Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 16:45, 27 lip 2022

No brudas jak nic

Polecam filmik Hyżego odnośnie letniego cięcia

A tak napisało PTR:

Ja przy Pashminie początkowo wycinałam pojedyncze przekwitnięte kwiaty. Jak już większość była brzudka to ścinałam mocniej, tak żeby trochę pod kiścią ciachnąć.
Rojodziejowa 16:46, 27 lip 2022

Judith napisał(a)
Piękne rośliny przyszły!

Oj tak. Nie spodziewałam się kwitnącego krzaczorka. A i pączki kolejne widać.
olciamanolcia 17:01, 27 lip 2022

No teraz czytam w guglu żeby przyciąć 3/4 jej długości .
Idę ciąć.
April 19:12, 27 lip 2022

Fajne rozkminki o tej "brudnej" rabacie.
Do listy można dołożyć jeszcze Blue Girl, ona taka "sina" i ma bardzo ładny kształt kwiatu. Jeszcze u mnie nie zakwitła a nie mogę znaleźć zdjęć archiwalnych.
Poza tym chyba bym nie łączyła Novalisa z Bouquet Parfait. One są takie różne i w kształcie krzewu i kwiatu. Jakoś mi to nie pasuje. Poza tym BP jak dostaje rumieńca jest on raczej ciepłej barwy, nie zimnej jak Novalis.

Piękne róże przyszły, wypasione sadzonki. Fajnie widzieć jaki mają kolor, wiadomo że nie pomyłka
Wiaan 19:36, 27 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie tak o Novalis czytałam - że lepszy dla niej półcień. Zobaczę, może mi się uda jakoś tak pokombinować, żeby tak je ustawić. A jak one u Ciebie rosną? Novalis jest węższa?

One są zupełnie inne. Wrzucę u siebie fotki.
Anda 21:29, 27 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)
A propos róż. Czy Wy tez dokonujecie letniego cięcia? Dziś czytałam , że jak przekwitną należy obciąć je o 3/4 długości .
Nigdy tego nie praktykowałam ale jak coś to sekator mam w pogotowiu .

To zależy jaka róża, ale pamiętaj, że im mocniej przytniesz różę tym dłużej czekasz na ponowne kwitnienie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 21:42, 27 lip 2022

Piękne zakupy, od razu taki dorodny kwiat spotkanie z nabytkiem od razu przebiega w innym klimacie Jaka to róża?
Rojodziejowa 21:53, 27 lip 2022

April napisał(a)
Fajne rozkminki o tej "brudnej" rabacie.
Do listy można dołożyć jeszcze Blue Girl, ona taka "sina" i ma bardzo ładny kształt kwiatu. Jeszcze u mnie nie zakwitła a nie mogę znaleźć zdjęć archiwalnych.
Poza tym chyba bym nie łączyła Novalisa z Bouquet Parfait. One są takie różne i w kształcie krzewu i kwiatu. Jakoś mi to nie pasuje. Poza tym BP jak dostaje rumieńca jest on raczej ciepłej barwy, nie zimnej jak Novalis.

Piękne róże przyszły, wypasione sadzonki. Fajnie widzieć jaki mają kolor, wiadomo że nie pomyłka

Już mi ktoś o tej Blue Girl wspominał. Ona by chyba z Novalis korespondowała.

Hmm a z tym Novalisem to często właśnie ciepłe odcienie łączą, dlatego o Bouquet Parfait pomyślałam. Nawet złożyłam sobie w przeglądarce te kolory w róznych wariantach

Oczywiście biorę poprawkę na to, że to tylko zdjęcia.
Na szczęście obie mają już pączki, więc może będę mieć szanse je ze sobą zestawić
Rojodziejowa 21:55, 27 lip 2022

Martka napisał(a)
Piękne zakupy, od razu taki dorodny kwiat spotkanie z nabytkiem od razu przebiega w innym klimacie Jaka to róża?

To Honey Dijon - pierwsza na rabatę retro/brudasów
sylwia_slomc... 22:23, 27 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)
A propos róż. Czy Wy tez dokonujecie letniego cięcia? Dziś czytałam , że jak przekwitną należy obciąć je o 3/4 długości .
Nigdy tego nie praktykowałam ale jak coś to sekator mam w pogotowiu .

Ja tylko przycinam nad pierwszymi pełnymi listkami, od razu puszczają z oczek młode pędy na których szybciutko zakwitną ponownie. Potem już nie tnę bo owoce chcę na zimę dla ptaków i dekoracji