Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Czasem słońce czasem deszcz 08:14, 18 lip 2016

Do góry
A tu mojego problemu z brzozą ciąg dalszy- być może pamiętacie dyskusję wczesnym latem o owocach na brzozie- czy to objaw choroby, okazało się że wielu osobom na forum w tym czasie szyszkowały brzozy.
Jednak moja brzoza wygląda z dnia na dzień coraz gorzej i mam obawy że całkiem ją stracę, gorzej że choroba może się przenieść na pozostałe.
Zaczęło się wiosną od tego że kilka gałęzi od dołu nie wypuściło liści i obumarło
tu widać jaśniejszy kolor liści na tle zdrowej brzozy

pojawiły się wżery na liściach

na jednym liściu znalazłam dwie zielone gąsienice dł. ok. 2 cm ale nie udało mi się ich sfotografować
Czy macie pomysł co to jest i czym to leczyć????
Komendówka 18:46, 17 lip 2016

Do góry
Sosenek nigdy dość. U mnie. Nie są lubiane na Ogrodowisku. Ja je lubię, mimo poczochrania, spadających igieł i jesienią niewyględnych ogólnie, bo zrzucają igły, że nie wspomnę o borecznikach paskudnych(błłłeee). Nie mogło ich u mnie zabraknąć. Bo dookoła sosny, brzozy i dęby. Nad dębem muszę się zastanowić? ...

Mój zakątek - początki 22:15, 16 lip 2016

Do góry
Makusia, kwaśna rabata to wrzosy?

Tak sobie dziś o tej rabacie myślałam, po jednej stronie nie mam tui, i jakbym zamiast tui wsadziła 3 brzozy, które nie duże rosną, szczepione?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:19, 15 lip 2016

Do góry
Dodam ze tasme mozna kupic w kazdej (chyba) pasmanteri dzis tez wyciagalam z.mojej krawieckiej skrzynki i mocowalam brzozy
Ogródek z futrzakami i kamieniami 13:12, 15 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Rabata za domem , która powstała na wiosnę , oczywiście zimą były plany a w praktyce wyszło oczywiście inaczej

Do końca nie wiem jak spasują sie róże kolorami bo zdeczko rozminęły sie z kwitnieniem
W tyle widać śmiałki jako gatunek , te potwory pożarły wszystko, na jesieni eksmituje na murek pod brzozy , niech sie tam wykażą

na wiosnę powstała i juz taki busz? ty to masz rekę kobito
a tworzyłas tez rabate pod swierkami, pamiętasz? co kamien musiałas przesuwać, pokazesz?
zanudzam pewnie ale tego smiałka to nie masz za dużo?
Typografia ogrodu 11:21, 15 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
No co się dzieje z tą pogodą???
I u Ciebie to wszystko w dwa dni? Masakra!

U mnie dla odmiany dzisiaj wieje. Osuszy....ale o brzozy się boję

A lampy wiesz, że cudne?!?!?

dokladnie w 30 godzin.u nas tez eiatr sle ja sie ciesze bo to naturalna suszarka.ale u sasiadki sumak leży.
Za lampy dziekuje
Typografia ogrodu 10:38, 15 lip 2016

Do góry
No co się dzieje z tą pogodą???
I u Ciebie to wszystko w dwa dni? Masakra!

U mnie dla odmiany dzisiaj wieje. Osuszy....ale o brzozy się boję

A lampy wiesz, że cudne?!?!?

Ogród wśród pól i wiatrów 09:33, 15 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Jola właśnie taki jeżówkowy busz tworzę Bardzo mi się podoba Zajrzyj do mnie od dwóch dni jeżówki kupuję

I mam pytania:
- w jakich odległościach masz je posadzone?
- jeżówki same się wysiewają?
- jak można werbenie lepiej pomóc się rozsiać?

Mirelka, u mnie busz jeżówkowy wyszedł przez przypadek eM. mi raz nawiózł strasznie dużo różnych jeżówek, były już po kwitnięciu, nie wiadomo jaki miały kolor. I tam pod płotem mieliśmy jedyny kawałek przekopanej ziemi, tak więc sadziłam jak leci, byle się nie zniszczyły W ub. roku czekałam jak na szpilkach, nim zakwitną, bo ciekawa byłam jakie będą. A teraz bardzo lubię to miejsce

Odpowiadając na Twoje pytania:
- mam je posadzone mniej więcej co 80 cm,
- owszem, jakieś siewki między nimi znajduję, ale znacznie mniej niż koło białych, a co wyrośnie z tych siewek, na ile dziedziczą cechy, to się okaże raczej w przyszłym roku, w tym pewnie siewki nie zakwitną,
- a werbenie możesz pomóc tak jak u mnie eM. jeżówkom - znaczy sypiąc nasionka, tam gdzie chcesz by Ci się wysiały. Ja raczej się nie nastawiałam na to, że mi się wysieją, bo późno kwitły i praktycznie mróz zastał kwitnące kwiatki, a jednak są.

Wsiowa-jeżówkowa przez brzozy

Nie wiem na ile po zdjęciach jest to widoczne, ale wczoraj tak wiało,
że musiałam bluzę z kapturem założyć, żeby cokolwiek zrobić!!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 15 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Zrób se ten leśny zakątek przy ognisku. Pod brzozami i za ławką.
A prerię przecież robisz w innym miejscu

Poza tym pisałaś, że tam cienia więcej???
cienia będzie więcej jak brzozy podrosną. teraz jest słońce raczej i to caaaały dzień.... dlatego mi to jakoś zgrzyta żeby bok w bok zacienione rośliny ze słonecznymi trawami...ale chyba nie mam wyjścia zmienie za dwa lata jak brzozy urosna
Komendówka 20:06, 14 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Dzień dobry
zapoznałam się z Twoją historią i: masz śliczne czworonogi- to na początek. Mój jeden piesek potrafił w ciągu dnia zmieniać pozycje "wraz ze słońcem"- leniuszek lubił się wygrzewać w słoneczku, więc jak słońce chyliło się ku zachodowi, to i on "obchodził" dom dookoła

każdy chyba ma takie "czerwone wiaderko" jak Ty- tylko w różnych kolorach- takie najuluboieńsze podręczne

No i ogród....najbardziej czekam na zagajnik Brzozy też kupowałam niewielkie, a rosną jak szalone. Derenie- super- masz w tym miejscu sporo więcej miejsca ode mnie. Świetny pomysł! Chatka przecudna, a aranżacja wokół dodaje klimatu- super wszystko- co tu dużo pisać

Dziękuję . W imieniu czworonogów też. Na zagajnik czekam i ja i to jak!. Będzie dobrze, tylko czas, czas, czas jest mi potrzebny. Z doskoku kiepsko się działa w ogrodzie. Często jak przyjeżdżam biorę sie nie za to co planowałam, bo inne miejsce woła na już. W sierpniu mamy urlop, cały tydzień heheh, szaleństwo co???. Już teraz wiem, że nie zdążę ze wszystkim. Ale coś tam podgonię.
Wilcza Góra 14:26, 14 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To Raj? Cudnie i malowniczo wyglądają te brzozy, a Twoje fotki mistrzostwo świata
tak, to mój "Wilczy raj" no bo jak by inaczej u Ewy fotki dziękują
Wilcza Góra 13:28, 14 lip 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)
Marzenka, mam takie coś ... może się wykupię

To Raj? Cudnie i malowniczo wyglądają te brzozy, a Twoje fotki mistrzostwo świata
Komendówka 13:06, 14 lip 2016

Do góry
Dzień dobry
zapoznałam się z Twoją historią i: masz śliczne czworonogi- to na początek. Mój jeden piesek potrafił w ciągu dnia zmieniać pozycje "wraz ze słońcem"- leniuszek lubił się wygrzewać w słoneczku, więc jak słońce chyliło się ku zachodowi, to i on "obchodził" dom dookoła

każdy chyba ma takie "czerwone wiaderko" jak Ty- tylko w różnych kolorach- takie najuluboieńsze podręczne

No i ogród....najbardziej czekam na zagajnik Brzozy też kupowałam niewielkie, a rosną jak szalone. Derenie- super- masz w tym miejscu sporo więcej miejsca ode mnie. Świetny pomysł! Chatka przecudna, a aranżacja wokół dodaje klimatu- super wszystko- co tu dużo pisać
Skarpa w ogrodzie 12:29, 14 lip 2016

Do góry
Chyba ciężki temat ta moja skarpa bo miałam pomysł żeby brzozami obsadzić byłby cień ale doczytałam, że brzozy wysuszają ziemię.
Coś jeszcze, coś więcej... 19:58, 13 lip 2016

Do góry
Zatem specjalnie dla osób, które nie mają dostępu do fb ani instagrama - trochę fot ogrodnika na wyjeździe Ogólnie zaskoczyła mnie tam zmienność klimatu - temperatura od 15 stopni w środku wyspy do 45 na południu. To samo z opadami, że w ogóle były
Najpierw kanaryjskie brzozy, czyli fikusy Beniaminki Dwa dni mi zajęło nim się zorientowałem co to...

Widoczki - na horyzoncie Teneryfa

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 18:04, 13 lip 2016

Do góry
Jesli masz rzeczoną eS na stanie, a ziemia jest miękka, to może wyciągnij ją pod brzozy i oczyśćcie "placuszki"ziemi z trawy i chwastów
we dwie raźniej
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:17, 13 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

witam tak chciałbym pożenić wszędzie mam pożenione sąsiedztwo pod brzozami to carex ice dance, kule bukszpanowe, jarzmianki których jeszcze nie widać tawułki rózowe, rodgezje paprocie i funkie.

jeżówki, powoli się w nich zakochuje ale ...nie czuje za bardzo żeby jeżówki i brzozy mi tak do końca odpowiadały razem hmmmm...ale mysle intensywnie

no wiem ze masz pożenione
jezówek mam u siebie sporo i zdecydowanie polecam - u mnei kwitna dłuzej niz pisze Łukasz
czyli tam raczej cieniście z tego co piszesz... hm, a rozważałas którąś z niskich róż tolerujących małe ilości światła? ewntualnie niskie hortki (ot oryginalnie )
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:05, 13 lip 2016

Do góry
UlaB napisał(a)
Siaka, jesli moge dołoże swoje 3 grosze. Większość z pomysłów jest fajna tyle ze niektore to bardzo krótkie kwitnienie. Ale za to w róznych terminach, wiec mzoe spróbowac co nieco pożenić? Nie wczytywałam sie wiec nie wiem ile tam miejsca (długość rabaty), jak jest dokładnie z nasłonecznieniem i co jest po sąsiedzku.
Moja pierwsza mysl to była jeżówki ale nie jednoodmianowo a mieszanka barw. Tylko nie jestem pewna czy pasuje to do sąsiedztwa. Albo moze 3 wyższe akcenty a na dole jakis płożący powojnik bylinowy przepleciony niskimi kwitnącymi bylinami o róznych terminach kwitnienia? Tylko moze nei jest to do konca w zgodzie z Twoją estetyką

witam tak chciałbym pożenić wszędzie mam pożenione sąsiedztwo pod brzozami to carex ice dance, kule bukszpanowe, jarzmianki których jeszcze nie widać tawułki rózowe, rodgezje paprocie i funkie.

jeżówki, powoli się w nich zakochuje ale ...nie czuje za bardzo żeby jeżówki i brzozy mi tak do końca odpowiadały razem hmmmm...ale mysle intensywnie

Ogródek z futrzakami i kamieniami 09:18, 13 lip 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
Rabata za domem , która powstała na wiosnę , oczywiście zimą były plany a w praktyce wyszło oczywiście inaczej

Do końca nie wiem jak spasują sie róże kolorami bo zdeczko rozminęły sie z kwitnieniem
W tyle widać śmiałki jako gatunek , te potwory pożarły wszystko, na jesieni eksmituje na murek pod brzozy , niech sie tam wykażą

jak wszystko w Twoim ogrodzie i ta rabata mnie zachwyca Liliowców jak będziesz miała nadmiar chętnie przygarnę. Ewuś potrzebuję róże do półcienia nawet więcej cienia możesz coś polecić.Wiem ,że róże to królowe słoneczne ale może coś się znajdzie.
Ogród tworzony z pasją 23:18, 12 lip 2016

Do góry
goska napisał(a)
Piekny ogrod. Bardzo ladne klony i brzozy

Dziękuję. Ja też i to widać po moim ogrodzie..chyba aż za bardzo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies