Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu...

To tu...

paulina_ns 18:44, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Mam niewielkie doswiadczenie żurawkowe. Mam Lime Rickey, Marmelade i Georgia Peach (chyba). Dwie pierwsze po zimie wyglądają świetnie, a Georgię wycięłam do łysa. Daj szansę swoim ciemnym. Wytnij co brzydkie i ładnie odrosną. Szkoda się ich pozbywać. Ja obok frostów mam żurawkę Milan, którą w zeszłym tyg. dzieliłam.

A sprzątać dopiero zaczęłam. Jeszcze duuuużo roboty. Brzydkich miejsc nie pokazywałam.

A można je tak do lysa przyciąć? Strasznie teraz wyglądają, więc je też ogole i zobaczymy.

Ja to już czasem siły nie mam do tych chwastów, co roku kupuje pełno worków kory, a po zimie wszystko miesza się z ziemią i kory brak, no i oczywiście jeszcze mnóstwo wiatr wywieje, a jak jest taka gola ziemia to chwasty co chwile wychodzą...chyba najgorsze są takie porządki po zimie, w lecie jeszcze jak wszystko kwitnie to te chwasty giną, a teraz wszystko jak na tacy widać.
MAD 18:55, 10 mar 2017

Bogdzia napisał(a)
Rozlewisko świetnie wygląda, moze powinno tam pozostac??? a roslinki w super kondycji zime przetrwały.

Bogdziu bardzo bym chciała tam mieć tam takie duże oczko wodne tylko utrzymanie oczka wodnego pod drzewami (wierzby i brzozy) graniczy z cudem. Chyba pozostaje mi cieczyć się rozlewiskiem wiosna i jesienią, a zimą lodowiskiem.
MAD 18:58, 10 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

A można je tak do lysa przyciąć? Strasznie teraz wyglądają, więc je też ogole i zobaczymy.

Ja to już czasem siły nie mam do tych chwastów, co roku kupuje pełno worków kory, a po zimie wszystko miesza się z ziemią i kory brak, no i oczywiście jeszcze mnóstwo wiatr wywieje, a jak jest taka gola ziemia to chwasty co chwile wychodzą...chyba najgorsze są takie porządki po zimie, w lecie jeszcze jak wszystko kwitnie to te chwasty giną, a teraz wszystko jak na tacy widać.

Można. Wycięłam Georgię w zeszlym roku i w lato była piękna. Szybko się odbudowuje.

Kora, zwlaszcza drobna, szybko "znika" ale poprawia strukturę gleby. Niestety trzeba czesto uzupełniać. A próbowałaś kłaść mokre gazety pod korę? Ze 3 warstwy. Rozkładają się pi jakimś czasue ale blokują wyrastanie chwastów. Sprawdzone.
_Martini_ 19:10, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Te badylki po prawej to właśnie wygolona lawenda? No nie mów, że będę musiała wszystkie swoje kępki poprawiać. Ja ścinałam nieco niżej zaschniętych kwiatostanów. Niżej się bałam, że nie odbije.
paulina_ns 19:21, 10 mar 2017

MAD napisał(a)

Można. Wycięłam Georgię w zeszlym roku i w lato była piękna. Szybko się odbudowuje.

Kora, zwlaszcza drobna, szybko "znika" ale poprawia strukturę gleby. Niestety trzeba czesto uzupełniać. A próbowałaś kłaść mokre gazety pod korę? Ze 3 warstwy. Rozkładają się pi jakimś czasue ale blokują wyrastanie chwastów. Sprawdzone.

No to jutro jak tylko pogoda pozwoli to je ciachne. Powiem Ci szczerze,że z gazetami jeszcze nie próbowałam, a czy mogą być kolorowe, czy w typie dziennik wyborczy jak mówisz,że to pomaga to na pewno spróbuję mam kilka miejsc co strasznie szybko chwasty wychodzą, a właściwie roślin tam nie ma, już się zastanawiałam, czy w tym miejscu foli nie dać.
anbu 19:23, 10 mar 2017

Magda chyba nie tylko Twoje bukszpany zaatakował grzyb. Wiele osób w zeszłym sezonie zmagało się z tym problemem.
Fajne wczesnowiosenne fotki A Żurawski mnie kuszą coraz bardziej mimo, że Toszka straszy opuchlakami :-*
ren133 19:50, 10 mar 2017

Edytka miała rację ... Twój ogród już teraz świetnie się prezentuje
A ja chciałam zapytać o stożki ... masz trzy ustawione przy ścianie ... piękne są ... jakie one są wysokie i czy masz je posadzone równo jeden obok drugiego?
MAD 20:33, 10 mar 2017

_Martini_ napisał(a)

Te badylki po prawej to właśnie wygolona lawenda? No nie mów, że będę musiała wszystkie swoje kępki poprawiać. Ja ścinałam nieco niżej zaschniętych kwiatostanów. Niżej się bałam, że nie odbije.

W zeszlym roku obcięłam jeszcze mocniej, tak da się mocniej , i też tak wczesnie i była wielka i cudnie kwitła. Tu jej zdjęcie z 1. lipca.

Ja tnę mocno bo brzydko wygląda po zimie.
AngelikaX 20:38, 10 mar 2017

Ach te Twoje rozlewisko... urokliwe nawet jak wokół szaro i buro

Ogród czyściuteńki, perfekcyjny

ps. Ja swoje lawendy też mocno ciacham
MAD 20:38, 10 mar 2017

paulina_ns napisał(a)

No to jutro jak tylko pogoda pozwoli to je ciachne. Powiem Ci szczerze,że z gazetami jeszcze nie próbowałam, a czy mogą być kolorowe, czy w typie dziennik wyborczy jak mówisz,że to pomaga to na pewno spróbuję mam kilka miejsc co strasznie szybko chwasty wychodzą, a właściwie roślin tam nie ma, już się zastanawiałam, czy w tym miejscu foli nie dać.

Na zdjeciach z zeszlego sezonu widac pas krokusów i wyciapana żurawkę, a potem różowy jej pas pod limkami. Ciachaj śmiało.
Gazety takie najzwyklejsze (typu Wyborcza). Jak jest wydrukowane duże zdjęcie to nie biorę takiej gazety. Jednak farba drukarska specjalnie eko nie jest. Moczę pogniecione gazety w wiadrze z wodą i rozkładam po 3-4 warstwy. Tylko tam gdzie nie sadzę cebulowych. I grubo kory (zwłaszcza na brzegach żeby wiatr nie podwiał). A, wcześniej rabatę solidnie podlewam.