Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - part 2. 16:03, 04 kwi 2022

Do góry
Rozanne niezmordowanie kwitnie całe lato i pół jesieni. W zeszłym roku co najmniej do końca października była obsypana kwiatami.

Dzieliłam sadzonkę zaraz po zakupie latem 2020 na trzy części wszystkie się przyjęły.
Zeszłej jesieni znów dzieliłam ale jeszcze nie ruszyły więc nie wiem czy operacja się udała. Mam nadzieję że jeszcze ruszą.

Takie maleństwo dzieliłam

A to w następnym sezonie, wszystkie trzy sadzonki posadzone co jakieś 30cm.
W moim małym ogródeczku II 15:46, 04 kwi 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Dorotko, u mnie takie same widoki za oknem. Mam nadzieję, że to długo nie potrwa.

Ozdoby piękne, a wypieki......., mniam, mniam.
Miło mi, ze zaglądasz. Ta zimowa aura popsuła mi humor, trochę boję się o te rośliny co już wystartowały. Dziękuję za miłe słowa.

W moim małym ogródeczku II 15:40, 04 kwi 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Nieźle Cię zasypało. Jak stplniej to przynajmniej będziesz miała ogród podlany. U mnie strasznie sucho. Własnie dziś podlewam, bo śniegu nie było.
Ewo ja już od jakiegoś czasu podlewałam, bo mi ciemierniki więdły. Po zrobionej wertykulacji to nawet trawnik podlewałam. Przed tymi śnieżycami miałam przez 2 dni prawie ciągłe opady deszczu. Na razie mam ziemię ładnie nasiąkniętą, ale wystarczy 3 dni słoneczka żeby ten mój piach znów był suchy.

W moim małym ogródeczku II 15:34, 04 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ale zima, no nieźle Was zasypało
Mam nadzieję, że Aniołki już wszystkie resztki śniegu wymiotły z nieba, bo róże i lilie trzeba sadzić.

W moim małym ogródeczku II 15:32, 04 kwi 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Nieźle was zasypało. Masz różne fajne ozdoby.
Jolu ja to taka sroka jestem, ciągle coś gromadzę.

Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 15:20, 04 kwi 2022

Do góry
nyna76 napisał(a)
Dzisiaj syn posadził "swoje drzewo"

Zimnica była okropna, więc pracowaliśmy szybko

Pierwiosnki przeniesione z mamy ogrodu ogromnie mnie cieszą. W sierpniu znowu je podzielę.

Lilie wodne w donicy już wypuszczają świeże liście, wyłowiłam już większość glonów.
Muszę oczyścić porządnie i wlać deszczówkę.

Oby w końcu przyszło ciepełko .

Super Aniu, że syn się angażuje trochę w ogrodzie... moje nie szczególnie są zainteresowane, a mam ich tyle...
Brzózka będzie piękna.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 15:09, 04 kwi 2022

Do góry
Pogoda się popsuła na dłuższy czas. Zatem wziełam się za mikro skalę. Wrzuciłam parę ziarenek na rozsadę. Jarmuż, parę pomidorków koktajlowych bo wcześniej siane średnio wschodzą, dalie pomponowe [jakbym bulw miała za mało] oraz rudbekie. I jakieś zioła na własny użytek.

Magary Dramaty z Rabaty 14:03, 04 kwi 2022

Do góry
Widać, że nie są identyczne. I wychodzi na to, że chyba jednak jakaś zawartość doniczek z kulkami nawozowymi musiała do kompostu też trafić.
Rozgniotłam.
Większa żółta kulka w środku miała proszek więc to chyba nawozowa???
Te dwie ciemniejsze puste - ślimaki???

Magary Dramaty z Rabaty 14:02, 04 kwi 2022

Do góry
Narażając się na utratę życia (wieje makabrycznie) poszłam grzebać w skrzyniach warzywnych.
Wygrzebałam:
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:20, 04 kwi 2022

Do góry
I mnie przysypało

Wszystko w pąkach, czeka na słoneczko i ciepełko.
Z wiadomych przyczyn prace ogrodnicze stanęły w miejscu, na szczęście pogoda ma się poprawiać z każdym dniem
Działeczka Asi :) 13:02, 04 kwi 2022

Do góry
Witaj Asiak,

Trafiłam do Ciebie, bo szukałam inspiracji dla moich 9 berberysów Orange Ice

Chciałąm dopytać z jakimi trawkami jest Twój Orange Ice na tym zdjęciu

Kolory takie soczyste

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:52, 04 kwi 2022

Do góry
Dziękuję Kochani !

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:49, 04 kwi 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Sesleria skalna

Zachęciłas mnie skusze się na nią
Małymi krokami-Ogród Wioli 10:34, 04 kwi 2022

Do góry
Sesleria skalna
Ogród zacząć czas. 08:33, 04 kwi 2022

Do góry
Na zatarcie najbrzydszego widoku z ogrodu na O. przesyłam poniedziałkowo zdjęcia z drugiej strony

Obiela w bieli

I grabowa

Dziś już wszystko płynie, ale po wieczornym spacerze udało się rozsypać obornik granulowany- mam nadzieję, że się szybciutko rozpuści w tym topniejącym śniegu.
Choć rano musiałam już psicę gonić, żeby nie podjadała
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 08:13, 04 kwi 2022

Do góry
Wydaje się, że chwastów jest więcej niż trawnika.

Oprysk na chwasty działa wtedy, gdy chwasty są w pełni rozwoju, z kolei gdy teraz najpierw zrobisz dosiewki, to młoda trawa przy okazji oprysku też może zginąć.

Moja rada jest taka:

- ładnie wytyczyć brzegi trawnika, masz chaos przy kamieniach, zrób to ładnie

- nakłuć trawnik widłami lub butami z kolcami, lub aeratorem rurkowym, piaskować.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/306-napowietrzanie-trawnika

- posypać dobrą ziemią i przegrabić
- dać nawóz do trawnika po połowie kwietnia, gdy trawa zaczyna rosnąć
- podlewać

nie dosiewać na razie, zrobisz to później, po walce z chwastami.

Następnie gdy jest maj i trawnik już rośnie, wyczajasz moment że ma nie padać w najbliższych dniach, kupujesz Chwastox (herbicyd na dwuliścienne) i opryskujesz trawnik, zasłaniasz rośliny na rabacie, bo spali je

- gdy chwasty padną, dosiewasz trawnik w puste miejsca, ewentualnie dowalasz jeszcze troszkę ziemi, podlewasz

- nawozisz trawnik regularnie kompostem, obornikiem granulowanym albo nawozem do trawników, po rozsypaniu równomiernym !!!! musisz dobrze podlać
-Kosisz trawnik co tydzień

Ptasi gaj 23:13, 03 kwi 2022

Do góry
pestka56 napisał(a)
Tak myślałam, Elu, że u ciebie podobnie jak u mnie. Niefajnie to wyglądało, a dziś słońce i -4. Śnieg zaczął marznąć po wierzchu, a głębiej mokry puch. Z okna zobaczyłam dziurę między jałowcami i żywotnikami na zapleczu rhododendrona. Poszliśmy zobaczyć co się stało. Okazało się, że żywotnika takiego prawie 4 metry rozłożyło niemal jak gwiazdę. Ciekawe, że jednego. Pozostałe wysokie i nic nie wyległo. Dobrze, że nie padł na rh. Otrzepaliśmy przy okazji rhododdendrona.
Ale prawdziwa niespodzianka jest na zdjęciu. Ta sosna ma sporo ponad 6 m wysokości i pień pod pierwszym piętrem gałęzi o średnicy 25 cm. Śnieg tak ją przygiął, że pójdzie do ścięcia, bo już się raczej nie podniesie.

Sosny są bardziej rozłożyste. Widziałam moje otrzepała bym,ale musiałabym odgarnac śnieg aby do nich dojść. Trudno co będzie to będzie. Tuje i jałowce mi pogięło.

Wysłałam do siostry foty na Śląsk bo nie wierzyła, że tyle napadało u nich 2-3 cm i dzisiaj już się stopił. A u nas dziesiątki mają frajdę. Nad tunelem $-8 bałwanów od groma od maleńkich do wysokich. Na osiedlu też bałwany.

IT

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:38, 03 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
omiatanie ma różne oblicza

Haniu, czy runianka dobrze by się nadawała do zadarnienia skarpy? Myślę o zmianie miejscówki dla niej, bo pojawiła się w ogrodzie mała skarpa za oranżerią z tyłu. Początkowo miał tam być tawulec pogięty Crispa, ale wydaje mi się za duży, skarpa nie jest wysoka. Oraz... czy kępki sadzić w całości, czy je rozdzielać? Nie chcę popełnić jakiegoś błędu, tak piękne są to okazy.

Moim zdaniem się nada.
W dołek wsadź 3-4 łodyżki. Między dołkami można zrobić 30 cm odstępy. Na początku będzie wymagała podlewania, później już w ogóle. Jak najdłuższy kawałek łodyżki przysyp ziemią.
Na tym zdjęciu widać tę moją po posadzeniu. To te mikrusie zielone kępki na krawędzi.

Ogród w dolinie 22:30, 03 kwi 2022

Do góry
Frontowa, na resztę nie zwracamy uwagi

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:30, 03 kwi 2022

Do góry
Agania napisał(a)

Aż chce się przysiąść i czekać wraz z Tobą na zieleń trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies