Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 12:38, 31 sty 2022

Do góry
vita napisał(a)

Ciemiężyce

Witam
nie pamiętam czy się tu kiedyś wpisywałam ale z pewnością podziwiam od wielu lat.
Mam pytanie odnośnie ciemiężycy. Jakie warunki jej zapewniłaś? Ja posadziłam na jesieni dwa lata temu, na rabacie z łagodnym słońcem, w dobrej ziemi, i... nie przezimowała. Chcę spróbować jeszcze raz. Nie wiem czy popełniłam błąd czy sadzonka była za słaba. Chętnie poczytam o Twoich doświadczeniach z tą rośliną.
Ogród z uśmiechem 12:23, 31 sty 2022

Do góry
jolanka napisał(a)

Ech, takie to mi kot żywe do łóżka wrzuca
Wynoszę na koniec działki, nie mam serca zabić. Ale na poddaszu nieużytkowym rozsypałam trutkę. No nic nie poradzę. Mój dom jest MÓJ i koniec.
Po wichurze mam dwie złamane sosny. Muszę ekipę wezwać do ogarnięcia tego bajzlu, bo sami nie damy rady. Wiszą na ogrodzeniu.
Wszystkiego po trochu 12:03, 31 sty 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Basiu wstawiam zdjęcie moich rh, od lewej

Casata, Marcel Menard, Nova Zembla, Roseum Elegans-trochę jaśniejszy i różowszy i ostatni szeroko rozrośnięty Catawbiense Grandiflorum

Jednak RE jest wysoki, tylko u mnie rośnie wąsko, a CG szeroko

to jest czas gdy Zembla i RE już kończą, tracą intensywność koloru

A ja jeszcze powtórzę to zdjęcie. Dla mnie to była motywacja jak zaczynałam myśleć o rododendronach. Zdjęcie tej kompozycji sobie wydrukowałam. Marzyłam że moje też kiedyś urosną spore, choć nie koniecznie takie wielkie jak twoje. Muszę bardziej zadbać. Wody mają zdecydowanie za mało w przepuszczalnym podłożu, choć staram się podlewać.
Dołączam zatem jeszcze moje ACHY i OCHY
Konkurs 4 pory roku z trawami ozdobnymi 11:47, 31 sty 2022

Do góry
Rozplenica hameln.
Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 11:03, 31 sty 2022

Do góry
Oczar z wczoraj.
Sezon 2017 u Hanusi 10:56, 31 sty 2022

Do góry
Na zachodnim Pomorzu Ranniki już są, u mnie powinny się pokazać, ale od morza zimnej jest. Mają czas przez luty, marzec i kwiecień. Wschody zależą od głębokości sadzenia i wielkości cebulek. Spokojnie, mamy czas.

Takich wschodów życzę.

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 10:48, 31 sty 2022

Do góry

Wstawię nowe aktualne na wiosnę, widzę jak rośliny podrosły.

Moja ulubiona Homebush, rośnie w innym miejscu, ale czekam na lekkie ocieplenie i chcę ją posadzić na rabacie azaliowej, aktualnie jest tam 6 sztuk, ale chcę ją jeszcze poszerzyć i dosadzić dwie.

Czekam na jego kwitnienie.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:13, 31 sty 2022

Do góry
Napia napisał(a)

Zdjęcie boskie❤️
Nie dziwię się, że wybierasz sprawdzone róże. Też mam po kilka róż jednej odmiany.
No widzisz, a ja planuję dać więcej traw w ogrodzie

Teresek mam chyba z 7 a ze juz minął mi etap posiadania wszelkich nowości różanych , to sadzę te co lubię i którym pasują warunki u mnie .

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:40, 31 sty 2022

Do góry
basia3012 napisał(a)
Halinko, przyszłam obejrzeć te 3 Nove Zemble u Ciebie. Szukałam ich ale jakoś nie znalazłam. Za to widziałam piękne azalie japońskie w 2019 na wiosnę. Przepiękne. Ja też je mam ale moje to mizeroty. Czy swoje okrywasz na zimę? I jeszcze zapytam, czy dawałaś im torf do dołka?
Pozdrawiam ciepło.

Tę środkową na pewno w tym roku przesadzę. Rosną jak głupiutkie.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 09:32, 31 sty 2022

Do góry
Kilka tygodni później i kilkanaście przyczep którymi wywoziliśmy glinę było troszeczkę lepiej
ale podczas zbierania gruzu, korzeni i chwastów zastała nas zima więc prace staneły.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 09:28, 31 sty 2022

Do góry
Widok z przodu działki , jak wróciłam do domu po kopaniu szamba to myślałam, że padnę miała być mała kupka ziemi, a wyszła wielka starta gliny...
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 09:19, 31 sty 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

Piekna Hakuro. Ja też mam ich sporo ale wszystkie rosną jako krzewy. Też chciałam drzewko więc dwa krzewy "wystylizowałam" na drzewka.

Ja tu widzę, że już tej wiosny będzie u Ciebie zieloniutkoPowstają super rabaty
Tylko zastanów się czy chcesz mieć tak gęsto pod tą wierzbą

Wiesz co tak troszkę się zagęściło, ale boję się przesadzać ( akurat tam bo normalne to robię to po kiilka razy ale może nie ma sę czym chwalić )
mam pomysł aby poprowadzić te duże sosny coniiki w spiralę

tu akurat taka duża, ale przez to troszkę stracą na objętości
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 07:28, 31 sty 2022

Do góry
Troche Wiosny znalazlam w ogrodzie wczoraj

Pozniej Wam napisze wiecej

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 01:47, 31 sty 2022

Do góry
Witam, teraz i ja mogę dołączyć do grona O G R O D N I K Ó W ! ! !
Zaglądałam na forum nie raz, podziwiałam wiedze i osiągnięcia, zazdrościłam.
Ale mój ogród do tej pory to był balkon 15m
Teraz i ja od września mam pole do popisu.
Dosłownie pole - 35 ar zaniedbanej, nie koszonej i nie uprawianej działki.
W momencie jak zrozumiałam ze znalazłam właśnie to o czym marzyłam
nie martwiłam się o ogrom pracy który mnie czeka, tylko o to czy dam rady ogarnąć i zorganizować przestrzeń tak aby i roślinom i nam było komfortowo.
Czekam na wiosnę - trzymajcie kciuki.
Bo zaczynać w wieku 50+ nie jest łatwo.
Pozdrawiam
Marta

Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 23:59, 30 sty 2022

Do góry
Asiu, tu mamy Hakone

Tu mamy molinie

Ja bym szła... w Hakonechloa. Żywiej z nimi będzie. Ładniej "przylgną" Ci do rabaty, okryją. Molinie mają swój urok, ale do koloru (pięknego!) elewacji widzę bardziej żywe kolory traw, dadzą lepszy kontrast.
Ogród ciągłych zmian. 23:47, 30 sty 2022

Do góry
Szymka napisał(a)
Guernsey Cream

Kasia, daj biedaka blisko zmywaka- mój mimo takich sobie warunków na grobowcu tj na gruzowisku przysypanym niezbyt grubą warstwą ziemi, radzi sobie całkiem nieźle, ale co i rusz mu chlapnę miską wody po płukaniu sałaty czy pomidorków
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:57, 30 sty 2022

Do góry
Oznaki nadchodzącej wiosny na świdośliwach już są Lekko nabrzmiałe pąki .
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:56, 30 sty 2022

Do góry
Cisy sadzone jesienią z gołym korzeniem. Martwi mnie ich stan. Czy powinnam je mocno przyciąć z wysokości? Czy to może im pomoże?

Mniejsze sadzonki sadzone z doniczek mają się dobrze.

czekam aż to cudenko przybierze na masie... mocno bo za parę lat będę potrzebowała ogromu.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:53, 30 sty 2022

Do góry
Odwiozłam córkę na imprezę urodzinową i miałąm chwilę żeby skoczyć na szybki rekonensans sytuacji po zimie, odwiedzić swoje inne "dzieci" i może coś pomierzyć i poplanować .

Chyba mam miejscowki na dalie i cynie. Muszę jeszcze poszukać miejsca na inne kwiatki.
Z ub roku mam też sporo siewek jeżówek. Były za gęsto posiane i zastanawiam isę czy je przesadzać. Kiedy najlepiej?

Zaczęłam się zastanawiać czy szczaw można przesadzać. Szkoro można go rozmnażać przez podział kęp to zakładam że przesadzenie też przetrwa.

Łąka kwietna. Czy jest szansa że wysiała się sama i wyrośnie również ładna w tym roku w tym samym miejscu? Czy ją mogę teraz przykryć kompostem i ona się przez niego przebije? Przyznam, że pasowałoby mi tam też kompost rozłożyć bo poszła bardzo cienka warstwa.

Truskawki pierwszoroczne - sadzone w dużym odstępie rządek, chyba z 1m pomiędzy rzędami. Chyba mogę między nimi posadzić np sałaty, rzodkiewkę, koperek? A może cynie i inne kwiatki? A może mogę posiać cukinie czy patisony?

Kiedy najlepiej namnażać przez podział trawy? Mam Carex morrowii Variegata, która na działce już ładnie przyrosła. Myślę że mogę ją podzielić. Kwestia kiedy najlepiej?

Dom sąsiada już prawie wykonczony.Będziemy mieć podjazd tuż obok jego kuchni .Pewnie postawią sobie żywopłot biorąc pod uwagę okno od podłogi. Odnowili też punkty graniczne bo robiąc tarasowanie ogrodu je zasypali. Po zrobieniu sobie tarasów na spadku, w jednym rogu podniesli teren o conajmniej 1m. Nie przeszkada mi to w zasadzie wcale, grunt żeby ich grunt potem na moje rabaty sie nie obsuwał. Niewiem jakie ogrodzenie będą robić, ale maja jakieś w planach.

LInie to grządki. Myślę że odległości ok 70-90 między rzędami. Obiecuję sobie siać mniej! Pietruszki naciowej [na tabbouleh] mam od zatrzęsienia, nawet przezimowała. Chyba ją zetnę całkiem i może ruszy świeżymi liścmi?!

Ogród Basi i Romka 22:41, 30 sty 2022

Do góry
Rumianka napisał(a)

Basiu, wiem doskonale o czym piszesz...My oboje z eM byliśmy wówczas w centrum tej nawałnicy nad jeziorem Mausz, a konkretnie w Frydrychowie. Tej grozy nigdy nie zapomnę... po nocnej nawałnicy, rano nie poznaliśmy tego miejsca, które było piękne, a po wichurze zostały same sterczące kikuty złamanych (jak zapałki) drzew...a w Rytlu było jeszcze gorzej...

a to przykre wspomnienie tamtej nawałnicy z 2017r.

Tego się nie da opisać u nas na drugi dzień pełno straży, policji, do wioski wpuszczali tylko po okazaniu dowodu osobistego, helikoptery później wyglądało to tak jak zaczęli to sprzątać to droga na Suszek tam nadal jest pusto, jakieś dziczki porosły, jest sporo nowych nasadzeń, ale dużo jest jeszcze do zrobienia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies