Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bylinowa łąka 14:38, 30 mar 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Pamiętacie głaz, który mi leżał na ścieżce i był nie do ruszenia? Przy okazji wykorzystałam koparkę do przetransportowania go w mniej przeszkadzające miejsce. Podczas transportu rozłupał się na kilka plastrów. Te cieńsze wykorzystam do dalszej budowy schodków. A tego grubszego jeszcze nie wiem na co.

Bardzo lubię kamienie w ogrodzie. Ten Twój świetny, będą fajne schodki. Ciekawe co wymyślisz z większego kawałka. Sylwia już zaproponowała parę ciekawych pomysłów, warto to przemyśleć.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:19, 30 mar 2022

Do góry
effka napisał(a)
...
Foto z dzisiaj

Hej, jak to możliwe że u ciebie to nawet o tej porze roku jest pięknie? Foch normalnie

P.S
Też mnie denerwuje to nowe wyświetlanie na telefonie
System automatycznego nawadniania 14:10, 30 mar 2022

Do góry
koltotki89 napisał(a)
Naniosłem sam poprawki, czy tak może być?
Czy zraszacze zostawić po 3 na sekcję czy dać więcej?

Ilość zraszaczy zależy od wydatku poszczególnego zraszacza i wydajności źródła wody.
Koltotki89 masz bardzo mały wydatek wody z kranu (ok. 15 l/min).
Może najpierw rozważ budowę studni, w przeciwnym stanie koszta wody wodociągowej Cię "zjedzą".

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:55, 30 mar 2022

Do góry
sarenka napisał(a)

Ok. To tyle wezmę. A zamaiwals telefonicznie czy jeździłam osobiście i patrzyłaś jaki ten kompost jest?

Zobacz, tu już w części opróżniona górka 7,5 t kompostu z wrocławskiej kompostowni.
Sypałam ja grubo na rabatę wjazdową bo chciałam zarówno trochę podnieść teren i użyźnić glebę.

2018r.
System automatycznego nawadniania 12:59, 30 mar 2022

Do góry
Naniosłem sam poprawki, czy tak może być?
Czy zraszacze zostawić po 3 na sekcję czy dać więcej?
Trawiasto liściasty bez thui 12:17, 30 mar 2022

Do góry
W zimie jak to w zimie niewiele jest zieleni i nie ma co cieszyć oczu. Znalazło się u nas trochę przez przypadek rozwiązanie zastępcze dające nawet zimą radość z uprawy roślin. Syn zobaczył u kuzyna akwarium i zażyczył sobie takie samo w liście do św Mikołaja. Zacząłem zgłębiać temat i... sam połknąłem haczyk

W efekcie mamy w domu 125 litrowy baniak z rybkami a raczej przede wszystkim z roślinkami. Taki podwodny ogród

W grudniu na początku wyglądał tak. W podwodnym ogrodzie czas biegnie dużo szybciej. Nie trzeba czekać kilka sezonów żeby wypełnił się roślinami

Ogród prawie wymarzony … 12:13, 30 mar 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Odnośnie ozdób - takie gęby widziałam .. to donice … plastikowe łudząco przypominają beton.. I tak się zastanawiam czy nie kupic chociaz jednej bo cena jak na plastik kosmos - i postawic tę gębę w moją rabatę brzozową… donice są dość wysokie ale i tak musiały by mieć podest… i jak będą oświetlone to pomimo swojej „skomplikowanej ”urody mogą fajnie się prezentować

Justyna fajne donice u Irenki z Miłkowa są podobne.Kupuj
Zobacz
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6570-milkowo-sezon-2016-2022?page=2243
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:11, 30 mar 2022

Do góry
Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 12:10, 30 mar 2022

Do góry
Dziękuję, dziewczyny :-*

A tak na przekór sytuacji pogodowej (bo u mnie dzisiaj śnieg) wrzucę kilka wiosennych ujęć

Trawiasto liściasty bez thui 12:05, 30 mar 2022

Do góry
Z ciekawostek, jesienią chyba we wrześniu posiałem w warzywniku szpinak. Rósł całą zimę i dalej rośnie. Tak wyglądał w listopadzie (to jaśniejsze to sałata). W tle pory, które też ładnie przezimowały i jemy je do dziś

Niedawno posiałem rzodkiewki - już kiełkują - oraz sałaty, pietruszkę naciową i rukolę. Rukolę polecam, rośnie w szybkim tempie, dobra do sałatek i kanapek. W garażu w pojemniczkach posiane pomidorki koktajlowe docelowo do doniczek na taras, nowe sadzonki szpinaku, kolejne rzodkiewki, cukinia i coś tam jeszcze

Ogród prawie wymarzony … 11:57, 30 mar 2022

Do góry
Odnośnie ozdób - takie gęby widziałam .. to donice … plastikowe łudząco przypominają beton.. I tak się zastanawiam czy nie kupic chociaz jednej bo cena jak na plastik kosmos - i postawic tę gębę w moją rabatę brzozową… donice są dość wysokie ale i tak musiały by mieć podest… i jak będą oświetlone to pomimo swojej „skomplikowanej ”urody mogą fajnie się prezentować

Trawiasto liściasty bez thui 11:54, 30 mar 2022

Do góry
Zrobiłem też miejsce na palenisko. Dość często praktykujemy ogniskowanie więc taka miejscówka się sprawdzi. W sumie sezon już zaczęty - kilka dni temu palenisko przeszło chrzest poprzez symboliczne spalenie choinki świątecznej

Apropos symboliki - dokonaliśmy też uroczystego wysłania zimy na daleką północ, Pani Marzanna popłynęła posłusznie w właściwym kierunku

Obiecała, że wróci dopiero po jesieni

Sałatka pokrzywowa 11:41, 30 mar 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)

Brateczki kupiłam w końcu drobne fioletowe, z ujmującą plamką na dolnym płatku, nie znalazłam podobnych do zeszłorocznych, ale te są śliczne. W naturze kolor jest cieplejszy.

Brateczki są śliczne, uwielbiam je, na wiosnę muszą być obowiązkowo.
Twoje zasiewy imponujące. A na jabłonkach niestety się nie znam. Pozdrawiam.
Trawiasto liściasty bez thui 11:41, 30 mar 2022

Do góry
Kolejne ujęcia z listopada 2021

Klony palmowe - obok buków nasze ulubione drzewka.

Atropopurpureum (lub jakaś zbliżona odmiana) a w tle Garnet

Autumn Moon

Orange Dream

Little Princess

Ogród z koniczynką 11:38, 30 mar 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)
Wczoraj w Obi kupiłam 4 ciemierniki białe po 21,48zł...Dziewczyny pisały o 20% upustach, ale u mnie upusty były tylko na cebulkowe rośliny, a ciemierniki były w cenach bez upustu,,,ale i tak je kupiłam...

Wspaniałe zakupy, lubię takie. Pięknie wszystko kwitnie u Ciebie, a białe pierwiosnki są zachwycające.
Tylko ten śnieg niepotrzebny, chociaż gdyby był przymrozek to zawsze trochę ochroni roślinki.
Trawiasto liściasty bez thui 11:30, 30 mar 2022

Do góry
Marzec 2022

Teraz ta rabata wygląda najmniej atrakcyjnie, marzec to najgorszy dla niej okres bo wycięte już zeszłoroczne liście traw a nic nowego jeszcze nie ruszyło. Kiedyś jak iglaki się rozrosną będzie to wyglądać lepiej. A tymczasem lada moment Pissardi zaświecą na różowo, później zakwitną azalie, potem kilka grup tulipanów i dopiero po nich trawy. Będzie się działo

Na tyłach tej rabaty pod ogrodzeniem jako tło będą wysokie miskanty (3x Aligatory, Variegatus, Phunkten) oraz trzcinniki Overdam przesadzone z południowej rabaty gdzie mają za ciasno. Na siatce pnącze - chmiel zwyczajny Aurea - jestem świadomy inwazyjności tego pnącza, więc to będzie chyba jego drugi i ostatni sezon w którym będę chciał go upilnować
Pierwotnie na tyłach tej rabaty miala być zielona ściana z świerków i jodeł, ale boję się, że przez ciężki gliniasty grunt drzewa iglaste nie będą tam dobrze rosły.

Brakuje mi w tej rabacie jakiejś niewysokiej obwódki. Co będzie się nadawać biorąc po uwagę, że okresowo przy większych opadach stoi tam woda? Żurawki dadzą radę?
Ogród z koniczynką 11:23, 30 mar 2022

Do góry
roślinki pod pierzynką...
Ogród z koniczynką 11:20, 30 mar 2022

Do góry
No i zima zrobiła nawrotkę...
Trawiasto liściasty bez thui 11:16, 30 mar 2022

Do góry
Trochę ujęć z rabaty trawiastej.

Listopad 2021

Jodła koreańska widoczna po lewej stronie umarła. Jesienią już zaczęła brązowieć a przez zimę całkiem uschła. Nie wiem co ją zeżarło, czy grzyb, robale czy miała za mokro w korzeniach - pod tą rabatą jest glina.

Podobnie padła jedna z kosodrzewin rosły 3 blisko siebie, 2 posadzone nieco wyżej mają się dobrze a ta najniżej zbrązowiała cała i zmarła. Podejrzewam, że zbyt mokro w korzeniach miała.

Trawiasto liściasty bez thui 11:06, 30 mar 2022

Do góry

Jesienny "bałagan" - lubię takie klimaty

Trzcinniki które pięknie wyglądają na rabacie zostają przeniesione bo za za ciasno tam mają między Hortensją a grabami. Graby w tym miejscu wyraźnie słabiej rosną. Część poszła koło tarasu, a część pójdzie na tyły rabaty trawiastej.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies