Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kochanowy ogród 21:35, 11 sty 2017

Do góry
Rabata przy domku gospodarczym

Widok na długą rabate w oddali brzozy

Ptasi gaj 22:16, 09 sty 2017

Do góry
Toraz chce napisac troche o drzewach, juz mialam wczoraj napisane cos nacisnelam i wszystko poszlo w sina dal.
Mam trzy jarzebiny szare, ktore nie chca rosnac. Maja przyrosty bardzo male kwitna tez slabo. Maja po 6 lat. Jakas przyczyna musi byc, na wiosne okopie je i nawioze obornikiem jak nie rusza to trzebamprzesadzic w inne miejsce.
Nie daleko od mojego osiedla rosnie szpaler jarzebin wlasnie tych szarych sa bardzo ladne jak kwitna to zapach sie roznosi na kilometr i to mnie zainspirowalo do posadzenia u siebie, ale najwidoczniej cos im w moim ogrodzie nie sluzy ze takie mikrusy.
Taki sam problem mialam z bukiem czerwonym w tym samym czasie posadzony, przyrosty po 2-3 cm. Przekopalam w inne miejsce przez 2 lata ledwo ledwo, az w zeszlym roku nadrobil wszystkie lata, mial przyrosty po 80 cm. Nasypalam do dolka wiadro obornika i ruszyl, piekne liscie.
Dobrze u mnie rosna deby, brzozy i klony, jesienia sie pieknie wybarwiaja.
Wiec kazda/y z nas ma jakies problemy w ogrodowych nasadzeniach i dlatego ogrod przeksztalca sie caly czas.

A to ten buczek czerwony

A to nabytek w 2016 r.

Ptasi gaj 20:41, 09 sty 2017

Do góry
Elis dokoncze jeszcze tutaj na twoj wpis. Jeszcze sporo mam do zrobienie. Nie od razu Krakow zbudowali. Tak jak pisalam tutaj w tym ogrodzie trwa ciagla praca, to moj wypoczynek.
Kawki nie pijam nigdy nie bylam smakoszem nawet herbaty. Woda to dla mnie najlepszy napoj.
W altance to przewaznie lezaki, lozka porozkladane, ciagly tlok. Na kamienie klade poduszki i tez sie dobrze siedzi. Mam tez krzesla przenosne, duzo pienkow debowych z brzozy rozstawianych po ogrodzie.
Mam duzo desek nie trzeba duzej madrosci aby takie krzesla zrobic - pila spalinowa, wiertarka, wkrety, centymetr, olowek, farba.

Pienki podobne do tych z brzozy

Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:10, 09 sty 2017

Do góry
kiedyś to miejsce będzie polanką w lesie.....kiedyś

a to już moje ślady i fotki robione w pół minuty, super wygląda jak słońce zajmuje coraz większą powierzchnię w tak krótkim czasie

mam nadzieję, że te brzózki szybko zasłonią mi ten słup

gdyby Ktoś zastanawiał się gdzie te brzozy to w tych zielonych tubach z siatki
Ogród z rzeźbą 22:26, 08 sty 2017

Do góry
Iwonka Ty jesteś mistrzynią upychania to mi po prostu pomożesz te drzewka poupychać u mnie. Dawyck Gold też mnie trochę tą swoją docelową wielkością przeraża, ale w sumie mam przecież ogromne brzozy, sosny i świerka to może i buk się jakoś wpasuje. Reszta to raczej mniejsze drzewa. Na razie sobie wypisałam, ale niektóre jeszcze do przemyślenia.
Brzoza - Betula 14:40, 08 sty 2017

Do góry
Witam. Brzozy to moje ukochane drzewa. Zgadzam się z twierdzeniem, że jak już coś sądzić w ogrodzie to najlepiej oryginalna odmiane. Praktycznie już zdecydowałam się na lasek z doorembosow, tylko dręczy mnie jedno...czy one faktycznie tak późno ruszają w porównaniu do zwykłej brzozy? Jeden z uroków brzozy to to ze rusza szybko i jest takim dla mnie zwiastunem pełnej wiosny. Jaka jest różnica czasowa...bo według moich obserwacji w innym ogrodzie zwykła miała już z 3 tyg listki a doorembos dopiero ruszał. ...
Ptasi gaj 20:06, 06 sty 2017

Do góry
Elu odpisalam na twoim watku, ale mysle ze i tutaj powinnam cos o tej smogliczce napisac.
Sieje ja kazdego roku, jest to roslina jednoroczna, ale np z 2015 r. Rozsiala sie sama wszedzie tam gdzie gdzie byla posiana w 2015 r. Wschodzi bardzo malenka, wiec nie wiadomo, czy sama sie wysiala, czy to chwast.
Sieje kazdego roku bo boje sie, ze sie nke rozsieje sama.
U mnie moze u was tez sama rozsiewa sie lawenda, maciejka, nagietek i wiele innych brzozy, berberysy konczac na orlikach.
W zeszlym roku posialam tez biala ale nie bylam zadowolona, fioletowa ladniejsza
Odnosnke orlikow jak trawy co dopiero wychodza z ziemi w tym miejs u juz kwitna orliki fioletowe.

Na pierwszym zdjeciu donicenze źwirem bo robilam taki malenki skalniak boaz sie w tym miejscu prosil.

Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:52, 06 sty 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mnie już też się podoba ale jeszcze rok temu zazdraszczałam innym cudnych ogrodów
Mam jeszcze małe rosliny , ale po nadchodzącym sezonie dużo sobie obiecuję Szczególnie po brzozach , jarzębinach, szmaragdach i krzewach.

Zakładając ogród z malutkich roślin od podstaw zaobserwowałam:

- najszybciej ogród budują byliny i jednoroczne - wystarczy im jeden sezon i zachwycają, rosną szybko i właściwie dobrane potrafią zrobić szybkie łał

- drugie w kolejności co do tempa wzrostu są krzewy i clematisy - potrzebują dwóch sezonów i mamy drugie piętro i zaczyna cieszyć jesień:
krzewuszki
żylistki
forsycje
tawuły
żarnowce,i róże

- trzech sezonów, żeby ostro wystartować potrzebują drzewa i rośliny iglaste:
najszybciej po zastartowaniu przyrastają
jarzębiny
brzozy
sosny
wierzby
a z owocowych:
brzoskwinie i morele
wiśnie i czereśnie

-wyjątek stanowią tuje te nawet jako maleństwa sadzone jak u nas, startują już w drugim sezonie od posadzenia

z niskich zimozielonych najszybciej przyrastaj: irga dammera i jałowce

takie moje obserwacje może się komuś przydadzą

Bardzo fajne podsumowanie. Musze się podciagnąć z bylin, bo w wielu ogrodach są fajnie komponowane, a u mnie tylko te najpopularniejsze
Ranczo Szmaragdowa Dolina 10:04, 06 sty 2017

Do góry
Mnie już też się podoba ale jeszcze rok temu zazdraszczałam innym cudnych ogrodów
Mam jeszcze małe rosliny , ale po nadchodzącym sezonie dużo sobie obiecuję Szczególnie po brzozach , jarzębinach, szmaragdach i krzewach.

Zakładając ogród z malutkich roślin od podstaw zaobserwowałam:

- najszybciej ogród budują byliny i jednoroczne - wystarczy im jeden sezon i zachwycają, rosną szybko i właściwie dobrane potrafią zrobić szybkie łał

- drugie w kolejności co do tempa wzrostu są krzewy i clematisy - potrzebują dwóch sezonów i mamy drugie piętro i zaczyna cieszyć jesień:
krzewuszki
żylistki
forsycje
tawuły
żarnowce,i róże

- trzech sezonów, żeby ostro wystartować potrzebują drzewa i rośliny iglaste:
najszybciej po zastartowaniu przyrastają
jarzębiny
brzozy
sosny
wierzby
a z owocowych:
brzoskwinie i morele
wiśnie i czereśnie

-wyjątek stanowią tuje te nawet jako maleństwa sadzone jak u nas, startują już w drugim sezonie od posadzenia

z niskich zimozielonych najszybciej przyrastaj: irga dammera i jałowce

takie moje obserwacje może się komuś przydadzą
Ogród bacowej 11:39, 04 sty 2017
Do góry
świetny prezent noworoczny dzięki

Mala_Mi napisał(a)
Bacowa.. to dobra decyzja na Nowy Rok... wreszcie ... masz cudownie.. a te brzozy to już skradły moje serce. Masz cudny ogród i ukrywanie go przed światem to czysta pazerność.... . Nie przystoi nie podzielić się takim i widokami. Oj jak fajnie, że na forum akurat tu zajrzałam..

świetne .... zgadzam się że ogrody są do pokazywania! a pazerność to chyba zła cecha
Ogród bacowej 10:20, 04 sty 2017

Do góry
Bacowa.. to dobra decyzja na Nowy Rok... wreszcie ... masz cudownie.. a te brzozy to już skradły moje serce. Masz cudny ogród i ukrywanie go przed światem to czysta pazerność.... . Nie przystoi nie podzielić się takim i widokami. Oj jak fajnie, że na forum akurat tu zajrzałam..
Drzewa liściaste blisko stawu, podmokły teren 18:08, 03 sty 2017

Do góry
Faktycznie nie sprecyzowałem, chodziło o liściaste. Zamiennik dla znanych mi brzóz. Dość szybko rosną i dlatego pomyślałem o nich - może to być roślina szybko rosnąca - ale nie musi. Możecie napisać czy słusznie zakładam że brzozom będzie źle w takim miejscu? Szukałem podobnego tematy, widocznie za słabo. Dzięki za link do iglastych, ciekawe rośliny, jakiś iglak przebije w szybkości rośnięcia brzozy?
Księżycowy... 11:37, 03 sty 2017

Do góry
Aguś wszystkiego naj naj w nowym roku
Widzę, że u Ciebie informacje i dla mnie przydatne: co pod brzozą?

U mnie dosyć mokro, to brzozy bez nawadniania dają radę... Na jednej rabacie posadziłam w towarzystwie brzóz trzcinnika KF - zobaczymy w przyszłym sezonie czy da radę?
Księżycowy... 07:40, 03 sty 2017

Do góry
AgataP napisał(a)

Ja pod swoje brzozy planuję molinię i to bez podlewania, choć w upały mogę jej ustawić spryskiwacz. Miałam jeszcze plan na kostrzewę Maire`a ale gdy zobaczyłam łany molini variegata na skwerach w Malborku to się w nich zakochałam. Nie podlewane, przy ruchliwej ulicy na totalnej patelni wyglądała obłędnie

Agata , uwierz mi że miasto dba o rabaty na skwerach i w całym mieście, rabaty są podlewane

Agnieszka, podaj link jakie masz moje zdjęcie , to ci poszukam inne.
pozdrawiam
Księżycowy... 18:07, 02 sty 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U brzóz toleruję jedynie podkrzesywanie od dołu. Całe ich piękno tkwi właśnie w swobodnym pokroju. Ograniczanie ich cięciem i formowaniem zaburzy ten pokrój. Tak mi się wydaje.

Gruszko zgadzam się o ile brzozy rosną przy ogrodzeniu, jedne mam za płotem i te są piękne nieruszane, inną, ogromną przy wjeździe i tej nawet gałęzi nie przycinam bo lubię jak 'wiszą" takie długie włosy i światło je podświetla.

A dwie na trawniku mam formowane i te takie zostaną. Mnie nie drażni ich pokrój uwielbiam ich białe pnie, nawet szoruje je wiosną

oto one dwie po lewej - Aga przepraszam za zaśmiecanie wątku, daj znać to usunę

Ogród z koniczynką 11:02, 02 sty 2017

Do góry
olga80 napisał(a)
Miło pospacerować po Twoim ogrodzie,zimy wcale nie widać a słoneczko dodało energii Brzozy faktycznie przeszły ostre cięcie
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku
Tereniu, Tobie też wszystkiego co najlepsze życzę.
Księżycowy... 09:07, 02 sty 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Z moim internetem, to w pinach nie pośmigam
Pogrzebałam trochę w swojej literaturze za trawami do półcienia (bo eM. powiedział, że nie ma problemu z założeniem później linii kroplującej).
Znalazłam takie do stanowisk półcieniste do cienistych:
-carex morrowii,
-carex oshimensis,
-carex plantaginea,
-carex remota,
-carex pendula,
-carex sylvatica,
-chasmanthium latifolium (obiedka szerokolistna),
-deschampsia caespitosa (śmiałek darniowy),
-luzula nivea - znosi dobrze cień i obecność korzeni innych roślin,
-luzula sylvatica- j/w,
-milium effusum (prasownica rozpierzchła)- j/w,

Oprócz tego do miejsc jasnych do półcienistych:
-calamagrostis acutiflora i brachytricha,
-carex muskingumensis i ornithopoda,
-festuca gautieri,
-hakonechloa macra,
-molinie,
-sesleria autumnalis,
-spartina pectinata (spartyna grzebieniasta),
-spodiopogon sibirica (palertka syberyjska).

Na pewno coś z tego wybiorę Myślę, że maksymalnie 5 gatunków.

Brzozy aż takiego dużego cienia nie dają - to do Wendy To raczej świetlisty cień. Ja mam niskie, systematycznie ograniczam ich wielkość więc nie są takim pożeraczem wody jak te co mam za płotem.
U mnie na razie pod nimi rośnie kostrzewa zielona i widzę że się rozrasta.
Ale fakt pod dużą brzozą przy wjeździe nawet żywopłot niedomaga

A z tymi trawami do półcienia - musi być absolutnie wilgoć dla takich traw, one nawet okresowo susz nie wytrzymują lub tracą na wizerunku więc częste podlewanie jest nieuniknione.

Trawy popularne są sprawdzone, dostępne i raczej tańsze niż te rzadkie
To trzeba też wziąć pod uwagę. Dla mnie ideałem do półcienia jest na razie hakone i ice dance

Gdzie chcesz sadzić te trawy do cienia ??
Witam, i o radę pytam :-) 07:32, 02 sty 2017

Do góry
Witam w Nowym Roku. Przez ostatnie miesiące czytałam i przeglądałam forum namiętnie. Trafiłam na super wątki gdzie ogrody urządzone są w moim stylu. Siakowa i Malkul - mistrzostwo świata. Tyle rzeczy mi się podoba że sama teraz nie wiem co gdzie jak i ile. Na pierwszy ogień idzie miejsce przy fioletowej ścianie - dokładne miejsce na zdjęciu z 16/09 godz 12:50. Plan taki - 3 brzozy doorenbos pod ścianą grecki a w nogach brzoz kilka kulek bukszpaniwych a pomiędzy stipa.
Drzewa liściaste blisko stawu, podmokły teren 01:33, 02 sty 2017

Do góry
Chciałem w tym miejscu posadzić brzozy, ale myślę że na skarpie nad wodą nie będzie im najlepiej. Zbyt wilgotno, skarpa nasiąknięta. Pokrój wąski.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies