Napisałam przy wpisia Romci, że tym linkiem do ogrodu Tamaryszka namieszała... bo tak się zastanawiam czy typowo białą rabatę zrobić pod brzozami- komponowałaby się z pniami drzew. A tutaj Anabelki niekoniecznie z białym połączeniem , bo dalej będzie świerk Aurea Magnifica, 2 kolumnowe dęby/klony przebarwiające się jesienią na szkarłat i przechodzić będzie to w jęzor z cisami zatopionymi w molinii (ta ma za zadanie świecić na jesieni.
Mam do zagospodarowania zadołowane 3 kaliny pagodowe (miały iść docelowo nad staw, ale tam będą miały za mokro) oraz świdośliwę (te mogę ewentualnie dokupić). Tylko czy któreś z tych drzew/krzewów pasuje do Anabelki?
Bardziej mi się podoba pomysł ze świdośliwą... do tego Anabeli, kilka kulek, łubin biały, wiosenne zawilce, mnóstwo cebulowych (w tym wysokie czosnki), bezpośrednio pod świdośliwy- czosnki niedźwiedzie. jaszcze jakieś bylinki...Musi być na gęsto, żeby zielicho nie rosło...
Czy Anabelka przebarwia się jesienią?
Nie mam do poniedziałku aparatu, więc trochę poprzerabiałam stare zdjęcie
Chodzi o tę część zaznaczoną na niebiesko.
Czerwone kropki- dęby czerwone
żółta- miłorząb,
zielone- świerki serbskie Pendula,
Pomiędzy kwaśną a cienistą rosną brzozy i 2 sosny, oraz na skraju klon strzępiastokory.
Tu zdjęcie z zachowaniem stron świata.

Chodzi o rabatę zaznaczoną na biało. Różową strzałką zaznaczyłam kierunek z którego robione było zdjęcie powyżej. 1- cisy w molinii.
Teraz to namieszałam, co?....