Krysiu mam jeszcze sporo rozchodnika okazałego - może chcesz??
Dosadziłam dzisiaj kupione brateczki do donic które już niedługo wylądują na tarasie. Na razie stoją obok bukszpanów przed wejściem:
W donicach kiełkują funkie. W jednej są jeszcze tulipany i dzisiejsze brateczki. Liczę na to że funkie przykryją schnące tulipanowe liście - czy się mylę?? Czy przesadzić tulipany jak przekwitną - może bezpieczniej będzie? Brateczki na razie koloru dodają, bo funkie ledwo widać spod ziemi.
wczoraj sobie usiadłam i przesyłam to co miałam na myśli mniej więcej , bo to jest jeszcze w fazie wymyślania .....ale coś takiego co wysłoni oczko i stworzy miejsce do odpoczynku przy nim ......
brakuje jeszcze koloru ale to nie problem .... myślałam o pnących roślinach przy ławeczce po obu stronach .... róże , powojniki .... ??? oraz żurawki , trzmieliny , jednoroczne begonie .... jeśli tam jest dużo słoca to lawenda i może róże ...... Podumaj trochę .... Jak byś miała zdjęcie z za oczka w stronę domu (mile widziane ze wzglącu na rozłożenie linii, ale coś mi się wydaje, że gdzieś takowe już było, muszę poszperać ) Rośliny będą rosły i dadzą odrobinę cienia .... pomyślałam również o funkiach przy oczku w różnych odcieniach i wzroście ......
Witajcie
mam taki mały projekcik, te drzewka na pniu to np cyprysiki, koło nich czerwone plamki to mogą być berberysy i jakies płożace jałowce, stożki to świerki daisy white, a kulki to może bukszpany .
Liczę na Waszą pomoc, musze tam szybko coś posadzić bo zarośnie i znowu będę musiała z motyką latać .
ten ogród co widać tak żle kiedys nie wyglądał, zakładała go moja mama wtedy jeszcze kiedy ja nie odróżniłam marchewki od pietruszki a co dopiero rodzajów iglaków. Niestety przyszła powódz i tylko tyle z niego zostało. Teraz nie wiem czy obudowac go na starych zasadach czy moze przerobić w ogóle? mam nadzieje ze mi coś podpowiecie bo sama nie wiem jak mam sie za to wszystko wziąć.
Mocne stwierdzenie, a ja nie chciałam Cie urazić, bo wpadłam tam w środek dyskusji mało zorientowana.
Prosto z mostu to niestety mogę tylko potwierdzić uwagi Ewy i Danusi. Trochę wygląda to jak zbiór elementów, ładnych samych w sobie, ale niekoniecznie tworzących spójną całość. Ja na podstawie tegoż planu miałam pewien kłopot w odczytaniu zamysłu (jak sie okazało nie tylko ja).
Mnie np. podoba sie ten poprzeczny żywopłot, może właśnie od niego można wyjść (zresztą Ewa chyba też tak radzi).
Czy to miała być ta część bylinowa? Bo tak myślę, że można też zastosować żywopłoty (np. grabowe) bez żadnego podsadzenia bylinami i zrobić z nich motyw przewodni, na tyle niski by nie zasłaniały całkowicie skarpy i domku (chodzi mi u efekt widoku na niebo=przetrzeń). Częściowo te żywopłoty można wpuścić w rabaty tak aby z nich wychodziły bardziej zdecydowanie (co co masz już w jakiś sposób zapronowane w projekcie).
Ale burza mózgów!
EG
Ps
Wstawiam obrazek z taką symulacją aby zobrazować o co mi chodzi, ale absolutnie nie jest to jakaś propozycja tylko taki szkic bez przemyślenia. Poza tym dereń to ma być w formie naturalnej? Na Twoim planie zajmuje 0.5 m?
PS2
I rabaty z niskich roślin, a drzewa może bardziej "włochate" nie geometryczne; raczej lekkie w kontraście do żywopłotów.
Marto, ten kącik z huśtawką okazał się bardzo użyteczny. Warto mieć takie miejsce. Jest oddalone od tarasu, więc można spokojnie porozmawiać w trakcie imprezy tarasowej, ale widać z niej cały dom i ogród, więc nie traci się kontaktu z całym towarzystwem. Tak to wygląda z góry:
Bardzo lubię tę huśtawkę i często z niej korzystam np. żeby sobie odpocząć, choć na chwilę, po pracy w ogrodzie.