witaj Sylwio, przebiegłam dzisiaj po Twoim ogrodzie, przyznaję, chyba trochę za szybko, ale jednak wszystko oglądnęłam...
piękny, zadbany ogród masz a różaneczniki zachwycające !
córeczka uzdolniona artystycznie, przepiękne te choinki
Bogdziu żywopłot hortensjowy rośnie wzdłuż muru domu oraz pojedyńcze egzemplarze przy murze zabudowań gospodarczych. Nigdy ich nie zabezpieczam przed zimą, sądzę że mur domu działa trochę jak kaloryfer. Hortensję która Ci się podoba uważałam do tej pory za niezawodną. Czy mamy tę samą odmianę?
ale zrobię tak, jak Ela... poczekam jeszcze trochę z tym owijaniem, jeszcze dość ciepło...
a tak w ogóle, to jeszcze nigdy nie owijałam hortensji... zawsze tylko ochraniałam kopczykiem korzenie... jakoś dawała sobie radę, ale pewnie przemarzała trochę... no, to w tym roku będzie miała komfortową zimową porę
Z wielką przyjemnością pobyłam w ogrodzie jesienią, latem i wiosną .
Wyznam, że z dużym zaciekawieniem przeglądałam zdjęcia . Jednocześnie wypatrywałam kiedy ukaże się na nich większy fragment domku.
I doczekałam się.
Dziękuję, że go pokazałeś.
Tak niewiele widuję wiekowych domów, które miały to szczęście, że nie tylko przetrwały, ale i są otoczone dbałością.
Jałowiec Blue Star jest dość niski, kule pod nim z czasem będą się dusiły.
Ja bym zrobiła kostkę z bukszpanu a kulami "zagrała" nieco dalej. A potem całą płaszczyznę "ubrała"m w dywanik z czegoś zimozielonego np. trzmielina ale dobrze dostrzyżona i w pionie i w poziomie.
A co z azaliami?
Odległość od pnia Blue Star w obie strony wynosi ok.1m tak,że spokojnie zmieści się kostka z bukszpanu pod Blue i kule średniej wielkości z cisa.Azalie zostają bo ich kolor ożywia tą rabatę a całość chcę wyżwirkować.
To zielone to deski,którymi zabudowany jest murek ogrodzenia a zielone bo donice są owinięte brązowymi palisadami tak dla kontrastu.To też muszę zmienić ale narazie ten fragment z krzewuszką na stożek i 2 kule różnej wielkości z bukszpanu.Za krzewuszką na ścianie ogrodzenia rośnie clematis,który zostanie.
Basiu czyścieć wielkokwiatowy dostałam od Łucji, bezkłopotliwa roślina, ładnie się rozrasta , podzieliłam ją na 4 części i w przyszłym sezonie będzie zajmować już większą powierzchnię rabaty.
Mam takie zdjęcie, ale z tej perspektywy chyba mało co na nim widać. Na tej części są głównie hosty. Za świerkiem są hortensje, a za nimi widać częściowo klon palmowy. Powyżej wsadzony trzy lata temu na próbę cis Hillii i dalej mniejsze tegoroczne. Dalej pęcherznica plus misz masz. Na wiosnę planuję zmieniać i dosadzać.
No i jak nadal nie możesz mieć swego wątku - zakładaj szybciutko
Jałowiec Blue Star jest dość niski, kule pod nim z czasem będą się dusiły.
Ja bym zrobiła kostkę z bukszpanu a kulami "zagrała" nieco dalej. A potem całą płaszczyznę "ubrała"m w dywanik z czegoś zimozielonego np. trzmielina ale dobrze dostrzyżona i w pionie i w poziomie.
A co z azaliami?
Chyba, żeby całkiem wysadzić blue stara i lime glow - a wtedy dać tam jedną kulę z cisa podsadzoną bukszpanem?
Lub dwie kule na pniu - tylko różnej wysokości
Justi, ciekawa jestem, na które się zdecydowałaś. Ja mam podobne dylematy. Mam taką samą cegłę klinkierową. Danusia mi doradza donice Deroma lub Silma, ale poczytałam, że na nie wyłazi patyna, a ja ciągle z nią walczę na płocie i raczej wolałabym gładkie. Nie to że mi się nie podoba, ale osobiście widzę ją w innych niż moje klimatach. U mnie nie ma nic postarzanego