Aniu, szałwia jest piękna. Ja od trzech lat mam ją posadzoną przy tarasie. Nie ma z nią żadnych problemów, a jak ją przytniesz po kwitnieniu to zakwitnie jeszcze raz.
Kolejny punkt z listy skreślony wczoraj popikowałam pomidory, a dziś lawendę i rozplenicę
Plantacja pomidorów
Lawenda, pelaśki, szałwia, rozplenica
I petunie-te jeszcze do pikowania!
Stipa
Dziewczyny dobrze piszą, to szałwia lekarska! Wywaliłam (znaczy sąsiadce dałam, chyba jeszcze ma), bo wielka urosła i się siała dookoła
Daj znać co tam w tej szkółce piszczy
Tujki masz już duże, znajdź magnoliom zaciszne miejsce i będzie dobrze! A na pewno gwiaździstej nic nie będzie! Kwiatki ma niewielkie, przetrwa, a nie zmarznie
Basiu Monika ma chyba racje to szałwia lekarska ,tak wygladała w 2013 Mam ja rozsadzona i jeszcze jak przytne zrobie szczepki to sie podziele ,jest bardzo ładna
Moja jeszcze nie skumała, że jest na wolności i może się panoszyć. Czekam aż posmakuje kompostu i dostanie kopa. Na razie dronkuje koktail o wdzięcznej nazwie H2O.
Krysiu, a to na pewno szałwia jest? Jeśli tak, to tnij. Ja swoją jesienią przycięłam, ale moja jakieś inne liście ma.
Ta Twoja jest piękna, nie spotkałam wcześniej tej odmiany.
Na łączenie Żurawek z bergeniami raczej uważaj, bergenia potrafi być ogromna na szerokość, żeby nie "zjadła" Żurawek. Rabata a'la Ana? Też zaplanowałam ją już jesienią, też horcie, rozchodnik i żurawki. Okazało się że z tych ostatnich będę musiała zrezygnować bo na mojej patelni żadna z nich chyba nie da rady.
Z tym to będzie największy problem, ale damy radę. Powoli, byle do przodu.
Na zdjęciach nie widać ale mam tam rabatę, a'la Ana z hortensjami, rozchodnikiem i dojdą żurawki (myślałam o rozplenicy liitle boy lub little bunny, ale zimą byłoby za smutno a poza tym znalazłam dla nich inne miejsce), potem będą żurawki, które połączą się z bergeniami. Są tam też cztery róże, do których dołączy rozplenica hamlen, bukszpanowe kulki, szałwia i rozplenica little bunny (lub boy).
Trochę za blisko hortensji wsadziłam róże i średnio mi się to widzi, ale spróbuję je miskantami jakoś oddzielić a jak nie będzie mi to zestawienie przez sezon odpowiadoło to za rok mus poprzesadzać.
Tak, widziałam. Mam nawet zdjęcie zapisane gdzieś w ulubionych. Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałam, że to ta odmiana. Wiedziałam tylko, że niska. I dlatego tak mi zalezało na tym żeby taka właśnie kupić.
Aaaaa... ta szałwia jest cuuudna! Widziałaś ją na forum u "Ani z Zielonego Wzgórza?" Przepięknie wygląda w kępach. Skoro to ta odmiana, to sadzonki masz wypasione!
Szafirki się rozrosna, a może na następny sezon dokupie więcej. Teraz jest tyle ile mogłam. Za chwilę porosnie szałwia, przetaczniki i inne. Pozdrawiam!
Po ikonach śmigam jak średnio inteligentny szympans, samouk i murzyn, który nie może ramki wypełnić coby zaś bardziej etycznie wyglądało
Lawendy nie bedzie i już
Chyba bedzie juka z trawami a zamiast przywrotnika hakonechloa - to z inspiracji przez Ciebie podesłanej. W w środku rabaty chyba jednak różowe hortensje, szałwia, cienkie trawy i może przywrotnik przy szałwi. Hortensje w zimie będą dekoracyjne, a róże i perovska nie i byłoby pusto, co o tym myslisz?
Jeśli mamy w ogrodzie trochę wolnego miejsca, warto założyć tam ogród ziołowy. Szałwia, tymianek, bazylia, oregano, melisa, majeranek oraz mięta to ziołowy niezbędnik każdego ogrodnika amatora i dobrego kucharza jednocześnie. Są łatwe w uprawie, a także bardzo dekoracyjne – wypełnią ogród aromatem, a co więcej przydadzą się w kuchni.