Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 12:53, 24 lip 2022

To subtelniejsze mnie też bardzo się podoba. Też mam Chopina
Zuzko, piękne bukiety. To jest ten czas! Dla mnie dalie to jednak nadal zaświaty ogrodowania
Alija 17:43, 24 lip 2022

antracyt napisał(a)

A na wiejskiej liliowce. Bardzo je lubię za intensywny kolor(pierwsze zdjęcie oddaje go w pełni) i to, że płatki wyglądają jak obsypane cynamonem.

Lubię liliowce, chociaż nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, dość długo się do nich przekonywałam.
Wydaje mi się, że wczoraj właśnie takiego ognistego (albo bardzo podobnego) zakupiłyśmy z córką.
Magara 23:41, 24 lip 2022

antracyt napisał(a)
tu dla Twojego małżonka odrobina inspiracji

Zuza, no miej litość i uwzględnij, że on mi czasem przez ramię zagląda
I tak obstawiam, że nad zapędami ogrodowymi Małżonka zapanuję jeszcze max jeden sezon - za mądry się robi, zaczyna czytać po internetach , przejął dziś sadzenie na przerabianej rabacie. Szczęśliwie robił głównie za fizycznego, ja wytyczałam kierunki, ale rwał się do dyskusji w przedmiocie miejsca, odległości, komu obornika a komu nie, hmmm... ciężko się robi, działka będzie za mała na chciejstwa pomarańczowo-czerwone
antracyt 10:17, 25 lip 2022

Martka napisał(a)
To subtelniejsze mnie też bardzo się podoba. Też mam Chopina
Zuzko, piękne bukiety. To jest ten czas! Dla mnie dalie to jednak nadal zaświaty ogrodowania

Widziałam Twojego Chopina, z żółtym mu do twarzy
Bukiecik jest jeden, ale że miała to być inspiracja, to z 2 stron uwieczniony.
Każdy ma w ogrodzie to co lubi i na ile mu czasu starcza. Zapragniesz kiedyś u siebie dalii, to nabędziesz i tyle
antracyt 10:22, 25 lip 2022

Alija napisał(a)

Lubię liliowce, chociaż nie była to miłość od pierwszego wejrzenia, dość długo się do nich przekonywałam.
Wydaje mi się, że wczoraj właśnie takiego ognistego (albo bardzo podobnego) zakupiłyśmy z córką.

A wiesz, że miałam podobnie z liliowcami. Dopiero niedawno bardziej je polubiłam, szczególnie te wysokie, smukłe.
Ten mój ognisty/ceglasty, to właśnie z tych wysokich Ciekawa jestem z czym połączyłaś swojego?
antracyt 10:35, 25 lip 2022

Magara napisał(a)

Zuza, no miej litość i uwzględnij, że on mi czasem przez ramię zagląda
I tak obstawiam, że nad zapędami ogrodowymi Małżonka zapanuję jeszcze max jeden sezon - za mądry się robi, zaczyna czytać po internetach , przejął dziś sadzenie na przerabianej rabacie. Szczęśliwie robił głównie za fizycznego, ja wytyczałam kierunki, ale rwał się do dyskusji w przedmiocie miejsca, odległości, komu obornika a komu nie, hmmm... ciężko się robi, działka będzie za mała na chciejstwa pomarańczowo-czerwone

Moim zdaniem lepszy mąż za mądry, niż niemądry

Koniec na chwilę z daliami. Różanka prawie sierpniowa, a w odbiorze to już jak z końca tego miesiąca. Ktoś mi ostatnio napisał, że mam się nie przejmować, że jabłonki ozdobne rosną wolno. Moja Transitoria chyba o tym nie wie

Malus Dolgo przyrasta dużo wolniej, ale za to owocuje intensywniej. Ugina się wręcz pod ciężarem jabłuszek.

antracyt 10:43, 25 lip 2022

Roszady nasadzeń zrobione, nowe róże posadzone, koper, kolendra wycięte, lebiodka i ostatnie bodziszki przycięte. Lekko łyso się zrobiło, zastanawiam się czy coś dosadzić w wolne miejsca.
Chociaż gdzieniegdzie nadal króluje busz

antracyt 10:49, 25 lip 2022

Posadziłam w zeszłym roku kłosowiec pomarańczowy, ale wiosną o tym zapomniałam. Przy pieleniu wyrwałam prawie cały... resztki uratowała moja niedokładność.

Ostatni rzut oka na rabatę z drugiej strony.

Przyjemnego poniedziałku
lilarose 10:52, 25 lip 2022

antracyt napisał(a)

A wiesz, że miałam podobnie z liliowcami. Dopiero niedawno bardziej je polubiłam, szczególnie te wysokie, smukłe.
Ten mój ognisty/ceglasty, to właśnie z tych wysokich Ciekawa jestem z czym połączyłaś swojego?

mi się marzy taki w cytrynowym kolorze- mam wielki krzak w ciepłym żółcie, który mi się nie podoba, ale jak kwitną w masie, to robi to wrażenie.
antracyt 14:49, 25 lip 2022

A ja się właśnie rozglądam (ale tak nienachalnie) za ciepłym rozbielonym żółtym, tylko musi być wysoki i kwiat mieć delikatny, prosty, bez falbanek

Wyskoczyłam na chwilę do 2 szkółek w poszukiwaniu floksów

Nabyłam 2 barbule szare(białą i różową), rudbekię Flamenco Apricot, jeżówki (a miałam nie kupować więcej, bo u mnie odmianowe są jednoroczne) Lemon Drop i Mini Belle i 2 wysokie białe gaury. Oczywiście ani jednego floksy...