Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kasteel van Groot-Bijgaarden - Floralia - Belgia 22:41, 18 kwi 2022

Do góry
Kasteel van Groot-Bijgaarden - Floralia - Belgia 22:40, 18 kwi 2022

Do góry
Pierwsza część to rabaty z bukszpanu i różne odmiany posadzone na powierzchi około 1x1m2

Kasteel van Groot-Bijgaarden - Floralia - Belgia 22:38, 18 kwi 2022

Do góry
Niestety zapomniałam zrobić zdjęć bardziej generalnych, ale za to starałam się robić zdjęcia nazw tulipanów jeśli komuś by się coś szczególnie spodobało.

Kasteel van Groot-Bijgaarden - Floralia - Belgia 22:36, 18 kwi 2022

Do góry
Zapraszam do wizyty zamku w Groot-Bijgaarden, Belgia. Corocznie jest tutaj organizowany pokaz roślin cebulowych przez tych samych producentów co "organizują" Keukenhof w Holandii, oczywiście na dużo mniejszą Skalę.

Dla mnie to była kolejna wizyta na Floralia. Szczęśliwie zwykle wybieram się tam w ładną pogodę. W tym roku było podobnie - lany poniedziałek uszczęśliwił całą naszą rodzinę.

Przepraszam za dzieci na zdjęciach, ale czasem ciężko było mi pamiętać o robieniu zdjęć bez dzieciaków. A małe szkraby zajmują trochę miejsca nie tylko w serduchu

Ptasi gaj 22:34, 18 kwi 2022

Do góry
Cd

Wiśnia kilku shidare jak nie zmarznie to powinna ładnie kwitnac

Przedogródek pod dębem 22:33, 18 kwi 2022

Do góry

tu jakiś ciemiernik ale nie znam nazwy:
Ptasi gaj 22:30, 18 kwi 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Elu życzę Ci zdrowych, spokojnych Świąt

Święta święta i po świętach.
Dawno tak nie wypoczęłam. Dwa dni luzu spacerów. Dosyć ładna pogoda taka akurat spacerowa.

Danusiu wyślę krzaki w przyszłym tygodniu już ma być ciepło. U mnie trawy nawet jeszcze nie drgnęły.

Trochę słońca i kaczeńce zaczynają kwitnąć

Chyba się nie podniosą po tym śniegu trzeba będzie wiązać lub usunąć

Przedogródek pod dębem 22:29, 18 kwi 2022

Do góry

Przedogródek pod dębem 22:24, 18 kwi 2022

Do góry
ponieważ bardzo lubię ciemierniki ze szczególną uwagą podziwiałem ich kolekcję.

Ogród z fortepianem 22:22, 18 kwi 2022

Do góry
Dziękuję!
W ogrodzie na razie wszystko rusza.
Straciłam chyba wszystkie klony po zachodniej stronie domu - nie nam pojęcia co tam wiało itd ale te małe co siedzisku w ogrodzie od 3 lat są suche - wszystkie gałązki które ciachnęłam były suche. Najbardziej mi szkoda takiego dużego prawie 3 m klona co miał w nazwie coś z fire.

A co do reszty ogrodu
Przedogródek startuje

Na bokach bukszpanowa nuda (nie licząc 2 - krotnego pryskania na ćmę bo ta wcześnie się obudziła.

Fortepian o zachodzie słońca

No i z ciekawszych i ryzykownych rzeczy - pomidory od tygodnia w szklarni i mimo przymrozków i 2 - krotnie białego trawnika - nic im nie jest
Przedogródek pod dębem 22:15, 18 kwi 2022

Do góry
dzisiejsza pogoda zachęciła do wyjazdu na wycieczkę. Z pewnym wahaniem, wszak to wczesna wiosna pojechałem do Wojsławic. Bo cóż na początku sezony można zobaczyć. Wszak to dopiero otwarcie sezonu.
Wróciłem, jak zwykle z tego arboretum - pełen zachwytów.
Monia,
Specjalnie dla Ciebie wojsławicki Snow Love

Mój wcale nie jest gorszy

Teraz, porównując obydwa zdjęcia doszedłem do wniosku, że albo w Wojsławicach nie mają Snow Love albo kupując w Jasionce ciemiernika z etykietą Snow Love sprzedawca sprzedał coś podobnego. Kwiaty bardzo podobne lecz liście zupełnie inne. U mojego są innego kształtu, mój ma ostre strzępki na krawędziach liści. Poza tym u mnie liście są twarde. Chyba nie po raz pierwszy kupiłem roślinę której nazwa nie jest taka jak na etykiecie. Poza tym, o ile w pierwszym roku kwiatostany były podobne do tych wojsławickich to teraz są zebrane w grona. No cóż mój NN też piękny.
Mirkowy ogród (początki) 22:03, 18 kwi 2022

Do góry
Sadzonki werbeny rosną i mamusia też niczego już
Nie muszę się martwić czy mi odbiją albo się wysieją.
Zrobiłam sadzonki i się cieszę

Jeżówki też już spore.

Mój ogrodowy pamiętnik 21:19, 18 kwi 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

Też myślałam że jest zimno i tyłka nie ruszę ale w słońcu było cieplutko i aż się chciało coś zrobić.
Przesadziłam część hortek do większych donic. Nie wiem czy to się teraz powinno robić ale wolę się nad tym nie zastanawiać . Podzieliłam też hakonkę na pół i przesadziłam jeżówki.
I jakimś cudem namówiłam męża na kanciki przy kostce bo mi wszystko zarasta. 1/3 mniej więcej zrobiona.

To jak słoneczko u Ciebie było to i ciepłej na pewno

Wiosna to bardzo dobry czas na przesadzanie i dzielenie .

No to eMek się postarał,kancik pierwsza klasa fajnie , że Ci pomaga
Mój ogrodowy pamiętnik 21:14, 18 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Kolejny pracuś dzisiaj
U mnie zimnica, że aby spacerek odbyłam

Szkoda kloników też miałam kiedyś 2 i padły i więcej nie kupię.

Trawnik już ładnie zieloniutki kiciuś wyleguje się na rabacie,fajnie

Gienia zapowiada się pięknie moja Susan cała w pąkach za chwilę zakwitnie

A co tam przesadzałaś ?

Też myślałam że jest zimno i tyłka nie ruszę ale w słońcu było cieplutko i aż się chciało coś zrobić.
Przesadziłam część hortek do większych donic. Nie wiem czy to się teraz powinno robić ale wolę się nad tym nie zastanawiać . Podzieliłam też hakonkę na pół i przesadziłam jeżówki.
I jakimś cudem namówiłam męża na kanciki przy kostce bo mi wszystko zarasta. 1/3 mniej więcej zrobiona.
Mój ogrodowy pamiętnik 21:07, 18 kwi 2022

Do góry
sarenka napisał(a)
A co to idź z tą gliną? Ja to mieszam ziemię . Do szklarni będę zamawiać kompost w workach bo z kompostowni nie ma certyfikatu.

Ta glina już mi bokiem wychodzi.
10-15 cm względnej ziemi a potem glina i gruz i kopanie jak w betonie. Już się powinnam przyzwyczaić ale co wykopuję dołek to się wkurzam na maksa. I mówię że już nic więcej nie będę przesadzać .
Cały czas się zastanawiam jakim cudem w ogóle coś u mnie rośnie.

Skandynawia po krzyżacku 2 20:53, 18 kwi 2022

Do góry
Dzisiejszy spacer po bulwarze nad Nogatem. Prace trwaja a w wraz z nim rosna kamieniczki.

Ogród Basi i Romka 20:17, 18 kwi 2022

Do góry
Pomidory, papryki i ogórki już posadzone, doniczki jeszcze leżą bo na nich są nazwy pomidorów, jutro będą spisane

Przez te doniczki taki trochę bałagan no i pomidory po posadzeniu trochę jakby zwiędnięte, dwa dni i się podniosą a na około rośnie sobie czosnek, podobno ma mieć dobry, odkażający wpływ na pomidory, taki nasz gdzieś wyczytany eksperyment, zobaczymy jaki będzie efekt
Ogród mieszczucha 19:53, 18 kwi 2022

Do góry
Tak się to prezentuje. Brak wiedzy i pomysłu daje marne rezultaty. Trawa siana późno - ale koniecznie musieliśmy zdążyć przed zima.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:51, 18 kwi 2022

Do góry
Rozplenice rosną.

Genie cała w kwiatach.

Trawnik robi się zielony ale miejscami .

Poprzesadzałam rośliny. Słoneczko świeciło, lubię taką pracę na luzie beż pośpiechu. Niezła rozpierducha .

Mój ogrodowy pamiętnik 19:46, 18 kwi 2022

Do góry
Wykopałam chorego klona.
Nie miałam wątpliwości co mu jest bo to już 3 klon wykopany od zeszłego roku.
Dobrze to widać w przekroju. Opryskałam dołek magnicurem i nic nie będę w nim sadzić ale tuż obok mam jeszcze 2 klony więc obawiam się że podzielą jego los.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies