Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielony Punkt - ogród Finki

Zielony Punkt - ogród Finki

finka 22:51, 19 sty 2012

Agniecha dla Ciebie foty...tyle wygrzebałam, więcej nie mogę znaleźć.

Primula rosea 'Gigas'

Primula x pruhoniciana 'Wanda' /u dołu/

Primula denticulata 'Rubin' /prawy/ 'Blaue Auslesee' /lewy/

Primula vialii

W ogrodzie mam jeszcze :
Primula x pubescens 'Gigantea'
Primula veris
Primula japonica 'Miller's Crimson'
Primula cortusoides (saxatilis)
Primula capitata ssp.moreana
Matka 22:52, 19 sty 2012

O Matko Bosko- co za ogród!
monteverde 02:03, 20 sty 2012

cudeńka, Viali kupiłam w tamtym roku
agniecha973 02:32, 20 sty 2012

Dzięki za zdjęcia. Ja nie wiem jak Danusia to robi, że zdecydowała się tylko na kilka roślin. Ja już bym wszystkie te pierwiosnki chciała do ogrodu.
Matka 08:38, 20 sty 2012

Agnieszka, Danusia jest konsekwentna, ot co
laurowisnia 10:35, 20 sty 2012

Mogę polecić primula denticulata, długo kwitną i łatwo się rozsiewają. Są też w kolorze białym - ta wiadomość ewentualnie dla naszej Danusi.
Sebek 12:27, 20 sty 2012

Piękne te roślinki - w ogrodzie jak i w donicach
shrekol 12:35, 20 sty 2012

finka napisał(a)

Primula vialii

Marto powiedz jak z ta primulą postępujesz, że masz ją w następnym roku?? Ja sadziłem ja kilka razy i w następnym roku już jej nie było, nawet jak juz przekwitła zrywałem kwiatostany z nasionami i wciskałem w ziemię i tak ślad po niej zaginął
finka 12:53, 28 sty 2012

Przemku, u mnie w ogrodzie zimuje pierwszy sezon, ale w doniczkach w punkcie sprzedaży zimował ubiegłej zimy bardzo dobrze. Byłam wczoraj w ogrodzie je podejrzeć i wyglądały rozety na zdrowe, nie zgniły, więc nie powinno być kłopotu. Musiałam je przysypać, bo u nas nie ma śniegu, a teraz duże przymrozki - wiadomo wyż z Rosji.

W nocy temperatura przy gruncie -14 stopni (mamy termometr min-max, więc pomiar dokładny, słupek rtęci zatrzymuje się na najniższej ,a drugi na najwyższej dobowej temperaturze, potem trzeba skasować i robi następne pomiary - bardzo przydatna rzecz), niestety jak juz wspomniałam bez śniegu, a niektóre rośliny zwłaszcza w tunelu sobie po prostu rosną! No teraz to przestaną, ale zielone są jak trawa na wiosnę !!! W ruch poszła włóknina i cieniówka i wszystko zabezpieczone, ale sie nalataliśmy z tym wszystkim.

Wieczorem faworkowe szaleństwo !!! Obiecałam dzieciom !!! Haniu , to chyba Ty wrzucałaś ubiegłej zimy zdjęcie z faworkami?

A dziś piękne słońce - 2 , tylko wyjść mi się jakoś nie chce. Za to wrzuta kilku zdjęć z tego tygodnia.

Było ciepło, więc nic dziwnego, że u Oczarów już zaczęły pękać pąki kwiatowe...

Wrzosowisko wciąż zachwyca kolorami

i oczko

10 dniowy bałwan, głowa mu odpadła po zeszłotygodniowej odwilży,a wkoło walają się jego nos, oczy, guziki i kapelusz z wiaderka . Po nim widać ile śniegu było, niestety nic nie zostało. Rośliny bez kołderki snieżnej

alinak 19:27, 28 sty 2012

dobrze że zamieszczasz foty ogrodu w zimie . lepiej widać jak masz utworzony szkielet i z jakich dokładnie drzew . w tej bujnej zieleni czasami trudno się doszukać szczegółów , ......a wiesz że podglądam