi dojrzeć, bo jeszcze "pachnie swieżą farbą".
Witaj grama,
tak się rozczytałam w wątkach innych, że o swoim zapomniałam . No właśnie to dojrzewanie ogrodu straaasznie długo trwa, a ja taka niecierpliwa jestem. Ale dzięki takim ogrodom jak Twój - od zera do CUDA, nie tracę nadziei, że i mi się uda!!! Tak jak radzi Sebek - na pewno posadzę wiosną żurawki i inne roślinki, co się szybko rozrastają i przyspieszą to "dojrzewanie" mojego ogrodu
Pozdrawiam,
Jak zwykle bajkowo i URZEKAJĄCO!
Po zalogowaniu na ogrodowisko, pierwszą moją czynnością jest wizyta w Twoim ogrodzie, sprawdzenie, czy dodałaś jakieś nowe zdjęcia Więcej proszę!!!!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj Krajanko - Dolnoślązaczko - imienniczko,
rzeczywiście miejsca u Ciebie pod dostatkiem i jakie widoki niesamowite dookoła! Dobrze, że zima się zbliża (chyba polubię tą porę roku) bo będzie w końcu czas na ogrodoplanowanie Powodzenia i chwal się, cokolwiek wymyślisz ciekawego
Witaj. Już Cię troszkę podglądałam. Też masz teren niczego sobie, ale dużo bardziej uporządkowany i elegancki. U mnie bardziej "parkowo".
Witaj Krajanko - Dolnoślązaczko - imienniczko,
rzeczywiście miejsca u Ciebie pod dostatkiem i jakie widoki niesamowite dookoła! Dobrze, że zima się zbliża (chyba polubię tą porę roku) bo będzie w końcu czas na ogrodoplanowanie Powodzenia i chwal się, cokolwiek wymyślisz ciekawego
Kasiu, jeśli tylko w czymkolwiek będę mogła Ci pomóc- jak najbardziej Według mnie projekt domu, który wybrałaś idealnie nadaje się na postarzanie i po przeczytaniu jeszcze raz niektórych wpisów widzę, że zabierasz się za to bardzo konkretnie i od podstaw! Gratuluję Ja nie byłam taka na 100% zdecydowana i teraz żałuję - bo z kolei chciałam bardzo nowoczesny dom, a przez brak zdecydowania wyszedł trochę za tradycyjny. Dobrze, że już teraz zastanawiasz się na wyglądem/kolorami elewacji pod kątem ogrodu. Mój kolor po niespełna 2 latach mnie denerwuje i wg mnie nie pasuje do ogrodu, ale zmiana koloru na całej elewacji to duże wyzwanie i jeszcze pewnie na to poczekam Więc trzymam kciuki, żebyś Ty zrobiła wszystko "zgodnie z planem" i swoimi marzeniami i nie musiała żałować raz podjętych decyzji
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszko, masz bardzo ładny dom w pięknym ogrodzie - pozazdrościć nie wiem co chcesz od tej elewacji, jest bardzo atrakcyjna, no i te bonie też chcę je mieć u siebie uważam, że pasuje do ogrodu jeszcze poczekaj z decyzją, bo nie wiesz jak by to wyglądało w innej aranżacji )
Ja mam nadzieję, że mój plan się powiedzie i że rzeczywiście nie będę żałować pewnych decyzji ))
Ten jałowiec to wdzięczny obiekt do fotografowania, bo jest taki wg mnie bajeczny. Niektórym się w ogóle nie podoba, uważają, że jest brzydki. Dla niektórych ta roślina wygląda jak zgarbiony starzec. U mnie rosną trzy sztuki. Miejsca dużo potrzebują. Są dość ekspansywne. Rozrastają się w różne strony, dlatego ja go trochę pocięłam, ale niezbyt dobrze to zrobiłam (stracił równowagę )
Nie widać tej utraty równowagi, o której piszesz... Ale fakt, że gusta bywają różne: ja już kilka razy słyszałam pytanie, dlaczego ten świerk mi tak więdnie, ze wskazaniem na świerka w odmianie pendula
A Twój jałowiec jest naprawdę bajeczny!
Zwróć uwagę na te kijaski co podtrzymują jałowce Nie mogą się utrzymać w pionie. Ja wycięłam gałąź jałowca stanowiącą przeciwwagę i zaczął się kłaść, więc go popodpieraliśmy, ale jest ciężki.
Szlajam się, albo subtelniej - chodzę w gościnę, odwiedzam inne ogrody i układam co nieco w głowie. Muszę się zająć projektowaniem rabat, ale to wymaga zrobienia zdjęć i pomiarów, a na to będzie czas dopiero w piątek. Zdjęcia są mi niezbędne, żeby pokazać Wam, co wymaga przeróbki, bo chyba nie myślicie, że będę się męczyć sama, he,he,he Tak więc Dominiko droga odpoczywaj, póki możesz, bo niedługo zacznę Wam wszystkim zawracać głowę, tylko w pracy się trochę ogarnę, i te zdjęcia porobię.
Aha, i dzięki jeszcze raz za namiar na IPO! Facet jest naprawdę niesamowity Wprawdzie nie miał dla mnie dobrych wieści, ale przynajmniej wiem na czym stoję, bez domysłów i gdybania
Pozdrawiam serdecznie
No właśnie pisałam o tym w moim wątku, że formy płaczące nie wszystkim podobają się. Ja je uwielbiam, ale niektórzy uważają takie drzewka za "przetrącone", "straszydła" itp.
Na pewno nie jest to żaden ogrodowiskomaniak!!! Poza tym każdy urządza ogród pod swój gust, więc nie zamierzam się przejmować takimi "opiniami". A rabatę z Twoim bukiem Dominiko zamierzam wiosną "skopiować" - jeśli oczywiście pozwolisz
Ten jałowiec to wdzięczny obiekt do fotografowania, bo jest taki wg mnie bajeczny. Niektórym się w ogóle nie podoba, uważają, że jest brzydki. Dla niektórych ta roślina wygląda jak zgarbiony starzec. U mnie rosną trzy sztuki. Miejsca dużo potrzebują. Są dość ekspansywne. Rozrastają się w różne strony, dlatego ja go trochę pocięłam, ale niezbyt dobrze to zrobiłam (stracił równowagę )
Nie widać tej utraty równowagi, o której piszesz... Ale fakt, że gusta bywają różne: ja już kilka razy słyszałam pytanie, dlaczego ten świerk mi tak więdnie, ze wskazaniem na świerka w odmianie pendula
A Twój jałowiec jest naprawdę bajeczny!
Witaj Ewo, zaglądam do Ciebie co chwilę, bo przecież nie można zapomnieć takiego pięknego ogrodu Na zdjęciu powyżej, pod tym cud-jałowcem rośnie kosodrzewina. Ilu lat potrzeba, żeby się tak pięknie rozrosła?
Pozdrawiam serdecznie
Kosodrzewina rosnąca pod jałowcami ma 5 lat. Za chwilę będzie problem, jak to wszystko utrzymać w ryzach
Witaj Ewo, zaglądam do Ciebie co chwilę, bo przecież nie można zapomnieć takiego pięknego ogrodu Na zdjęciu powyżej, pod tym cud-jałowcem rośnie kosodrzewina. Ilu lat potrzeba, żeby się tak pięknie rozrosła?
Pozdrawiam serdecznie
Witaj Agnieszko! dziękuję, jesteś bardzo miła Masz bardzo piękny dom i ogród, tym bardziej mi miło, że do mnie zajrzałaś choć nie ma co pokazywać będę zimą podpytywać Cię o różne materiały, kolory itd., które masz u siebie - uprzedzam lojalnie ))
Nie pokazywałam dotychczas projektu mojego domu, bo to przecież forum o ogrodach zrobiłam to na prośbę Bogdy, bo mnie już kilka razy pytała o to )) i może w sumie dobrze, bo będzie można również i to brać pod uwagę przy planowaniu ogrodu
Mnie ten projekt też zachwycił od razu jak go zobaczyłam, potem obejrzałam jeszcze tysiące innych i ..... wróciłam do tego i już z nami został zdaje się, że i ten projekt powstał 2 lata temu na zamówienie pewnego pana J. z okolic Łodzi jego dom też już stoi i wygląda bardzo ładnie nasz będzie wyglądał całkiem inaczej, choć sam kształt się nie zmieni
Pozdrawiam! i liczę na wsparcie
Kasiu, jeśli tylko w czymkolwiek będę mogła Ci pomóc- jak najbardziej Według mnie projekt domu, który wybrałaś idealnie nadaje się na postarzanie i po przeczytaniu jeszcze raz niektórych wpisów widzę, że zabierasz się za to bardzo konkretnie i od podstaw! Gratuluję Ja nie byłam taka na 100% zdecydowana i teraz żałuję - bo z kolei chciałam bardzo nowoczesny dom, a przez brak zdecydowania wyszedł trochę za tradycyjny. Dobrze, że już teraz zastanawiasz się na wyglądem/kolorami elewacji pod kątem ogrodu. Mój kolor po niespełna 2 latach mnie denerwuje i wg mnie nie pasuje do ogrodu, ale zmiana koloru na całej elewacji to duże wyzwanie i jeszcze pewnie na to poczekam Więc trzymam kciuki, żebyś Ty zrobiła wszystko "zgodnie z planem" i swoimi marzeniami i nie musiała żałować raz podjętych decyzji
Pozdrawiam serdecznie