Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AnnaCh 15:27, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)
A znaczysz je przed wypuszczeniem na pleckach markerem? Bo jak myszki się pokapują, że ta dobra Pani spod lasu, jeść daje i nie zabija, to nie dość, że wrócą, to jeszcze połowę klanu zwołają do Ciebie
Nic nie wraca Miałam dwa razy myszy, raz na strychu, raz w kotłowni, obie wyniesione, kolejny sezon przeszedł, a myszy nie ma
Mój M, to nawet krety w powiat opoczyński (przepraszam mieszkańców) wywozi

Co do nasadzeń obok sąsiada, to chyba by się wściekł, jakbyś mu choinki na liściaste zamieniła
Constans 15:28, 02 lis 2016

O masz, ale doradziłam z liśćmi wiedziałam, że z czymś popitoliłam
makadamia 15:28, 02 lis 2016

Constans napisał(a)

Gdzieś czytałam (chyba Toszki) wypowiedź, że im więcej powietrza, tym lepiej dla liści, więc chyba trzeba je troszkę rozbebeszyć. Pewności nie mam, mogło mi się z czymś innym pokićkać z tą moją "usystematyzowaną" wiedzą ogrodniczą

Powietrze jest niezbędne, żeby liście próchniały a nie gniły - w tym celu w worku robi się dziury

Zdaje się, że pamiętam radę, aby worek po prostu parę razy popodrzucać, żeby liście się przewietrzyły. Coś jak poduszki
Makusia 15:28, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ha! Zdaje mi się, że nie dalej jak dwa miesiące temu przekonywałaś mnie, że przecież tyle drzew u Ciebie rośnie

No dobra, zabieramy się do roboty

Najpierw musisz się określić, jak bardzo zacieniony chcesz mieć ogród. O ile dobrze pamiętam, to wjazd masz od wschodu, a brzozy od zachodu. Czyli południe jest na lewo patrząc od furtki.

Jak tu nasadzisz drzew, to zacienisz sobie połowę działki. Z kolei po prawej też musisz uważać z drzewami, bo jak zacienisz sąsiada, to będzie miał pretensje.

Druga rzecz do rozważenia: czy widzisz u siebie jakiegoś solitera? Też już rozmawiałyśmy o tym. Ja u Ciebie na froncie widziałabym chętnie jakieś duże drzewo ale masz tam już i te brzozy i dębczaka, więc soliter w tej sytuacji odpada. Proponowałam Ci również namiastkę solitera z tyłu, przy wyjściu z garażu, ale jakieś ustrojstwo masz tam w ziemi i też zaprotestowałaś.

W tej sytuacji zostaje sadzenie po bokach i obawiam się trochę efektu "wszystkie meble pod ścianami a na środku pusto". Zobaczymy.

Naniosłam propozycje drzew na plan (naprawdę muszę go przerobić, bo jest paskudnie narysowany:/)

Brzozy na półce i umbry przy furtce bez zmian. To kółko pomiędzy wejściem a bramą garażową to wiąz, który chyba tam rośnie.
Dąb kolumnowy może zostać sam jako akcent, a można mu dać do towarzystwo jedno (nr 12) lub dwa (nr 22 lub 26) drzewka, w zależności od tego, ile tam chcesz cienia

Na prawo od bramy tego iglaka, co Ci przeszkadza zastąpiłabym np.: dębem concordia. Nie znam go co prawda osobiście, ale czytam, że nie rośnie tak duży jak te bezodmianowe i do rodków wymaganiami by pasował.
Z tyłu można pomyśleć o grujeczniku/klonie z lewej strony a jabłoni royalty/ śliwie wiśniowej z prawej. A w tym kółeczku przy garażu, to podpatrz, jakie drzewko wielopniowe Ania Pergolowa u siebie wybierze i ściągnij od niej.

Jeszcze trzeba pomyśleć, gdzie szkielet (czyli zimozielone) ma być.

No WAW!!!
PRZODECJUSZ PODOBA SIĘ MNIE

Do tyłecjusza mam kilka uwag (wszak nie byłabym sobą )

Grujecznika/klona wrysowałaś mi w trójcę świerków srebrnych, których póki co nie mogę się pozbyć, bo jednak eM mógłby protestować, a i mi przyznam, żal ich trochę, bo nabrały ogłady od czasu przystrzyżyn

Śliwa wiśniowa (mam jakąś taką ale nie wiem, czy to Nigra czy Pissardi- rośnie słabo i nie jest szczepiona)- odpowiada mi bardzo, bo dałaby fajny czerwony akcent!
Kółeczko przy garażu- muszę się dokładnie zwiedzieć, co tam mogę posadzić- z jakim systemem korzeniowym. Jeśli się okaże, że mogę (w co jednak niestety wątpię), to chcę tam drzewko zdecydowanie!

Mam jeszcze Catalpę....między kółeczkiem przy garażu, a tarasem- ot taka awangarda... Ale to już całkiem spore drzewko.

Constans 15:30, 02 lis 2016

Tam po prawej od bramki koniecznie trzeba ramę? Tam, zdaje się, jest na całej długości żywopłot sąsiada. Nie można jego żywopłotu wykorzystać do swoich nasadzeń?
AnnaCh 15:30, 02 lis 2016

No własnie przy garażu w kółeczku, to Ty chyba nic nie posadzisz, bo masz tam zbiornik, nie?
Nett 15:32, 02 lis 2016

makadamia napisał(a)

Przecie rysowałam

No chodź
makadamia 15:34, 02 lis 2016

Co do tyłecjusza (skąd Ty bierzesz te nazwy?!), to wydaje mi się, że jeden świerk z lewej strony i ewentualnie jeden z prawej w zupełności wystarczy. Będziesz musiała użyć zaawansowanych technik negocjacyjnych
Podsadzić tą śliwą, grujecznikiem i starczy.

Trzeba dokładniej metry przeliczyć, bo na razie to za bardzo teoretyzuję.
Jak wytyczałaś kółeczka jesienią, to nie pamiętasz przypadkiem, ile szerokości miały rabaty po bokach?
makadamia 15:35, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

No chodź

.
Pójdę ale dopiero jak do domu dotrę

Makusia 15:38, 02 lis 2016

Constans napisał(a)

Muszę się cofnąć i gdzieś fotek poszukać, bo zgubiłam się co w końcu jest, a czego nie ma na okularowej

Aniu nie cofaj się, ja Ci w skrócie powiem

To, czego nie widać, to trzy rodki (które są ułożone jak na projekcie Toszki), klon katsura (jak na projekcie), trzy miskanty ML (w projekcie Variegatus, ale nie mogłam znaleźć, choiny, za pasem z wrzosów jest pas z ptasich łapek, a za nim z host.
Choinką widać