Dziękuję bardzo Danusiu za poświęcenie uwagi i porady.
Wiem że nadmiar roślin to niezbyt dobry pomysł, ale tak się składa że cały mój ogród jest "kolorowy" i większość roślin tu rosnących to te "śmieciowe" Gdybym robiła go teraz wyglądałby zupełnie inaczej. Teraz muszę bazować na tym co mam.
Kupiłam już 2 szt. hortensji Limelight (więcej nie mieli, muszę dokupić), 3 szt. derenia białego Ivory Halo i 1 szt. derenia białego Elegantissima.
Proszę o pomoc w rozmieszczeniu roślin, nie chcę narobić sobie bałaganu, a mi przychodzi to bardzo łatwo Czy można gdzieniegdzie posadzić miskanta gracillimusa?
Cała rabata wygląda tak
i chciałabym ją połączyć w jakiś sposób z tym czymś Myślę o przedłużeniu tej rabaty do rogu chodnika i całkowitej zmianie nasadzeń, tylko jeszcze nie wiem co tu posadzić.
Zapełniliśmy całą przyczepkę, auto w środku i jeszcze czekamy na przesyłkę kurierską.
Oczywiście głównym zakupem były hosty ale inne roślinki też kupiłam.
Kilka najnowszych odmian hortensji : Pink Anabelle, Strong Anabelle, Incredible, miniaturową Bombshell.
Przywiozłam też werbenę patagońską
To trudne stanowisko w tym momencie bo glebę na pewno poprzerastały korzenie drzew.
Jeśli da się to przekopać zruszyć, wykopać spore dołki to może się udać, ale różaneczniki będą pewnie pod okapem drzew cierpiały na brak wody, bo od deszczu tam za wiele jej nie dotrze.
Bogdzie chyba nie chodziło o wykonanie stałych obrzeży tylko o docięcie kantów
Wystarzy je ładnie przyciąć i poprawia się wygląd ogrodu na wielki plus.
Tutaj wg mnie brakuje wyższych punktów przyciągających uwagę.
Cały ogród pięknie dopieszczony, wielkie uznanie dla systematyczności w działaniach ogrodowych.
Nie zawsze nadmiar roślin jest dobrym rozwiązaniem. Można poszerzyć rabatę i dodac wyłacznie hortensje np. Annabelle lub Limelight (nasze ulubione na forum) wtedy zyskasz efekt spektakularny. Dosadzanie na siłe zawsze odradzam.
Ja mam na dysku zewnętrznym, mam tam 100 tys zdjęć które są jakby sprzężone z programem Picassa, są w folderach. Chcąc je zamieścić eksportuję zmniejszone 800x600 na pulpit i dodaję a potem do kosza. Na dysku mam w oryginalnej wielkości.
Musisz sobie wgrać ten program i tam archiwizować fotki jak masz niedużo.
Co jakiś czas wchodzą nowe środki i materiały do ogrodnictwa, efekt ich stosowania dopiero po jakimś czasie pokaże czy było warto i czy działa. Jak nie zastosujemy - nie przekonamy się. Ja staram się wypróbowywać różne środki.
Znam zwolenników takiego stosowania, zwłaszcza jak roslinki mają się źle. Kiedyś sadziliśmy wielkie kopane świerki serbskie. Bałam się że się nie przyjmą i laliśmy pod każdy świerk. Ale nie wiem czy to pomogło, czy systematyczne podlewanie i zraszanie roslin. Chyba takiego doświadczenia nikt nie przeprowadzał.
W ogrodach stosujemy korę jako ściółkę na całym ogrodzie wyłączając róże, które ściółkujemy próchnicą odkwaszoną lub kompostem. Kora powinna byc przekompostowana, nie świeża. ponieważ zabiera azot z gleby.