Brzozy mogę jeszcze przesadzić, rosna od wiosny, to bardzo sie nie ukorzeniły.... z tyłu mam jeszcze miejsce.... A trawa była na froncie tylko ja całą zdjęłam, bo był kiedyś pomysł aby dac wokół całej rabaty obwódkę z bukszpanu... koszenie nie było by przyjemne....
jak już są te brzozy i mają zostać to trudno. A masz fotke z szerszej perspektywy, żeby widać było całą ścianę wzdłuż ogrodzenia?
Aaa- myślałam że rabata to to żółte pole tylko a reszta to trawa- wg mnie tak by lżej było, mniej przysadziście i fajnie łamie się te linie podjazdu i chodnika- przestają być takie ważne
Dziękuje Marto.
Brzozy są z boku przy szambie i równolegle z drugiej strony domu. Tutaj pogrubiłam te co rosną - na razie rachitycznie
I właśnie z nimi mam zagwostkę - gdyby ich wogóle nie było posadziłabym graby wzdłóż frontowego płotu i już....a tak???? Jednak w pierwszym zamysle było zasłonięcie sąsiadów, wiatru i kurzu.
Bonsaja chciałam wsadzić tak:
W bukszpany pójdzie trawka, dalej runianka a cały dół który jest troszkę niżej niż kostka chciałam wysypać żwirem, ponieważ gdy padało, wymywało mi wszystko na kostkę....Żwirek by to zatrzymał... Ale bonsaj nie jest tam konieczny...
Hej.
Rysunek frontowej rabaty bardzo ładny i pomysł też.
Tylko gdzie te brzozy?- na lewo od rysunku za zakrętem?
A bonsai gdzie ma być?- mam tu wątpliwości, bo masz tam wyraziste bryły, że dodawanie kolejnej może być jak stawianie kolejnej rzeźby na jednej półce.
Ale może to nie ta sama 'półka'?
Dziewczynki powoli bo teraz ja nie nadazam:
Przed dereniem w okolicy placzacej brzozy nie ma wiecej jak 4 m potem rabata sie rozszeza i w narozniku jest wielka i NIZSZA
Derenia tak czy inaczej trzeba ciąć. Pytanie - czy korzenie dadzą radę. Ale tutaj to już Toszka i p. Danusia poradzą.
Brzozy doorenbos nie są bardzo wysokie, a idąc w kierunku Twojej inspiracji, to w środku rabaty, bliżej rogu widziałabym wtedy NAPRAWDĘ wysokie drzewa. Ale jeśli tam jest mniej niż 4 metry, to faktycznie lepsza będzie propozycja 1.
Nie pomyliłam ale u Ciebie jest taki teren, i tyle roślin do ogarnięcia, że nietrudno się zgubić
Hej Sylwio, fajnie, że wpadłaś Na skarpie, tej koło tujek Danica jest geokrata i z dodatkowym tarasowaniem będzie kłopot, dlatego zaplanowałam tam miniwinnicę, 2 rzędy po 10 szt., rozstawa co 1 m. Dom stoi w osi północ (front) - południe (taras i ogród). Skarpa z kulkami ma wystawę południowo - zachodnią, lubię kwiaty, trawy, ale w związku z tym, że ja raczej nie mam wyczucia przestrzennego łatwiej mi planować, gdy rośliny tworzą symetryczne, geometryczne plamy. Dlatego w klombach mam rośliny pogrupowane (np. Brzozy, a pod nimi szałwia omszona posadzona pod linijkę, za nią bordowe róże, za nimi rozplenice, albo tylko lawenda i jedna biała róża angielska itp.) Wszystkie klomby wysypane są łupkiem szarogłazowym, dosypuję teraz kory łupkowej, idzie mi jak po grudzie, bo muszę ok. 2 bigbagów wydłubać z gruntu, przepłukać i wysypać na nowo. Trawnik na razie zostaje, bo mamy trójkę dzieci, jak wpadają ich koledzy i koleżanki to mają się gdzie wybiegać Regularnie biega też u nas uwielbiany przez nas wszystkich pies sąsiadów, biszkoptowy labrador Jest jeszcze jeden argument pustego trawnika - widok. W tym widoku zakochałam się, gdy się przeprowadziliśmy do Konina. Po tylu latach nadal mnie cieszy Druga skarpa jest wytarasowana i porobione są murki oporowe z łupka.
P.S. Trzmielina pozostała po chwastowisku, mam jej dużo i chyba zostanie wykorzystana wiosną do przedogródka, może tak jak sugerujesz na obwódkę
wiesz Marto ostatnio zastanawiałam się czy czymś posadzić brzozy u mnie na tyłach i uznaliśmy z M że takie białe pnie w samym trawniku najbardziej nam odpowiadają.i patrzeć na Twoje stwierdzam się w tym przekonaniu. Trochę trzeba będzie wycinać ale co tam
Nie, moim zdaniem za mdło będzie, lepiej posadzić sliwę wiśniową 'Nigra'.
Kiku Sidare Sakura podsadź azaliami japońskimi ciętymi w poduchy, moga być białe plus wrzośce bardzo ciemnoróżowe falami w dużych grupach, a jeśli azalie ciemnoróżowe, to wrzośce białe kwiaty.
Czereśnia najszybciej traci liście. W tym roku jesion osłabiony też już je zrzuca i brzozy wysuszone. Ale cała reszta jeszcze się trzyma. Hortensje 'Limelight' dopiero "szarzeją".
Serby posadzone od strony 2 sąsiadów, brakuje mi jeszcze od strony sadu- nie zmieściły się... tam gdzie widać luki - rosną albo inne odmiany albo brzozy - nie chciałam jednolitych ram...będzie kolorowy akcent - niestety na razie różnica wysokości spora....
Czy jeśli w piwonie mocno różowe z różowymi pinki winky i zawilcami japońskimi posadzę trzy wiśnie kiku shidare szczepione na 2,20m w odstępach co 4m to będzie dobrze?
Ewentualnie z czym posadzić wiśnię kiku.
I jeszcze z czym posadzić dwie brzozy youngi szczepione na 1,60m, to był impuls niskiej ceny i są.