Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nawożenie, zasilanie trawnika 16:22, 12 lip 2019

Do góry
Można podnawozić o ile jest pewność, że nie jest od osatatniego razu przenawożony
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 16:20, 12 lip 2019

Do góry
Nakłuwaj ziemię kolcami, nie wertykulacja a aeracja czyli napowietrzanie jest jej potrzebne.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:13, 12 lip 2019

Do góry
AdamW napisał(a)
Dzień dobry!
Proszę o poradę.
4 dni temu firma położyła mi trawę z gruntu. W momencie dostawy zwróciłem uwagę na bardzo przesuszona darń - zeszły tydzień był bardzo ciepły. Przedstawiciele firmy powiedzieli mi ze jest ok i ze nie będzie problemu. Uwierzyłem. Na zdjęciach trawa zaraz po położeniu

Trawa po 4 dniach wciąż leży i coraz bardziej żółknie. Myślałem że plamy przesuszone na początkach rolek się zregenerują ale wyglada na to ze proces zachodzi w druga stronę. Czy to efekt dostarczonych przesuszonych rolek czy coś innego? Z góry dziękuje za pomoc.

Trawnik ścinany z gruntu nie ma lekko. Nie ma w całości korzeni, a upały powodują oczywiście usychanie na brzegach, bo ona nie ma tutaj korzeni, to rzecz normalna. Płacisz mniej za taki trawnik niż za 100 % z folii.
Od razu nie leć z pretensjami do firmy, miej jakąś litość i wyrozumiałość. Sami dopiero co kładliśmy też taki trawnik z gruntu i sytuacja była podobna. Upał 37 stopni. Za dużo lałeś tej wody. Mogła zgnić. Czyli w drugą stronę Lejąc dużo wody, nie zmuszałeś trawnika do jej szukania przy pomocy wytwarzania korzeni. My podlewaliśmy umiarkowanie, obserwując cały czas, monitorując gorsze miejsca, ale dolewaliśmy ręcznie suchsze miejsca. PO 2 tygodniach trawnik doszedł do siebie i jest pięknie. 40 worków z koszenia było wczoraj.

Oszczędź nerwów sobie i firmie, która nie jest nic winna. Mogła to być Twoja wina, bo za dużo wodyUpały to wystarczające nieszczęście dla wszystkich podczas kładzenia trawnika w tak ekstremalnych warunkach.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:09, 12 lip 2019

Do góry
Odczekać z nawożeniem do nastepnego nawożenia. Skoro było to dopiero co, to nawóz jeszcze nie zaczął działać. Może się już wyrówna.?
Poziomy w ogrodzie 16:06, 12 lip 2019

Do góry
Murek z lewej, ścieżkę wypoziomować.

Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 23:23, 11 lip 2019

Do góry
kemotd napisał(a)
czy zwykły torf odkwaszony 80 litrów z Castoramy może być w skrzyniach ? zrobiłem 4 skrzynie o wymiarach 2mx1m a ceny ziemi pod warzywa są kosmiczne.

Nie, nie może być, jest jałowy, czyli nic nie wnosi, poza tym jak wyschnie, to jak pieprz, nic nie będzie w stanie go nawodnić.

Powyżej - dobre rady
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 23:15, 11 lip 2019

Do góry
Zrobione
Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:44, 11 lip 2019

Do góry
Te zielone "krzyże" to albo kopana tutaj była ziemia i trawa zieleńsza, albo było tak w kratkę nawożone.

Podnieść kosiarkę, żeby trawa była ciut wyższa, jest koszone za krótko, trawnik nie ma siły odrastać.

W miejscach wyłysiałych, a nawet po całości, teraz gdy jest krótka, posiać ziemię do trawników i przegrabić, żeby uzupełniła placki, posypać nawozem ( jeśli było nawożone co najmniej 3 tygodnie temu) to podnawozić.
Podlewać raczej rzadziej a obficiej, niż dwa razy a krótko.

Bluszcz na bocznych scianach tarasu 23:33, 09 lip 2019

Do góry
Nie powinien bo zimy z reguły mamy ostre, a ta była wyjątkowo ciepła i np. w całej Polsce kwitną hortensje ogrodowe, a też nie powinny. Wyrocznią i wróżką nie jestem, a pogoda / klimat się ociepla i niedługo Choisya u nas będzie zimować i laurowiśnie wszystkie
Ogród wertykalny w mieszkaniu do hodowli ziół - nawadnianie 23:28, 09 lip 2019

Do góry
O te kwestie pytaj producenta donic a nie nas, jaki system przewidzieli do nawadniania, ponieważ moim zdaniem żaden nie jest skuteczny przy pionowym nasadzeniu roślin. Jest bardzo dużo wypadniętych roślin.
Schody 22:12, 08 lip 2019

Do góry
Ta dachówka ma przekrój falisty, moim zdaniem trudno ją tak ułożyć, jak w inspiracji.
Może obrzeża rabat w warzywniku?
Najbardziej nadaje się na pokrycie stylowego domku ogrodnika lub szopy.
Trawy niepożądane w trawniku 22:07, 08 lip 2019

Do góry
qbozek napisał(a)
Witam, czy mogę prosić o pomoc w identyfikacji trawy z załączonego zdjęcia. Trawa pojawiła się u mnie na trawniku kilka tygodni temu i aktualnie praktycznie w całości go zdominowała. Trawnik jest nowy założony w marcu tego roku. Mieszanka jakiej użyto to barenbrug exclusor elite

Z góry dziękuję za pomoc i doradzenie jak mogę usunąć ta czerwona roślinę lub przynajmniej ograniczyć jej rozrost.

Pozdrawiam
Jakub

Przekwaszone hortensje - co zrobić zamkn. 22:04, 08 lip 2019

Do góry
Posty przeniesione tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/7649-hortensje-choroby-i-szkodniki?page=2#post_0
Schody 13:54, 08 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

I takie jeszcze z dachówkami

Nie jestem pewien, czy mogę się tu wpisać z takim zapytaniem, ale spróbuję

Otóż mam bardzo dużo starej pomarańczowej dachówki. Zabrałem się teraz za porządkowanie tego miejsca i nie mam kompletnie pojęcia jak ją wykorzystać. Czy myślicie, że mógłbym z nią zrobić coś podobnego? Może jakieś nieduże murki? Albo macie jakieś inne pomysły?

Jest tego tyle:

Na bałagan wokół nie patrzymy Jeszcze nie ogarnięte...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:55, 02 lip 2019

Do góry
Gabrielo, odnośnie stawu, jest zbudowany, ale prowadzony w sposób naturalny więc utrzymanie zależy od prawidłowego wykonania. Sam się pielęgnuje. Np obecnie pływamy z wieloma żabkami malusieńkimi, z błotniarkami stawowymi, ale one w strefie roślinnej bardziej występują. Nie odstraszyło to nikogo z naszych Gości Super się pływa a rośliny i komora czyszczą wodę, w której chemii nie ma To sukces
Staw wymurowany i wyłożony EPDM. Powierzchnia jest otynkowana i przyjemna, deski modrzewiowe na półce i schodkach.

Dzięki za podanie nazwy lemoniady, u nas można ją kupić?
Smakowe nie są dobre, klasyczny najlepszy smak. Z tym ginem to chyba masz rację, raz mnie zwaliło

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:53, 02 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Fantastyczna jest wasza Anglia. Podziwiam zdjęcia, widoki, staw.

A te lilie mają przepiękne kolory. Zakochałam się ostatnio w liliach, a te są cudowne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:59, 30 cze 2019

Do góry
Zachwycam się stawem kąpielowym i znowu mi się marzy, jak przed laty, ale przeraża mnie utrzymanie go i obawa przed nadmiarem komarów. Jak dalej będą takie upały, to jednak taki staw będzie miał coraz większy sens, a ja ciągle mam na niego miejsce w którym nic nie chce rosnąć.
Czy Wasz jest wyłożony folią, czy betonitem, czy czymś innym?

Gardenarium napisał(a)
Mięta konieczna cytryna, pomarańcza, ogórek, lemoniada najlepsza wypróbowana Schweppes o nazwie Lemon. Czego używają w Anglii - nie wiem, ale z tym dodatkiem gazowanym smakowała najlepiej.

Wypowiem się jeszcze jako wielbicielka drinka pt. Pimm's:

Lemoniady której używają w Anglii u nas nie ma, ja stwierdziłam że najbardziej podobny do oryginału jest napój Mountain Dew i tego dolewam.
U Anglików piłam też wersję wzmocnioną ginem - trzeba uważać, bo się go nie czuje, a zwala z nóg.
Klasyka Wimbledonu, bo podczas turnieju tenisowego schodzi go najwięcej, to ten drink z truskawkami, cytrusami, ogórkiem i miętą plus trochę lodu oczywiście.
Bardzo lubię z malinami zamiast truskawek, dorzucam borówki. A kiedyś piłam pimm'sa z dodatkiem plasterków ładnych jabłek ze skórką.

W ostatnich latach oprócz klasycznej "jedynki" pojawiły się wynalazki, czyli o smaku borówek i kwiatu bzu czarnego i truskawek z miętą, ale nigdy się nie skusiłam i chyba nie mam zamiaru,
Tylko raz spotkałąm też nr 2, wersję winter, czyli zimową, był bardzo aromatyczny i ciemniejszy, mimo poszukiwań nie udało mi się go kupić, bardzo polecam.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 01:00, 30 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja dwoma łapami dziabię pazurkami, albo dziabaczką i wyciągam. Gdybyś miała studnię to wachlarz i nieco rozmoczy ten beton. U mnie miejscami też "beton" Ale generalnie chodzi linia, więc namacza nawet nieźle.

Mam studnię i kupiłam taką końcówkę z różnymi strumieniami dp położenia na trawniku tylko, że ciśnienie za rowem jest takie, że bije na 30 cm od końcówki Więc stoję i leję centralnie pod roślinę dokąd sięgam czyli ciut za warzywnik, a reszta konewkami, jak skończę to już noc jest, a rono znowu sucho
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies