Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

ogrodoweimpresjejolki 13:31, 28 sty 2012

Do góry
W przyszłym roku chciałabym Wam pokazać moją kolekcję hortensji, ale czy mi bedzie dane ???

[/img]

Ogródek Hanusi po zimie 13:29, 28 sty 2012

Do góry
Niestety,wtedy kiedy byłam na wycieczce padł mi aparat.Nie zrobiłam zdjęć batalionom,a mają tam niezłą kolekcję.Coś około200 sztuk.Ale i tak wolę podglądać ptaki w naturze.
Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem 13:28, 28 sty 2012

Do góry
Witaj Igor!
PIĘKNA KOLEKCJA. Wszystkie zdjęcia żurawek zamieść w osobnym wątku w portretach roślin!!!
Powodzenia w kolekcjonowaniu!!!

A ja polecam piękną Funkię 'Pandora's Box', to moja ulubiona "hosteczka", ma ciemnofioletowe kwiaty.
Nadzieja na spełnienie marzeń 13:20, 28 sty 2012

Do góry
Sylwia, mam tylko stare zdjęcia z okresu kładzenia kostki

Jak się cofniesz stronę lub 2 to będziesz widzieć jak rozwiązałam prawą stronę (tu na zdjęciach to akurat lewa) - ścieżka o garażu, potem kostką wzdłuż domu i dalej tak jak rysowałam. Nie wiem czy tego koła trzy tarasie nie przesunąć aby nie "przeszkadzało" w przejściu...

Widać po tych zdjęciach mniej więcej o co biega?

Jak coś niewyraźnie wytłumaczyłam to pisz - bo sama już się gubię...
Zielony Punkt - ogród Finki 12:53, 28 sty 2012

Do góry
Przemku, u mnie w ogrodzie zimuje pierwszy sezon, ale w doniczkach w punkcie sprzedaży zimował ubiegłej zimy bardzo dobrze. Byłam wczoraj w ogrodzie je podejrzeć i wyglądały rozety na zdrowe, nie zgniły, więc nie powinno być kłopotu. Musiałam je przysypać, bo u nas nie ma śniegu, a teraz duże przymrozki - wiadomo wyż z Rosji.

W nocy temperatura przy gruncie -14 stopni (mamy termometr min-max, więc pomiar dokładny, słupek rtęci zatrzymuje się na najniższej ,a drugi na najwyższej dobowej temperaturze, potem trzeba skasować i robi następne pomiary - bardzo przydatna rzecz), niestety jak juz wspomniałam bez śniegu, a niektóre rośliny zwłaszcza w tunelu sobie po prostu rosną! No teraz to przestaną, ale zielone są jak trawa na wiosnę !!! W ruch poszła włóknina i cieniówka i wszystko zabezpieczone, ale sie nalataliśmy z tym wszystkim.

Wieczorem faworkowe szaleństwo !!! Obiecałam dzieciom !!! Haniu , to chyba Ty wrzucałaś ubiegłej zimy zdjęcie z faworkami?

A dziś piękne słońce - 2 , tylko wyjść mi się jakoś nie chce. Za to wrzuta kilku zdjęć z tego tygodnia.

Było ciepło, więc nic dziwnego, że u Oczarów już zaczęły pękać pąki kwiatowe...

Wrzosowisko wciąż zachwyca kolorami

i oczko

10 dniowy bałwan, głowa mu odpadła po zeszłotygodniowej odwilży,a wkoło walają się jego nos, oczy, guziki i kapelusz z wiaderka . Po nim widać ile śniegu było, niestety nic nie zostało. Rośliny bez kołderki snieżnej

Iglaste rarytasy w naszych ogrodach 12:49, 28 sty 2012

Do góry

Picea abies (świerk pospolity) Czadeczka
Mój przyszły ogród 12:26, 28 sty 2012

Do góry
Iwciu,
co do schodów z tarasu - zrobiłabym albo jedne na środku, a z boków te małe skarpy (ale to jest niepraktyczne rozwiązanie, takie małe skarpy), albo po obu bokach i oddzielone na środku donicą bez dna, wymurowaną i w kolorze elewacji domu. W niej może być małe źródełko, mogą być dosadzane kwiaty sezonowe, może być kompozycja z zimozielonych, co tam chcesz.
co do widoku z okien salonu, a zwłaszcza z tego dużego - on się nie skończy na granicy tarasu, ten widok to przede wszystkim rabaty przy granicy działki i tu powinnaś się skupić na kompozycji "zawsze ładnej".
a co do kształtu rabat i warzywnika, to mozna na przykład tak:

albo tak:

potrzebowałabyś Iwciu, rysunków w skali, choćby na kartcę w kratkę, bo z tych trudno się zorientować w wymiarach
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:13, 28 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Od miesiąca już myślę, co dosadzić na centralnej rabacie z katalpami i wymyślić nie mogę Potrzebuję kochani Waszej pomocy. Mam na razie taki odręczny planik tej rabaty i jesienne zdjęcie:

Niestety nie umiem odwrócić tego skanu Chyba niezbyt wyraźne są nazwy roślin?

Ta rabata jest od południa, cały dzień dobrze oświetlona, na razie katalpy dają mało cienia. Ziemia - jedna z gorszych w ogrodzie, gliniasta, trochę przemieszana z żyzną (wierzchem), ale jest odwodnienie. Wolałabym niczego stamtąd nie przesadzać, raczej dosadzić (no chyba, że będzie mus )
I teraz tak:
1. za katalpami planuję ekran z cisa
2. pomiędzy Miskanty Variegatus wymyśliłam hortensje "Limelight"
3. thuje Aurea Nana i Danica są posadzone w dwóch rzędach a wszędzie pomiędzy nimi i dookoła dołożyłabym coś płożącego, bo łyso tam jest - pachysandrę lub trzmielinę
4. pomiędzy poszczególne kulki thuji Danica dałabym kocimiętkę - żeby było coś kwitnącego (lawenda odpada, bo tam za gliniasto i mokro)
5. w kolejnym rzędzie (choroba, wszystko u mnie tak rzędami ) są tawuły goldmound (na zdjęciu takie czerwonawe) jeszcze małe, dopiero jesienią sadzone, ale super u mnie rosną, będą cięte w kulkę; przed nimi wymyśliłam żurawki jakieś żółte (czy nie zleją się kolorystycznie z tawułami?) lub bordowe,
6. a przy samym już trawniku rząd Carex Evergold lub Ice Dance (choć one chyba wolą półcień)

Przede wszystkim mam problemy z kolorami - thuje aurea są złotawe, tawuły cytrynowo-zielone, Danici zielone - jak dam pomiędzy nie wszędzie trzmielinę emerald'n gold nie będzie zbyt pstrokato? A jak dołożę jeszcze pas żurawek (żółtych czy bordowych)?

Błagam o pomoc każdego, kto wymyślone przeze mnie cuś potrafi narysować - mi garden puzzle robią jakieś głupoty (a raczej ja nie umiem się nimi posługiwać) A wyobraźnia mi szwankuje i tylu elementów na raz nie potrafi scalić w piękną rabatkę . Wiem, że dla wielu z Was moje nowoczesne klimaty to nie ta bajka, ale jak zawsze wszelkie uwagi i pomysły mile widziane!

Ogrodnik mimo woli 12:04, 28 sty 2012

Do góry
Niestety berło słusznie należy się Bogdzi za fotografie i za wiedzę, potem mojemu M (jastrzębia on wypatrzył, ja tylko miałam aparat na biurku więc ja cykałam ) i on też robi foty ....... i pozostało sie trzecie miejsce.... też pudło medalowe..pakuję się na nie za umieszczanie zdjęć na formu. A co I czekamy na kolejnych fotomaniaków..... już takich widziałam na ogrodowisku
Berła rozdane.... hymn odśpiewany... i wracam do tego co zwykle.
Dzieki Igorku za uznanie dla mojego perukowca A to podziękowanie od niego A raczej od niej, bo to dziewczynka Młoda dama
A to on.... pan perukowiec...niestety strojny tylko na czubku.... może ma też za dużo cienia.. gdyby był taki jak dama, to nic tylko zagwizdać

Iglaki - ulubione gatunki 12:01, 28 sty 2012

Do góry
Sebuś na tej samej zasadzie można powiedzieć że świerk Inversa się nie podoba, a ciekawy jest przecież. Są formy jeszcze bardziej nieregularne, jak taki Picea abies Formanek, a w nich właśnie najciekawsza jest nieregularna forma.
Ale masz rację to wszystko kwestia wyboru, jeden lubi regularne formy, a inny poszukuje form udziwnionych. Wspomniana wyżej Thuja Filiformis może być cudacznym motywem, moża też strzyc ją i prowadzić w bardziej uporządkowanej formie.

A jeśli ktoś potrzebuje na rabacie wśród całego ładu kształtów czegoś co przyciągnęłoby wzrok inną formą .... wówczas może na sztamie koeranka zupełnie inna niż o niej myślisz .....
Abies koreana Ice Breaker
Moja jeszcze malutka, ale zapytajcie wujka google

Rododendronowy ogród. 11:44, 28 sty 2012

Do góry
A teraz dla Ani

No niestety takie przykre sceny też się uda czasem zobaczyc.
Rododendronowy ogród. 11:40, 28 sty 2012

Do góry
No jestem Jolu i wstawiam.

To jest samiec makolągwy.

A to rudzik. Czy to któryś z Twoich?

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 11:22, 28 sty 2012

Do góry
A ja proszę o szybką poradę.
Nie wiem jak ratować mojego cyprysika groszkowego.
Chodzi o to, że kapie na niego woda z rynny. Była kilka razy naprawiana, ale to nic nie dało i zawsze podczas deszczu czy roztopów kapie na niego woda. Boję się, że jak zmrozi na nim tą wodę to nie przezimuje.

Teraz nakryłem go włókniną, ale nie wiem czy to wystarczy.

Macie jakiś sposób na niego?
Nadzieja na spełnienie marzeń 11:21, 28 sty 2012

Do góry
No to jeszcze tak ......

IPM Essen 2012 11:11, 28 sty 2012

Do góry

IPM Essen 2012 11:10, 28 sty 2012

Do góry

IPM Essen 2012 11:09, 28 sty 2012

Do góry
Primula

IPM Essen 2012 11:08, 28 sty 2012

Do góry
Kula z dzwonków i storczyków Phalaenopsis
]

Dzwonki

Te dzwonki miałam już u siebie na stole

IPM Essen 2012 11:05, 28 sty 2012

Do góry
Owadożerne

Muchołówka

Kapturnica

IPM Essen 2012 11:01, 28 sty 2012

Do góry

Fajna ogrodowa biżuteria

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies