Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 10:19, 19 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Aneto z brzozami trochę Cię rozumiem Ale tylko trochę Rozumiem o czym mówisz z pyłkami (myślałam, że to kwiaty ) W każdym razie w tym roku miałam ich wszędzie w ilościach hurtowych- ten rok to ewenement, bo tez na początku lipca brzozy zaczęły mi zrucać liście.
Ale ja poza tym brzozy kocham i chcę ich więcej

Martuś brzozy, zwłaszcza te odmianowe, są piękne, nie zaprzeczam i w wielu ogrodach wyglądają przepięknie podsadzone trawami, rozchodnikami czy funkiami. Śliczne są te zakątki. I gdyby nie brzozy sąsiada, to pewnie byłyby też u mnie. Ale ja juz teraz mam trawnik zasłany liśćmi, a dziecko nie może otworzyć okna w pokoju, bo całą podłogę i biurko ma w pyłkach, a ma alergię.
Niestety muszę szukac innych drzew. I na pewno znajdę odpowiednie, które jednak nie będą brzozami. A brzozowe zakątki będę podziwiac w innych ogrodach
Nett 10:30, 19 wrz 2016

makadamia napisał(a)
A gdzie Wam ta okrągła pasuje?

Prawdę powiedziawszy, największa zagwozdka to ta skarpa za domem.
trzeba by murki porobić, żeby to sensownie wyglądało

Zaokrąglenie pasuje mi w rogu, tam gdzie mam hortensje, bo ładny pas się robi i trochę przy wejściu do ogrodu, bo nie jest tak nudno prosto. Troszkę jak u Przemka z tym łukiem wyglądało, tylko musiałby być mniejszy.
http://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=137

Ale jak się stoi/siedzi na tarasie, to takie kółko wychodzi sztuczne, niezbyt naturalnie to wygląda, trochę jak na arenie. A te proste linie jakoś lepiej wyglądały.

Ale może jak już ułoży się koncepcja drzew, to może zniwelują to wrażenie areny

A co do skarpy- wierz mi, że pracuję nad mężem coby murki zrobił. W tym roku to już na pewno nie, ale kiedyś będą
Toszka 10:32, 19 wrz 2016

Jeśli w jednym miejscu lepiej by wyglądało okrągło (nie wiem w którym) to przy zachowaniu perfekcyjnego łuku, a najlepiej fragmentu koła dalej uzyskujesz geometrię. Fala będzie jak pięść do oka, ale ładny łuk już nie. Wręcz może stać się atrakcją.
Nett 10:35, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Jeśli w jednym miejscu lepiej by wyglądało okrągło (nie wiem w którym) to przy zachowaniu perfekcyjnego łuku, a najlepiej fragmentu koła dalej uzyskujesz geometrię. Fala będzie jak pięść do oka, ale ładny łuk już nie. Wręcz może stać się atrakcją.

Toszko łuki i linie proste rysowała mi Asia dwie strony wcześniej. Dyskutowałyśmy też o drzewach zasłaniających sąsiada i potrzebujemy Twojej pomocy. Zerniesz?
AniMa 10:35, 19 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Masz fajny kształt działki i myślę że można będzie fajnie pokombinować zarówno z liniami prostymi

jak i zaokrąglonymi

Nie dziwie się, że masz trudny wybór...obie wizje sa fajne...
Makusia 10:38, 19 wrz 2016

No obie wizje są fajne, ale pamiętajcie, że wymyślenie koła, to był jednak przełom w rozwoju cywilizacji
Nett 10:44, 19 wrz 2016

Makusia napisał(a)
No obie wizje są fajne, ale pamiętajcie, że wymyślenie koła, to był jednak przełom w rozwoju cywilizacji

I to jest argument!
AniMa 10:54, 19 wrz 2016

Bardzo dobry argument
makadamia 10:54, 19 wrz 2016

Anetko, pamiętajcie tylko, że jak się dosadzi roślin, to wrażenie jest zupełnie inne. Jeżeli nasadzenia są takie bardziej naturalistyczne, plamami, a nie nowoczesne - pod linijkę, to wtedy roślinność niweluje ten efekt geometryczny.
W ten sposób John Brooks projektuje i jego projekty uwielbiam!
Makusia 10:57, 19 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Anetko, pamiętajcie tylko, że jak się dosadzi roślin, to wrażenie jest zupełnie inne. Jeżeli nasadzenia są takie bardziej naturalistyczne, plamami, a nie nowoczesne - pod linijkę, to wtedy roślinność niweluje ten efekt geometryczny.
W ten sposób John Brooks projektuje i jego projekty uwielbiam!

Dlatego też planuję obwódki po tych kołach wytyczonych, żeby jednak nie zatracić azymutów i cyrklowania
No koło do mnie przemawia, i to wyłącznie Twoja i Toszki wina!