Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Dominika11 12:49, 30 gru 2016

ja też sobie zapisałam
margaretka3 12:57, 30 gru 2016

Gabriela napisał(a)
Ależ tu nowości!
Punkt pierwszy - klub pożądanego nasionka widzę mnie ominął, jakoś bardzo wcześnie wystartowałyście w tym roku, a nasion nazbierałam przecież i już po wszystkim.
Punkt drugi - wycieczka do Maszki za biletami, znam z fotografii ten piękny ogród, mogę zostać kierowcą.
Punkt trzeci - wielkie projektowanie. Mam tę przewagę, że widziałam ogród na żywo, pamiętam jak planowałaś drzewa od sąsiada i podawałam Ci gatunki na mokre miejsca.
Co do miejsca na ognisko, to Mira ma rację - za blisko domu, lepiej w sadku, tylko nie wiem czy tam nie za gęsto te drzewa, żeby jeszcze ognisko tam było.

Gabrysiu,
Ad. 1 Kilka razy dziennie spradzam, czy ktoś sie jeszcze nie pojawił z nowymi nasionkami Jak sęp Więc nie daj sie prosić.
Ad. 2 Czyli wszystkie role i miejsca już obsadzone
Ad. 3 Przydała mi sie bardzo Twoja lista, dziękuję - wybrałam na to mokrzejsze miejsce klona czerwonego, odmianę jakąś niższą poszukam.
Ad. W sadzie niestety jest jeszcze mniej miejsca, zwłasza że jeszcze będę go upychać jagodowymi. Jeśli mam mieć ognisko, a przydałoby się, bo robiliśmy je dotąd często, to tam, gdzie rysowałam. Nie umiem mu znaleźć lepszego miejsca.

renatamama3 13:00, 30 gru 2016

Gosiu ,Witam się po świątecznie ,a przed Nowo rocznie ,uf zdążyłam .
Wiesz ,że też chciałam ognisko ,niestety nie ma gdzie ,od strony lasu ,boję się ,blisko tarasu za mało miejsca .
margaretka3 13:03, 30 gru 2016

Wendy79 napisał(a)

Gabrysiu, a ja tak czekałam.

Kwestię ogniska wspieram, ale mogę być nie obiektywna, bo sama planuję je w sadzie Hmm, poza tym ciężko mi sobie wyobrazić formalne w formie ognisko w tym miejscu.

A takie byś sobie wyobraziła?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5043-malymi-krokami-bo-wlasnymi-recami?page=1629
Bo ja chcę takie Zachwyciłam się Kasi pomysłem. Trochę czuję się jak złodziej, ale lepszego nie wymyślę.
margaretka3 13:05, 30 gru 2016

Dominika11 napisał(a)
ja też sobie zapisałam

Muszę ją przemyśleć, inspirująca bardzo.
margaretka3 13:08, 30 gru 2016

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,Witam się po świątecznie ,a przed Nowo rocznie ,uf zdążyłam .
Wiesz ,że też chciałam ognisko ,niestety nie ma gdzie ,od strony lasu ,boję się ,blisko tarasu za mało miejsca .

Witaj Reniu! Klimat świąteczny nadal jest
Fakt, Ty masz las bardzo blisko. My ogniskujemy częściej niż grilujemy, no chyba że z wiekiem dzieci proporcje się zmienią, to i koncepcja się zmieni.
sylwia_slomc... 13:11, 30 gru 2016

Gosia poproś Aganię, żeby Ci swoją morwę pokazała, śliczna jest
margaretka3 13:33, 30 gru 2016

Nie wiedziałam, że Agania ma morwę. Idę do niej
Dzięki, Sylwia
renatamama3 14:09, 30 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Witaj Reniu! Klimat świąteczny nadal jest
Fakt, Ty masz las bardzo blisko. My ogniskujemy częściej niż grilujemy, no chyba że z wiekiem dzieci proporcje się zmienią, to i koncepcja się zmieni.

Moi ,też wolą ogniskować ,czasem palimy małe ognisko na drodze .
Anda 14:10, 30 gru 2016

margaretka3 napisał(a)

Ewuś, dziękuję Ci bardzo. Zaznaczyłam dwa drzewka, ale tam będzie rabata ok. 14 metrowa (nie napisałam, że jedna kratka = 2m), mogę tam posadzić więcej drzew, tym bardziej, że to północny wschód i drzewa nie zacienią mi działki, za to osłonią brzydkie zabudowania. Tam mogę sobie pozwolić na minilasek
Wiesz, że wczoraj tę lipę "Rancho" sobie zanotowałam, nie wiedząc, że o niej pisałaś? Muszę o niej poczytać, bo lipa w ogrodzie mi się marzyła.
Z klonów chcę czerwonego, bo on powinien mieć tam dobre stanowisko.
Obie odmiany (a nawet kilkanaście innych) mam dostępne w szkółce, ale nie umiałam się zdecydować. To zadanie mnie czeka wiosną.
Za ogniskiem są brzozy, samosiejki, od kilku miesięcy zastanawiam sie, czy nie wymienić ich na odmianowe. Mam z nimi straszny dylemat.
Polecasz morwy? Nie brałam ich w ogóle pod uwagę.

Wow, 14 m, masz miejsca a miejsca. To możesz spokojnie poszaleć z drzewami
O lipie tez marzę, ale to marzenie się nie spełni w moim ogrodzie, bo nawet ta mniejsza odmiana "Rancho" jest za duza. W znajomej szkółce mówią, ze wolno rośnie, wiec kupuj od razu większy egzemplarz
Ciekawa jestem, jakiego czerwonego klona wybierzesz. Wszystkie są bardzo ładne
Brzozy warto wymienić na Doorenbosy. Piękne są i bardzo kształtne, nawet w starszym wieku.
Morwa stała u mnie dwa lata w donicy. Teraz ja wsadziłam do gruntu. Owocu jeszcze się nie doczekałam, ale może w przyszłym roku coś będzie Mam odmianę Kagayamae. Ona jest raczej mała. Ma piękne, duze liscie. To czarna morwa. Lubie drzewka, które nie są aż tak popularne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies