Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 12:24, 23 lut 2015

Moje przedwiośnie

Ciemierniki napakowane pąkami. W końcu mam je w widocznym miejscu, więc się nacieszę.

Pierwsze krokusy. Na razie te drobne botaniczne, c. vernus będzie chwilę później

Wrzośce, w sumie kwitną całą zimę po troszku

Przebiśniegi, to tu to tam porozsypywane w malutkich kępkach, ale będą kiedyś większe

agniecha973 12:28, 23 lut 2015

Sesleria jesienna startuje bardzo szybko. Za późno ścięta czubki już ciachnięte. Dziś cięłam też carex montana - cały zielony w środku i czarne kłoski już idą.

Stipa wygląda nadzwyczaj dobrze. Czyżbym się doczekała kilku dorodnych w tym sezonie?

Pierwiosnki też kwitną po trochu całą zimę

A tu pół-sukces. Pół, bo najpierw nornice zjadły mi dwa okazałe krzaki jeżówki Green Jewel, ale teraz mam ponad 10 sadzonek z tych podjedzonych części. Trochę potrwa zanim będą takie dorodne jak matki, ale jednak coś na plus.

Juzia 14:53, 23 lut 2015

Jeżówek zazdroszczę Ja mam dopiero dwie. Też mogłyby się tak rozmnożyć...tylko bez pomocy nornic

Madzenka 21:07, 23 lut 2015

Wiosna na całego
Moje montany też w środku były zilone, a poł forum na mnie krzyczało że tnę trawy za wcześnie
Aga na stronie BBC dużo porad filmowych GW znajdziesz.
agniecha973 22:10, 23 lut 2015

Juzia, też bym wolała bez pomocy nornic

Madżen, bo są różne trawy. Akurat te, które przycięłam są z tych wcześnie startujących i je trzeba ja najszybciej. Miskanty i rozplenice i inne wrażliwe jeszcze nie.

A gdzie całe odcinki Gardeners' World emitują poza Domo? Na BBC? Ja uwielbiam to opowiadanie Monty Dona o wszystkim. Nawet jak już wiem wszystko to o czym mówi to i tak uwielbiam go słuchać. Może też dlatego wersja polska mnie tak denerwowała, że nie oddawała tego klimatu.
ewalm 11:09, 24 lut 2015

ach, Aga, jak patrzę na tę Twoją wiosnę w ogrodzie... W naszym przyszłym na razie tylko budowlane błoto zalega. W lesie też jeszcze głucha cisza. U Was wiosna jednak troszkę wcześniej przychodzi.
Czy mi się wydaje, czy to była wyjątkowo szara zima? Ciepła, ale prawie zupełnie bez słońca. Czuję jak mi opadł poziom witaminy D w organizmie
agniecha973 11:32, 24 lut 2015

A ja miałam wrażenie, że jednak sporo słonka było. No sama teraz nie wiem. Mieszają mi się już powoli te lata i zimy, która kiedy. Lecytynkę czas zacząć łykać czy co?!
Bardzo dużo zależy od miejsca. U mojej teściowej przebiśniegi juz dawno kwitną, u mnie dopiero wyszły.
Wieloszka 13:08, 24 lut 2015

agniecha973 napisał(a)
Dziś był piękny wiosenny dzień u nas. Dopiero wróciłam z ogrodu, bo było ognisko rozpoczynające sezon Cały dzień w sweterku i kamizelce.

Przycięłam trzcinnika stipa brachytricha, bo już puszcza zielone kły i seslerię jesienną, bo ta już cała zielona w środku. Nie wiem czy jej nie skrzywdziłam ucinając tyle młodych przyrostów. To żelazna trawa, mam nadzieję, że po prostu wypuści nowe źdźbła ze środka tych uciętych. Teraz w miarę szybko muszę jeszcze carex montana ogolić, bo ta też szybko startuje.

Mam 5 żółtych krokusów rozkwitniętych, tra la la!

U nas w samym sweterku się nie dało - jakoś wietrznie było.
Mam nadzieję, że sesleria jest żelazna, bo nawet jej jeszcze nie przycięłam Zabrałam się za miskanty i rozplenice, a to przecież mogło poczekać. Montany sadziłam mikre jesienią i całe kępki mają zaschnięte listki. Żyją?
Krokusy - zazdraszczam , teraz żałuję, że nie mam.
anka_ 20:52, 24 lut 2015

Agnieszko piękne oznaki wiosny u ciebie.

Aż poleciałam obejrzeć moją seslerię i też już puściła spore kiełki. Muszę jutro się z nią pobawić.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
malkul 11:57, 25 lut 2015

Aga ładna wisona u Ciebie
cieszmy się