Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 13:51, 24 cze 2022

Aneta, róże dostarczają wrażeń LEH bardzo mi się spodobała, bardziej niż Lady of Shalott. Chyba nie sadziłabym jej na jednej rabacie z różowymi, raczej na osobnej, ale to zależy, czy lubisz miksy czy nie. Z Novalis tak. LEH w pierwszej fazie jest żywo pomarańczowa, potem kwiat podbarwia się bielą i różem, przechodzi w brzoskwiniowy, ostatnio wrzucałam kilka fotek w różnych momentach. Jeszcze raz ona:

Tu w fazie ostrego pomarańczu, środek kielicha lekko złocisty.
Wiaan 13:57, 24 cze 2022

Martka napisał(a)
Aneta, róże dostarczają wrażeń LEH bardzo mi się spodobała, bardziej niż Lady of Shalott. Chyba nie sadziłabym jej na jednej rabacie z różowymi, raczej na osobnej, ale to zależy, czy lubisz miksy czy nie. Z Novalis tak. LEH w pierwszej fazie jest żywo pomarańczowa, potem kwiat podbarwia się bielą i różem, przechodzi w brzoskwiniowy, ostatnio wrzucałam kilka fotek w różnych momentach. Jeszcze raz ona:

Tu w fazie ostrego pomarańczu, środek kielicha lekko złocisty.

Novalis jest taka ładnie liliowa i razem ładny duecik byłby. Wrzucę u siebie fotkę po południu w jakim miejscu byłaby. Oddalona od różowych, co najwyżej sąsiadowałaby z Aspirin Rose, ale ona prawie biała. Oczywiście byłaby stipa i jakaś bylina
Wiolka5_7 14:47, 24 cze 2022

Martka napisał(a)
Nazwa składa się z dwóch łącznie pisanych części: pierwsza: trawy druga: ibyliny i do tego domena: eu

To ja tam kupowałam rok temu te maciupkie molinie,słabo ukorzenione. O dziwo dziś są wielkie. Rdesty były ok
Agatorek 15:27, 24 cze 2022

Martuś, do mnie dziś tez przyszły trawy (hakonki) z tej samej firmy, co do Ciebie. Ale nie były jakieś złe. Też w doniczkach 2L, ale lepiej ukorzenione niż to, co pokazałaś. Oczywiście też w torfie i tak samo zapakowane.
Dobrze, że dostaniesz zwrot części zapłaconej kwoty.
Może też ładnie się rozrosną, jak u Wiolki molinie. Trzymam kciuki
Judith 15:35, 24 cze 2022

Martka, a pamiętasz moje hakone All Gold, które przyszły jako mikrusy? Do dzisiaj ich objętość nie zmieniła się ani odrobinę. W przeciwieństwie do Albostriata, które przyszły z tej samej firmy - te podwoiły swoją wielkość...
Ja już żadnych roślin przez Internet nie będę zamawiać, zbyt wiele tych wpadek...
Martka 15:55, 24 cze 2022

Wiolu, molinie też brałam od nich rok temu, ale to były małe sadzonki w cenach adekwatnych, nie po 20 zł za kilka źdźbeł. Ładnie rozrosły się.

Aga, nie, moje nie przyszły w doniczkach 2 l tylko 1 l. I To nie powinno mieć miejsca, zamówiłam trawy po 2 dychy, to nie jest adekwatna cena. Gdybym nie dostała częściowego zwrotu gotówki, odesłałabym w tej samej chwili. Edit: Twoje hakone wydają się spoko.

Judith, co do hakonechloa - mam taką teorię, że torf jest złym środowiskiem do ich rozmnażania. Potrzebują się ukorzenić w stabilnych, wilgotnych warunkach, a posadzone w torfie do gruntu - to dla nich roller coaster, raz za mokro, raz za sucho. W tym roku dostałam hakone od dwóch osób z ich ogrodów, przyrosły kilkakrotnie w ciągu niespełna dwóch miesięcy.
Masz rację, Judith, zbyt wiele wpadek. Sprzedawcy wykorzystują bezwzględnie sytuację. Niestety, nie polecę tej firmy.
Magleska 17:47, 24 cze 2022

Martka
ach te zakupy internetowe ....dobrze,że nas tu ostrzegasz przed nieuczciwymi sprzedawcami

za to róże ach i och czekam ,aż moja LEH zakwitnie
Gruszka_na_w... 21:36, 24 cze 2022

mirkaka napisał(a)

Hej, hej, to nie jest Leonardo, to Bonica

To nie Bonica. Ona ma zupełnie inna budowę krzaczka, inne liście i inne barwy.
Bardzo lubię trzcinniki w fazie świeżego kwitnienia. Promienie słońca dodają im jeszcze uroku.
Z tej Twojej ławeczki to już całkiem przyjemne widoki można ogarniać.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
BASIA8 21:45, 24 cze 2022

Kochana zakupy jakas masakra, co za firma dziadowska człowiek tyle kasy wydaje a tu Lipa. Omijam firmę szeroką drogą- wpisałam na czarną listę. Dobrze choc troche pieniędzy oddadzą.
Buziaki Kochana zostawiam..
Nowa12 22:03, 24 cze 2022

Ja moje bodziszki Rozanne dostałam bez doniczek w jednorazowych woreczkach na kanapki . Więc jak je usiłowałam wyciągnąć to praktycznie cała bryła się rozsypała. Po mojej reklamacji szkółka mi napisała że oni tak wysyłają w sensie wyciągnięte z doniczek i jest to zapisane w regulaminie na stronie internetowej . Ale łaskawie jak mi się nie przyjmą to uwzględnią reklamację. Także uwielbiam zakupy internetowe jak wszyscy .