Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Moja bajka 21:12, 28 mar 2015

Do góry
Pokazała się już szałwia omszona

M.in. przywrotnik ostroklapowy i moją pierwszą w życiu jeżówkę dostałam jesienią od Jagódki z "Ogrodu, który ciągle zmieniam", która niestety zawiesiła swój wątek.
Ale cudnie wyglądają na nim krople deszczu
Brunnera
Typografia ogrodu 13:22, 27 mar 2015

Do góry
Byliny: szałwia (biała), przetaczniki, trzmielina (choć to nie bylina)

Mój mały skrawek ziemi 06:15, 27 mar 2015

Do góry
Pierwsze zakupy doszły , dłuuuugo musiałam czekać
2 ciemierniki białe
szałwia omszona plumosa
irys Ruby king
piwonia pink hawaiian

Zakupy małe , ale jak wyczekiwane
Typografia ogrodu 17:24, 26 mar 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Ja bym stawiała na turzyce. Troszkę nieobiektywnie, ale z autopsji. Szałwia jednak jest niska. Stipa ją "zje" w jeden sezon...

2:0 dzięki
Typografia ogrodu 17:14, 26 mar 2015

Do góry
Ja bym stawiała na turzyce. Troszkę nieobiektywnie, ale z autopsji. Szałwia jednak jest niska. Stipa ją "zje" w jeden sezon...
Typografia ogrodu 14:26, 26 mar 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

Mi sie wydaje ze kwestia efektu i wielkości kuli bukszpanowych i szałwi

ta szałwia ktora chcesz jest dość niska i jak stipa ci sie rozrośnie to ja zje, to samo zkula , jak Nie bedzie wystarczająco duża to Ci ją zje.
Zależy wiec od efektu który chcesz uzyskac czy zatopione w stipie czy trawa jako dodatek to wtedy turzyca

Wyzsza odmiana szałwi to np caradonna a tez tak piękna

Własnie nie chciałam wysokiej szałwi by nie zasłoniła zupełnie kul. plusem jest to, że na tę rabatę bęzie się patrzyło z wysoka i z bliska bo okno jest do samej ziemi i zaraz za nim rabata (o włssnie jakiś ptak przydzwonił w moje okno - minus dużych okiem - ptaki tracą na nich życie często albo przynajmniej przytomność na jakiś czas). Chyba jednak zostanę przy turzycy...
Typografia ogrodu 14:13, 26 mar 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Z rozchodnikami dobrze poszło więc o jeszcze jedną radę proszę. Pod oknem jadalni będę miała rabatę z kulami bukszpanowymi, szałwią compacta Deep Blue, czosnkami błękitnymi, i zastanawiam się jaką trawę do tego: Stipę Pony Tails czy turzycę Frosted Curls - ta pierwsza bardziej pasuje mi pokrojem, druga bardziej zimozielona i większa pewność przeżycia. Co myślicie - u Sylwi i Zielonej chyba szałwia rośnie z turzycą.

Mi sie wydaje ze kwestia efektu i wielkości kuli bukszpanowych i szałwi

ta szałwia ktora chcesz jest dość niska i jak stipa ci sie rozrośnie to ja zje, to samo zkula , jak Nie bedzie wystarczająco duża to Ci ją zje.
Zależy wiec od efektu który chcesz uzyskac czy zatopione w stipie czy trawa jako dodatek to wtedy turzyca

Wyzsza odmiana szałwi to np caradonna a tez tak piękna
Typografia ogrodu 14:06, 26 mar 2015

Do góry
Z rozchodnikami dobrze poszło więc o jeszcze jedną radę proszę. Pod oknem jadalni będę miała rabatę z kulami bukszpanowymi, szałwią compacta Deep Blue, czosnkami błękitnymi, i zastanawiam się jaką trawę do tego: Stipę Pony Tails czy turzycę Frosted Curls - ta pierwsza bardziej pasuje mi pokrojem, druga bardziej zimozielona i większa pewność przeżycia. Co myślicie - u Sylwi i Zielonej chyba szałwia rośnie z turzycą.
"W kolorze blue" 12:45, 26 mar 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dzień Dobry!
Na koipond się nie znam ale podziwiam ilość kwiecia!

Widziałam, masz różne szałwie - jakie to odmiany i którą możesz polecić?

Pięknie będą miały te karpie - aż chce być się rybą.
Mnie się kiedyś szpadel Bentleya złamał po 2 wbiciu w ziemię.
Szałwie mam, bo rosną jak chwast nic się z nimi nie dzieje, a fajnie się komponują kolorystycznie. Szałwia omszona, Caradona
Mainacht, Ostfriesland. Ale w sumie każda odmiana u mnie rośnie tak samo. Załamaliście mnie tym Bentleyem
Ogród na Batuty 12:09, 26 mar 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)

1 Thuja occidentalis Samaragd
2 Thuja occidentalis Aureospicata
3 Picea omorica
4 Betula Doorenbos
5 Buxus kula
6 Thuja orientalis Aurea Nana
7 Stipa tenuissima
8 Miskant Morning Light
9 Hydrangea Limelight
10 Żurawka Southern Comfort
11 Miskant Zebrinus
12 Prunus Cerasifera Nigra
13 Prunus Cerasifera Umbraculifera
14 Borówka Amerykańska
15 Gingko Biloba Meriken
16 lawenda pod wiśnią
17 Róża Novalis z szałwia omszaną
18 Róża Pomponella z jarzmianką i ostrózką
19 roplenica Hameln
20 ekran z cisa
21 obwódka z bukszpanu
22 irga major na skrpie
23 jakaś trawka pomiędzy kulkami bukszpanu.

Tyle na teraz

Kurcze, ciężko się to czyta, gdy nie jest podpisane przy rysunku. I na pewno jest za mało roślin, ale rabaty to już lepiej rozrysowywać pojedynczo.
Ja bym chyba przeniosła jednak domek w inne miejsce, jakoś mi w tym rogu nie leży. I trzeba pamiętać, że te wszystkie zwarte szpalery będą rzucały cień po swojej północnej stronie. I jeszcze róże posadziłabym w miejscu, którego zimą nie widać z okien. Nie znam róży Novalis, poza tym że obejrzałam ją w necie, ale chyba wymaga kopczykowania?

Od autostrady A2 jest do was daleko?
Ogród w Puszczykowie 22:16, 25 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.

Istne szaleństwo Super Jestem ciekawa, jak to wyglądało latem. Musiało być kolorowo i energetycznie. Masz gdzieś zdjęcia, z ciekawością obejrzę Jak się Tobie sprawują róże Jaques Cartier i Louis Odier, właśnie do mnie dotarły i niedługo znajdą miejsce na rabacie, więc jestem ciekawa

Świetnie wygląda linia rabaty. Sporo pracy za Tobą, takie kopanie dopiero przede mną, a raczej przed moim eMem

Ogród na Batuty 11:44, 25 mar 2015

Do góry

1 Thuja occidentalis Samaragd
2 Thuja occidentalis Aureospicata
3 Picea omorica
4 Betula Doorenbos
5 Buxus kula
6 Thuja orientalis Aurea Nana
7 Stipa tenuissima
8 Miskant Morning Light
9 Hydrangea Limelight
10 Żurawka Southern Comfort
11 Miskant Zebrinus
12 Prunus Cerasifera Nigra
13 Prunus Cerasifera Umbraculifera
14 Borówka Amerykańska
15 Gingko Biloba Meriken
16 lawenda pod wiśnią
17 Róża Novalis z szałwia omszaną
18 Róża Pomponella z jarzmianką i ostrózką
19 roplenica Hameln
20 ekran z cisa
21 obwódka z bukszpanu
22 irga major na skrpie
23 jakaś trawka pomiędzy kulkami bukszpanu.

Tyle na teraz
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 19:51, 24 mar 2015

Do góry
Nie pokaże białych Umbrelek

A rabata z krokusami...
zurawki nie poczyszczone... suche hacone tez nie, tudzież hortensje... sesleria jeszcze "nie odrośnięta"...
Zobacze jakie słońce jutro będzie to może oślepi i tego bałaganu nie będzie widac

Ola, ale tam nic nie widać sesleria mała, szałwia dopiero się zbiera...
Ogród w Puszczykowie 20:28, 23 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Asiu, ja szeroką masz tę rabatę? U mnie przed tujami rosną hortensje i bodziszki, a z drzewek wiśnia Amanogawa. A jakie ty masz drzewka. To Umbraculifera?

Agnieszka,
ta rabata ma ok 3,50m szerokości. Długośc ok 22 metry. Jako tło są posadzone Smaragdy. 5 wiśni Umbraculifera, róże po 5szt:
Boule de Neige
Jacques Cartier
Louise Odier
Mrs John Laing
Reine des Violettes
Comte de Chambord
budleje 3 krzewy, powojniki Arabella, 2 tawuły nippońskie Snowmound, ketmia syryjska, kalina koreańska, kalina koralowa zwykła i Roseum.
Ło matko sama się dziwię ile tego upchałam...
Są jeszcze byliny: ostróżki, szałwia, perovskia, liatra.
Dodałam jeszcze obwódkę z bukszpanu.
Latem był taki busz, że byliny i powojniki zginęły pod budlejami. W tym sezonie muszę to wszystko bardziej przemyśleć.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 18:16, 23 mar 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Moje stipy wyciągnęły się po sobotnim słoneczku już mają z 5 mm
ogromne są hihi
ładnie mi rośnie floks i puszcza mi powoli nasturcja pnąca
wczoraj jeszcze dużo posiałam innych kwiatków, chyba za gęsto, ciekawe jak ja później popikuję

U mnie pokazała się szałwia powabna, a dzisiaj wysiałam nasturcję i cynię.
Pod Laskiem 21:28, 21 mar 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat

jutro prześlę zdjęcia z lotu wróbla na całość to będzie można ogarnąć
Pod Laskiem 21:25, 21 mar 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.

Też myślałam o bukszpanie musi być konkretna obwódka bo dużo ludzi chodzi zawsze po podwórku więc żeby odznaczały się konkretnie rabaty z różami musi być bukszpan i jakieś lampki małe dam na przejściu tak wygląda na dziś, ale narazie jak Renia pisala dam lobellie zanim bukszpan podrosnie dzięki
Pod Laskiem 21:17, 21 mar 2015

Do góry
monia napisał(a)
I pytanko do Reni co z tymi długimi rabatami ? Na początek to wiem że muszę je wyrównać aby były na całej długości równe jeżeli chodzi o szerokość rosną na niej różne róże rabatowe co dać razem z nimi i czy lepiej bez płotku bo tak mi się wydaje że będzie ładniej wtedy

Myślałam żeby oddzielić rabate prostym brązowym rolborderem i wysypać korą

Zgadzam się z Renią, płotek nie pasuje, rolloborder też nie za bardzo. A może by tak na całej długości posadzić bukszpanową obwódkę. Będzie podkreślała piękno róż i tworzyła ładne obramowanie dla rabaty. Szałwia lub lawenda do tego jak najbardziej. I trochę niewysokiej trawy.
Pod Laskiem 21:00, 21 mar 2015

Do góry
Do róż pasują: lawenda, jarzmianka, przetacznik, szałwia, dzwonki, lilie, stipa, naparstnica, ostróżka.
Muszę się trochę wciągnąć w temat
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 20:56, 21 mar 2015

Do góry
Bardziej kulki i trawki. Róże nie chcą u mnie rosnąć, ciągle chorują. No i jest to północna ściana. Sporo cienia, dlatego wybór mam tak ograniczony. Szałwia da radę w lekkim cieniu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies