Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 14:35, 22 lut 2015

Wojtku zapewne jakieś pytanie jeszcze będę miał a z propozycji z chęcią skorzystam bo system ma się w końcu rozbudować, bardzo dziękuje.

Iwonko czytałem strony producentów, cały wątek na ogrodowisku i masę wątków na różnych forach gdzie był poruszany ten temat. Nigdzie sobie nie zapisywałem poszczególnych stron Ja mam nadzieję, że nawadnianie spełni swoje zadanie.

Iwonodm widziałem tego liliowca na żywo i jest ładny, ale doświadczeń żadnych z nim nie mam.
Przy okazji zamieszczam wyszukiwarkę i bazę liliowców z całego świata. Przydaje się by sprawdzić czy sprzedawana odmiana w ogóle istnieje, a zdarza się, że na serwisach aukcyjnych podawają zmyśloną nazwę z pięknym zdjęciem, a dostajemy w końcu pospolitego rdzawego liliowca. No i przy okazji są tam najpewniejsze dane dotyczące wielkości kwiatu, wysokości, rok introdukcji/wprowadzenia i jakiego typu jest dany liliowiec
AHS Daylily Database już wyszukany Voodoo Dancer
Imienniczka 15:26, 22 lut 2015

Podoba mi się ta wyszukiwarka
Szkoda, że nie przy wszystkich liliowcach są zdjęcia.
wojtas2101 22:22, 22 lut 2015

Jak by co to pytaj postaram się pomóc, ja też będę wiosną modernizował system i rozkładał linię. Obecnie zastanawiam się nad Gardenią. Pozdrawiam
Mala_Mi 13:20, 23 lut 2015

Ja za śladem Bogdzi też pobuszowałam w Twoim bylinowym
iwonadm 18:45, 23 lut 2015

Dziękuje suuper ta wyszukiwarka
to prawda ciężko znaleźć dobrego dostawcę
ja kupiłam kilka rodzajów liliowców i dostałam nie tego rdzawego, ale czerwone. Najgorsze, że wyszło to po roku. Cóż teraz kupuję w innym sklepie zobaczymy czy przyjdą te moje upragnione
Przejrzałam Twoje chciejstwa hmmm śliczności jak żyć gdy w około tyle pokus
Luki 21:59, 23 lut 2015

Mirko no fakt szkoda bo tam przynajmniej jest pewniejsze zdjęcię chociaż też nie zawsze. Mnie się bardzo przydaje głównie do sprawdzania cech liliowców

Wojtku dla mnie Gardenia poza zasięgiem za daleko jednak, może kiedyś.
Jak pogoda będzie sprzyjać to może za dwa tygodnie będę kopać

Aniu ja z buszowaniem muszę sobie poczekać bo w końcu mogę sobie polatać między doniczkami a wcześniej jak w kwietniu nie ma sensu

Iwonko dlatego ja liliowców szukam u kolekcjonerów i hodowców, jest to utrudnione, ale zgodność odmianowa jak na razie 100%. Co roku jednak coraz trudniej bo chętnych na ciekawsze i nowsze liliowce coraz więcej Liczę, że w tym roku uda mi się coś ciekawego w Wojsławicach upolować.
Luki 22:03, 23 lut 2015

Raport pogodowy czuć w końcu wiosnę, dzisiaj nie było w nocy przymrozku to śnieg znikał w oczach. Są miejsca gdzie nie ma w ogóle, a pozostały tylko wysepki i plamy w cieniu. Jutro ma być podobnie, więc może pożegnam to białe
Stipa wzeszła wczoraj, pierwszy sukces zaliczony, teraz trzeba to jakoś utrzymać.
Mam nadzieję, że w sobotę wygrabię sobie trawnik z brudu po zimie.
wojtas2101 10:55, 25 lut 2015

Luki napisał(a)

Wojtku dla mnie Gardenia poza zasięgiem za daleko jednak, może kiedyś.
Jak pogoda będzie sprzyjać to może za dwa tygodnie będę kopać

Trochę daleko, jakoś na Zieleń to życie łatwiej można się dostać. Raczej sobie odpuszczę. Ja będę próbował wcześniej rozłożyć linie jeżeli będzie można wbić szpilki trzymające rurkę.
Mille 11:51, 25 lut 2015

Hej, Łukasz
Dawno mnie tu nie było, więc pewnie chwilę zajmie mi nadrobienie zaległości Co przegapiłam ciekawego? Są już jakieś oznaki wiosny u Ciebie? U mnie juz wychodzą tulipany, ale pogoda prawie wiosenna, więc nic dziwnego.
Wyczytałam, że wysiałeś werbenę, nie wiesz przypadkiem do kogo mogłabym się uśmiechnąć po nasiona? Kupiłam jesienią na allegro, ale czytałam na forum, że ktoś sprzedaje źle oznaczoną:/ Po rozczarowaniach z zeszłego roku nie chciałabym znów pielęgnować czegos, co później okaże się klapą.
Mam nadzieję, ze nie za późno na siew...
Rench 12:05, 25 lut 2015

Lukasz,jesteś specjalistą od żurawek,to do Ciebie uderzam

Obdarłam swoje żurawki z sadzonek pod koniec lata i zostały mi takie pieńki z jedną rozetką na czubku.
Powiedz,czy na wiosnę w miejscach po oderwanych sadzonkach odrosną nowe,czy trzeba ten powstały pień skrócić do ziemi ?Bo teraz to jak, juki żurawkowe one wyglądają