Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:13, 21 lut 2022

Do góry
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu mojego cyprysika.Jeszcze tydzień temu wszystko wyglądało normalnie.Teraz igiełki cyprysika wyglądają jakby podsychały i są "sztywniejsze" w dotyku.Poza tym dwie gałązki zrobiły się brązowe- i już nie wiem czy to wymiana igieł czy objaw fytoftorozy,a może ostatnio wina wietrznej pogody? Proszę o pomoc w rozpoznaniu.

Bawarka 08:41, 21 lut 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kasiu, czy tym maleństwom wystarczą do życia podobne warunki jak przebiśniegom, czy coś im jeszcze specjalnie robisz? Pięknie się razem komponują. Widziałam w jakimś brytyjskim ogrodzie jak pięknie zadarniały okolicę starego drzewa.
Magary Dramaty z Rabaty 08:20, 21 lut 2022

Do góry
Magara napisał(a)
Korzystając z odwiedzin tylu zaprawionych w bojach ogrodniczek chciałabym zasięgnąć Waszej rady odnośnie róż. Wiem, wiem, to jeszcze nie czas na cięcie ale będzie mi lepiej jak z tyłu głowy już będę miała jakieś wskazówki

Moja burgundy iceberg - u mnie od czerwca 2020, wiosną ją przycięłam dość krótko, jesienią była przesadzana, obecnie wygląda tak:

Wydaje się być całkiem zdrowa i zadowolona z nowego miejsca, widać, że większość przyrostów zeszłorocznych zdrowych i żywych ma, coś tam nawet puszcza (ciężko mi było zrobić dobre zbliżenie).
Czy trzeba ją na wiosnę (koniec marca/kwiecień???) ciąć czy zostawić jak jest (o ile oczywiście w tzw. międzyczasie coś jej nie zaszkodzi)???

Burgundy oczyść wiosną z najcieńszych gałązek, wiem, że ona jest z tych cienkopędowych, ale bez przesady. Najgrubsze przytnij słabiej - w zależności od tego, jakiej chcesz mieć wysokości krzaczek. Jeśli nie chcesz jej obniżać to o 1/4, jeśli bez różnicy, to o 1/3. Ale te cieniutkie mocno, do zera, albo do pierwszego pąka. Inaczej będziesz miała rozczochraną babę - jagę, z cienkimi pędami, które nie są w stanie utrzymać kwiatów.
Tak poza tym jest piękna
Ogród prawie wymarzony … 08:00, 21 lut 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Takie cudaki

Ładny kolorek mają Justyna wzeszedł ci rozchodnik ten co na jesieni sadziłaś? Bo mój nie daje żadnych oznak.

Ogród bez reguł 07:30, 21 lut 2022

Do góry
Patrząc za okno, naprawdę trudno uwierzyć, że ta wiosna kiedyś nadejdzie...

Raport pogodowy

do wiosny zostało 27 dni
wschód słońca 07:04
zachód słońca 17:22
długość dnia 10:18

U mnie za oknem śnieg z deszczem i wichura...

Na dobry dzień

Mazurskie klimaty Małgorzaty 06:55, 21 lut 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)

Czy Ty masz jakiś sprawdzony środek na tą szatańską ćmę bo ja najpierw zbierałam a widządz że nie daję rady pryskałam 2-a razy i nie bardzo pomogło -mało tego one mi zeżarły nawet tawuły rosnące obok.

Tak. Kup Deltam.. Mojej mamie zaatakowały ćmy bukszpan. Deltam pomógł. Sama go jej dałam bo mam różne środki i pomogło.

Mazurskie klimaty Małgorzaty 06:10, 21 lut 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Idealny porządek rzuca się w oczy. Co to za krzaczek?

Jola -to jest bukszpan załatwiony przez ćmę--mam do niego szczególny sentyment bo wyhodowany przezemnie z małej gałązki podniesionej z przed kościoła w czasie święcenia koszyczków-cały czas pięknie rósł no i teraz ta małpa się do nigo dorwała.
Wczoraj byłam na giełdzie staroci i przywlokłam to.....Twoja ładniejsza ,ale cóż...

i to...
Magary Dramaty z Rabaty 00:12, 21 lut 2022

Do góry
I druga królewna - Zefiryna, sadzona w czerwcu lub lipcu, z gołym korzeniem, nic widowiskowego.
Tak wygląda dzisiaj (w dalszym ciągu nic widowiskowego ):

Nie wiem czy nie było błędem zaniechanie jej osłonięcia w całości przed zachodnim wiatrem. Wygląda marnie, ale też nowe puszcza. Jakoś kojarzę, że róż pnących się nisko nie tnie bo mają się piąć, więc należy wyciąć tylko to co suche i zmarźnięte, ale nie potrafię stanu tej mojej Zefiryny zdiagnozować.

Z góry dzięki za porady
Magary Dramaty z Rabaty 00:03, 21 lut 2022

Do góry
Korzystając z odwiedzin tylu zaprawionych w bojach ogrodniczek chciałabym zasięgnąć Waszej rady odnośnie róż. Wiem, wiem, to jeszcze nie czas na cięcie ale będzie mi lepiej jak z tyłu głowy już będę miała jakieś wskazówki

Moja burgundy iceberg - u mnie od czerwca 2020, wiosną ją przycięłam dość krótko, jesienią była przesadzana, obecnie wygląda tak:

Wydaje się być całkiem zdrowa i zadowolona z nowego miejsca, widać, że większość przyrostów zeszłorocznych zdrowych i żywych ma, coś tam nawet puszcza (ciężko mi było zrobić dobre zbliżenie).
Czy trzeba ją na wiosnę (koniec marca/kwiecień???) ciąć czy zostawić jak jest (o ile oczywiście w tzw. międzyczasie coś jej nie zaszkodzi)???
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:47, 20 lut 2022

Do góry
Aniu, a co powiesz na taką linię rabat?

Do huśtawki może prowadzić ścieżka z płyt ułożonych na rabacie.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:46, 20 lut 2022

Do góry
Asia jedynie drzewa zapączkowane, śnieżyczki wychodzą, kilka krokusów....Są też czosnki główkowate i szafirki ale one już na Jesień się pokazały.Reszta śpi. Tulipanów nie widać.... A i jeszcze rozchodniki mają kapustki. Za to Ciemierniki przestawione z domu na taras mają sie dobrze. Chyba odżyły.

Bawarka 22:44, 20 lut 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)

Te zdjęcia są mega!!!Cudna kompozycja
Ogród bez reguł 22:14, 20 lut 2022

Do góry
galgAsia napisał(a)
TAR, Hania - możecie Dziewczyny podesłać mi jakieś zdjęcia, linki? bo średnio to ogarniam...
Piszecie, jak zwykle , z sensem i na temat, ale mi nie starcza wiedzy praktycznej, żeby to zobaczyć...

Pisze o takim ogrodzeniu, jakie jest u mnie, w kolorze grafitowym. Zlewa się z zielenią i praktycznie jest niewidoczne. Montaż nie jest skomplikowany. Koszt niewielki.

Te panele druciane są sztywne. Nawet jeśli cos do nich przymocujesz, to nie odkształcą sie tak szybko jak siatka.
Bawarka 21:56, 20 lut 2022

Do góry

Bawarka 21:53, 20 lut 2022

Do góry

Bawarka 21:52, 20 lut 2022

Do góry

Bawarka 21:50, 20 lut 2022

Do góry

Bawarka 21:49, 20 lut 2022

Do góry
A teraz, fotki z tego tygodnia.
Piwonia drzewiasta pedzi dalej.

I reszta bandy

Ogród bez reguł 21:47, 20 lut 2022

Do góry
od razu ci powiem, bo mialam cieniujaca i sasiedzi mieli, po wichurach wygladala jak szmata, podarta, poodpinana, trytytki pourywane i po temacie

ja robie cos takiego i obsadze roslinami a front to jeszcze obmyslam, bedzie pewnie murek z cegly i przesla metalowe zaluzjowe

ogrodzenie
Bawarka 21:46, 20 lut 2022

Do góry
Tak bylo 9 lutego ....

Bo poznie, tak na chwilke, spadl snieg. I dobrze, bo rosliny potrzebowaly wody.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies