Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:45, 12 paź 2016

Do góry
Brzozy mogę jeszcze przesadzić, rosna od wiosny, to bardzo sie nie ukorzeniły.... z tyłu mam jeszcze miejsce.... A trawa była na froncie tylko ja całą zdjęłam, bo był kiedyś pomysł aby dac wokół całej rabaty obwódkę z bukszpanu... koszenie nie było by przyjemne....

Szukam zdjęcia z szerszą perspektywa
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:29, 12 paź 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...

jak już są te brzozy i mają zostać to trudno. A masz fotke z szerszej perspektywy, żeby widać było całą ścianę wzdłuż ogrodzenia?

Aaa- myślałam że rabata to to żółte pole tylko a reszta to trawa- wg mnie tak by lżej było, mniej przysadziście i fajnie łamie się te linie podjazdu i chodnika- przestają być takie ważne
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:17, 12 paź 2016

Do góry
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie

I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:

W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...
Elinkowy ogród 13:16, 12 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)

Dziewczynki powoli bo teraz ja nie nadazam:
Przed dereniem w okolicy placzacej brzozy nie ma wiecej jak 4 m potem rabata sie rozszeza i w narozniku jest wielka i NIZSZA

Propozycja nr 1 tzn ktora ....?

Tzn.: dosadzić tam krzewów, takich o wysokości 2-3 metry.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:36, 12 paź 2016

Do góry
Hej.
Rysunek frontowej rabaty bardzo ładny i pomysł też.
Tylko gdzie te brzozy?- na lewo od rysunku za zakrętem?
A bonsai gdzie ma być?- mam tu wątpliwości, bo masz tam wyraziste bryły, że dodawanie kolejnej może być jak stawianie kolejnej rzeźby na jednej półce.
Ale może to nie ta sama 'półka'?

Elinkowy ogród 12:32, 12 paź 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.

Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.

Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić

Dziewczynki powoli bo teraz ja nie nadazam:
Przed dereniem w okolicy placzacej brzozy nie ma wiecej jak 4 m potem rabata sie rozszeza i w narozniku jest wielka i NIZSZA

Propozycja nr 1 tzn ktora ....?
Elinkowy ogród 12:23, 12 paź 2016

Do góry
Elinka napisał(a)
No prosze i mamy calkiem nowa koncepcje...
Niski zielony zywoplot pod dereniem , podoba mi sie , obawiam sie tylko ze ten przelazacy deren go zadusi jednak i przysloni.

Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.

Elinka napisał(a)
Zas co do propozycji wysokich kolorowych nasadzen to jest maly problem chyba bo tu gdzie brzoza teren jest ciut wyzszy a idac do natoznika jest spadek jak tu nasadze wysokich drzew to wizualnie powieksze jeszcze roznice poziomow tak mi sie zdaje.

Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.

Elinka napisał(a)
A czy Ty czasem ńie momylilas rabat bo ta moja kolorowa inspiracja dotyczyla tej rabaty w innej czesci gdzie podalam 3 moje propozycje uzupelnienia dziur nie dereniowej/ szambowej

Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 23:56, 11 paź 2016

Do góry
Hej Sylwio, fajnie, że wpadłaś Na skarpie, tej koło tujek Danica jest geokrata i z dodatkowym tarasowaniem będzie kłopot, dlatego zaplanowałam tam miniwinnicę, 2 rzędy po 10 szt., rozstawa co 1 m. Dom stoi w osi północ (front) - południe (taras i ogród). Skarpa z kulkami ma wystawę południowo - zachodnią, lubię kwiaty, trawy, ale w związku z tym, że ja raczej nie mam wyczucia przestrzennego łatwiej mi planować, gdy rośliny tworzą symetryczne, geometryczne plamy. Dlatego w klombach mam rośliny pogrupowane (np. Brzozy, a pod nimi szałwia omszona posadzona pod linijkę, za nią bordowe róże, za nimi rozplenice, albo tylko lawenda i jedna biała róża angielska itp.) Wszystkie klomby wysypane są łupkiem szarogłazowym, dosypuję teraz kory łupkowej, idzie mi jak po grudzie, bo muszę ok. 2 bigbagów wydłubać z gruntu, przepłukać i wysypać na nowo. Trawnik na razie zostaje, bo mamy trójkę dzieci, jak wpadają ich koledzy i koleżanki to mają się gdzie wybiegać Regularnie biega też u nas uwielbiany przez nas wszystkich pies sąsiadów, biszkoptowy labrador Jest jeszcze jeden argument pustego trawnika - widok. W tym widoku zakochałam się, gdy się przeprowadziliśmy do Konina. Po tylu latach nadal mnie cieszy Druga skarpa jest wytarasowana i porobione są murki oporowe z łupka.

P.S. Trzmielina pozostała po chwastowisku, mam jej dużo i chyba zostanie wykorzystana wiosną do przedogródka, może tak jak sugerujesz na obwódkę

sylwia_slomczewska napisał(a)
Witaj pierwsza firma poległa totalnie
Ja bym się zastanowiła, czy na tej skarpie na której teraz te tujki kulki rosną nie zrobić dwóch poziomów z murkami oporowymi skoro masz kamień do dyspozycji
Piszesz, że ogród chcesz nowoczesny, to dobrze bo pasuje do tej bryły i architektury domu
Ale nic nie wiem czy rośliny wolisz "zielone" czy kwitnące, jaka jest wystawa na słońce.
Zastanów się też czy chcesz mieć tak jak do tej pory kawał trawnika na środku, czy może lepiej jakoś zaaranżować rabaty. Jeśli na skarpie jest teraz kamień to i na reszcie ogrodu wykorzystałabym ten sam materiał
Ja bym tę przestrzeń podzieliła na bank, ale nie każdy tak lubi
Berberysy masz sliczne, a z trzmieliny można zrobić obwódki, ale to wymaga pracy. Widać, że wam zależy więc trzymam kciuki będzie tylko lepiej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:56, 11 paź 2016

Do góry
Aniu buchanani wygnila wiosna 2016, jesinią posadziłam nową

Brzozy po prawej zostały, po lewej wiosna 2015 zostały wymienione za rok pewnie juz roznica wielkosci sie zatrze
Miłego wieczoru
Rododendronowy ogród II. 20:46, 11 paź 2016

Do góry
Bożenko gratuluję zdjęcia z ogrodu w najnowszym katalogu roślin Zszp. Patrzę, patrzę i myślę, znam te brzozy i rodki
Pszczelarnia 13:42, 11 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam

tylko że u nas trawa pod nimi nie rośnie- dlatego jest 'grobek' z kostrzewą niedźwiedzie futro. Tu widać

Pszczelarnia 13:28, 11 paź 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
u mnie tylko on narazie świeci- klon czerwony ( zawsze na żółto, nigdy nie był w czerwieni)

wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:06, 11 paź 2016

Do góry
kami napisał(a)
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.

I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.

Nie, moim zdaniem za mdło będzie, lepiej posadzić sliwę wiśniową 'Nigra'.

Kiku Sidare Sakura podsadź azaliami japońskimi ciętymi w poduchy, moga być białe plus wrzośce bardzo ciemnoróżowe falami w dużych grupach, a jeśli azalie ciemnoróżowe, to wrzośce białe kwiaty.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:29, 11 paź 2016

Do góry
No i brzozy od frontu (od niebieskiego domku):

nie wiem, czy zdjęcie liści wyraźne...

w tle moje kwitnące miskanty...
Pszczelarnia 09:25, 11 paź 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Piękna zaawansowana jesień.u nas liście jeszcze na drzewach.
A pod tą jabłonią to chyba strach przechodzić

Czereśnia najszybciej traci liście. W tym roku jesion osłabiony też już je zrzuca i brzozy wysuszone. Ale cała reszta jeszcze się trzyma. Hortensje 'Limelight' dopiero "szarzeją".

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:23, 11 paź 2016

Do góry
Serby posadzone od strony 2 sąsiadów, brakuje mi jeszcze od strony sadu- nie zmieściły się... tam gdzie widać luki - rosną albo inne odmiany albo brzozy - nie chciałam jednolitych ram...będzie kolorowy akcent - niestety na razie różnica wysokości spora....

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 10 paź 2016

Do góry
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.

I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.
Ogród w remoncie 17:40, 10 paź 2016

Do góry
Brzozy i hakone to dla mnie genialne połączenie, zwłaszcza jak hakone się rozrośnie i otuli kamień. A tam z przodu głazu masz już hako ?

Margerytka40 napisał(a)
Asiu

Poleciałam zmierzyć za tą tujką z tyłu głazu jest tylko 1 m bardziej na lewo jak reszta kulek już 2 m i więcej

Wymyśliłam tak

To czerwone na płocie to winobluszcz
Za kulkami po lewo derenie
Między kulki kopytnik -mam go dużo więc jak znalazł
Przed głazem żółte -hako
Ewentualnie zamiast kopytnika brunera
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:08, 10 paź 2016

Do góry
Makusia napisał(a)

Łi tam...wersja z brzozami ustalona o tyle, że będę brzozy sztuk trzy

hahahah spoko w tym roku chcesz posadzić?
reszta i tak lepiej na wiosnę to Ci się pouklada w głowie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:18, 10 paź 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Marta pytałaś u Iwonki o kule do zalania, może u nas w sobotę na tej graciarni koło giełdy poszukać
Buziaki

Aniu tak luźno pytałam, zresztą Iwi się odezwała do mnie w tej sprawie, więc temat póki co odkładam

anna_t napisał(a)
Makuś wybrałaś już którą opcję brzozowej będziesz u siebie robić?

Łi tam...wersja z brzozami ustalona o tyle, że będę brzozy sztuk trzy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies