Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród pod lasem 09:05, 23 cze 2016

Do góry
W słońcu róże i lawenda też już cieszą oczy

Zaczynam budowę sciezki pod lasem wdłuż której chcę posadzić rosliny znoszące cień. Tam słońca prawie nie ma bo to stare brzozy i dęby,ścieżka jest na tyłach rabaty i będzie taka "techniczna"... żeby dostać się na tyły rabaty, wywieżć trawę , kompost itd...Chciałabym jednak ,żeby coś tam ładnego rosło( tzn wzdłuż tej sciezki i wśród drzew)i dlatego proszę was o radę . Jakie rośliny zniosą takie warunki? Dodam,ze pod drzewami jest linia kroplujaca...
Polecane drzewa i krzewy liściaste 07:29, 23 cze 2016

Do góry
Mlena napisał(a)

jakie 2-3 szt drzew posadzić w bliskiej odległości od muru oporowego ( wjazd do garazu), tak żeby system korzeniowy nie wpłynął na stabilność muru.

Najlepiej małe drzewa liściaste - myślalałam o pissardi - w odległości 2 m od muru - jednak boję się, że w przyszłości uszkodzi mi to stabilność tego muru.

Co polecacie?

Pasowałaby tam 2 max 3 drzewka coś typu:
1. coś zielonego o w miarę regularnej koronie
2. małe brzozy
3. lub jakaś wiśnia

ostatecznie jak wszystkie drzewka mają duże systemy korzeniowe to może 2-3 wierzby hakuro na pniu??

kompletnie się nie znam na korzeniach - stąd wielka prośba aby coś doradzić

Nic, bo każde drzewo wpłynie na stabilność muru.
Jurajski Ogród 22:47, 22 cze 2016

Do góry
Aga wdepłam do Ciebie i jestem zachwycona jak zwykle zresztą Twoim wspaniałym jedynym w swoim rodzaju ogrodzie.
Inwersa cudny, brzozy youngi też masz piękne okazy...o lawendzie, różach i berberysach nie wspomnę.
Pozdrawiam gorąco
Tu ma być ogród :) 15:02, 22 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś przyżyłam załamkę po obchodzie ogrodu - róże, hortensje, brzozy mają na liściach objawy jakiejś choroby grzybowej - najgorsze hortensje, spora część liści zbrązowiała.
Dodatkowo na brzozach gąsieniczki wcinające liście.

czasami bez chemii nie da rady, a to przykre...

u mojej mamy wszytskow skazuje na opuchlaki czy mi się śniło że dobre są na to preparaty na stonkę?

I buk tricolor jakos choro wygląda, o mszycach na wszytskim już nie wspomnę...

Psikaj, bo masz piękne rośliny i byłoby ich bardzo szkoda.
Tu ma być ogród :) 14:15, 22 cze 2016

Do góry
Dziś przyżyłam załamkę po obchodzie ogrodu - róże, hortensje, brzozy mają na liściach objawy jakiejś choroby grzybowej - najgorsze hortensje, spora część liści zbrązowiała.
Dodatkowo na brzozach gąsieniczki wcinające liście.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:45, 21 cze 2016

Do góry
Toszka,
brzozy= hosty

Te zdjęcia mam we łbie i nie wybijesz mi ich tak łatwo

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:35, 21 cze 2016

Do góry
Słuszne wątpliwości Inka podała.

Nasadzenia na półce w naturalny sposób od rogu będą się rozszerzać ku frontowi. A jeśli juz będziemy wiedzieć co tam będzie rosnąć będzie trzeba zadbać o łuki nasadzeń co będzie miało znaczenie przy podglądzie z drona

Rododendrony potrzebują słońca, inaczej mniej obficie kwitną. Przy zachowaniu odpowiedniej wilgotności w podłożu nie będzie to miało żadnego znaczenia. Runianka przy wilgotności podłoża dobrze rośnie, a rodki dość szybko dadzą jej cień. Katsura dość szybko rośnie i będzie dawać rozproszony cień.

Za namową Anbu odważam się poddać pomysł pod brzozy (chodzi za mną ta wizja odkąd zobaczyłam to miejsce) - zrobienie sporego nasadzenia z rudbekii i trzcinników.
Ogród tworzony z pasją 19:40, 21 cze 2016

Do góry
To prawda, brzozy w tym miejscu sa niezastąpione.
Ogród tworzony z pasją 18:55, 21 cze 2016

Do góry
Mi też się podoba, wygląda bardzo naturalnie, to tło brzozy jest idealne
Typografia ogrodu 22:10, 20 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Wiem ze to.dobra sciółka.przede wszystkim odzywcza.ale i na chwasty skuteczna.doskonala do niszczenia darni-odwala ciezka robote za mnie
I teraz chetnie wysypalabym ja tam gdzie brakuje nam jeszcze serbow i bedziemy je kiedyś dosadzac ale zapotrzebowanie na trawe mam duze: 80 metrow zywoplotu grabowego juz dostalo,swidosliwy dostaly,teraz dwa poletka molini i jeszcze brzozy czekaj.na kore w tym miejscu nie ma w tym roku co liczyc.a chwastow i tak mam mase wiec musze sobie zycie ulatwic.a no i doskonale trzyma wilgoc.

Ją sciolkuje nawet chwastami. Obrywam korzenie i rzucam za zywoplot choinowy albo rzucam na trawę i em zbiera kosiarka przy koszeniu. Nic się marnuje tylko kompostownik prawie pusty
Typografia ogrodu 22:06, 20 cze 2016

Do góry
katiaxx napisał(a)

Bardzo dobra sciolka. To jest jedyna okazja żeby położyć zróżnicowana ściółkę . Jak się położy korę to już nie bardzo można cos dodać. Moja rabata która czeka na limki i hameln do początku lipca wygląda identycznie. Jak p rzyjada rośliny zgrane trawę ale po posadzeniu znów będę ją rozkładać plus pokrzywy bo po rozłożeniu daja dobra próchnicę a u mnie nędza. Na to korą. Juz tak robiłam tylko bez pokrzyw estetycznie niczym się różni od kory samej. I tak z czasem wszystko brązowieje

Wiem ze to.dobra sciółka.przede wszystkim odzywcza.ale i na chwasty skuteczna.doskonala do niszczenia darni-odwala ciezka robote za mnie
I teraz chetnie wysypalabym ja tam gdzie brakuje nam jeszcze serbow i bedziemy je kiedyś dosadzac ale zapotrzebowanie na trawe mam duze: 80 metrow zywoplotu grabowego juz dostalo,swidosliwy dostaly,teraz dwa poletka molini i jeszcze brzozy czekaj.na kore w tym miejscu nie ma w tym roku co liczyc.a chwastow i tak mam mase wiec musze sobie zycie ulatwic.a no i doskonale trzyma wilgoc.
W oflisowym ogrodzie 14:53, 20 cze 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Rady mi trzeba... temat już był gdzieś w okolicach setnej strony, częściowo zrealizowany bo posadziłam derenie. Zastanawiam się czy posadzić tu trawy -mornig light czy hortensję, (np vanilia frise, silver dollar lub diamond rouge). Jak świeci słońce jest tam trochę magi przez rozproszone światło przebijające przez brzozy.
Na początku rabaty zaraz za kulkami z trzmieliny posadzone są 4 szt hortensji limelight, obawiam się czy nie będzie tych hortek za dużo...
lub trawy

Z trawą dobry pomysł i na miskant ML stawiam, hortek oby nie za dużo, coby ciasno nie było; można do trawek dać rutewki, są zwiewne, miskanty i jedną wielką hortensję, a w nogach hosty z białym kolorem liścia, jest kilka do wybou;podziwiam działania brukarskie, big ogrodniczka
róża ma cudowny kolor, pewnie pachnie
Brzoza papierowa - Betula papyrifera 09:31, 20 cze 2016

Do góry
Moje brzozy, posadzone w ubiegłym roku (miały wówczas metr wysokości) w tej chwili urosły do wysokości ok 3 metrów. Niestety, góra brzózek jest bardzo wiotka i mocno się przechyla. Dołożyłam podporę, która nie była potrzebna w ubiegłym roku ale tak mocno pracuje, że się o nią ociera.
Problem jest jeszcze taki, że na wietrze, kory teraz nie oszczędza roślin przechyla się z jednej strony na druga. Boję się, ze się w końcu złamie.
Podpora sięga jedynie do wysokości ok 2m a to górna część się mocno przechyla.

Macie jakąś radę, żeby zmniejszyć wiotkość drzewka? Przegina się pod swoim ciężarem tak mocno, że nie wróży to nic dobrego.
Podlewać mocniej czy mniej?
Co robić?
W oflisowym ogrodzie 09:19, 20 cze 2016

Do góry
Rady mi trzeba... temat już był gdzieś w okolicach setnej strony, częściowo zrealizowany bo posadziłam derenie. Zastanawiam się czy posadzić tu trawy -mornig light czy hortensję, (np vanilia frise, silver dollar lub diamond rouge). Jak świeci słońce jest tam trochę magi przez rozproszone światło przebijające przez brzozy.
Na początku rabaty zaraz za kulkami z trzmieliny posadzone są 4 szt hortensji limelight, obawiam się czy nie będzie tych hortek za dużo...
lub trawy

Wszystkiego po trochu 07:16, 20 cze 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
O, rany! Gdyby nie zdjęcie, to bym nie uwierzyła! Takie wielkie drzewko wyrwała wichura! Martwiłam się o moje ambrowce jak widziałam jak nimi szarpie, ale udało się bez większych strat.

No, a jakie było moje zdziwienie jak to zobaczyłam, patrzyliśmy cały czas jak szarpie nam wysokie brzozy, a tej wisienki nikt nie obserwował. Aż tu nagle,
Ogród z uśmiechem 22:39, 19 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
Edytuje dubla jakie to jest cudo ja powinnam leśnikiem zostać bo mnie najbardziej drzewa zachwycają. Buki, brzozy, grujeczniki, ambrowce teraz jeszcze to... A rabaty z 18m mam...

Oj tam, na metry będziesz patrzeć A z tulipanowca to cieszę sie bardzo, grujeczniki już są dwa, brzoza sztuk 1, za ogrodzeniem nie da sie policzyć , na ambrowca choruję
Ogród z uśmiechem 21:52, 19 cze 2016

Do góry
Edytuje dubla jakie to jest cudo ja powinnam leśnikiem zostać bo mnie najbardziej drzewa zachwycają. Buki, brzozy, grujeczniki, ambrowce teraz jeszcze to... A rabaty z 18m mam...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:12, 19 cze 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Presja forum.... bez przesady!
Każdy robi po swojemu i jak mu pasuje.
Jak Reni pasuje z białą ścianą to sobie zostawi ścianę nawet jak pół forum jej napisze, że bleee A jak jej nie pasuje to sobie coś wykombinuje
Czy nie?

Madżen... też potrafisz wymienić duże brzozy i graby i co tam jeszcze Ci nie pasi....bo poprostu Ci nie pasi i żadne gadanie forumowiczów tego nie zmieni, prawda?

No właśnie tak Zresztą napisałam wyżej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:53, 19 cze 2016

Do góry
Presja forum.... bez przesady!
Każdy robi po swojemu i jak mu pasuje.
Jak Reni pasuje z białą ścianą to sobie zostawi ścianę nawet jak pół forum jej napisze, że bleee A jak jej nie pasuje to sobie coś wykombinuje
Czy nie?

Madżen... też potrafisz wymienić duże brzozy i graby i co tam jeszcze Ci nie pasi....bo poprostu Ci nie pasi i żadne gadanie forumowiczów tego nie zmieni, prawda?

Ogród Wioli 18:43, 19 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
No i masz miejsce na piękną ogrodowiskową rabatę. Umbry, miskanty i hortki albo brzozy yungi i trawy. Ktos ma taką boską rabatę brzozową nie mogę znaleźć. Żywopłot masz mega taki zdrowy i wysoki. A jakie drzewa Tobie się podobają?

Umbry mi sie podobaja i mialam je na mysli tylko sie martwię ze te kulki musialy by byc wysoko szczepione albo z zewn nie beda "wystawac". Kolumny tez mi sie podobaja, cudne graby sa w J-biu a w Żorach buki. O kwitnacych tez myślałam...
Podsumuje ze duzo mysle ale na niewiele mi sie to zdaje bo jeszcze nie wiem jaki ma byc ten moj ogrod, styl itd. Ciesze sie z tego co mam bo duzo mnie to pracy i odwagi kosztowalo ale chciala bym jeszcze a nie wiem co i jak ale to juz wiesz...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies