Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród bacowej 09:41, 13 lut 2017

Do góry
Perowskia dorasta do 1,5m może zasłonić piękne pnie brzozy. Agnieszka z Jurajkiego ma niską odmianę (nie pamiętam nazwy). Tylko perowskia jest na stanowiska słoneczne, a pod brzozami może mieć mało słońca,skromniej kwitnąć
Masz bardzo ładny ogród

...uDany ogród 06:13, 13 lut 2017

Do góry
Dzidka napisał(a)

Mieszkasz bok Katowic, a masz widok na las.
Ja trochę dalej od Katowic, a w przeciwieństwie do Ciebie mam widok na las, ale przemysłowych kominów, wież wyciągowych, że o autostradach nie wspomnę.
Ale podobnie jak i Ty ukochałam brzozy, kaliny i hortensje.
I też chcę ich mieć więcej i więcej

Witam w moim ogrodzie
Ja mam to szczęście, że żadnych przemysłowych obiektów obok mnie nie ma.
Są jednak rejony gdzie zagęszczenie szybów i kominów jest znaczne, ale co robić. Możemy tylko aranżować sobie zieleń na swoim terenie

To takie zestawienie idealne. Człowiek jak załapie bakcyla to później szuka coraz to nowych odmian, a ogród robi się z gumy
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odwiedziny

...uDany ogród 20:02, 12 lut 2017

Do góry
dana1s napisał(a)

My też obok Katowic

Mieszkasz bok Katowic, a masz widok na las.
Ja trochę dalej od Katowic, a w przeciwieństwie do Ciebie mam widok na las, ale przemysłowych kominów, wież wyciągowych, że o autostradach nie wspomnę.
Ale podobnie jak i Ty ukochałam brzozy, kaliny i hortensje.
I też chcę ich mieć więcej i więcej
Typografia ogrodu 19:31, 12 lut 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
Cudnie łosiu najfajniejszy
łosiu jak łosiu ale te brzozy
Ogród w remoncie 09:53, 12 lut 2017

Do góry
Plan też mi się podoba tak na gorąco. Tylko tej brzozy przy altanie chyba bym jednak nie wciągała w rabatę. Nie wiem czy jej nie wyautuję zupełnie.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:40, 11 lut 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

z tym dymem to nie do końca chyba tak ...bo jak dorzucą do ogniska gałązki brzozy ( głównie kore brzozy ) .......to się własnie powinno dym po wypaleniu kory brzozy wdychać ....zabija bakterie i wirusy głównie gronkowce choć ta metoda jest jednak dziwna ...ale ponoć skuteczna żeby nie nałapać przeziębienia bo dym a właściwie dziegć wszystko wybije co ma wybić

Justyś i chyba wybił bo mimo darcia sie na nartach (miałam do pilnowania 2 dzieciaki które wciąż zapitalały na krechę) nic mi nie jest A palili gałęzie jodły czyli żywicą pachniało...
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:12, 11 lut 2017
Do góry
kasiek napisał(a)
Co wyście sie z Kasią powymieniały wirusami? Pewnie przewiało Cię i na Kasprowcu a robota w ogrodzie nie polepszyła sprawy... Kuruj się Ty też
Ps jak przyjechaliśmy nad Rożnów to nam palili ogrome ognisko i kazali dym wdychać by złagodzić skutki zmiany powierza
Kapliczka i strumień super, fajnie że trzymasz styl i jesteś w nim konsekwentna

z tym dymem to nie do końca chyba tak ...bo jak dorzucą do ogniska gałązki brzozy ( głównie kore brzozy ) .......to się własnie powinno dym po wypaleniu kory brzozy wdychać ....zabija bakterie i wirusy głównie gronkowce choć ta metoda jest jednak dziwna ...ale ponoć skuteczna żeby nie nałapać przeziębienia bo dym a właściwie dziegć wszystko wybije co ma wybić
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:07, 11 lut 2017

Do góry
Powojniki. Gdybym na starcie okazała im tyle troski co obuwikom, pustynnikom czy szachownicom, to może cieszyłabym się nimi do dzisiaj. Nie przyznam się do tego, ile powojników posadziłam w swoim ogrodzie
Z tych, które jeszcze jakoś sobie radzą.

'Paul Farges', drobne białe punkciki na koronie brzozy. Mistrz wspinaczki.

Viticella 'Polish Spirit', podwiązywany do donicy.

'Huldine'

Ogród za grosze 10:29, 10 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam. Masz dobre podejście do ogrodnictwa. Nigdy na siłę muszę mieć, muszę zrobić. Planujesz co możesz zrobić w danym roku. Ja też nie od razu wszystko zrobiłam powolutku. Najpierw obsadziłam działkę tujami aby urosły i wiatr nie hulał i brzozy aby było się pod czym schować w upalne lato. To było najważniejsze, następnie kupowałam nie mając pojęcia wszystko to co mi się podobało, jedne krzaki i kwiaty rosły w miejscu posadzenia inne się męczyły i czekały na przesadzenie i tak powoli już jako tako mam ogród zrobiony.

Jeszcze jedno ja tez nie daję przerobionego kompostu pod rośliny daję taki jaki jest nie przesiewam wszystko rośnie jak na drożdżach.
Pokazałaś ogród taki jaki masz ze wszystkim plusami i minusami.
Ogarnęłaś, już dużo życzę powodzenia.

Ty masz już piękny dojrzały ogród i masz w nim to co bardzo lubię dużo kamieni no i grzybki . Mój ogród dopiero powstaje. Powstaje powoli, bo są ważniejsze sprawy do ogarnięcia. Chciałam go czymś już zapełnić, bo dużo było chwastów a ich nie chciałam. Stąd bardzo dużo gatunków wysianych kwiatów i ostra selekcja. Co pójdzie na mojej glebie, pod orzechem i na patelni. Kwiaty dokonały wyboru jako pierwsze, teraz kolej na mnie .
Dzięki za życzenie i zapraszam do kibicowania. Podpowiedzi zawsze będą dla mnie cenne.
Poznajemy ptaki 05:40, 09 lut 2017

Do góry
Mary napisał(a)
Dana, Gosia. Piękne są wasze zdjęcia.

Oglądając zdjęcia Dany dochodzę do wniosku, że moje ptaki są głodzone. Wszystkie sikorki, kosy i mazurki, które do mnie przylatują są dwa razy chudsze.

Mary dziękuję
Wiesz z tymi ptakami jest jak w przysłowiu jaki pan taki...ptak.
One biorą ze mnie wzorce
Dokarmiamy i wokół mają sporo do jedzenia. Oblegają brzozy, klony i dzikie róże pałaszując wesoło.
To miłe w mroczne zimowe dni
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:46, 08 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bez mierzenia widzę, że się idealnie zmieszczą i szerokość rabaty jest idealna. Posadź je mniej więcej jak ten dekiel jest.

Super ! Tak myslałam żeby w tej linii je sadzić, bo niżej jest lekka skarpka. Pod ścianą posadzę gracka albo ML. Potem brzozy a między nimi poletko seslerii jesiennej z werbeną. Myślałam jeszcze o kulkach bukszpanowych w seslerii, ale czy to będzie udana kompozycja?
Ogród za grosze 23:45, 07 lut 2017

Do góry
Witam. Masz dobre podejście do ogrodnictwa. Nigdy na siłę muszę mieć, muszę zrobić. Planujesz co możesz zrobić w danym roku. Ja też nie od razu wszystko zrobiłam powolutku. Najpierw obsadziłam działkę tujami aby urosły i wiatr nie hulał i brzozy aby było się pod czym schować w upalne lato. To było najważniejsze, następnie kupowałam nie mając pojęcia wszystko to co mi się podobało, jedne krzaki i kwiaty rosły w miejscu posadzenia inne się męczyły i czekały na przesadzenie i tak powoli już jako tako mam ogród zrobiony.

Jeszcze jedno ja tez nie daję przerobionego kompostu pod rośliny daję taki jaki jest nie przesiewam wszystko rośnie jak na drożdżach.
Pokazałaś ogród taki jaki masz ze wszystkim plusami i minusami.
Ogarnęłaś, już dużo życzę powodzenia.
Ogrodowe love story 22:28, 07 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Czyli nie sprawdziły się? bo jakoś mnie kuszą.

to były zwykłe brzozy
i mój kolega leśnik, jak do nas przychodził to zawsze marudził: "wykop to badziewie, bo nie zapanujesz nad wzrostem"
no i wykopałam
bo przestałam panować nad ich wzrostem
do małego ogrodu nie polecam
no i wyciąga całą wodę z gleby
Ogrodowe love story 22:17, 07 lut 2017

Do góry
Margot napisał(a)

Brzózki poszły do kominka - mam tylko brzozy od sąsiada zapożyczone, zza płotu

Czyli nie sprawdziły się? bo jakoś mnie kuszą.
Ogrodowe love story 22:15, 07 lut 2017

Do góry
frezja napisał(a)

Pod koniec lata 2013...jak teraz wyglądają brzózki? masz foto?

Brzózki poszły do kominka - mam tylko brzozy od sąsiada zapożyczone, zza płotu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:32, 07 lut 2017

Do góry
magda19831 napisał(a)

Dziękuję Danusiu za odpowiedź. Sąsiadka jest ugodowa i raczej drzewa nie będą jej przeszkadzać, będą jednopienne i chciałabym jednak kontrolować ich wzrost i korona byłaby przycinana. Uparłam się na brzozy, a może jednak jakieś inne drzewo ? Poniżej miejsce o którym mowa. Po powrocie do domu zmierzę szerokość tego miejsca.

Bez mierzenia widzę, że się idealnie zmieszczą i szerokość rabaty jest idealna. Posadź je mniej więcej jak ten dekiel jest.
Ogród Oliwkowy :-) 15:04, 07 lut 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Hosta Sum&Substance rośnie ogromna, przemyśl czy lepiej nie inne wybrac, sa o mniejszych rozmiarach i w tym kolorze.
Zamiast sosny górskiej wybrałabym daglezje, nie śmiecą i są ładniejsze.
Mam wprawdzie 2 róże New Dawn, ale Danusia ją odradza, uważa że sa ładniejsze niz ona, zatem warto posiedzieć w wątku tematycznym na temat róż.
Długa lista roslin, w domu na tablecie w powiększeniu zobaczę, jak to rozplanowałas na rabacie. Ogród jest duży, więc nie ma problemu.
Choiny kanadyjskie sa tez fajne, polecam ci, Z brzóz może byc ta z czerwonymi liśćmi, u nas daje radę.
Do rodków bardziej mi z kolei pasują klony niż brzozy. Dużo w praniu się okaże.
Pamiętaj, że mimo starań częśc roślin wypada. I musisz plamami sadzic, dlatego w domu na ten projekt popatrzę

popatrzę jeszcze w takim razie na te hosty, róze i inne które zaproponowałaś.
A zauważyłaś, ze żadnego bukszpanu tu nie ma trochę się wyłamuję z trendów ogrodowiskowych?
Ogród Oliwkowy :-) 15:00, 07 lut 2017

Do góry
Hosta Sum&Substance rośnie ogromna, przemyśl czy lepiej nie inne wybrac, sa o mniejszych rozmiarach i w tym kolorze.
Zamiast sosny górskiej wybrałabym daglezje, nie śmiecą i są ładniejsze.
Mam wprawdzie 2 róże New Dawn, ale Danusia ją odradza, uważa że sa ładniejsze niz ona, zatem warto posiedzieć w wątku tematycznym na temat róż.
Długa lista roslin, w domu na tablecie w powiększeniu zobaczę, jak to rozplanowałas na rabacie. Ogród jest duży, więc nie ma problemu.
Choiny kanadyjskie sa tez fajne, polecam ci, Z brzóz może byc ta z czerwonymi liśćmi, u nas daje radę.
Do rodków bardziej mi z kolei pasują klony niż brzozy. Dużo w praniu się okaże.
Pamiętaj, że mimo starań częśc roślin wypada. I musisz plamami sadzic, dlatego w domu na ten projekt popatrzę
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:29, 07 lut 2017

Do góry

Kochana Danusiu planuje posadzić obok altany i z boku działki świerk serbski (zielone gwiazdki)na skarpie koło drogi coś na wysokim pniu z kulistą koroną.
Przy wjeździe jakieś kolumnowe lub na pniu. Nad skarpą (zielone sześciokąty)to brzozy, grujeczniki, ambrowce? W tej chwili najbardziej zależy mi na drzewach obok tarasu i tych kyóre juz mam. Bardzo dużo od nich zależy czy tam pasują i czy nie będę musiała je przesadzić(np. miłorzeby)
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:52, 07 lut 2017

Do góry
Alicja169 napisał(a)

Irenko z jakiego powodu padły Ci brzozy?
Brakuje mi w ogrodzie brzozy i chciałam w tym roku kupić 3 szt. Myślałam, że to bezobslugowe drzewo. U sąsiada za płotem takie piękne, stare już drzewo rośnie i zawsze mi żal, że u mnie nie ma

Alu, byliśmy na poczatku drogi, może kiepskie egzemplarze, a może jakas choroba, liście zaczęły się zwijać, opadać i uschło wszystko; dziś myślę, że to szczęście było, mam te poniemieckie drzewa wkoło, wszystkie liście u mnie, doszłyby brzozy, nie wiem czy bym to obrobiła. Brzozy podziwiam u innych, bardzo je lubię, zwłaszcza w grupie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies