Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Kondziowy ogrod cz II 11:00, 16 wrz 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
I jeszcze mam do tego obwódkę z szałwi tej deep blue
Szukam zdjęcia, ale nie mam całości....a teraz szałwia już nie kwitnie.....
super ja mam z lawendy i powiem ze żałuje bo teraz wyglada okropnie zobaczymy jak bedzie sie spisywała dalej
Kondziowy ogrod cz II 10:55, 16 wrz 2014

Do góry
I jeszcze mam do tego obwódkę z szałwi tej deep blue
Szukam zdjęcia, ale nie mam całości....a teraz szałwia już nie kwitnie.....
Pszczelarnia 21:46, 15 wrz 2014

Do góry
A rudbekia 'Goldsturm' - "złota burza", świeci nawet podczas deszczu. Cieszy mnie, bo sama ją wysiałam 5 lat temu z paczuszki nasion, ta na zdjęciu, pierwszy rok po rozsadzeniu. Jest to niska rudbekia, nie pokłada się, nie rozsiewa, długoletnia roślina późnego lata:

Róża Artemis również podczas deszczu:

I dalia się skłoniła:

Ta zaś to dalia wysiana, ma bulwki, może uda się ją przechować do następnego roku.

A to zielnik przed przemeblowaniem. Ufff, znaczną część ziół (nie wytrzymałam do wiosny) wysadziłam i uporządkowałam. Po przemeblowaniu było już tylko pogodowo coraz gorzej ale wizualnie jest lepiej. Zdjęcie po liftingu wkrótce.
Rozrośnięta macierzanka:

Tutaj całokształt:

Bo taka szałwia rozrosła się niepomiernie:

U BusyBee w ogródku... 09:07, 15 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
A może zdecydujesz się na to i na to i problem z głowy

O !!! i to jest pomysł
Aniu dziękuję nie usuwaj zdjęcia Przetacznik lub szałwia będą mi pasowały za tymi kępami strzęplicy sinej...Wejdzie tam w rzędzie 6 sadzonek, więc potrzebuję 1 rodzaj...
Będę dziś zamawiać żurawki i sprawdzę co jeszcze jest u producenta- może przy okazji zamówię szałwię lub przetacznik...
U BusyBee w ogródku... 08:02, 15 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)
I co szałwia czy przetacznik? We fioletach czy różanych kolorach?
Mam i szałwie i przetaczniki.Szałwia powtarza kwitnienie tylko u mnie wyleguje (taka odmiana),przetacznik nie powtarza kwitnienia ale sztywno stoi.I to i to lubię,każde ma swój urok Ale Ci doradziłam

Chcę w różowym kolorze Aniu a przetacznik to długo kwitnie?... co dłużej?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 07:04, 15 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

szałwia będzie fajnie grała z zielenią róż, mam na przedpłociu i powiem że bardzo mi się podoba jej kolor

Też tak myślę tylko coś muszę wysadzić aby zmieścic szałwię
U BusyBee w ogródku... 23:20, 14 wrz 2014
Do góry
I co szałwia czy przetacznik? We fioletach czy różanych kolorach?
Mam i szałwie i przetaczniki.Szałwia powtarza kwitnienie tylko u mnie wyleguje (taka odmiana),przetacznik nie powtarza kwitnienia ale sztywno stoi.I to i to lubię,każde ma swój urok Ale Ci doradziłam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:35, 14 wrz 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Kondzio bo jest misz masz, same liście, same zielone, wszytskie w tym samycm rozmiarze. Będą róże, bedą buki purpurowe, lawenda i mnóstwo traw. Czy do bladowrożowy, pink i purpurowych roż będzie pasować ciemnogranatowa szałwia? Bo mi nie pasuje wśród bukszpanów? Muszę rabatę pod ambrowcami zmienić i zastanwiam się czy bedzie szaławia pasowa? Ale chyba tak?

szałwia będzie fajnie grała z zielenią róż, mam na przedpłociu i powiem że bardzo mi się podoba jej kolor
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:09, 14 wrz 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Marzenko, znów rewolucja? Róże jak czytam, już zamówione? Pięknie wygląda teraz Twój ogród, zrobił sie taki bardziej dojrzalszy Szałwia granatowa powinna pasować do różnych odcieni różu. Pozdrawiam

Ps moje karłowe budleje mają jakieś 50 cm wysokości, piękna jest też budleja Nano Blue - o szaro zielonych, drobnych listeczkach

Aga jesli będzie jakiekolwiek miejsce na tej rabacie będą miniturowe budleje... Na razie to mam wątpliwości czy róże sie zmieszczą...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:31, 14 wrz 2014

Do góry
Marzenko, znów rewolucja? Róże jak czytam, już zamówione? Pięknie wygląda teraz Twój ogród, zrobił sie taki bardziej dojrzalszy Szałwia granatowa powinna pasować do różnych odcieni różu. Pozdrawiam

Ps moje karłowe budleje mają jakieś 50 cm wysokości, piękna jest też budleja Nano Blue - o szaro zielonych, drobnych listeczkach
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:28, 14 wrz 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Do róż chyba zawsze będzie szałwia pasowała
Obmyśliłaś już kompozycje na różance?

Ogólny zarys mam już od dawna, ale nie moge się zdecydować gdzie , którą różę konkretnie posadzić. Będę myśleć na urlopie
U BusyBee w ogródku... 19:24, 14 wrz 2014

Do góry
GosiaJoanna napisał(a)
Szałwia kwitnie dłużej ale przetacznik tez sliczny jest Moja Mama ma 'Pink Field'i jest przesliczna, kwitnie do października.

Czyli i jedno i drugie będzie ładne...... ale szałwia kwitni dłużej.....

Edit: a tu głos za szałwią.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:08, 14 wrz 2014

Do góry
Do róż chyba zawsze będzie szałwia pasowała
Obmyśliłaś już kompozycje na różance?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:59, 14 wrz 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
A po co chcesz ja uspokajać ja bym wlasnie ja bym jeszcze mocniejsza zrobił

Kondzio bo jest misz masz, same liście, same zielone, wszytskie w tym samycm rozmiarze. Będą róże, bedą buki purpurowe, lawenda i mnóstwo traw. Czy do bladowrożowy, pink i purpurowych roż będzie pasować ciemnogranatowa szałwia? Bo mi nie pasuje wśród bukszpanów? Muszę rabatę pod ambrowcami zmienić i zastanwiam się czy bedzie szaławia pasowa? Ale chyba tak?
U BusyBee w ogródku... 12:59, 14 wrz 2014

Do góry
Szałwia kwitnie dłużej ale przetacznik tez sliczny jest Moja Mama ma 'Pink Field'i jest przesliczna, kwitnie do października.
Dwa ogrody 21:21, 13 wrz 2014

Do góry
Mirello, dzięki za ślad to podobnie jak ja, bywam, podziwiam piękne zdjęcia i z braku czasu i zalogowania lecę dalej...
Aniu Monte, ile rozplenica może mieć wysokości nie mierzyłam, ale tak do dwudziestu cm. To naprawdę miniatura, a siedzi u mnie już rok.
Bogdziu, mam wrażenie, że masz rację, zwykła rozplenica ma ładniejsze kwiatostany, bardziej puszyste.
Basiu, ożance przyjrzałam się dziś dokładniej. Jeżeli jesień będzie ciepła i długa, to jeszcze zdąży zakwitnąć. Ma mnóstwo pączków. Tylko czy to normalne, że kwitnie w tym samym roku, w którym ją posiałam? Niektóre byliny robią psikusa. Tak było z rozwarem, ostróżką, jeżówkami, nawet samosiejki jarzmianki też kwitną, a tycie wsadzałam do doniczek i potem na rabatkę. Szałwia muszkatołowa to terminatorka A co teraz z jarzmianką, nie pamiętam, ktoś chyba pokazywał, że delikatnie przycinał ją wiosną.

liliowiec zrobił mi niespodziankę

ubiegłoroczne siewki napastnicy kwitną nieprzerwanie

podobnie rozwar
Ogród w cieniu brzozy 13:51, 12 wrz 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Szałwia się rozszalała na całego, ogród taki zarośnięty bardzo wciąga, same skarby masz w nim ukryte

Lubię te kolorki

Może ta hortensja okaże się tym skarbem, siana przeze mnie, pierwszy kwiatek niepozorny, zobaczymy co pokaże w następnym roku.

I dziękuję za fotki asperki.
Ogród Eli 08:36, 12 wrz 2014

Do góry
Aneczka napisał(a)

Łał jak pięknie
Moja szałwia też dopiero teraz się ocknęła

lepiej późno niż wcale ale już więcej nie będę jej sadzić, znudziła mi się zabawa nasionkami od stycznia
Ogród Eli 23:35, 11 wrz 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)

Łał jak pięknie
Moja szałwia też dopiero teraz się ocknęła
W ogródku Iwony 16:51, 11 wrz 2014

Do góry
Jeżówka ta najzwyczajniejsza NN

Powtórnie zakwitła szałwia - późno, bo późno przycięłam.

Języczka

A to za płotem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies