Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Constans 15:01, 02 lis 2016

Mam ten sam dylemat. Warzywnik również będę miała w rogu działki i również chcę go zasłonić czymś, ale obawiam się całkowitego zacienienia.

U Ciebie Martuś, to jeszcze większy problem chyba bo suszarka wysoka. Nie pomogę, ale wspierać duchowo będę

AnnaCh 15:01, 02 lis 2016

Na okularową? Zamiast host? I choinkę wtedy za jednym zamachem wypierdykaj
Constans 15:03, 02 lis 2016

Nie za dużo już na tej okularowej?
Makusia 15:06, 02 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Na okularową? Zamiast host? I choinkę wtedy za jednym zamachem wypierdykaj

Choinka to już postanowione, że dołączy do jałowca
Tylko co wtedy dalej? Wsadzę coś za choinkę (myślę póki co albo o tym tulipanowcu, co go już mam, albo o tym buku, co go już mam ), wzdłuż pójdę graby do granicy rabaty, a dalej? Bo wiesz, ze nosiłam się z zamiarem zatujowania całej długości aż do płotku od warzywnika

Aniu Motykowa
Suszarka wysoka, i w tym stanie mojego ogrodu mi nie przeszkadza, ale wiem też już, że zacznie przeszkadzać proporcjonalnie bardziej, jak będzie się zmieniał mój pgród in plus
Constans 15:07, 02 lis 2016

Margerytka40 napisał(a)

Po tych nowoczesnych jedzonkach one nawet nie waniają , są jakby zmunifikowane (brrr) . Łapki też fajnie się sprawdzają ale trzeba znaleźć jedzonko które myszki lubią najbardziej . U mnie dość długo sprawdzał się zwykły chleb .

A widzisz Asia, to ja mam nieświeże informacje w tym temacie Kiedyś w piwnicy jak się zadomowiła jedna, to ser żółty jej zaserwowałam, choć Marta ma rację - trzeba ją później zdjąć z tej łapki i wyrzucić, a przyjemne to nie jest
Makusia 15:08, 02 lis 2016

Constans napisał(a)
Nie za dużo już na tej okularowej?

Tuje miałam tam posadzić zamiast host, bo dla host jest tam zbyt dużo słońca, strasznie je przypala i zamiast dodawać uroku- szpecą

Brakuje ramy zamykającej na okularowej- tak na moje laickie oko. Tujki są od strony koszt na śmieci, i coraz więcej myślę, żeby je też pociągnąć od sąsiada.
AnnaCh 15:09, 02 lis 2016

Dlatego ja mam takie łapki-skrzyneczki Łapie się myszkę i wynosi do lasu
Constans 15:11, 02 lis 2016

Marta czuję, że Twój ogród za jakieś 5 lat będzie całkiem, całkiem in plus, czyli zero trawnika . Nie martw się, suszarka z czasem sama zniknie w czeluściach nasadzeń
AnnaCh 15:12, 02 lis 2016

To daj tuje na całą granicę od koszy do warzywniaka, a graby daj po drugiej stronie, zamiast choinek, co to masz je zamiar uśmiercić Sąsiadowi do barsenu będą wlatywać te małe listeczki
makadamia 15:12, 02 lis 2016

Ha! Zdaje mi się, że nie dalej jak dwa miesiące temu przekonywałaś mnie, że przecież tyle drzew u Ciebie rośnie

No dobra, zabieramy się do roboty

Najpierw musisz się określić, jak bardzo zacieniony chcesz mieć ogród. O ile dobrze pamiętam, to wjazd masz od wschodu, a brzozy od zachodu. Czyli południe jest na lewo patrząc od furtki.

Jak tu nasadzisz drzew, to zacienisz sobie połowę działki. Z kolei po prawej też musisz uważać z drzewami, bo jak zacienisz sąsiada, to będzie miał pretensje.

Druga rzecz do rozważenia: czy widzisz u siebie jakiegoś solitera? Też już rozmawiałyśmy o tym. Ja u Ciebie na froncie widziałabym chętnie jakieś duże drzewo ale masz tam już i te brzozy i dębczaka, więc soliter w tej sytuacji odpada. Proponowałam Ci również namiastkę solitera z tyłu, przy wyjściu z garażu, ale jakieś ustrojstwo masz tam w ziemi i też zaprotestowałaś.

W tej sytuacji zostaje sadzenie po bokach i obawiam się trochę efektu "wszystkie meble pod ścianami a na środku pusto". Zobaczymy.

Naniosłam propozycje drzew na plan (naprawdę muszę go przerobić, bo jest paskudnie narysowany:/)

Brzozy na półce i umbry przy furtce bez zmian. To kółko pomiędzy wejściem a bramą garażową to wiąz, który chyba tam rośnie.
Dąb kolumnowy może zostać sam jako akcent, a można mu dać do towarzystwo jedno (nr 12) lub dwa (nr 22 lub 26) drzewka, w zależności od tego, ile tam chcesz cienia

Na prawo od bramy tego iglaka, co Ci przeszkadza zastąpiłabym np.: dębem concordia. Nie znam go co prawda osobiście, ale czytam, że nie rośnie tak duży jak te bezodmianowe i do rodków wymaganiami by pasował.
Z tyłu można pomyśleć o grujeczniku/klonie z lewej strony a jabłoni royalty/ śliwie wiśniowej z prawej. A w tym kółeczku przy garażu, to podpatrz, jakie drzewko wielopniowe Ania Pergolowa u siebie wybierze i ściągnij od niej.

Jeszcze trzeba pomyśleć, gdzie szkielet (czyli zimozielone) ma być.