Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:32, 17 lut 2022

Do góry
TAR napisał(a)
no prosze, kolezance to nawet wiatr i deszcz nie przeszkadzaja

ja popelnilam zakupy roslinne chociaz ogrodu jeszcze ne mam. ale zamierzam rownolegle robic cos z budowa, bo inaczej zwariuje

To dobra opcja, kiedy zakłada się ogród równolegle z budową. Sama tez taką wybrałam. Kiedy się człowiek wprowadza, to unika się patrzenia na pobudowlane widoki. U Ciebie jest las, więc widok z pewnością będzie lepszy niż u mnie.

Deszcz lał dziś rano. nawet pies odmówił spaceru.
Pracowałam wczoraj po południu. trochę mi zwiewało wiadro na ścinki, ale dałam radę.

Powojniki już wystartowały. Mus było przyciąć.

Stipy na mojej ciężkiej glinie, odpukać, zimuja bardzo dobrze. Jesienią wydziubywałam kawałki kępy, żeby miały więcej powietrza w korzeniach. Przy okazji cięcia szafirków, ścięłam też część stip.

Podczas cięcia turzyc ID i SS wypieliłam odrosty. Zrobiłam im też zabiegi odchudzające. Lubię, kiedy widać wyraźne, oddzielone kępki.

Tnę i tnę, a końca nie widać. Może dlatego, że wyskakuję tylko na godzinkę. Unikam w ten sposób boleści ciała dzień po pracy, ale tempo jest iście żółwie.
Następny front prac.

Zakupów już nie czynię. Może skuszę się jedynie na epimedia, jeśli te, które wsadzałam zeszłej wiosny, przeżyją. Ogród bardzo się skurczył.

Magary Dramaty z Rabaty 14:57, 17 lut 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Oto TARciowe rękawice:

Droga zalana, kurier powiedział, że za cholerę nie będzie podejmował próby dojechania, ale Małżonek się poświęcił i poszedł po paczkę

dokładnie te wzięłam
Magary Dramaty z Rabaty 14:30, 17 lut 2022

Do góry
A tu obrazkowe porównanie wszystkich trzech:

Magary Dramaty z Rabaty 14:28, 17 lut 2022

Do góry
Oto TARciowe rękawice:

Droga zalana, kurier powiedział, że za cholerę nie będzie podejmował próby dojechania, ale Małżonek się poświęcił i poszedł po paczkę
April podbija las... 14:03, 17 lut 2022

Do góry
na chwile wstawie jak to sie u mnie prezentuje, mialam okazje przeanalizowac okres 1,5 roku, chcialam znalezc najlepsza miejscowe na dom, widok z domu i tarasu no i oczywiscie zeby drzew jak najmniej wyciac, to fotka z sierpnia

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:56, 17 lut 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Tak już bliżej końca
U mnie też dziś kiepska pogoda...wieje i leje..

Mam taką fotkę...
.
O kurde ale ty wysoko je podcinasz, u mnie 6-7letnie do tej pory nie są wysoko przycinane.
Mój ogrodowy pamiętnik 11:32, 17 lut 2022

Do góry
Trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty. Na szczęście Wiola "sprzedała" swój patent na cięcie traw i też wykorzystałam moją końcówkę z nożyc akumulatorowych, która spisała się na medal i naprawdę szybko poszło.

Ale jeszcze sporo traw do wycięcia zostało. Za to byliny powycinałam a było tego sporo.

Ostróżki, czosnki.

Mój ogrodowy pamiętnik 11:22, 17 lut 2022

Do góry
Zawsze jak zaglądam w lutym na forum to sobie myślę znowu się dziewczyny pośpieszyły. A potem idę do ogrodu i stwierdzam, że to ja jestem spóźniona.
Goni coś ta wiosna w tym roku. Na szybciora wycięłam wczesne trawy czyli trzcinniki, śmiałki, seslerie i molinie.

Małymi krokami-Ogród Wioli 11:13, 17 lut 2022

Do góry
Roocika napisał(a)
Wiolu, fajnie, że już prawie finiszujesz z pracami. U nas jakiś armagedeon pogodowy.
Czy możesz z bliska zrobić fotkę przyciętych hortensji?

Tak już bliżej końca
U mnie też dziś kiepska pogoda...wieje i leje..

Mam taką fotkę...
Ogród z uśmiechem 10:47, 17 lut 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ten Grujecznik oprócz pięknego przebarwienia ma jeszcze cudowny pokrój, jak to zrobiłaś ?
On sam tak pięknie rośnie czy go kształtujesz? Jaki będzie wielki docelowo? Może i ja jeszcze się skuszę na niego?

Już widzę, że Tarcia odpowiedziała. Tak, on tak sam ze się Trochę go podkrzesałam od dołu.
Docelowo ma mieć ok. 10 m wysokości, 4-6 szerokości ale u mnie wątpię, za słaba gleba. Jest piękny ale niekoniecznie lubi silne wiatry, szczególnie wczesna wiosna i wtedy może podmarzać. Poza tym on po takim spektakularnym przebarwieniu dosyć szybko gubi listki i wtedy to tylko gałązki - też piękne
Warto wybrać od razu dobry egzemplarz z jednym silnym pniem bo trafiają się w szkółkach tez takie rosnące bardziej krzaczasto, wielopiennie. Ciąć można.
Zacisze Alicji 10:45, 17 lut 2022

Do góry
Zacisze Alicji 10:41, 17 lut 2022

Do góry
W ogrodzie już troszkę wiosennie.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:39, 17 lut 2022

Do góry
Agania napisał(a)
Kosodrzewina,
non stop igły do czyszczenia, wyłysiała nabrała coś w rodzaju niwaki

tu mam taką miniaturkę cała jeszcze zielona

U mnie też taka kosodrzewina, od dołu ogołocona, górę staram się formować na 3 piętra.
Takie nie za duże oczko jest fajne, ma swój klimat a roboty chyba nie jest przy nim za dużo? Musicie odmulać co roku? Napisz jakie prace przy nim wykonujecie?
Akwarium holenderskie i ja kiedyś miałam, wtedy całkiem porzuciłam ogród i tylko nim się zajmowałam, pojemność ponad 300m3. Jednak problemy życiowe na tyle mnie przygniotły że zlikwidowałam, teraz stoi puste, ale chyba ja już go nie uruchomię bo mnie stawy w dłoniach bolą, a tam trzeba się co tydzień moczyć, przycinki, czyszczenie szyb, podmiana wody
Wnusi kolejnej gratuluję
Podjazd też bardzo fajnie się prezentuje
Jak zdrowie, lepiej się czujesz, byłaś na antybiotykach na tę boreliozę?
Ogród z uśmiechem 10:19, 17 lut 2022

Do góry
Ten Grujecznik oprócz pięknego przebarwienia ma jeszcze cudowny pokrój, jak to zrobiłaś ?
On sam tak pięknie rośnie czy go kształtujesz? Jaki będzie wielki docelowo? Może i ja jeszcze się skuszę na niego?

Problem z wyświetlaniem forum 09:53, 17 lut 2022

Do góry
W spisie tematów nie widać autora wątku, tylko temat i kto ostatni odpowiedział (na tablecie)

Nowa wizja przedogrodka 09:26, 17 lut 2022

Do góry
Witam wszystkich, naoglądałam się Waszych pięknych aranżacji i również wymarzyłam sobie coś nowego.
Mam taki kawałek do zagospodarowania jak na zdjęciu szer Ok 4 -5m

Wymyśliłam coś takiego ale nie mam dużego doświadczenia i nie wiem które rozwiązanie będzie lepsze. Może jakieś sugestie z Waszej strony? Proszę pomóżcie

Wilczy ogród 09:19, 17 lut 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale się styrałaś pewnie, że hej, ale po takim spędzeniu czasu chopć wszystko boli to człowiekowi na duszy lżej Ja dzisiaj sprzątałam żyrafową, ale takiej perfekcji jak u Ciebie to nie osiągnę nigdy Co zrobić ze stipą? Ciachać? Jak nisko? Twoje ładne co roku napisz co z nimi robiszA najlepiej jakbyś mi pokazała???

Sylwuś dużo mniejsza działka niż u Ciebie więc łatwiej ogarnąć .....

ja stipę wycięłam -zawsze wycinam ,ale podobno można tylko wyczesać i ewentualnie trochę podciąć -ale ja wolę wycinanie ,bo taka wyczesywana szybciej w sezonie wygląda sianowato
wszystkie ścinam krótko ....tylko one u mnie się mocno sieją i jak któreś są brzydkie wygnite ,to zawsze mam na podmiankę
tu trochę widać ,jak krótko wycinam -nie mam lepszej fotki

niektóre są wygnite -jak nie ruszą ,to siewki już czekają na zastępstwo -siewki ścinam tylko troszeczkę od góry

ps. dzisiaj wszystko mnie boli ,więc nawet dobrze ,że leje i wieje
Sałatka pokrzywowa 09:17, 17 lut 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)

Wg mnie to skalnica, ja mam taką kwitnącą na czerwono-różowo, jes śliczna
Ale białe też piękne

Magara napisał(a)
Ja się nie znam ale moja skalnica wygląda podobnie
Sama zobacz, zdjęcie później usunę

Niech zostanie do porównania.

Z tym słowem "podobnie" kojarzy mi się nieodmiennie historia, jak wybrałam kolor ścian, a wykonawca kupił "podobny" Na szczęście to nie były moje ściany, a miejsce, do którego wybierałam na tyle pojemne, że i "podobne" uszło.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:59, 17 lut 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Tą miałam na myśli
Ale jeśli masz pospolitą, uśmiechnę się do Ciebie po nasionka, kiedyś, oczywiście, gdyby Ci się udało zebrać
Wilczy ogród 08:53, 17 lut 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Madziu, cieszą te widoki, raz że porządek, dwa że można wreszcie pobyć w ogrodzie i rozwinąć swoją wyobraźnię  teraz wysiewy ! Gratulacje!

Martka dziękuję ...... o tak ....jak trawy ścięte ,to od razu jakoś czyściej się zrobiło-chociaż jeszcze wiele drobnych prac porządkowych trzeba zrobić

coś moja wyobraznia jeszcze mocno leniwa ....kombinuję te linie rabat na nowej i nic mi do głowy nie przychodzi ....

chciałabym coś w tym stylu zrobić ,żeby pasowało do reszty ( takie prostokąty trawnika )

a na górnym kwadraty

tak jak tu są

chyba bez metra i rysunków na kartce nic nie wymyślę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies