Będzie kwitł po raz perwszy, wiem, że ma cudny słodki zapach, wąchałam u znajomych. Obecnie przerabiamy część ogrodu, która ma być śródziemnomorska, no taka namiastka I tam będzie robił za oliwkę
hosty niektore juz bardzo bujne teraz widze ze za blisko posadzilam bede musiala na wiosne znow przesadzic chyba ze mozna tez jesienia po przekwitnieciu ?
a serduszka kwitnie juz ostatkiem sil
nie wiem co to podobne do zurawek ale chyba cos inszego ale paki juz ma z tylu orlik tez w pakach..
i mieczyki czekaja na wiecej slonca
Ewo, obejrzałam wiosnę w Twoim ogrodzie. I zadumałam się nad azalią. Jak to warto poczekać.
A oliwnik też jest śródziemnomorski, nie tylko grusza wierzbolistna.
Witam imienniczkę
Ewciu to prawda, że natura czasem nas zaskakuje
A oliwnika mam i czekam aż pierwszy raz zakwitnie!
wow, jaki wielki i srebrzysty! czekamy zatem na kwitnienie
Witajcie kochani!
u mnie szaro i ponuro, co jakis czas troche pokropi no i zimno.. Zośka pokazała swe oblicze na szczescie i tak w miare lagodne bo obylo sie bez przymrozkow..
niestety dzieja sie tez i hmm zle rzeczy.. juz dwa pola odwiedzilo stado dzikow wczoraj i dzis odgradzalismy wszystko i przylepialismy gapki nasaczone specjalnym srodkiem ktory ma odstraszac.. nie wiem z kad az tak blisko sie znalazly bo w tamtym roku tez co prawda byly ale w polu ktore jest dalej od domu a teraz przywedrowaly na prawde bliziutko..
na domiar zlego dopadlo mnie jakies chorobsko , mam okropny katar i boli mnie gardlo , do tego co jakis czas kaszel ale staram sie kurowac
mam kilka zdjec
azalia tak sobie kwitnie, szkoda ze co chwila pada bo szybciej sie niszcza rozwiniete juz kwiatki..
taki kolor beda mialy kwiaty rh , na razie caly czas w zamknieciu
liliowisko, miedzy nimi wsadze jednoroczne akurat dzis zoska wiec juz za kilka dni jak tylko bedzie czas
a widoczne w tle puszki to sposoby na kreta , teraz kopczykow nie widze moze sie w koncu wyniosl..
Ewo, obejrzałam wiosnę w Twoim ogrodzie. I zadumałam się nad azalią. Jak to warto poczekać.
A oliwnik też jest śródziemnomorski, nie tylko grusza wierzbolistna.
Witam imienniczkę
Ewciu to prawda, że natura czasem nas zaskakuje
A oliwnika mam i czekam aż pierwszy raz zakwitnie!
ale jeszcze bardziej zazdroszczę roślin ich dodboru i kolorów - ja chyba nie posiądę tej umiejętności
Gratuluje !!!!!!!!!!!
Zuzanko lecisz jak ci gust podpowiada,jak dobrze się w tym czujesz.Masz tak ślicznie ,wiesz co byś chciała przebijesz moje skromne poczynania
Mam nadzieję,że te przemarznięte bukszpany nie wyrzuciłaś tylko,zetniesz i znajdziesz nowe miejsce ?
a kontynuując temt żółtości to liliowiec może już dziś rozwija pierwsze kwiaty i jest pierwszy z liliowców u mnie i cieszy bo jest przy lampie i można wieczór się nim delektować
a to już doniczka z potunią - jakaś nowość i bardzo mi się podoba, mają być wszerz kępki - chyba mam słabość do petuniowatych bo nakupiłam ich w tym roku niechcący wiele
a to kulki berberysowe - to już wpływy ogrodowiskowe czyli kulkowo - lubię tą formę i pewnie coś jeszcze z kulkowych kupię ... kto wie może to będą i bukszpany ..?
i moje żółtawe liście hosty pod klonem i trawka taka jasna ale nie żółta
A tyle zostało po mojej ślicznej Liriope. Posadzona w ubiegłym roku dorodna kępa zasmakowała zającowi. Zjadł prawie wszystkie liście. Ku mojej radości zaczęła odbijać wiosną i pokazały się nowe liście. Za jakiś czas zniknęły. Widocznie to wyjątkowy zajęczy przysmak.
Nie ryzykuję więcej. Przesadziłam i teraz rosnie tuż przy tarasie - tutaj większa szansa, że uchronię ją przed żarłokiem Jeśli nie.... No to trudno
Hosty i wilczomlecz cudne
szkoda tej lirope, cudna roślina; u ciebie zajączek a u mnie zima zniszczyła
trzymam kciuki aby w nowym miejscu przetrwała!!!
'Inversa' nie bardzo w cieniu. W cieniu można posadzić ostrokrzew, mahonię, cis, bukszpan albo jakąś karłowatą choinę np. 'Jedollah', niską albo szczepioną na pniu (trudna do kupienia)
Myślę, że lepiej byłoby posadzić przy stożku i kulach coś zimozielonego, a miejsce dla jednorocznych kwitnących zostawić na brzegu, lepiej by to wyglądąło zimą, gdy jednoroczne znikną.
Może tam w rogu posadzić po prostu duży stożek z cisa w funkiach?
Może jakoś tak:
przed czerwonymi żurawkami ładnie wyglądają białe niecierpki (w odróżnieniu od białych begoni są dobrze widoczne)
I ja spóźniona gratuluję na 103 oby rosło wszystko, a wredne krety i nornice poszły w pola
derenia zostaw, jak odbije z żywych gałązek, tnij w małą kulkę jak ja, bo u mnie identycznie, ale żywy
po drugie, z żarnowcem zaryzykowałabym i przytargała
po trzecie na część martwą derenia puść barwinek
a żylistek jest piękny, zwłaszcza jak kwitnie, mam 3 takie wielkie krzaczory
Mille wydaje mi się, że obydiwe żurawki to Georgia Peach
A to mój sobotni zakup
Kupiłam tylko 8sztuk
W ogrodzie już rośnie electra a te ciemne to chyba Velvet Night
Oczywiście z tego zauroczenia zapomniałam )