Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:22, 24 kwi 2012

Do góry
Marta - no właśnie ja dlatego chcialam ożywić wrzosowisko czymś innym niz wrzosy i wrzośce, bo wymarzają, a ja co roku nie dam rady kupowac innych Jeszcze myslę
Ja jeszcze dam znać jak z niedzielą, bo brat M ma urodziny i nie wiem kiedy będzie robił czy w sobotę czy w niedzielę...no i z M muszę pogadać
Ech, my się tez ścinamy często z M, ale z satysfakcja muszę powiedzieć, że często jest 'po mojemu" i potem M przyznaje rację

Linko - wpadaj często, zapraszam Ja podgladam u Ciebie

Bogda - stół kupiłam surowy (a właściwie zaimpregnowany zielonym CZYMŚ), wyczyściłam go szlifierką i pomalowałam

Kulkowa Aniu - no zainspirowalaś nie tymi tawułami bardzo - dziękuję Zapraszam w moje skromne progi i wirtualnie i w "realu" jeśli tylko będziesz w okolicy...bo tak to nam do siebie nie po drodze

Zapomniałam o posadzonej jesienią jednej cebuli szachownicy - podarowanej przez znajomą A tu niespodzianka już wyszła, a teraz szykuje się już do kwitnienia!! (zdjęcie ma kilka dni)

Zielony Punkt - ogród Finki 10:19, 24 kwi 2012

Do góry
O rany ten lodowey efekt jest rewelacyjny, choć na pierwszy rzut serce się ściska patrzać na te zmrożone kwiatki ! Ale skoro ma im to pomóc

Finko ja do Ciebie z pytaniem - bo sporządzam listę roślin, które chciałabym kupić, przeglądam i zachwycam się Twoim ogrodem i bardzo proszę o podanie nazwy tego stożkowego iglaka po prawej:

Z góry pięknie dziękuję !
Ogród w lesie 10:17, 24 kwi 2012

Do góry
Nie mam się za bardzo czym chwalić, ale i u mnie coś tam zakwitło...tulipanki dla tych, co tu zaglądają.

i jeszcze taki

to tulipanki, które ocalały z jesiennej rewolucji.

A tu jeszcze hosty, które u mnie są już takie.

ogrodoweimpresjejolki 10:17, 24 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Obiecałam wczoraj że dziś wpadnę do Ciebie i jestem choc już późna pora. Wszystko przeczytałam i obejrzałam.Bardzo jesteś sentymentalna jeśli jeszcze masz ten ołówek ale czego innego można się spodziewac po poetce?

Nie wątpiłam Bożenko, że przyjdziesz Jesteś z tych, u których słowo cenniejsze od złota Też tak mam.
Sentymentalna, wrażliwa, ... czasami aż za bardzo. I z tego powodu czasami obrywam od życia. Ale i tak się nie zmienię.

Na razie takiego ładnego kompletu jeszcze nie mam, ale gdybym miała, to dla Ciebie byłoby miejsce o każdej porze dnia

I ja potrzebuje pomocy ;) 10:14, 24 kwi 2012

Do góry
Tu jest szkic sytuacyjny Czarne strzałki oznaczają spadki terenu. To jest część działki ogrodzona - resztą i tak sie nie bedę zajmować.

Ogródek Hanusi po zimie 10:04, 24 kwi 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bujnęłam się dziś do ogrodu,bo roboty dużo,a pogoda w kratkę.Tydzień ma być deszczowy, więc chciałam nadrobić zaległości.
Przede wszystkim opróżnić kompostownik chciałam,ale udało się tylko częściowo.
Posadziłam nabytego okazyjnie powojnika- 7 złociszy w ciemno! Wielka niewiadoma,bo bez etykietki!
Posiałam w szklarni lawendę,trochę późno,ale ..lepiej późno niż wcale.Przygotowałam rabatę do wiosennych siewów-buraczki ,fasolka szparagowa,może jeszcze coś się zmieści.
Pozaglądałam do rabat, kolejne pielenie już potrzebne.
Oczywiście coś popstrykałam.
Na forumowej rabacie,tulipany się podnoszą,ale są braki:
Te są tylko 2 z pięciu,

Papuzi tylko 1 z pięciu

strażackie są w komplecie

tu też komplet

To są tulipany nagrodowe z konkursu Finki-Jak się rozwiną...jeszcze raz będą mi pozować

A to powojniki po 7 zł to okazyjnie? O matuchno, u mnie są po 6 czy 8 zł i jest w czym przebierać
Mój ogród :) 10:02, 24 kwi 2012

Do góry
Sylwuś już mi się podoba tylko na taki efekt dużych okazów muszę jeszcze trochę poczekać no i jest mały problem bo mój M nie chce słyszeć o liściastych drzewach przy oczku a nie mam pojęcia czym ewentualnie mogłabym je zastąpić ...

A zdjęcia mam takie ..
.
ogrodoweimpresjejolki 09:58, 24 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jotka...wiersze pozbieraj..... warto i dziekuję za dmuchnięcie do mnie ciepełka i dobrej pogody

Chyba muszę jakąś taczkę lub fajne wiaderko na tę okoliczność kupić

Dzisiaj też przesyłam promyki słońca do Ciebie (póki są, bo nie wiem co dzień przyniesie)

ogrodoweimpresjejolki 09:55, 24 kwi 2012

Do góry
ogrodoweimpresjejolki 09:53, 24 kwi 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Jolu, za szafirki dziekuję
A wiersze warto w jedno miejsce zebrać co by ich wiatr nie roznosił, bo szkoda by było!

Ten uśmiech Basiu za miłe słowa i za odwiedziny

Ostatnio myślenie mam opóźnione o jedną fazę, więc dopiero wczoraj pomyślałam, czy nie chciałabyś ode mnie trochę cebulek szafirków. Jak przekwitną mogę wykopać i przesłać
Odmiana zaprawiona w bojach, bo ja od lat ich nie rozpieszczam i dają radę.

W cieniu - zacieniona 09:53, 24 kwi 2012

Do góry
Jestem zajęta... będę zaglądać na krótko.
Kolorowe rabaty 09:50, 24 kwi 2012

Do góry
Mój kawałek raju 09:49, 24 kwi 2012

Do góry
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 09:48, 24 kwi 2012

Do góry
Dopiero buduję ale już projektuję i proszę o pomoc 09:47, 24 kwi 2012

Do góry
Przedstawiłam się jakiś czas temu w dziale Naszych ogrodów ale zanim ten mój piękny ogród powstanie i będę miała czym się chwalić chyba muszę trochę tu pogościć i pokazać Wam moje "chciejstwa" i pomysły oraz poddać je Waszej ocenie, licząc bardzo na Wasze opiniie, pomoc i sugestie.

Pokażę tu jeszcze raz ogólny plan działki i kawałek pierwszej rabaty, którą stworzyłam w programie Gardenpuzzle.

Bardzo lubię drzewa i krzewy liściaste dlatego moje nasadzenia głównie będą się opierały o tego typu rośliny. Umiejscowienie projektowanej rabaty zaznaczyłam na rysunku. Zaczęłam projektowanie od tego miejsca czyli dolnej krawędzi domu bo niżej będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem i tam będzie trzeba dobrać rośliny lubiące wilgoć i płytko się korzeniące. Rośliny na tej rabacie nie mogą być zbyt wysokie bo górą idzie linia energetyczna więc odpadają wysokie drzewa i duże iglaki. Dom skierowany jest na stronę południową więc powinno być tu sporo słońca.

Działka ogrodzona będzie żywopłotem z Ałyczy. Danusia wprawdzie odradzała mi tą roślinę ze względu na kolczystośc ale skoro to ma być jedyne ogrodzenie (bez płotu) to może i dobrze że kłuje i odstraszać będzie ewentualnych niechcianych gości np tych którzy ukradli nam drzewka owocowe (chociaż zanim toto urośnie to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie). Tu moje pierwsze pytanie o gęstość sadzenia takiego żywopłotu bo chcę posadzić naprzemiennie dwa rzędy i nie bardzo wiem ile miejsca zachować od tymczasowej sietki, ile rząd od rzędu i jak gęsto rośliny w rzędzie.
Długość fragmentu od narożnika do kreski to ok. 18 m.
No i moja radosna twórczość:

Rośliny jakie znalzały się na projekcie to:
Klon palmowy o biało zielonych liściach
Kalina koralowa
dereń biały
klon palmowy różowy
jaśminowiec
choina kanadyjska Pendula
berberysy różowe
cyprysik groszkowy
i najniżej trzmieliny i krzewuszka (nie wiem czy to dobre miejsce dla krzewuzki czy raczej zostawić same trzmieliny a krzewuszkę przenieść w inne miejsce.

Pisząc to zaczęłam się zastanawiać czy nie dać tej kompozycji w okolice narożnika czyli klon palmowy zielony w róg bo jak dam tu począwszy od zaznaczonej kreski to nie wiem czy uda mi się połączyć to z tymi roślinami na drenaż żeby dobrze to wyglądało bo tu duże krzewy są a na drenaż to pewnie będzie trzeba jakieś małe plus żywopłot. Pewnie to moje pisanie chaotyczne wyszło, ale Wasza wyobraźnia jest taki wielka że pewnie załapiecie o co chodzi
Przedogródek Agniechy973 09:19, 24 kwi 2012

Do góry
Magnolio, jak ja Ci zazdroszczę tego, że tak wszystko widzisz w ogrodzie. Ech...
Narysowałam pośpiesznie schemacik (proszę się nie śmiać na głos, najwyżej cichutko pod nosem), ale zupełnie bez skali, tak tylko, żeby sprawdzić czy dobrze rozumiem co Magnolia napisała.
Pod ścianę poszły rozplenice (R), w nich mieczyki (M), zielone (K) to kosodrzewina i fioletowe (L) to lawenda. Lilie mi tu nie pasują, bo mam mix kolorów, a mieczyki kupiłam w kremie, wrzosie i różu.Mnie najbardziej interesuje jak tam zakręcić pod oknem wykuszu i przy tarasie, czy tak jak narysowałam, czy robić zakręt jeszcze dalej. Aha i raczej nie będę miałą tyle lawendy, ale posiałam lewkonię też w odcieniach kremu, fioletu, różu, więc nią pouzupełniam. Da się na to patrzeć? Wtedy ten mak będzie świecił na czerwono, ale on krótko kwitnie, jeśli w ogóle zdąży zakwitnąć w tym roku z siewu.

Znikam zaraz siać ogród, ziemniaki w końcu posadzone wczoraj wieczorem, rządki na ogród czekają.

Moje poletko 09:16, 24 kwi 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Dziołcho, byś miała czym dalej się asić Tak się u Was mówi??????

Jo! genał, ino u nos sie godo a nie mówi

Zbrechtałam sie (tłumacz. uśmiałam się)

Idąc tym tropem Sylwio to Ty żeś się rzała

I ja też Uwielbiam gwary I pragnię syberyjską tez ...fajniusia
Różaneczniki - choroby i szkodniki 09:10, 24 kwi 2012

Do góry
Bogda napisał(a)

A teraz ja, co im jest???

POMOCY!!!!!!!!!

GRATULUJĘ!!!!! BĘDĄ KWITŁY!!!!!
Pomarzły. Nic nadzwyczajnego - znając ich kondycję sprzed roku. Nadzwyczajne jest że będą KWITŁY A wysadziłaś je Bogda z tego piachu w coś lepszego? Bo chyba nie mają chlorozy - liście wyglądają na pomarznięte ale jednolicie zielone, a takie nie były Coś musiałaś tam kombinować
Troszkę tych liści możesz poskubać - żeby zwiększyć dostęp światła do pąków śpiących - bo to ono je aktywuje.
A dałaś im już jakiś nawóz? Byłaby pora bo idą już nowe przyrosty. Te nowe właśnie pokażą jak się całość miewa.

Magja, Dzięki

Te rh to inne niż tamte problematyczne z zaszłego roku!te (Cunningham's White) rosną w bardziej zacienionym miejscu choć tez przy murze i od razu w lepszej glebie, tzn w ziemi która niby dla rh, nic im nie dawalam tylko w zeszłej wiosny sypnełam tego nawozu w granulkach agrecol dla rh-po garści, na zimę okryłam, wydawało mi się że to im wystarczy tym bardziej że dużo mniej wiatru miały, ale mówisz, ze przymarznięte?a juz chciałam je dzisiaj wywalaćczyli co teraz?oskubać z tych brązowiaków podlać koniecznie bo cosik sucho mają mimo, że deszcze padają!aha, mam te sierczany o kt. pisałyśmy rok temu(to juz rok mojej walko-przygody z rh)co im teraz zaserwować?

A tamtym szukam porządnego miejsca- tylko nie mam gdziealbo wykopię i wzbogacę je czymś-muszę odnowić lekturę bo już nie pamiętam jakie mi dałaś wskazówki

dzięki!!!

Ale się dałam nabrać hi Na usprawiedliwienie dodam, że oczywiście te piękne pąki i zielony kolor liści były podejrzane, ale myślałam że je tam upasłaś jakimś obornikiem, a wujek przyjechał z całym laboratorium do pomocy

Takie mocno pomarznięte obskub - tak jak pisałam. Troszkę jednak zostaw - jak zacznie zwijać je w rulonik - znaczy że ich nie potrzebuje bo ma nowe - wtedy oberwiesz resztę. Np. - te dwa po prawej na ostatnim zdjęciu - mniejszy i większy - zostawiłabym pędy. Jeden jest mocno zmarznięty a drugiemu idą już nowe liście, niech słońce dotrze niżej, żeby puścił też z pąków śpiących. A najlepiej by było oberwać mu pąki kwiatowe. Auć Wiem, ale miałby więcej pary na odbudowę listowia. A może skusisz się na oberwanie połowy pąków?

Jak masz wszystkie trzy siarczany - to po płaskiej łyżce na 10l - porozlewaj tak każdemu takiemu małemu po 3 l - po obrzeżu korony i podlej wodą. Potem druga dawka - może być nawóz wieloskładnikowy - bo jak rozumiem go masz - i jeśli będzie taka potrzeba!. Siarczany utrzymają lepiej kwasowość.

Powodzenia

Aaaaa - oczywiście nie umknęło mej uwadze , co chciałaś z nimi zrobić.... oj oj...
Pogaduchy skowronków 09:00, 24 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.

Zbyszku, życzę, żeby skończyło się jak ze śpiącą królewną
Moja wisteria tez jeszcze śpi, mam nadzieję, ze w ogóle się obudzi ...

Przesyłam Wam słoneczko i świergot wróbli za oknem
Pogaduchy skowronków 08:51, 24 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Witajcie skowronki U mnie od rana świeci słoneczko i zapowiada się ładny dzień czego Wam wszystkim życzę

Witajcie, w związku z tym zdjęciem powiem Wam, że jadę do Powsina fotografować magnolie

Danusiu pięknych ujęć życzę. Moja magnolia stoi jak zaczarowana. Chyba 30 stopni mrozu zrobiło swoje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies