Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W cieniu - zacieniona 12:21, 15 kwi 2015

Do góry
...szałwia srebrzysta
Życie w wiejskim ogrodzie 09:10, 15 kwi 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Mega zakupy! Szałwia omszona muszę się nad nią zastanowić.

Aniu, szałwia jest piękna. Ja od trzech lat mam ją posadzoną przy tarasie. Nie ma z nią żadnych problemów, a jak ją przytniesz po kwitnieniu to zakwitnie jeszcze raz.
Życie w wiejskim ogrodzie 08:44, 15 kwi 2015

Do góry
Mega zakupy! Szałwia omszona muszę się nad nią zastanowić.
Działka wkoło Lubczyka :) 21:37, 14 kwi 2015

Do góry
Kolejny punkt z listy skreślony wczoraj popikowałam pomidory, a dziś lawendę i rozplenicę
Plantacja pomidorów

Lawenda, pelaśki, szałwia, rozplenica

I petunie-te jeszcze do pikowania!

Stipa

Hirutkowy raj:)) 09:19, 14 kwi 2015

Do góry
Dziewczyny dobrze piszą, to szałwia lekarska! Wywaliłam (znaczy sąsiadce dałam, chyba jeszcze ma), bo wielka urosła i się siała dookoła
Daj znać co tam w tej szkółce piszczy
Tujki masz już duże, znajdź magnoliom zaciszne miejsce i będzie dobrze! A na pewno gwiaździstej nic nie będzie! Kwiatki ma niewielkie, przetrwa, a nie zmarznie

buziaki!
k.
Hirutkowy raj:)) 09:14, 14 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Krysiu, a to na pewno szałwia jest? Jeśli tak, to tnij. Ja swoją jesienią przycięłam, ale moja jakieś inne liście ma.
Ta Twoja jest piękna, nie spotkałam wcześniej tej odmiany.

Edit: Twoja szałwia to pewnie taka jest: https://zojalitwin.wordpress.com/2013/04/04/szalwia-jurisicii/
I jeszcze raz dopisuję: te ścinki mogłabyś ukorzenić, albo kilka podesłać bo spodobała mi się

Basiu Monika ma chyba racje to szałwia lekarska ,tak wygladała w 2013 Mam ja rozsadzona i jeszcze jak przytne zrobie szczepki to sie podziele ,jest bardzo ładna

To tu... 23:31, 13 kwi 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Moja szałwia w ogrodzie w takim samym stadium ale z dnia na dzien jej przybywa
Horetnsja cudowna, wiem ze zdjęcie jej uroku wpełni nie oddaje

Moja jeszcze nie skumała, że jest na wolności i może się panoszyć. Czekam aż posmakuje kompostu i dostanie kopa. Na razie dronkuje koktail o wdzięcznej nazwie H2O.
Hirutkowy raj:)) 23:12, 13 kwi 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Basiu mnie tez tak sie kojarzy, mama miała w ogrodku, a dostałam sadzoki od Bogdzi i tak sobie rozmnazam Basiu a popatrz na zdjecie szalwi chyba omszonej ciachac ja nisko?

Krysiu, a to na pewno szałwia jest? Jeśli tak, to tnij. Ja swoją jesienią przycięłam, ale moja jakieś inne liście ma.
Ta Twoja jest piękna, nie spotkałam wcześniej tej odmiany.

Edit: Twoja szałwia to pewnie taka jest: https://zojalitwin.wordpress.com/2013/04/04/szalwia-jurisicii/
I jeszcze raz dopisuję: te ścinki mogłabyś ukorzenić, albo kilka podesłać bo spodobała mi się
To tu... 20:36, 13 kwi 2015

Do góry
Moja szałwia w ogrodzie w takim samym stadium ale z dnia na dzien jej przybywa
Horetnsja cudowna, wiem ze zdjęcie jej uroku wpełni nie oddaje
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 18:38, 13 kwi 2015

Do góry
wodzyn napisał(a)

Z tym to będzie największy problem, ale damy radę. Powoli, byle do przodu.

Na zdjęciach nie widać ale mam tam rabatę, a'la Ana z hortensjami, rozchodnikiem i dojdą żurawki (myślałam o rozplenicy liitle boy lub little bunny, ale zimą byłoby za smutno a poza tym znalazłam dla nich inne miejsce), potem będą żurawki, które połączą się z bergeniami. Są tam też cztery róże, do których dołączy rozplenica hamlen, bukszpanowe kulki, szałwia i rozplenica little bunny (lub boy).

Trochę za blisko hortensji wsadziłam róże i średnio mi się to widzi, ale spróbuję je miskantami jakoś oddzielić a jak nie będzie mi to zestawienie przez sezon odpowiadoło to za rok mus poprzesadzać.

Na łączenie Żurawek z bergeniami raczej uważaj, bergenia potrafi być ogromna na szerokość, żeby nie "zjadła" Żurawek. Rabata a'la Ana? Też zaplanowałam ją już jesienią, też horcie, rozchodnik i żurawki. Okazało się że z tych ostatnich będę musiała zrezygnować bo na mojej patelni żadna z nich chyba nie da rady.
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 17:36, 13 kwi 2015

Do góry
Nallar napisał(a)
Mnie też się podoba linia i piesio też
Zmęczenia nie zazdroszczę, choć praca w ogrodzie to ponoć czysta przyjemność. Jeszcze tylko dobór roślinek i będzie pięknie.

Z tym to będzie największy problem, ale damy radę. Powoli, byle do przodu.

Na zdjęciach nie widać ale mam tam rabatę, a'la Ana z hortensjami, rozchodnikiem i dojdą żurawki (myślałam o rozplenicy liitle boy lub little bunny, ale zimą byłoby za smutno a poza tym znalazłam dla nich inne miejsce), potem będą żurawki, które połączą się z bergeniami. Są tam też cztery róże, do których dołączy rozplenica hamlen, bukszpanowe kulki, szałwia i rozplenica little bunny (lub boy).

Trochę za blisko hortensji wsadziłam róże i średnio mi się to widzi, ale spróbuję je miskantami jakoś oddzielić a jak nie będzie mi to zestawienie przez sezon odpowiadoło to za rok mus poprzesadzać.
To tu... 09:33, 13 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

Aaaaa... ta szałwia jest cuuudna! Widziałaś ją na forum u "Ani z Zielonego Wzgórza?" Przepięknie wygląda w kępach. Skoro to ta odmiana, to sadzonki masz wypasione!

Tak, widziałam. Mam nawet zdjęcie zapisane gdzieś w ulubionych. Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałam, że to ta odmiana. Wiedziałam tylko, że niska. I dlatego tak mi zalezało na tym żeby taka właśnie kupić.
To tu... 09:12, 13 kwi 2015

Do góry
MAD napisał(a)

Nie, to szałwia "marcus". Chciałam jak najniższą.

Aaaaa... ta szałwia jest cuuudna! Widziałaś ją na forum u "Ani z Zielonego Wzgórza?" Przepięknie wygląda w kępach. Skoro to ta odmiana, to sadzonki masz wypasione!
To tu... 07:41, 13 kwi 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Szałwia - czy aby "sensation deep blue"?

Nie, to szałwia "marcus". Chciałam jak najniższą.
To tu... 00:03, 13 kwi 2015

Do góry
Szałwia - czy aby "sensation deep blue"?
Kosolkowa Pasja 14:13, 12 kwi 2015

Do góry

Tez czekam. Póki co listtki można przez lupę oglądać
Kosolkowa Pasja 13:07, 12 kwi 2015

Do góry
Szafirki się rozrosna, a może na następny sezon dokupie więcej. Teraz jest tyle ile mogłam. Za chwilę porosnie szałwia, przetaczniki i inne. Pozdrawiam!
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:59, 11 kwi 2015

Do góry
I jeszcze troszkę widoczków:

Kiku-shidare

Wiąz camperdownii też kwitnie:

Ruszył Morning Light:

Cała w liściach już Pashmina:

Carex oshimensis Evergold i jego "pędzelki"-kwiatki

Hakone wyciąga ku słoneczku swoje pierwsze listki:

Szałwia i Carex buchananii Red rooster:
Ogród z widokiem na jezioro 17:15, 10 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Tulipki cieszą sie z wiosny Moje też japy do słoneczka wystawiły.

Też śmigam po ikonkach.. prawie jak Ty tylko w innej branży, ale podobnie śmigamy

Niebieska Twoja też mi się bardzo podoba.

A kto każe Ci sadzić lawendę??

Po ikonach śmigam jak średnio inteligentny szympans, samouk i murzyn, który nie może ramki wypełnić coby zaś bardziej etycznie wyglądało

Lawendy nie bedzie i już
Chyba bedzie juka z trawami a zamiast przywrotnika hakonechloa - to z inspiracji przez Ciebie podesłanej. W w środku rabaty chyba jednak różowe hortensje, szałwia, cienkie trawy i może przywrotnik przy szałwi. Hortensje w zimie będą dekoracyjne, a róże i perovska nie i byłoby pusto, co o tym myslisz?

Ogródki ziołowe - zioła 14:52, 10 kwi 2015

Do góry
Jeśli mamy w ogrodzie trochę wolnego miejsca, warto założyć tam ogród ziołowy. Szałwia, tymianek, bazylia, oregano, melisa, majeranek oraz mięta to ziołowy niezbędnik każdego ogrodnika amatora i dobrego kucharza jednocześnie. Są łatwe w uprawie, a także bardzo dekoracyjne – wypełnią ogród aromatem, a co więcej przydadzą się w kuchni.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies