Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

ana_art 21:22, 16 gru 2012

Bea napisał(a)

a ja szukam tego przepisu na pierniczki i znaleźć nie mogę...

Str. 176 na samej górze

szukałam duuuuużo dalej, dzięki!
barbara_kraj... 19:36, 17 gru 2012

Gabriela napisał(a)

Trzy rodzaje cytrusów

Toż to cała oranżeria!
agata_chrosc... 19:48, 17 gru 2012

w życiu nie widziałam takich cudów na północ od Alp!
zawitka 14:34, 18 gru 2012

Witaj Gabi no pierniczki fajne ale szukałam przepisu i nie znalazłam a ponoć taki dobre bo nie twarde .Proszę o przepis albo gdzie go szukac Pozdro przed Swietami
zawitka 14:45, 18 gru 2012

Znalazłam dzięki allllllllle gapa " Lece może jeszcze zrobię.
Gabriela 21:56, 18 gru 2012

Wzruszyłam się okolicznością, że moje pierniki są takim hitem świątecznym w tym roku, naprawdę..
Tyle z Was je piecze i chwali, dekoruje, pokazuje, strasznie mnie to cieszy.
Moich pierników nie chciało mi się polukrować, zresztą została ich połowa, więc już chyba nie warto.

Ze zgrozą dowiaduję się z prognoz pogody, że u niektórych śniegi i mrozy, a u mnie temperatura na plusie i trawa wyszła spod śniegu zielona. Zauważyłam też pękające żółte pączki na moim oczarze, mam go od wiosny, ale z niecierpliwością oczekuję na jego pierwsze kwitnienie u mnie w ogrodzie. Wielki pąki mają też ciemierniki.
No i nie zanosi się na białe święta. Niby nie lubię 'tego białego", ale faktycznie przez ten tydzień od Wigilii do Nowego Roku, mógłby być śnieg. Ale zaraz potem to już od razu powinna być wiosna. Ja sobie będę ją udawać w szklarence, zwłaszcza jak będą już do kupienia pierwiosnki, narcyzy, hiacynty.
Zostawiam zatem nieco zielonego i różowego dla ukojenia oczu.

mira 22:47, 18 gru 2012

Gabrysiu jak widziałaś , wykonałam pierniczkowe pieczenie, fakt ciasto łatwo się robi a najlepsze, że zostawiłam na kolejny dzień - i robiłam z 1 kg mąki ufffffffffff

w przepisie zapomniałaś dodać że przed rozpoczęciem pieczania należy sobie przygotowac kubek herbaty miętowej albo rumianek - no bo prawie z każdej blachy trzeba spróbować czy dobrze się udały

ale mam pytanie - czy należy je zamknąć w pudełku żeby sobie zmiękły czy zostawić odkryte chyba są podzielone zdania - a jak Ty robisz ?

na oczara też bym tak czekała - też tak mam
Gabriela 22:54, 18 gru 2012

Ja zostawiam odkryte w spiżarni albo w szklarence, tam się mniej grzeje i jest więcej wilgoci w powietrzu. Agata radziła też, żeby zamknąć w puszce albo słoiku z kawałkiem jabłka. Jeżeli posmarujesz je rzadszym lukrem, to też zmiękną.
Porcja ciasta z całego kilograma mąki jest spora, ale ja to załatwiam w ten sposób, że mam duże foremki - serca i gwiazdy, ciasta nie wałkuję super cieniutko i idzie to zdecydowanie szybciej. Ale takie drobne i cieniutkie są chyba jednak lepsze. No i po ponad trzydziestu latach pieczenia tych pierników, co roku z pierwszym śniegiem, już nie próbuję z kaźdej blachy.
mira 23:01, 18 gru 2012

Tess 15:22, 19 gru 2012

Gabrielo, zrobiłam pierniki według Twojego przepisu i przybiegłam do Ciebie podziękować - pierniki są rewelacyjne.