Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 18:26, 24 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Hortki już śmiało. Danusia powiedziała, że można to jest niepodważalne
Stipa skiełkowała mi po 3-4 dniach. Siałam 13 lutego. Szybciej skiełkowała ta co była po posianiu przykryta woreczkiem, który miał dziurki porobione, bez woreczka o dwa dni później i jakby w mniejszej ilości, i jest zdecydowanie mniejsza, może to się wyrówna potem zobaczymy.
Pobudka wiosenna Anetka hop hop Powoli zaczynamy się ożywiać

Budzę się Ewciu tylko w tym roku przyroda jakoś szybciej niż ja
Stipę kupiłam i posiałam mam nadzieję,że zejdzie.
Beskidzkie marzenie 18:18, 24 lut 2015

Do góry
To mój mikro ogródek ziołowy, myslałam że nic z tego nie będzie a tu ta, tam:

zaczyna tez mi powoli kiełkowac stipa, widac takie maleńkie igielki, ale się cieszę
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 18:13, 24 lut 2015

Do góry
Joasiu tak jak mówiłas zaczyna mi kiełkowaś stipa, widać juz malenkie igiełki. Mam nadzieje że tego nie zmarnuję
Tworzę mój skromny ogród 18:03, 24 lut 2015

Do góry
Twoja stipa bardziej dorodna od mojej, znaczy lepiej o nią dbasz.
W ogródku Iwony 17:25, 24 lut 2015

Do góry
Ivvvona napisał(a)

Ewo, to nie ja pisałam o stokrotce, tylko Renatka. U mnie posiana tylko stipa i heliotrop. Na razie wszystko wykiełkowało i rośnie
Co do odmiany magnolii to niestety nie wiem, kupowana kilkanascie lat temu, wtedy jakoś nie dopytywałam o odmiany Martwi mnie jednak że kolejna gałąź choruje i nie ma pąków. Zobaczymy czy uda się ją uratować.

Szkoda,że Ci magnolka choruje, ona jest taka piękna
Działka wkoło Lubczyka :) 16:21, 24 lut 2015

Do góry
anitan napisał(a)
czyli zamrażarka w torebce papierowej, na sucho 10 dni. Potem prosto do ziemi w cieple?

Zgadza się, ja tak robiłam i lawende swoją już mam, rośnie w ogródku teraz robie kolejne sadzoneczki, żeby mieć na front pod umbry stipa też mi ładnie już wykiełkowała
Ogródek Iwony 15:50, 24 lut 2015

Do góry
Juzia, nie wiem, ile stopni było rano, bo zapomniałam sprawdzić, ale powietrze było przyjemne, wiosenne Deszczyk był miły w odczuciu po tym białym, co nie chciał jeszcze padać

Kasiu, nic dodać Deszczyk i słońce. Fajnie

Mirella, Ana ma rację, przytnij

Ana, U mnie też pochmurno. Jutro ma być podobnie. Prognoza w telefonie podaje, że u mnie powinno być teraz -3, ale jest +6.
Ana, czy to możliwe, aby werbena siana 17 lutego kiełkowała? Na wierzchu widać kilka pojedynczych par listków. I stwierdzam, ze werbena ciągnie do światła. Muszę ciągle doniczkę przekręcać. Stipa tak nie robi.

Reniu, dodatnia temperatura i klucz gęsi na niebie, które dziś zobaczyłam już cieszą Wypatruj ptaków u siebie

Kasiu, odpozdrawiam Zajrzę później do ciebie

Małgosiu, krokusiki w zaciszu posadziłam przy wrzosach. Jest tam słoneczko. Potem dosadzałam tam wszystkie drobne cebulki znalezione podczas rewolucji ogrodowych i się ucieszyłam, że to przebiśniegi. Myślałam, ze już ich mieć nie będę. Tak przy okazji, kiedy można kupić wrzośce? Z turzycami, jak być troszkę poczekała, to stare trawki powinno się dać powyciągać bez problemu. Tak wyczytałam wczoraj

Kasiu, dziękuję pięknie za podpowiedź, to chyba faktycznie u Beaty było. Zaraz polecę poszukać. Och, ta pamięć
W cieniu - zacieniona 15:26, 24 lut 2015

Do góry
cd wysianych nasion

poz 9
Stipa...zaczyna się już dzielić.

...a na taką trawkę czekałam do lipca.
W cieniu - zacieniona 15:21, 24 lut 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, jak zwykle zauroczona jestem Twoimi przygotowaniami do sezonu.

A u mnie stipa skiełkowała, wczoraj dojrzałam pierwsze 'piórka'. Ładne wschody, dobre nasionka miałaś.
Jak duża ma być do pikowania?

Nasionka były dobre ,wcześniej dojrzewały.Pikowałam,gdy zaczynało pokazywać się drugie piórko.Podważaj przy pikowaniu,nie ciągnij...źdźbło jest delikatne.
Ogród prawie romantyczny 14:32, 24 lut 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Agnieszko a jak Twoja posiana stipa ?

Stipa rośnie Niedługo trzeba będzie ją pikować

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:08, 24 lut 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dziś był piękny wiosenny dzień u nas. Dopiero wróciłam z ogrodu, bo było ognisko rozpoczynające sezon Cały dzień w sweterku i kamizelce.

Przycięłam trzcinnika stipa brachytricha, bo już puszcza zielone kły i seslerię jesienną, bo ta już cała zielona w środku. Nie wiem czy jej nie skrzywdziłam ucinając tyle młodych przyrostów. To żelazna trawa, mam nadzieję, że po prostu wypuści nowe źdźbła ze środka tych uciętych. Teraz w miarę szybko muszę jeszcze carex montana ogolić, bo ta też szybko startuje.

Mam 5 żółtych krokusów rozkwitniętych, tra la la!

U nas w samym sweterku się nie dało - jakoś wietrznie było.
Mam nadzieję, że sesleria jest żelazna, bo nawet jej jeszcze nie przycięłam Zabrałam się za miskanty i rozplenice, a to przecież mogło poczekać. Montany sadziłam mikre jesienią i całe kępki mają zaschnięte listki. Żyją?
Krokusy - zazdraszczam , teraz żałuję, że nie mam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:06, 24 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Aguś przecież to Ty jesteś dla mnie wyrocznią w kwesti traw... Ja ciagle myle poszcególen odmiany hakone i carex ....
Stipe Danusia i Finka nakazały ciąc na ok 10 cm. Ja zapragnęłam rok temu czosnkow majowych w stipe więc nie przycięłam. Stipa była brzydka przez cały sezon i musiałam ją w trakcie sezonu stale ciągnąć za suche włosy

W tydzien temu przycięłam je na ok 20 cm bo było jeszcze zimno ale chyba jutro dotnę do tych 10 cm. Czy czesać? Jesli ma suche żdźbła to tak. U mnie w tym roku zielona u podstawy więc czesanie niepotrzebne.
Kiedy Przesadzać? Ja mam w planach sposo orzesadzic na rożanke i planuje to zrobic w marcu gdy mrozy im nie beda grozić. Ale stipe z donic wsadziłam do gruntu tydzień temu, aż cud ze przezyła zimę....

Znalazłam takie info:
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=434
Czy moja stipa jest bardziej "evergreen" czy bardziej "deciduous"? Oto jest pytanie...
Jak po wyczesaniu ma mnie denerwować cały rok kiepskim wyglądem - to wycinam. I tak muszę ją przesadzić, a w obecnym stanie to niemożliwe, nic nie widać pod nią, nawet kul bukszpanowych
Tworzę mój skromny ogród 11:48, 24 lut 2015

Do góry
Oprócz namiętnego czytania wątków coś też sadzę i sieję.
Tak wygladają moje parapety.
Miskantus

Stipa
Kiedy ją pikować?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:26, 23 lut 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
No u nas się bałwana w tym roku nie uświadczyło, ani sanki nie zostały wyjęte.
Ale jak Wy zimę celebrujecie to co się dziwisz, że opuścić Was nie miała ochoty

Półeczki, misie - dla mnie bomba Kompromis idealny, dzieci zostają w domu, stipa w domu i jeszcze potem półeczki dla dzieci

Ewa a ja sobie mysle ze zima sie w koncu z nami wczoraj przez tego balwana pożegnała...bo wczesniej zawsze cos wyskakiwalo ze balwan nie wychodzil noe bylo czasu snieg sie nie kleil itp...i ten snieg normalnie czekal az balwana zrobimy w koncu. TERAZ TO ZROZUMIALAM
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:21, 23 lut 2015

Do góry
No u nas się bałwana w tym roku nie uświadczyło, ani sanki nie zostały wyjęte.
Ale jak Wy zimę celebrujecie to co się dziwisz, że opuścić Was nie miała ochoty

Półeczki, misie - dla mnie bomba Kompromis idealny, dzieci zostają w domu, stipa w domu i jeszcze potem półeczki dla dzieci
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:03, 23 lut 2015

Do góry
Raport pogodowy czuć w końcu wiosnę, dzisiaj nie było w nocy przymrozku to śnieg znikał w oczach. Są miejsca gdzie nie ma w ogóle, a pozostały tylko wysepki i plamy w cieniu. Jutro ma być podobnie, więc może pożegnam to białe
Stipa wzeszła wczoraj, pierwszy sukces zaliczony, teraz trzeba to jakoś utrzymać.
Mam nadzieję, że w sobotę wygrabię sobie trawnik z brudu po zimie.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:27, 23 lut 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ojej dylematy dzieci czy stipa, toć to karalne

Gdybys zobaczyła moich dwóch łobuzów w akcji to byś zmieniła zdanie z czynów karalnych na humanitarne
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:05, 23 lut 2015

Do góry
eda napisał(a)
Stipa tak tak siewki wzeszły i co dalej ? tylko wszędzie jej nie sadź później hi hi o i żeby ci póki co parapetu starczyło Z ciemiernikiem to tak samo mam czekam i czekam aż będzie widać środek Buziole nocne i u mnie pączek na 400setki do podziału Tylko trzeba znaleźć......paaaa

Będzie preria, łany traw Oj jeszcze do sadzenia daleko, zobaczymy czy ta misja się zakończy powodzeniem Różnie to może być w sumie Eda ja mam w domu tylko jeden parapet co się nadaje na trzymanie i do tego już zapełniony. Drugi u Młodego zastawiony kwiatkami, a reszta albo okno-drzwi do ziemi, albo za ciemno. Pozostaje blat kuchenny, albo podłoga, w sumie i tu i tu nie za bardzo A pomidory jeszcze do rozsadzania i kapusta. Kapustę się też pikuje?
Ciemierniki straszą całą zimę i zakwitną wiosną dopiero
Macham
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:54, 23 lut 2015

Do góry
Ojej dylematy dzieci czy stipa, toć to karalne
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:49, 23 lut 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Ewcia, ale pracy poczyniłaś
U mnie stipa zaczęła kiełki wystawiać. Ale tym razem byłam mądrzejsza i wysiałam tylko pół torebki, w zeszłym roku też nie wiedziałam, co z nadwyżkami robić A pikuję do multidoniczek, nie zajmują tyle miejsca - gdzieś o nich nawet niedawno dyskusja była.
Pozdrawiam...

Ja pierwszy raz zebrałam sama nasiona i siałam stipę. Moja wyobraźnia mi nie podpowiedziała, czy to dużo czy mało będzie. I kto mógł wiedzieć, że to w tak pięknie zejdzie. Chyba to się skończy multidoniczkami, będzie potem łatwo wysadzać, bo chyba jedno pikowanie wystarczy??? Dziękuję za podpowiedź, tylko to miejsce do trzymania mimo wszystko hm. Pół kuchni obstawię i sama nie wiem, gdzie jeszcze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies