Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Małej Mi - sezon 2016 15:29, 17 wrz 2016

Do góry
U mnie zaczęło padąć kilka godzin temu, ogród oddech po suszy...
Wszystkie róze mam chore, łyse jak cholera, brzozy też. Najbardziej chora Comte de Chambord. Napisz prosze czy po tm radyklanym wiosennym cieciu nadal jest ładna i czy nie choruje?

Lawender Flower Circus wreszcie sie u mnei zbiera do kwitnienia Twó Twoja róza u mnie

U mnie M musiał skosic trawnik w czwartek!
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:22, 17 wrz 2016

Do góry
Jana juz odpowiedziała - bagatelle, juz staruszki, rosna 5 sezonu ananasa maluteńki, worawdzie strzyzone ale bezproblemowe

Nicienie zapodane a dzisiaj pada deszczyk, idelanie. Na pohybel opuchlakom !

Zdązyłam wybrać wszystkie chore liscie spod róz przed deszczem... Roze niemla łyse mimo oprysków chemia. Brzozy żółte od grzyba... Gubią liscie na buskzpany ktore pewnej coś za chwilę trafi. Jak polałam nicieniami to teraz nie będzie chemi....
Przynajmniej róz jesienia z lisci obrywać nie bedę musiała...... Nigdy tego wprawdzie nie robiłam ale w tym roku natura wykonała za mnie to zadanie
Kulą w płot 12:15, 17 wrz 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Tak czy tak jakoś mi ta brzoza tam nie wtenczas . No ale nie bierz tego do siebie ja po prostu mam już stare brzozy i to tylko takie moje obserwacje .

Spoko na razie ją kocham i cieszy mnie bardzo Czas pokaże
Kulą w płot 11:56, 17 wrz 2016

Do góry
Tak czy tak jakoś mi ta brzoza tam nie wtenczas . No ale nie bierz tego do siebie ja po prostu mam już stare brzozy i to tylko takie moje obserwacje .
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:46, 16 wrz 2016

Do góry
Wiemy już tyle, że nie przepadasz za ogrodem formalnym, ale podobają Ci się bukszpanowe obwódki jako element porządkujący linię rabat. Kochasz brzozy wielką miłością. Nie wykluczasz bylin, ale nie mogą być w krzykliwych kolorach. (zdjęcia z ogrodu Lukiego zostały podkolorowane zachodzącym słońcem i chyba złym ustawieniem kontrastu )
Może zajrzyj jeszcze tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=739

areał może ciut większy, ale podejrzeć się da

Dobrze byłoby jeszcze wiedzieć, ile czasu byłabyś skłonna poświęcić na opiekę nad ogrodem (w tygodniu, w weekendy). Będziesz wtedy wiedziała jak dobrać proporcje pomiędzy bezobsługowymi drzewami i krzewami, a bylinami i roślinami, które trzeba formować. Ich pielęgnacja jest bardziej pracochłonna.
Osobiście zachęcam do mieszania roślin zimozielonych (iglastych) z liściastymi, w tym z krzewami. Ogród cieszy wtedy we wszystkich porach roku. Nawet jeśli rabaty oddalone są od okien.

A może zrealizuj to swoje marzenie o tych brzózkach na trójątnej. Posadź tam brzozy Doorenbos, rozplenice lub miskanty, berberysy, coś kolumnowego, irgę poziomą na granicy z murkiem
http://www.futuregardens.pl/irga-pozioma-cotoneaster-horizontalis.html

Masz bezobsługowo i atrakcyjnie cały rok. Dereni tam nie pchaj- to nie dla nich miejsce.
Chodzi mi o taki klimat jak
TUTAJ
Tylko już bez wrzosów. Wszystkie rośliny wytrzymają na tej patelni.
Ogród w remoncie 10:54, 16 wrz 2016

Do góry
Witaj Asiu Przyciągnął mnie do Ciebie tytuł wątku jako że u mnie remont nie tylko w ogrodzie ciągnie się ruchem pełzającym od kilku lat... U Ciebie dorodne rośliny, szklarnia no i ukochane hortensje i brzozy. Podoba mi się ale też rozumiem potrzebę rewolucji. Żywopłot polecałabym Ci jednak cisowy. Co cis to cis nie musisz kupować dużych to nieprawda że aż tak wolno rosną ale trzeba je dobrze posadzić. U Ani Anabu jest przepis Toszki. I popieram wyciepnięcie jałowców pozdrowionka i będę Cię odwiedzać
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 23:24, 15 wrz 2016

Do góry
HAniu dziękuję Ci bardzo za Twoją wypowiedź. Wiem, że masz rację, i że chyba mam zaległą pracę domową, ale sęk w tym, że ja nadal nie wiem jaki chce ogród. Przeglądam wątki innych osób i powiem tak- nie ma spójności we mnie. Podoba mi się np ogród Any_art i podoba mi się Danusi i Danusi z "mojego skromnego ogrodu" ale to nie do końca mój styl. Jest zbyt profesjonalnie, zbyt wymuskane to wszystko, a możesz się śmiać, że jestem pragmatyczna, ale trafiłaś HAniu. Jestem. I jak piszesz o tych różach, to odpowiadam od razu- nie- nie będzie mi się chciało. Ja lubię działać, ale nie lubię robić tego samego w kółko. Zrywanie darni- super ale nie przez tydzień non stop- muszę przeskoczyć na coś innego, stąd planowanie tyłu, jak jeszcze nie ma przodu, to znowu pod oknem kuchennym, to już róże chcę kupować- stagnacja mnie niszczy.
Chcę ogród swobodny, żebym nie czuła,że powinno się chodzić w garniturze, ale mimo wszystko uporządkowany. Zarośnięty, mimo, że nieformalny i z plamami. Już wiem, że nie podoba mi się celebrowany dotychczas misz-masz.

Pewnie, że mogę powklejać tutaj linki do różnych rabat, czy ogrodów, które mnie powalają, tylko, że one będą tak różne, że i tak obawiam się, że stwierdzenie który mi się podoba będzie nie do stwierdzenia.

Śliczny ogród ma Hortensjada, ale ja nie chcę nastawiać się w olbrzymiej większości na hortensje. Śliczny ogród ma Renia- no cudny, ale mi z kolei brakuje wyobraźni- również tej przestrzennej. Myślę o swojej półce intensywnie i myśli mam ze 100 na minutę, ale aż ich się boję. Raz myślę, że może coś Danusiowatego, w sensie kulki, stożki itp., potem, że może jednak zwiewnie czyli brzozy, trawy itp., potem, że może derenie tam, a nawet, że może żwirek.

Wiem, że oczekujecie ode mnie, żebym sama na coś wpadła, bo to mój ogród, i jest to zupełnie naturalne, ale prawda jest taka, że gdyby nie Toszka i Asia, to nadal nawet zarysu rabat i ich kształtów bym nie miała. Nie chcę iść na łatwiznę, nie chcę od Was gotowców, listy co kupić i w którym miejscu posadzić, ale obawiam się, że inaczej nie potrafię.
I to nie chodzi o oglądanie zdjęć i ogrodów, bo wierzcie mi-ja nie zostawiam śladu po sobie w większości wątków, bo mi się mylą, bo się gubię w nich, tyle ich oglądam.

Żeby zobrazować, o co mi chodzi, dam Wam przykład:
podoba mi się taki styl:
pierwszy post zdjęcie pod siewką perukowca
a ogród Leon60- Moja codzienność jest zdecydowanie zbyt pod linijkę.
Podoba mi się:
drugi post drugie zdjęcie- forma ale już nie kolory

...szukam od godiny ponad i już mi się nic nie podoba, i wszystko zarazem...
Typografia ogrodu 22:46, 15 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
W sprawie wyżej odpowiedziałam co mi eM-elektryk podpowiedział
A podświetlić chciałam ŚŚ i brzozy ... no i wgłębnik oczywiście
ja napisałam co mamy w ziemi
Ja też SS planuje ale to kilometry kabla
Typografia ogrodu 22:19, 15 wrz 2016

Do góry
W sprawie wyżej odpowiedziałam co mi eM-elektryk podpowiedział
A podświetlić chciałam ŚŚ i brzozy ... no i wgłębnik oczywiście
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:38, 15 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
U sąsiada mam ambrowcaWłaśnie kolor czerwony tak mi nie....bardzo Jak jest zieloniutki to ok
Brzozy z przodu miałam w planach wykopać, aby wsadzic buki....w sumie to nie myślałam, gdzie je przekopywać...myślałam raczej o podarunkach.

no co Ty, doorenbootsy podarować, jak masz pustą działkę? oszalałaś!
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:11, 15 wrz 2016

Do góry
U sąsiada mam ambrowcaWłaśnie kolor czerwony tak mi nie....bardzo Jak jest zieloniutki to ok
Brzozy z przodu miałam w planach wykopać, aby wsadzic buki....w sumie to nie myślałam, gdzie je przekopywać...myślałam raczej o podarunkach.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:01, 15 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
A brzozy doorenbos??? Nie będę musiała wykopywać tych co mam...są ażurowe, białe nogi....

Może właśnie to jest właściwy trop...
Gdzie te brzozy masz , wrzuć planik z zaznaczonymi brzozami
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:53, 15 wrz 2016

Do góry
Ania coś takiego na przykład, jak niżej. Szpalery grabów są piękne (patrz Marzenka przedpłocie) ale jak dla mnie graby są zdecydowanie nowoczesne, ha ha ale to taka bardzo indywidualna preferencja. Piękne są i drogie, to na pewno

Tam jest żywopłot lity na froncie, tak?
Jeśli tak, 12 drzew na 30 m to za wiele. Nie trzeba tak gęsto, jeśli jest żywopłot. Nawet nie wiem, czy wyżyją.

Zobacz co narysowałam. A tak w ogóle to zaczep może mądrzejszych- Szefową np. Może ma chwile. Mi doradzała z drzewami

Brzozy także będą się pięknie prezentowały i to w sporej jednolitej grupie. Ale one dużo piją, mogą byc trudności z roślinami pod nimi. Stworzą bardziej luźny, leśny klimat

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:31, 15 wrz 2016

Do góry
A brzozy doorenbos??? Nie będę musiała wykopywać tych co mam...są ażurowe, białe nogi....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:30, 15 wrz 2016

Do góry
Ania buki na 30 m to będzie bardzo przytłaczające. Trzeba to rozbić jakoś. Graby przejdą moim zdaniem, brzozy także, ale buki są za ciężkie w takiej ilości.
Ja to w ogóle bym nie sadziła takich samych drzew wszędzie gdzie czarne kropy. Zrobi się jak w miejskiej przestrzeni
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:13, 15 wrz 2016

Do góry
Cholewcia....wiem, że będzie miał 3 m średnicy, 15 wysokości... ale za kilka ładnych lat...., brzozy też duże rosną... Front to południowa strona, na przeciwko pole z ziołami i pompasami.....
Ach...siejecie we mnie niepewność...Dziołchy
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:10, 15 wrz 2016

Do góry
DziękujęI dziękuję że zadzwoniłaś

Nie chcę Ci siać zamętu- ale- nie za wiele tych buków? Będzie trochę monotonnie i być może ...smutnawo, bo one i ciemne są i czerwonawe. Mam sąsiada, który posadził długi szpaler pissardi przy szaro-czarnym domu. Wygląda to jak wypasiony zakład pogrzebowy...
Choć obok ma brzozy.

Wrzuciłabyś raz jeszcze zdjęcie całości, gdzie te buki mają być
W Kruklandii 10:19, 15 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

No to tam mam:

Dwie brzozy w jednym dołku
Trzy kule bukszpanowe
Trzy rozplenice
8 berberysów bagatelle
i to zostaje tak jak jest

Szałwie jednoroczne
Trawę cytrynową
Mikołajki
Seslerie jesienne
Seslerie h.
Seslerie s.
Turzyce brązowe....chyba Bronzity...albo pomieszane
I wsadziłam gałązki rozchodników z bukietu urodzinowego Ale już widzę, że nie ten kolor. Jakieś czerwonawe się robią.
i to wszystko jest do przesadzenia

a po co będziesz przesadzać szałwie jednoroczna?

W Kruklandii 10:04, 15 wrz 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
jaaa o buta

No to tam mam:

Dwie brzozy w jednym dołku
Trzy kule bukszpanowe
Trzy rozplenice
8 berberysów bagatelle
i to zostaje tak jak jest

Szałwie jednoroczne
Trawę cytrynową
Mikołajki
Seslerie jesienne
Seslerie h.
Seslerie s.
Turzyce brązowe....chyba Bronzity...albo pomieszane
I wsadziłam gałązki rozchodników z bukietu urodzinowego Ale już widzę, że nie ten kolor. Jakieś czerwonawe się robią.
i to wszystko jest do przesadzenia

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:42, 15 wrz 2016

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Marzenka masz piękne drzewka z białym pniem to chyba z przodu przy ogrodzeniu. Czy to brzoza taka zwisająca niska?Pięknie masz. Mało mam czasu, ale jak tylko mogę to zaglądam do Ciebie.
Pisałaś mi kiedyś o wiśniach umbrach. Chciałabym je u siebie sadzić na wiosnę. Powiedz mi jak możesz ile miejsca od tuj potrzebują i kiedy najlepiej je posadzić. Pomiędzy nie limki. Tyle samo sadzić co wiśnie póżniej?Limki przesadziłabym teraz dlatego pytam
Dziewczyny czy myślicie że Bio-sept to dobry środek na magnolię z liśćmi na których są plamy?

Magdo te drzewa przy płocie to brzozy doorenbis Long Trunk, czyli szczepione na pniu odmiany pendula. Dwie maja 5 lata a dwie rosna dopiero od 1,5 roku bo poprzednie okazały sie ni byc tą odmianą,,,,

Umbry mam od 6 lat wiec co nico moge o nich powiedzieć maja bardzo płytki i wielki system korzeniowy. U mnie korzenie wyłaża na wierzch na pałacykach rży tarasie, czyli w odległosci nawet 2-3 M od pnia. Zatem uważaj na to co sadzisz w polbliżu, bo moga zdominować inne nasadzenia. Wg mnie trzeba je sadzic własnie w sporej odległosci od thuj, mysle ze ok 2 M wystarcza. Moje wisnie sadziłam w listopadzie . Ja jestem zwolenniczka sadzenia drzew w stanie bezlistnym pózna jesienia, wtedy nie męczy je słonce w czasie ukorzeniania iw kosza juz wzmocnione startują. Poza tym drzewa są jesienia tańsze. U mnie pod wisniami rosnie lawenda, ktora nie potrzebuje dożów wody i słabo sobie radzi...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies