Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerabianie ogródka pod swój gust 22:50, 29 mar 2012

Do góry
Witaj w naszym gronie.
Nasz przydomowy ogródek 22:46, 29 mar 2012

Do góry
Zbyszku pozdrawiam wiosennie, skladając również spóźnione lecz szczere życzenia imieninowe byłam zajęta, potem na wyjeździe, no zapomniałam rabatka świetnie wyszła, tylko czy nie za ciężko pracujesz? dorodne szmaragdy, obejrzę efekt końcowy rabatki
Mój ogród 22:37, 29 mar 2012

Do góry
Powoli, bo powoli, ale choroba powoli ustępuje, a mnie ręce swędzą, żeby coś robić. Dzisiaj kupiłam roślinę o której nigdy wcześniej nie słyszałam, ale podobały mi się jej kwiaty na zdjęciu. I zaryzykowałam.

W środku były całkiem dobrze rozwinięte korzenie, z których wyrastał pęd. Są już w doniczce.

Dwa dni temu wsiałam werbenę, boję się czy nie za późno.

Jeszcze przed wyjazdem miałam zaplanowany wyjazd na działkę w tą sobotę. Ale nawet gdybym była zdrowa, to by nie wypaliło, zapowiadają zimno. Dzisiaj rozmawiałam z synem, a u nich 22 stopnie, tylko pozazdrościć.
To będzie zaczarowany ogród 22:33, 29 mar 2012

Do góry
abiko napisał(a)

Taka rabata mi się marzy. Danusiu pomożesz w rozszyfrowaniu co tam jest?

Centranthus ruber - ostrogowiec kwiaty czerwone i białe, kocimiętka (Nepeta) , szałwia omszona (Salvia nemorosa), ostnica (Stipa tenuissima) i werbena patagońska (Verbena bonariensis). I to wszystko - jakaś agawa, ale to nie do naszego klimatu. Z lewej te kropki to santolina - u nas nie zimuje. Żółte punkciki to Phlomis - żeleźniak.
Zielony Punkt - ogród Finki 22:30, 29 mar 2012

Do góry
finka napisał(a)

kancik z profilu

lubię to
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:28, 29 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
W końcu podjazd jest gotowy i bukszpany ze starego domu przeprowadzają się, rok wcześniej niż gospodarze. Na razie zajęły miejsce, w którym bedą rosły bambusy, gdyż w miejscu dedykowanym dla nich jest jedna wielka dziura...

Przedłuża się wykończenie wnętrza domu, które wykańcza nas..... Jednak ciepliwie czekamy na moment kiedy wprowadzimy się do naszego domu. Na tym etapie priorytetem jest architektura wnętrza , ogród musi cierpliwie poczekać na swój czas.
Powstają tarasy zewnętrzne, wyrównujemy w końcu teren, wykonujemy obrzeża z kostki granitowej.
W "międzyczasie" koparka wjeżdża w stożek bukszpanowy hodowany przeze mnie od 3 lat a bukszpany żadko podlewane latem i w fatalnym podłożu tracą swój urok.

Marzenko oglądaliśmy z mężem Twój wątek od początku i mąż zauważył (ja nie - ale on to meliorant), że drzewo (wiśnia czy co tam jest) jest posadzona na lub obok dreny. Korzenie drzewa zarosną drenę i nie będzie pełniła swojej funkcji. Pomyśl o tym.
Ogrodnik mimo woli 22:23, 29 mar 2012

Do góry
Aniu gratulacje z 300

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 22:22, 29 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tutaj widać rozgałęzienie pędów

Dzięki Danusiu za takie obrazowe, łopatologiczne wyjaśnienie! Widzę, że nie tylko mi było ono potrzebne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:20, 29 mar 2012

Do góry
Danusiu,jestem bardzo spóźniona,ale moje gratulacje bardzo, bardzo ,bardzo serdeczne
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:18, 29 mar 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)

Piękne zestawienie, zapisuje do ulubionych hehe
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 22:06, 29 mar 2012

Do góry
Aha mam do wzięcia ostrokrzew.
Bo w miejscu w którym jest teraz jest mu źle i nie rośnie.
Tak byśle że moze by mu ten czubek ciachnąć i uforkować z czasem w kule co wy na to?
Może się zagęści?

Wersja mini mini 21:59, 29 mar 2012

Do góry
Witaj Magdo

Z tych donic to się cieszę normalnie jak dziecko

Kupowałam tutaj:
www.salon-natur.pl/

Na włókno szklane mają tam promocje. Jestem zadowolone również z samego sklepu (mimo tego, że Pani pod numerem telefonu podanym na stronie nic konkretnego nie wiedziała). Donice były super zapakowane, nic się nie uszkodziło.

Tak pamiętam o tej giełdzie ale czy tam trzeba mieć jakąś wejściówkę hurtownika, czy też za opłatą każda osoba "z ulicy" wejdzie?

Tak szukam 3 umbraculifer Jesienią miał je Kulas w botanicznym (szczepienie na wys 190 cm - 120 zł) i tam udam się docelowo w celach zakupowych, bo chciałabym u nich zamówić jeszcze ostrokrzewy golden gem i może cisy. I tak po cichutku liczę, że może wtedy to jakiś rabat bym utargowała .

Ach ta kostka - chyba się przekonam do tej jasno szarej ale jeszcze mam czas do soboty na rozmyślania.

Co do widoku ogródka, to nie mam co na razie pokazywać nawet trawa jeszcze nie zaczęła mi się na dobre zielenić na rabatach łyso). Z racji tego , że ogródek zbudowany jest na podwyższeniu (ok. 1,50 m od poziomu gruntu) jest u mnie znacznie chłodniej i nawet tulipany jeszcze mi nie wzeszły a u sąsiadów "gruntowych" tak.

Bluszcz - jesienią posadziłam i na razie czekam aż ożyje. Docelowo chcę takie coś, tylko z bluszczu puszczone po wewnętrznych stronach tarasu:

Dzięki za link o spotkaniu na Dolnym Śląsku
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:57, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie Zagi . Też fajne "coś" wzdłuż podjazdu, ale ja nie chcę się w kamyki bawić, po pierwsze finansowo mnie nie stać, bo kamulcy wejdzie sporo, a po drugie więcej pracy...
Moje roślinki 21:56, 29 mar 2012

Do góry
majkel0326 napisał(a)
Godzinkę temu padał u nas grad

Dorodne rozsady,będą zdrowo rosły.Cynie -grubaski.
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:55, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie Wieloszki na tym samym wątku - może umieszczę wzdłuż chodnika coś szczepionego na pniu, a pomiędzy coś mniejszego? Sama nie wiem
Kawałeczek słonecznego ogródka 21:53, 29 mar 2012

Do góry

Zdjęcie umieszczone przez Danusię na wątku o podjazdach - ciekawe rozwiązanie, chyba nie trzeba korować...
Nasz przydomowy ogródek 21:51, 29 mar 2012

Do góry
Następnie posadziłem 6 tuji ale większych na 1.60 m aby zasłonić bardzo nieciekawe widoki u sąsiada.
Jak tuje już są - to trzeba było zrobić rabatkę przed nimi. Pozwolę sobie zdać relację z wykonania nowiuśkiej rabatki (malutkiej ale zawsze... )

Do zaznaczenia zarysu rabatki użyłem gumowego węża , natomiast do wykrojenia - noża do darni ( prezent od Danusi w czasie cięcia jałowca) . Nóż sprawuje się znakomicie !!!

Następnie w ruch poszły inne narzędzia potrzebne do skopania rabatki , wytrzepania ziemi z darni , zagrabienia.

Uzbierało się trochę odpadów. A teraz muszę iść z Barim na spacerek. Ciąg dalszy po powrocie.

Zakupy przez internet 21:37, 29 mar 2012

Do góry
Dziś dostałam ostatnia z "zimowych" zakupów za tzw. "urodzinowe".
moje miskanty:
Miscanthus 'Kleine Silberspinne' 5 szt ( 5 zl /szt)
Miscanthus 'Variegatus' 4 szt ( 9 zl/szt)
Miscanthus 'Gracillimus' 5 szt (5 zl/szt)

były niesamowicie zapakowane. Każda roślina osobno potem wszystkie razem. A na końcu całość przymocowana sznurkiem do dna kartona. Nic im sie nie mogło stać.
Rośliny kupiłam u Allegrowicza OGRODY_TRAW http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11881016. i polecam!
Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc 21:36, 29 mar 2012

Do góry
I jeszcze kwiatuszki przed domem
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:36, 29 mar 2012

Do góry
Dziś dostałam ostatnia z "zimowych" zakupów za tzw. "urodzinowe".
moje miskanty:
Miscanthus 'Kleine Silberspinne' 5 szt ( 5 zl /szt)
Miscanthus 'Variegatus' 4 szt ( 9 zl/szt)
Miscanthus 'Gracillimus' 5 szt (5 zl/szt)

były niesamowicie zapakowane. Każda roślina osobno potem wszystkie razem. A na końcu całość przymocowana sznurkiem do dna kartona. Nic im sie nie mogło stać.
Rośliny kupiłam u Allegrowicza OGRODY_TRAW http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=11881016. i polecam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies