Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

roma2 23:02, 09 mar 2017

Toszka jak zwykle wymiata. Tęsknię za cieniem i za miodunkami wszelakimi i hostami biało obrzeżonymi jarzmiankami i takimi tam cienistymi chamerionami . Nie wiem co to chamerionam, resztę kumam.
Toszka 00:45, 10 mar 2017

chamerion to zioło, wierzbówka
makadamia 08:19, 10 mar 2017

Cienisto? Słonecznie? Mokro?

Na pewno zawilce jesienne, jarzmianki, parzydła leśne

jeżeli dopuszczasz krzewy, to jaśminowce, bez czarny variegata lub laciniata
Mira104 10:47, 10 mar 2017

Hahaha no padam ze śmiechu, tą piosenkę znałam za łebka się nawet śpiewało, Toszka Ty jak coś powiesz
anka_ 11:04, 10 mar 2017

Tess napisał(a)
Wiesz, że ja nie umiem planować. Ale jak na biało, to zawilce japońskie na wiosnę koniecznie. Takie łany, jak u Motylka.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=390
Piękne te zawilce. No planować to ja też nie umiem, ale liczę na mądre głowy. Ale właśnie o to Teresko mi chodzi, żeby całym rokiem było ładnie....

roma2 napisał(a)
Aniu, może tu znajdziesz inspirację

Pioseneczek znam do groma i ciut ciut. Pamięć zawodna już, ale gdy Ktoś zacznie, to lecę... Mój rodzinny dom był bardzo rozśpiewany. Ja buczę tylko, ale moje buczenie do kołyski, dzieci przetrwały bez uszczerbków na zdrowiu .
Ogród /bloog Tamaryszka nam, ale fajnie że go przypomniałaś bo dał mi do myślenia... oj namieszałaś...

Toszka napisał(a)
Anko - moje nieoczywiste typy
hortensja pnąca (mozna tak jak u mnie na początku puścić po żelaznej mocnej konstrukcji, a z czasem ciąć i formować)
Kurczę połowę z tego musiałam googlować bo nie wiem o co chodzi.
A tą hortensję to tak po ziemi?

roma2 napisał(a)
Toszka jak zwykle wymiata. Tęsknię za cieniem i za miodunkami wszelakimi i hostami biało obrzeżonymi jarzmiankami i takimi tam cienistymi chamerionami . Nie wiem co to chamerionam, resztę kumam.
Taaaa, te z pozoru nieoczywiste pomysły Toszki to często strzał w 10. Ot, choćby moje jabłonie...
A hosty na słońce są ot choćby cuuudna Sum and Substance

makadamia napisał(a)
Cienisto? Słonecznie? Mokro?

Na pewno zawilce jesienne, jarzmianki, parzydła leśne

jeżeli dopuszczasz krzewy, to jaśminowce, bez czarny variegata lub laciniata
No cień to tam będzie za 50 lat. Słonko, wilgotność umiarkowana, ulepszana gleba gliniasta.
Dopuszczone krzewy i niewysokie drzewa (takie do 4-5m, nie chcę być złośliwa i utrudniać życia sąsiadowi).

Mira104 napisał(a)
Hahaha no padam ze śmiechu, tą piosenkę znałam za łebka się nawet śpiewało, Toszka Ty jak coś powiesz
Mają dziewczyny poczucie humoru...

Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Makao_J 11:29, 10 mar 2017

Aniu wkleiłam fotki tych dereni u siebie.

A przy okazji zaznaczam sobie wątek bo piękny ogród masz
anka_ 11:31, 10 mar 2017

Aniu dziękuję, widziałam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 11:54, 10 mar 2017

Napisałam przy wpisia Romci, że tym linkiem do ogrodu Tamaryszka namieszała... bo tak się zastanawiam czy typowo białą rabatę zrobić pod brzozami- komponowałaby się z pniami drzew. A tutaj Anabelki niekoniecznie z białym połączeniem , bo dalej będzie świerk Aurea Magnifica, 2 kolumnowe dęby/klony przebarwiające się jesienią na szkarłat i przechodzić będzie to w jęzor z cisami zatopionymi w molinii (ta ma za zadanie świecić na jesieni.

Mam do zagospodarowania zadołowane 3 kaliny pagodowe (miały iść docelowo nad staw, ale tam będą miały za mokro) oraz świdośliwę (te mogę ewentualnie dokupić). Tylko czy któreś z tych drzew/krzewów pasuje do Anabelki?
Bardziej mi się podoba pomysł ze świdośliwą... do tego Anabeli, kilka kulek, łubin biały, wiosenne zawilce, mnóstwo cebulowych (w tym wysokie czosnki), bezpośrednio pod świdośliwy- czosnki niedźwiedzie. jaszcze jakieś bylinki...Musi być na gęsto, żeby zielicho nie rosło...
Czy Anabelka przebarwia się jesienią?

Nie mam do poniedziałku aparatu, więc trochę poprzerabiałam stare zdjęcie
Chodzi o tę część zaznaczoną na niebiesko.

Czerwone kropki- dęby czerwone
żółta- miłorząb,
zielone- świerki serbskie Pendula,
Pomiędzy kwaśną a cienistą rosną brzozy i 2 sosny, oraz na skraju klon strzępiastokory.
Tu zdjęcie z zachowaniem stron świata.

Chodzi o rabatę zaznaczoną na biało. Różową strzałką zaznaczyłam kierunek z którego robione było zdjęcie powyżej. 1- cisy w molinii.

Teraz to namieszałam, co?....
Filomena 14:06, 10 mar 2017

Anabelka robi się zielona, potem w zimie brązowieje.
U mnie z anabelle są wiosną białe czosnki i tulipany Queen of Night, dosadziłam bdziubdzie ciemierniki - będą za jakiś czas, potem dochodzą parzydła leśne, białe tawuły, tojady, hosty biało obrzeżone, przywrotnik ostroklapowy, świecznice, tojeść rozesłana, z róż Elisabeth Oberle, na jesieni jeszcze żółte rudbekie, z traw turzyca ceglasta Prairie fire i miskant variegatus. No i bukszpany.

U Ciebie 20 m to może jeszcze krzewiasta Tardiva dla zmiany kwiatostanów ?
makadamia 14:18, 10 mar 2017

Że niby biała anabelka nie pasuje do żółtych aurea?
Popatrz tu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859337570/

Wszystko zależy jaka biel i jaka żółć

A jesienią wszystko żółknie, czerwienieje, jak byśmy chciały się dopasować, to nikt biało-różowych rabat by nie miał