Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród wertykalny w mieszkaniu do hodowli ziół - nawadnianie 23:28, 09 lip 2019

Do góry
O te kwestie pytaj producenta donic a nie nas, jaki system przewidzieli do nawadniania, ponieważ moim zdaniem żaden nie jest skuteczny przy pionowym nasadzeniu roślin. Jest bardzo dużo wypadniętych roślin.
Schody 22:12, 08 lip 2019

Do góry
Ta dachówka ma przekrój falisty, moim zdaniem trudno ją tak ułożyć, jak w inspiracji.
Może obrzeża rabat w warzywniku?
Najbardziej nadaje się na pokrycie stylowego domku ogrodnika lub szopy.
Trawy niepożądane w trawniku 22:07, 08 lip 2019

Do góry
qbozek napisał(a)
Witam, czy mogę prosić o pomoc w identyfikacji trawy z załączonego zdjęcia. Trawa pojawiła się u mnie na trawniku kilka tygodni temu i aktualnie praktycznie w całości go zdominowała. Trawnik jest nowy założony w marcu tego roku. Mieszanka jakiej użyto to barenbrug exclusor elite

Z góry dziękuję za pomoc i doradzenie jak mogę usunąć ta czerwona roślinę lub przynajmniej ograniczyć jej rozrost.

Pozdrawiam
Jakub

Przekwaszone hortensje - co zrobić zamkn. 22:04, 08 lip 2019

Do góry
Posty przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7649-hortensje-choroby-i-szkodniki?page=2#post_0
Schody 13:54, 08 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I takie jeszcze z dachówkami

Nie jestem pewien, czy mogę się tu wpisać z takim zapytaniem, ale spróbuję

Otóż mam bardzo dużo starej pomarańczowej dachówki. Zabrałem się teraz za porządkowanie tego miejsca i nie mam kompletnie pojęcia jak ją wykorzystać. Czy myślicie, że mógłbym z nią zrobić coś podobnego? Może jakieś nieduże murki? Albo macie jakieś inne pomysły?

Jest tego tyle:

Na bałagan wokół nie patrzymy Jeszcze nie ogarnięte...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:55, 02 lip 2019

Do góry
Gabrielo, odnośnie stawu, jest zbudowany, ale prowadzony w sposób naturalny więc utrzymanie zależy od prawidłowego wykonania. Sam się pielęgnuje. Np obecnie pływamy z wieloma żabkami malusieńkimi, z błotniarkami stawowymi, ale one w strefie roślinnej bardziej występują. Nie odstraszyło to nikogo z naszych Gości Super się pływa a rośliny i komora czyszczą wodę, w której chemii nie ma To sukces
Staw wymurowany i wyłożony EPDM. Powierzchnia jest otynkowana i przyjemna, deski modrzewiowe na półce i schodkach.

Dzięki za podanie nazwy lemoniady, u nas można ją kupić?
Smakowe nie są dobre, klasyczny najlepszy smak. Z tym ginem to chyba masz rację, raz mnie zwaliło

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:53, 02 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fantastyczna jest wasza Anglia. Podziwiam zdjęcia, widoki, staw.

A te lilie mają przepiękne kolory. Zakochałam się ostatnio w liliach, a te są cudowne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:59, 30 cze 2019

Do góry
Zachwycam się stawem kąpielowym i znowu mi się marzy, jak przed laty, ale przeraża mnie utrzymanie go i obawa przed nadmiarem komarów. Jak dalej będą takie upały, to jednak taki staw będzie miał coraz większy sens, a ja ciągle mam na niego miejsce w którym nic nie chce rosnąć.
Czy Wasz jest wyłożony folią, czy betonitem, czy czymś innym?

Gardenarium napisał(a)
Mięta konieczna cytryna, pomarańcza, ogórek, lemoniada najlepsza wypróbowana Schweppes o nazwie Lemon. Czego używają w Anglii - nie wiem, ale z tym dodatkiem gazowanym smakowała najlepiej.

Wypowiem się jeszcze jako wielbicielka drinka pt. Pimm's:

Lemoniady której używają w Anglii u nas nie ma, ja stwierdziłam że najbardziej podobny do oryginału jest napój Mountain Dew i tego dolewam.
U Anglików piłam też wersję wzmocnioną ginem - trzeba uważać, bo się go nie czuje, a zwala z nóg.
Klasyka Wimbledonu, bo podczas turnieju tenisowego schodzi go najwięcej, to ten drink z truskawkami, cytrusami, ogórkiem i miętą plus trochę lodu oczywiście.
Bardzo lubię z malinami zamiast truskawek, dorzucam borówki. A kiedyś piłam pimm'sa z dodatkiem plasterków ładnych jabłek ze skórką.

W ostatnich latach oprócz klasycznej "jedynki" pojawiły się wynalazki, czyli o smaku borówek i kwiatu bzu czarnego i truskawek z miętą, ale nigdy się nie skusiłam i chyba nie mam zamiaru,
Tylko raz spotkałąm też nr 2, wersję winter, czyli zimową, był bardzo aromatyczny i ciemniejszy, mimo poszukiwań nie udało mi się go kupić, bardzo polecam.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:00, 30 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja dwoma łapami dziabię pazurkami, albo dziabaczką i wyciągam. Gdybyś miała studnię to wachlarz i nieco rozmoczy ten beton. U mnie miejscami też "beton" Ale generalnie chodzi linia, więc namacza nawet nieźle.

Mam studnię i kupiłam taką końcówkę z różnymi strumieniami dp położenia na trawniku tylko, że ciśnienie za rowem jest takie, że bije na 30 cm od końcówki Więc stoję i leję centralnie pod roślinę dokąd sięgam czyli ciut za warzywnik, a reszta konewkami, jak skończę to już noc jest, a rono znowu sucho
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:48, 30 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie miskuje się nic. Nie wolno. owoce wkładasz na dno plus lód, potem pimms, do pimmsa lemoniada i listek mięty - i ...delektujemy się

Dzięki Danusiu, myślałam, że trzeba zmiksować.
Też dzisiaj pieliłam, chociaż muszę powiedzieć, że od pielenia wolę sadzenie, przesadzanie, komponowanie rabat itp. Ale pielenie też jest OK. Można się czynnie zrelaksować.
Dobrej nocy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:44, 30 cze 2019

Do góry
Ja dwoma łapami dziabię pazurkami, albo dziabaczką i wyciągam. Gdybyś miała studnię to wachlarz i nieco rozmoczy ten beton. U mnie miejscami też "beton" Ale generalnie chodzi linia, więc namacza nawet nieźle.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:40, 30 cze 2019

Do góry
FilippS napisał(a)

Jak pozbyć się trawnika wokół thui, aby ich nie uszkodzić? Mam ich ponad 200, a wcześniej nie była dana agrowłóknina.

Wziąć pazurki, dziabaczkę, podcinarkę, nóż do kantów trawnika -

rozciągnąć sznurek jako wyznacznik szerokości rabaty, uciąć kant trawnika, zdjąć pasek chwastów wzdłuż sznurka, potem kawałek po kawałku dziabać po "rabacie" sprzętem ogrodniczym wg uznania i wydłubywać każdego chwasta z korzeniami.

Na koniec pięknie wypieloną rabatę - aż do płotu wyściółkować korą sosnową przekompostowaną. Będzie o niebo lepiej.

Patrz zdjęcie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:31, 30 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Uwielbiamy razem z Witkiem pielić,, i to właśnie dzisiaj wieczorkiem robiliśmy, aż do zmierzchu. Pozdrawiamy gorąco, jutro będzie upał?

Ale Wam dobrze u mnie nie idzie chwasta wyrwać z korzeniami taki beton się zrobił
Całe wysiłki koncentrujemy na podlewaniu by wszystko nie padło, masakra najpierw zalało, a teraz usycha
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 00:14, 30 cze 2019

Do góry
Ten grubszy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:49, 29 cze 2019

Do góry
Margarete napisał(a)
Z tym stawem kąpielowym to juz teraz w te upały macie tam naprawde jak w raju - Ania z Kamiennego Kręgu ma rację, świetne miejsce tworzycie i dla siebie i dla innych - oglądających i odwiedzających .
Super jest tam teraz u wwas !

Małgosiu, raj na wyciągnięcie ręki mamy my wszyscy na Ogrodowisku, każdy tworzy swój kawałek raju, a ja mam to szczęście, że areał nieograniczony jest, miejsca do sadzenia w bród
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:47, 29 cze 2019

Do góry
BasiaLT napisał(a)

Danusiu ty masz zawsze kompozycje udane
Pamiętasz może nazwę tego liliowca? jest cudny.

To pierwsza rabata jaka powstała, brzegi płatków mają falbanki, liliowiec nie miał być pomarańczowy, a był więc znaczy, że pomylony, ale i tak etykietka zniknęła po 2 latach, albo wypłowiała.

Nie sposób zapamiętać wszystkich odmian
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:46, 29 cze 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Fantastyczny ogród.... i kąpiel w taki upał to sama radość

Tak jest Gosiu, zawsze chciałam móc mieć dostęp do wody, a taka woda u siebie, to prawdziwa przyjemność.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:45, 29 cze 2019

Do góry
mira napisał(a)
Porcja zdjęć super, leje się woda leje, sałaty jak topiary
cudna ta hosta na ciemnych nogach

pozdrawiam

Nom, te sałaty jak topiary zawsze są u nas obecne. Szkoda że za chwilę będą kwitnąć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies