Plan działania na ten rok jest taki, żeby zagospodarować część działki widoczną na zdjęciu 3, tak żeby w przyszłości rośliny zakryły płot i stodołę sąsiada. Działka ma szerokośc 19.5m, jak do tej pory posadziłam od lewej jodłę koreańską, cyprysika Columnaris (chyba, albo alumigold?), dalej jest różanecznik, którego przesadzę, dalej wielka pustka i znowu jodła i cyprys.
Od widocznego na zdjeciu plotu do domu jest około 21 m.
Zastanawiam się co posadzić przy tym płocie po prawej od cyprysa i myślę o świerku serbskim lub cisie? prosze o pomoc co tu się lepiej sprawdzi a może zaproponujecie zupłnie coś innego? Liczę na Wasze sugestie

Południe jest na wprost patrząc na zdjęcie nr 3 więc jak drzewka podrosną będa trochę zacieniać resztę ogrodu.
Kolejny etap w bliżej nieokreślonej przyszlości to likwidacja domku narzędziowego widocznego po lewej i zrobienie tam rabaty z bukszpanowymi kulkami i stożkami, hortensjami Limelight i puszystymi trawami. Odkąd zobaczyłam ogród Pani Danusi zachwyciły mnie te zestawienia roślin.
Moja lista roślin, które chciałabym mieć w ogródku to :
bukszpany, trawy, hortensje limlight, cyprysiki columnaris, żywotniki smaragd, żurawki, hosty, świerki, (mam na razie świerk hoopsi), klony japońskie, (mam jeden i przetrwał zimę, hurra), chciałabym mieć małą brzozę płaczacą i koniecznie kiedyś przynajmniej jedno drzewko formowane w bonsai (może z cyprysika groszkowego?)
Załączam plan ogródka i proszę o poradę co posadzić przy płocie? serby,cisy czy coś innego?
Dodam jeszcze, że u mnie jest ziemia gliniasta.