Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje poletko

Moje poletko

barbara_kraj... 01:13, 21 lip 2012

Celina napisał(a)

Hibiskus mi się wysiał Jutro powsadzam jeszcze trochę do doniczek .Może będą nówki!

Jak to Ci się wysiał? Sam?
Czy to nie jest ten letni, jednoroczny?

Basiu ,no chyba nie Bo mój jeszcze w pąkach ! a to co widać to musiało sie wysiać w ub.roku i przez srogą ubiegłą zimę siedziało w ziemi a teraz już wyglada tak jak na zdjęciu. ZWziemi siedzą jeszcze większe i mam dylemat co z nimi robić?
Bo nie wiem !

Czy dobrze rozumiem, że to jest hibiskus wieloletni?
Jeśli tak, to zrób, jak Ci Ania Monte radzi,
Nie mam doświadczenia w uprawie hibiskusa ale wyczytałam, że młode rosliny są bardzo wrażliwe na niskie temperatury i jeśli zostawisz je na zimę w ziemi, to musisz je dobrze zabezpieczyć.
A właściwie po co Ci tak dużo tego hibiskusa? Jak powsadzasz do doniczek możesz mieć na wymianę. Ciekawe, ile trzeba czekać aby te siewki zakwitły?
AgnieszkaBK 08:53, 21 lip 2012

Celina napisał(a)
Niecierpki mam pierwszy raz,
Musiałam coś dać w puste miejsce po wymarzniętych piwoniach, ale nawet nieźle wygladają.
Mogłam tylko gęściej posadzić.

Ślicznie wyglądają te niecierpki, zawsze wydawało mi się, że są podatne na choroby, dlatego ich nie sadzę. Jednak Twoje są zaprzeczeniem mojej teorii Różyczki piękne
Celina 12:56, 21 lip 2012

wanda7 napisał(a)
Celinko, niecierpki to wspaniała roślina, szczególnie do cienia. JUż się do nich przekonałam. Kwitną bez przerwy cale lato. Ja bym chciała sobie zebrać nasiona, żeby w przyszłym roku wysiać i mieć ich baaaardzo dużo. Tylko nie wiem, kiedy i jak mam pobrać te nasionka, bo one chyba maciupeńkie są.

Ale ci się udało mistrzowskie zdjęcie zachodu zrobić. Moje szczere gratulacje

Powiedz mi jeszcze, co to za róża wyżej. Mam zdaje się identyczną, może byś mi pomogła zidentyfikować? Czy to Lavaglut?

Wandziu też chcę załapać się na nasionka niecierpka, zobaczę czy się uda i czy coś wyhoduję!
Co do róży to niestety, wszystkie które kupowałam "przed Ogrodowiskiem" są NN .
A ta o którą pytasz należy do starszych. czyli nie pomogę ,a bardzo bym chciała
A fotka wydawała mi się, taka sobie! Dlatego bardzo dzięki za pochwałę!
Celina 13:01, 21 lip 2012

Basiu ,już są chętni na hibiskusy! Sama jestem ciekawa co się z nich "wykluje:.mam chęć się pobawić i przekonać!

Agnieszko ponieważ ich zaletą jest kwitnienie do mrozów ,dlatego zaprosiłam je do siebie
Celina 13:05, 21 lip 2012

monteverde napisał(a)
Powsadzaj co większe hibiskusy do doniczek, zimą je weźmiesz do szklarenki wkopiesz a na wiosnę jak przeżyją ludziom porozdajesz, a jaki kolor tego hibiskusa i czy podwójny?

Aniu gapa ze mnie,nie odpisałam od razu ,a to nie fajne zachowanie!!!
Dzięki bardzo za podpowiedz! szklarenki nie mam ,ale wezmę do domu i dam im szansę!
Hibiskus jest dwukolorowy .Nie będę opisywać kolorku,jak się pokaże zaraz dam fotkę.
Jak Ci przypasuje- wyślę!
AniaDS 13:10, 21 lip 2012

Fajne te niecierpki, mogłam posadzić takie za domem, na cienistej rabacie. Zasłoniłyby luki .
Zrobię tak za rok .
Celina 13:13, 21 lip 2012

AniaDS napisał(a)
Fajne te niecierpki, mogłam posadzić takie za domem, na cienistej rabacie. Zasłoniłyby luki .
Zrobię tak za rok .

Są w różnych kolorkach Tylko wybierać i komponować a Ty w tym jesteś mistrzynią!
AgnieszkaBK 13:15, 21 lip 2012

Pewnie też w przyszłym roku spróbuję je posadzić.
Celina 22:59, 21 lip 2012

Popołudnie z M.spedziliśmy na działeczce
On coś dłubał, a ja kosiłam .-Tak mi sie jakoś zachcialo
Ale co chwilunia robiliśmy sobie przerwy ,a to na kawusię a to na pogawędkę.W sumie bardzo miły i spokojny dzień
Mam nadzieję ,ze u Was podobnie- pełny czilałt

Zaczynają kolorkiem czarować rozchodniki, lawenda kwitnie nadal i pokazują się kolejne lilie

Celina 23:05, 21 lip 2012

Różowo-fioletowo