Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Początki w Kruklandii 13:48, 05 paź 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Klonik

Podoba mnie się ta Twoja rabatka,na wiosnę jak wszysko ruszy będzie naprawdę uroczo.
Klonik też niczego sobie.
Pozdrówka.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 13:28, 05 paź 2012

Do góry
Nie mam różanki więc ściemniać nie będę ,zostawię w tym wątku to co charakteryzuję mój wątek pozwolisz.

Irenko Miła zamykasz "mały"pamiętnik Ogrodniczki ,której wszyscy z chęcią się wpisywali ja z pewnością .
Twój ogród już nie jest taki jak był i będzie jeszcze piękniejszy.
Zacznij nowe karty z miłą chęcią poczytam co będziesz Tworzyła w kolejnym sezonie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:28, 05 paź 2012

Do góry
Taki był dziś wschód słońca

W ogródku u AnyZadory 13:15, 05 paź 2012

Do góry
65 m.kw mojego raju to mini ogródek przy mieszkaniu, w kaształcie półokręgu. Ogród "wije się" wokół mieszkania, ze wschodu po zachód.
Pierwsze nasadzenia wykonałam latem 2011 roku, w sierpniu tego roku ukończyłam, to co wcześniej zaplanowałam posadzić. Wiosną przyszłego roku zostanie dobudowana pergola na tarasie z zadaszeniem z materiału brezentowego i będę mogła skupić się na szczegółach, czyli dosadzę czosnki ozdobne, clematisy i inne byliny kwitnące, powieszę lustra w pewnych miejscach i kwiaty w doniczkach na pergoli....Tak dobieram rośliny, by ogród utrzymac w kolorze różu, bieli i fioletu.
Z założenia chciałam stworzyć sobie i mojej rodzinie przytulne miejsce do wypoczynku, gdzie wspólnie będziemy jadać posiłki i cieszyć się sobą w pięknym pachnącycm otoczeniu. Marzyłam o miejscu, w którym można odetchnąć, nabrać sił i energii, porozmyślać, poczytać, porozmawiać....na chwilę się zatrzymać A jednocześnie zależało mi, by ten "kawałek zielonego" za oknem stanowił także przedłużenie naszego salonu i kuchni.
Ogród podzieliłam na dwie części , które rozdziela taras. Część lewa, wsch-pd - widok z kuchni jest utrzymana bardziej w klimacie wiejskim, natomiast część prawa - widok z salonu/jadalni w klimacie zen, z trawami ozdobnymi, granitowym słupem- ciurkadełkiem i ławeczką naprzeciw.
Na tarasie posadziłam rośliny w donicach wykonanych z włókna szklanego w kolorze grafitowym, kolorystycznie pasują do kamiennej części elewacji oraz do naszego kota Muńka- persa starego typu, który doskonale się tu czuje
Ogród nie ma w zasadzie stylu i chyba nigdy nie chciałam by można go było zdefiniować, zaszufladkować. Chciałam, żeby był przede wszystkim mój, trochę romantyczny, a przede wszystkim przytulny. W takiej wersji mini chyba łatwiej to osiągnąć...
W zeszłym roku zbudowaliśmy karmnik dla ptaków. I tak, jak w lecie mamy tu mnóstwo pszczół, które przylatują do kwitnącej lawendy czy motyli przylatujacych do budlei, tak w zimie mamy tu wiele ptaków, których mam nadzieję z roku na rok będzie coraz więcej...
Borykam się jednak z kilkoma problemami, z którymi chciałabym się podzielić i prosić o rady bardziej ode mnie doświadczonych forumowiczów. Nasz ogródek tworzyłam intuicyjnie z wiarą, że się uda, ciągle dowiaduję sie czegoś nowego, nieustannie się uczę i eksperymentuję...wszystko to bardzo cieszy

Ogród w Jaszczowie 13:09, 05 paź 2012

Do góry
Witajcie potrzebujemy waszej pomocy robimy kolejny zakątek w naszym ogrodzie, niestety wciąga jak zrobi się jedno to chce się robić dalej i tak w kółko

Sprawa wygląda następująco, za domem do tej pory mieliśmy warzywniak ,
teraz praktycznie to co widać na zdjęciu jest do likwidacji, powiększamy ogród, a warzywa będą w kąciku (na zdj nie widać) Chcemy na początek zrobić tę skarpę na górze przy płocie od sąsiada, mamy do wykorzystania szmaragdy, czy coś takiego jak poniżej może być? Dodam, że skarpę będą podtrzymywały podkłady kolejowe. Pomiędzy szmaragdy może damy wiśnię na pniu, niżej kulki żółte i te niebieskie to jałowce płożące, czy zamiast jałowców np. żurawki, a przy płocie trawki? prosimy o pomoc, Danusiu i całe wspaniałe ogrodowisko doradzcie nam
Zielony galimatias 12:39, 05 paź 2012

Do góry
A kogo pytasz?

bo jak o mnie chodzi, to fiesz... ja mam do Ciebie słabość
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:33, 05 paź 2012

Do góry
Betyś, kochaneczko, nie przejmuj się... trafiłaś po prostu na chwasty w ogrodzie życia, a wiesz co z chwastami się robi? Wypielić i zapomnieć! O! Nie zatruwaj sobie serduszka takimi ludziskami wstrętnymi bo nie warto. Przesyłam moc pozytywnej energii i utulam mocno. Buziolki

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:17, 05 paź 2012

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ewa, mowę mi odjęło. Piękne to było, dzięki. I czy Louis Armstrong nie zasłużył na różę swojego imienia?
Moja ulubiona piosenka! Ech! Ewcia, wiesz jak poprawić humor!

Tak, Betyś. Nie wszystkie ludziska takie som!!!

Tobie mowę odjęło?... Niemożliwe stało się prawdziwe! Milczące Grabie to unikat!

Louis to MOJA ulubiona piosenka, żeby nie było, że małpuję albo coś...

Betyś.. a Tych niedobrych to wiesz.. my i Grabie, Grabie i My to takkk weźmiemy

Ogród Bogusława 12:16, 05 paź 2012

Do góry
nebel napisał(a)
Witaj, czy napisałam już, że mam w swoim ogrodzie na dzień dzisiejszy 45 sosen, z tego 40 różnych pojedyńczych egzemplarzy są między nimi 2,3,4,5 igielne, są miniatury (3), 14 drobnokwiatowych, jedna żółta itp.,itd.
Napisałam to żebyś wiedział, że jak w jakimś swoim wpisze wrzucisz coś, to spodziewaj się mojego pytania
Dlatego dzisiaj wstawię, jeżeli pozwolisz 2 zdjęcia sosna oścista ( najmniejsza moja roślina, ma zaledwie 16cm) i sosna 'Wittichenau'

Czy dobrze zrozumiałam, że jezeli chodzi o tą drugą roślinę mogę jeszcze tej jesieni powicinać jej część odrostów, aby trochę ją prześwietlić? Jest na prawdę bardzo gęsta.
Próbuję ustalić i dowiedzieć się czy przy tak młodych roślinach jakie mam ( ale bardzo różnych) mogę tej jesieni zacząć cos robić?
A może jeszcze jedno zdjęcia to sosna żółta, trójigielna, o której pisałeś, że tak 'płacze'

Na usuwanie odrostów późna jesień to dobra pora, nie usuwaj bardzo dużo na raz, lepiej wczesną wiosną dokończyć, po wycięciu drzewko się samo trochę ułoży i dopiero wiosną dokończ,
pamiętaj o jednym drzewek szczepionych się NIE WYCINA
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:15, 05 paź 2012

Do góry
Dziś u mnie pogoda piękna ...jesienna...

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 12:15, 05 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przestawiłam atrybuty ogrodnika

Ale fajne Jakoś mi ten gadżet umknął wcześniej.... czy to nowy nabytek??
Lecę w kulki... 12:09, 05 paź 2012

Do góry
Cześć i czołem

Julita, Seliza, Aniu.....pozdrawiam i ja

Aguś z grupy...ja to na ziemi....Madżenka wszystko wywala w kosmos
Nie chcem znikać, ale muszem.....
Dziękuję Ci bardzo........

Ev

Dziś.....jest wspaniałe !!!
Wybieram się do ogrodu......Ewy i Stasia
pozdrawiam Wszystkich słonecznie..............................

ogrodoweimpresjejolki 12:08, 05 paź 2012

Do góry
Jolu wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia i kolejnych okrągłych urodzinek.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 12:03, 05 paź 2012

Do góry
No i jeden dzień nie zajrzałam i przegapiłam taki tysiączek.

Irenko życzę Ci kolejnego tysiąca na nowym wątku.

Pszczelarnia 11:47, 05 paź 2012

Do góry
Ewo,Ja tak zrobiłam zeszłego roku.I nasiona wykiełkowały,aczkolwiek nierównomiernie w czasie.
A przechowana w doniczce na parapecie ...zakwitła wczesną wiosną i kwitnie do tej pory w ogrodzie.Tej dam szansę zimować.
A te nie wyrośnięte,znowu na parapet.
Ogródek Hanusi po zimie 11:32, 05 paź 2012

Do góry
Wystawiłam piersi do przeglądu.......aczkolwiek nie lubię tych badań,Teraz spokojnie czkam na wyniki......
A dziś deszczowo,wietrznie i po wczorajszym spacerze nic się nie chce.
POd brzozami-4 kozaki,i wszystkie moje!
W ogrodzie ...resztka malin czeka na zbiór i końcówka pigwy.
Kwitną zimowity i rudbekie,że o aksamitkach nie wspomnę.
Ostatnie kwiaty róż cieszą jeszcze wzrok i zmysły.Szałwia przycięta w sierpniu wypuściła nowe kłoski.
Bratki miniaturki[fiołki rogate],z samosiejek tez kwitną.Jest nostalgicznie......coś się kończy......

Jeszcze tylko ostatnie ognisko ,okrywanie róż przed mrozem, wykopanie karp dalii i kanny,transport niektórych donic z kwiatami do domu i finito!

Ogród u Mayi 11:27, 05 paź 2012

Do góry
A tutaj by pokazac Gosi co ja w sierpniu po raz pierwszy kombinowalam dla mojej corci.

Pierwszy raz robilam wiec jest jak to sie mowi "nie bardzo udany" ale moja corcia nie chciala go pokroic.

Mój 4 arowy azyl... 11:22, 05 paź 2012

Do góry
Basiu, Wisła ma w tym roku wyjątkowo niski poziom. Byłam teraz w Toruniu, wdrapałam się na wieżę ratuszową i widać z niej dokładnie wielką wyspę na środku Wisły. Nie wiem czy, teraz, ale niedawno można było Wisłę przejść w tym miejscu.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:21, 05 paź 2012

Do góry
To napiszę jeszcze co mnie męczy, moze coś podpowiesz, albo zniechęcisz. Cały czas chodzi za mną ta róża Queen of Sweden. Na razie różanka jeszcze nie obmyslona, ale chciałabym sobie sprawić tą różę i wziąć pod obserwację. Jest droga, a na różankę potrzeba by jej sporo. Wiele osób pisze, że to ich ulubiona róża,ale znalazłam też wpis, że jest bardzo delikatna jeśli chodzi o kwiat, tzn. że jak się go dotknie to się rozpada. Wiecie, ja to szukam takiej róży, która chyba nie istnieje, bo ma być bez wad. Może sztuczne sobie wetknę. Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Ten skrawek przy tarasie na którym posadziłam rozplenice i rudbekie mógłby być miejscem do zaeksperymentowania. Rabatka sie sprawdziła, nikt tego nie zadeptał, więc można myśleć dalej. Tam rosną 4 rudbekie i 3 rozplenice. Czy mogę po prostu zamiast rudbekii wsadzić 4 róże? Tu zdj. ale z wiosny.

Początki w Kruklandii 10:01, 05 paź 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Runianka w końcu wygląda!!!

Kwiatki...heh

ładna ta odmiana tej runianki

ja mam całą zieloną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies