Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc

Nowa ogrodniczka, prosi o pomoc

Madzenka 18:50, 15 kwi 2012

A Alfred jest Filetowy i broń boże go nikomu nie oddawaj bo jest cudny!!!!
agniecha973 18:50, 15 kwi 2012

Potwierdzam, Cunningham u mnie też są w biedronce i to całkiem niezłe za tą cenę. Niektóre im w sklepie rozkwitły.
Madzenka 18:51, 15 kwi 2012

justi napisał(a)
U Bogdzi jest już wyrobiony specyficzny mikroklimat dla rh i warunki glebowe rewelacyjne. Wątpię żeby u mnie takie wyrosły.

No właśnie takich Rh jak Bogdzia to my się nigdy nie dorobimy więc Pola nie panikuj
Pola 18:54, 15 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
Pola ja bym pod werandą dwa RH posadzila. Nie potzrebujesz wtedy żadnego ekranu na osłonięcie dołu werandy. Tak jak Justynka pisała można je trochę podciąć.
Nie masz innego miejsca coby je przesadzić? A azalie tylko rozsadź rzadziej i te możesz bez fatygi strzyc. Moją japońska mi dwukrotnie w czasie budowy rozjechano i ma dziwny kształt po wylamaniu gałęzi i dobrze rośnie. Zreszta z azali tworzy się piękne bonsai ale wtedy niemal nie kwitną. Tak pisała Bpżenka.
Co do ziemi to i tak lepiej jak ją przemieszasz (przekopiesz) ze swoją ogrodową. Własnie tak samo jak Bogdzia chyba u Agnieszki pisałam. Zawsze mieszaj swoją ziemie z torfem. Nawet jak jest napisane na worku ziemia a ma kolor brazowy albo jest bardzo lekka to jest niemal sam torf, ktory wilgoci nie trzyma. Kiedyś dońiczkowe w takie coś przesadziłam wiosna i jesienią wymienialam bo mi wszystkie kwiaty zmarnialy.
Nie chcę reklamować żadnej z firm ale prawdziwą czarną ziemie w workach ma substral osmocote. Czasami composana ale nie zidentyfikowalam ktory rodzaj. Wszystko zawsze mieszam z moją gliną i jest git!!!
Podstawą jest systemtyczne nawożenie roslin, kompost i obornik

Marzenko, z ta przysłoną też tak sobie wydumałam, a z tym obcinaniem to mam wątpliwości czy potem będą kwitły.
Pola 18:55, 15 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)
A Alfred jest Filetowy i broń boże go nikomu nie oddawaj bo jest cudny!!!!

Marzenko a widziałaś wyżej zdjęcie które mi Ania podrzuciła ha to okazy ma Bogdzia cudo ale chyba nie u mnie
Mala_Mi 18:56, 15 kwi 2012

Marzena2007 napisał(a)

U Bogdzi jest już wyrobiony specyficzny mikroklimat dla rh i warunki glebowe rewelacyjne. Wątpię żeby u mnie takie wyrosły.

No właśnie takich Rh jak Bogdzia to my się nigdy nie dorobimy więc Pola nie panikuj

Też wychodze z takiego założenia I jakby co bedę robić jak pisze marzenka....bez paniki...... w ostatecznosci za 10 lat można podmienic okaz na coś innego...a napewno za 10 lat będą duzo fajniejsze roślinki
Ale napewno je rozrzedź troszkę i posadz jak sie da szerzej
Potwierdzam Alfred ma przecudne kwaty ..i kolor też piekny...... i chociaz ma tylko minus 22 stopnie, to mi przetrwał zime bez okrywania
Pola 18:57, 15 kwi 2012

agniecha973 napisał(a)
Potwierdzam, Cunningham u mnie też są w biedronce i to całkiem niezłe za tą cenę. Niektóre im w sklepie rozkwitły.

Agnieszko jutro tam rano przed praca podjadę
Pola 19:00, 15 kwi 2012

asc napisał(a)

Też wychodze z takiego założenia I jakby co bedę robić jak pisze marzenka....bez paniki...... w ostatecznosci za 10 lat można podmienic okaz na coś innego...a napewno za 10 lat będą duzo fajniejsze roślinki
Ale napewno je rozrzedź troszkę i posadz jak sie da szerzej
Potwierdzam Alfred ma przecudne kwaty ..i kolor też piekny...... i chociaz ma tylko minus 22 stopnie, to mi przetrwał zime bez okrywania

Aniu, no to wymyśliłaś hihihi prawdziwa ogrodniczka, dosadzać przesadzać
Pola 19:28, 15 kwi 2012

Miejsce na ciurkadełko i zakupione ale nie rozpakowane
Milka 19:30, 15 kwi 2012

Dziewczyno, szalejesz a Alfreda nie oddawaj, on jest piękny jeden posadziłam w ubiegłym roku, przetrwał, żyje ale na razie nie jest wielki, może w tym sezonie pokaże co może dałam mu dużo miejsca