Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W pogoni za wymarzonym ogrodem 14:41, 30 maj 2022

Do góry
Hej
A co myślicie o klonie Esk Sunset?
Zamiast wiśni? Jest wysoko szczepiony, na 2m.
Podoba mi się, tylko czy przez cały sezon jest ladny?

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 14:38, 30 maj 2022

Do góry
Jeszcze nie są jaskrawo białe, ale już się zaczyna moja ukochana pora

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:31, 30 maj 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Jedną montanę zaczyna zastępować kolejna

Sylwia, podziwiam i podziwiam, przepięknie wszystko kwitnie, co kolejna strona, to coś ciekawego. Wszystkie rodki cudne, powojniki, wszystko po prostu. Montany bardzo bujne, cudo.
Drewno z cegłą wygląda kapitalnie, jesteście niesamowici.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:25, 30 maj 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na koszącym traktorku to bym sobie pojeździła. To musi być szalenie relaksujące zajęcie.
No jest tak jak piszesz. Główny element, czyli silnik, jest solidny i trwały, a te podzespoły dla odmiany bardzo awaryjne.
Kuszę rdestem. W słońcu i w cieniu. Z czosnkami mu do twarzy.

Też bym pojeździła tak te plastiki są kiepskie.

Skusiłaś mnie ... ślicznie się komponują z moimi ulubionymi fioletami
Ogród prawie wymarzony … 14:20, 30 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kamila Daria jeszcze kilkadziesiąt czosnków stoi w blokach ale to późne odmiany o wielkich kwiatostanach

Ja nie tyle się cieszę z naprawy - najbardziej z tego że nie muszę kupować nowej

Te będą ogromniaste

O! Chyba mam takie same One są ażurowe i lekko lśniące?
Duże pole do popisu 14:14, 30 maj 2022

Do góry
kasia1 napisał(a)

Nie obsypuję już rabat korą (kora tylko w przedogródku). Kładę kartony i sypię trawę. Ciekawe, jaki będzie efekt. Przestałam wydawać majątek na korę. Kory posypię tylko trochę przy Danicach.

Rabatka z ławeczką ślicznie się prezentuje Widzę, że działasz zgodnie z planem Tak trzymaj
Ogród hortensjowo różanecznikowy 14:04, 30 maj 2022

Do góry
Peter Alan w pełni kwitnienia
Ogród hortensjowo różanecznikowy 13:58, 30 maj 2022

Do góry
Kolejny rodek zakwitł Hahmann's (mój faworyt)
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:55, 30 maj 2022

Do góry
I takie tamy na koniec.

Turzyca montana jest zdecydowanym zwycięzcą w kategorii małych traw. Wyciągam jej wczesną wiosną kwiatostany, więc nie ma problemów z niekontrolowanym wysiewem. Przez wiele sezonów utrzymuje zwarty kształt kępy. Daje radę w półcieniu i cieniu. Jedyna wada to dość długie zbieranie się w sobie po oddzieleniu/odcięciu od rośliny matecznej.

Turzyca Silver Sceptre pięknie rozjaśnia cieniste zakątki. Jej wadą jest szybkie starzenie kępy, które objawia się podobnie jak u żurawek. Robią się wypiętrzenia i trawka traci swój fontannowy kształt. Trzeba też pilnować panoszenia się rozłogów, choć są one mniej intensywne niż u turzycy ID. Trzeba by co 3 lata wykopywać starą kępę i wsadzać na nowo odmłodzone kawałki.

Bordowolistne niskie berberysy to dobre towarzystwo dla czosnków.

Bardzo lubię molinię variegata. U mnie nie osiąga imponujących rozmiarów, ale dobrze się sprawdza jako rozjaśniacz półcienistych zakątków.

Szałwia lekarska warta jest znalezienia dla niej miejsca w ogrodzie.

Wirażyk.

Ogród prawie wymarzony … 13:50, 30 maj 2022

Do góry
Kamila Daria jeszcze kilkadziesiąt czosnków stoi w blokach ale to późne odmiany o wielkich kwiatostanach

Ja nie tyle się cieszę z naprawy - najbardziej z tego że nie muszę kupować nowej

Te będą ogromniaste

Jak z niczego stworzyć przytulny zakątek 13:42, 30 maj 2022

Do góry
Już są i czekają

Wyglądają tak sobie, ale jak się zazielenią liczę na lepszy efekt

Udało mi się ukorzenić kilka sztuk Litlle Lime i 1 Vanilla Frise, stoją w domu przy oknie.
Kiedy mogę je wkopać do gruntu?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:42, 30 maj 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Na koszącym traktorku to bym sobie pojeździła. To musi być szalenie relaksujące zajęcie.
No jest tak jak piszesz. Główny element, czyli silnik, jest solidny i trwały, a te podzespoły dla odmiany bardzo awaryjne.

Potwierdzam, że z czosnkami im do twarzy U mnie też takie zestawienie wyszło
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:41, 30 maj 2022

Do góry
Do ogrodu zawitały niebieskości. Irysy syberyjskie mam powtykane w różnych miejscach. Rosną też na zapłociu. Po kwitnieniu ścinam pałki kwiatostanów. czasem skracam liście, jeśli za bardzo włażą na inne rośliny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:35, 30 maj 2022

Do góry
Krzewy na długiej prostej osiągnęły swoje apogeum. Pachnie tam niesamowicie. Uwijają się roje owadów. Kwitnie irga błyszcząca, krzewuszki, kalina Rozeum, lilaki węgierskie, a teraz dołączyły tawuły nippońskie.

I w drugą stronę.

Okolice tarasu (lewa strona zdjęcia)są dyskretnie zarośnięte.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:28, 30 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

eM niech się trochę pomęczy
Rdesta na bank kupię kiedyś

Fajną kosiarkę kupiłaś potwierdzam silnik Briggsa niezawodny... Przy tej obecnej kosiarce taki mamy i chodzi ok 10 lat bez zastrzeżeń,tylko wymiana oleju. Tylko ten napęd i inne plastikowe części popękały.Twoja wygląda na solidną

My za rok planujemy coś kupić.Ale eM myśli o traktorku,bo mamy kawał trawnika takiego z koniczyną i stokrotkami do koszenia... Ale myślimy oczywiście o używanym ,bo te nowe lepszej jakości kosztują duuzo.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 13:26, 30 maj 2022

Do góry
3, 2, 1, próba generalna rabaty z dębem Green Pillar, jodłą i Pissardi
Hortki Silver Dollar (te z biedry ) zygzakiem, z tyłu 4 trawy nn, na końcu po prawo pasiasty miskant,

Działeczka w dużym mieście 13:15, 30 maj 2022

Do góry
lilarose napisał(a)

Ale cudne orliki. Zbieraj nasionka bo chętnie bym cię z nich troszeczkę ograbiła
Busz zrobiłaś niezły.
Bylinowa łąka 13:13, 30 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Tarczownica tarczowata. Posadzenie jej w tym miejscu nie było zbyt dobrym pomysłem, bo prawie ją zagłuszyła trawa. Teraz jest już większa i liśćmi w sezonie sama zagłusza.

Jak ci kwitnie Ja mam od trzech lat i jeszcze nigdy nie pokazała kwiatków. Liści też ma potem mało. Pewnie jej u mnie za sucho.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 13:08, 30 maj 2022

Do góry

wstawiłam foty mojego, stale go tnę, zaraz znowu i znowu te malinowe liście wypuści. Ma mega ciepłe miejsce.
Potem foty usunę.
Działeczka w dużym mieście 13:05, 30 maj 2022

Do góry
lilarose napisał(a)

Ale buszszsz!!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies