Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

W cieniu - zacieniona 20:41, 23 lut 2015

Do góry
Bogusiu, jak zwykle zauroczona jestem Twoimi przygotowaniami do sezonu.

A u mnie stipa skiełkowała, wczoraj dojrzałam pierwsze 'piórka'. Ładne wschody, dobre nasionka miałaś.
Jak duża ma być do pikowania?
Na Francuskiej 20:35, 23 lut 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

To w jakiej części Śląska mieszkasz, że już mogłaś w ogrodzie podziałać? U mnie w ogrodzie jeszcze śnieg leży, tak więc zazdroszczę tej wiosny . Pozdrawiam

P.s. stipa sama się rozsiewa, tak więc na pewno znajdziesz w swoim ogrodzie kilka młodych siewek, które na wiosnę i lato szybko się rozrosną.

Anito, SRC- blisko mam do woj. opolskiego, jakieś 15 km.
Co do stipy, mam nadzieję, że się rozsiała w ogrodzie, bo chcę ją podarować kilku osobom.
Miło, że zajrzałaś
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 20:30, 23 lut 2015

Do góry
Stipa tak tak siewki wzeszły i co dalej ? tylko wszędzie jej nie sadź później hi hi o i żeby ci póki co parapetu starczyło Z ciemiernikiem to tak samo mam czekam i czekam aż będzie widać środek Buziole nocne i u mnie pączek na 400setki do podziału Tylko trzeba znaleźć......paaaa
Na Francuskiej 19:58, 23 lut 2015

Do góry
Magdalenka napisał(a)
Iwonko, mam nadzieję, że coś wyrośnie. Ale dla pewności kupię nasionka.

Dziś działałam w ogrodzie, jestem przeszczęśliwa Słonko grzało, ptaki śpiewały, gęsi przelatywały nad głowami...piękny dzień.
Wycięłam suche byliny, pozbierałam gałęzie z trawnika, cały trawnik zgrabiłam z leksza, pozamiatałam to i owo. Chciałam przyciąć hortensje i trawy, ale jeszcze się wstrzymam.
Na wiosnę planuję małe zmiany w ogrodzie, dziś wykonaliśmy z eMem 1 część. Wiosna jest już u mnie: kwitną przebiśniegi wychodzą tulipany, żonkile oraz inne cebulowe. Po śniegu z poniedziałku (napadało 20-30 cm) nie ma na szczęście śladu.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających

To w jakiej części Śląska mieszkasz, że już mogłaś w ogrodzie podziałać? U mnie w ogrodzie jeszcze śnieg leży, tak więc zazdroszczę tej wiosny . Pozdrawiam

P.s. stipa sama się rozsiewa, tak więc na pewno znajdziesz w swoim ogrodzie kilka młodych siewek, które na wiosnę i lato szybko się rozrosną.
Prawie - jak ogród 19:49, 23 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Beatko wiesz może po ilu dniach powinna wzejść stipa, po u mnie mija właśnie 7 dzień i ani widu ani słychu

Małgosiu, u mnie wzeszła po 6 dniach, tzn. zaczyna wschodzić, mam na razie 2 żdziebełka . A wschodzi różnie, niektórym już po 4 dniach. Poczekaj jeszcze, pewnie niedługo się pokaże
Prawie - jak ogród 19:34, 23 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Beatko, dziś u Małej Mi był temat stipy poruszany i dziewczyny piszą, że nie powinno się jej ciąć, tylko wyczesać, bo po przycięciu się uśmierca jej komórki wzrostu. Nie miałam jeszcze stipy, ale może ta informacja jest istotna?

Dziewczyny,
temat stipy ciągle powraca...ciąć czy nie?
Ja tnę niako i jak narazie jej nie uśmierciłam, bo czy tak wygląda martwa stipa?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2895-ogrod-joanny-i-andrzeja-od-podstaw?page=395
Martwa to ona będzie w tym roku bo bez żadnych skrupułów wykopię wszystkie 2-letnie stipy i posadzę nową. Lubię jak jest taka zieleniutka i zwiewna. Ta dwuletnia pokłada się bardzo po deszczu i działa mi na nerwy.
Decyzja ciąć czy nie należy do Was
Prawie - jak ogród 18:42, 23 lut 2015

Do góry
Beatko wiesz może po ilu dniach powinna wzejść stipa, po u mnie mija właśnie 7 dzień i ani widu ani słychu
Moja działka. 18:34, 23 lut 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, złocień w doniczce, stipa wschodzi. Na działce kwitną wrzośce.

Złocień niech ładnie rośnie,bo u mnie padły.
Stipy popikowałam aż 6 szt.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 16:15, 23 lut 2015

Do góry
Ewcia, ale pracy poczyniłaś
U mnie stipa zaczęła kiełki wystawiać. Ale tym razem byłam mądrzejsza i wysiałam tylko pół torebki, w zeszłym roku też nie wiedziałam, co z nadwyżkami robić A pikuję do multidoniczek, nie zajmują tyle miejsca - gdzieś o nich nawet niedawno dyskusja była.
Pozdrawiam...
Grembosiowo 15:11, 23 lut 2015

Do góry
Raport z siania:
Werbena- 9 lutego
Stipa- 20 lutego (dzięki Joanno)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:28, 23 lut 2015

Do góry
Sesleria jesienna startuje bardzo szybko. Za późno ścięta czubki już ciachnięte. Dziś cięłam też carex montana - cały zielony w środku i czarne kłoski już idą.

Stipa wygląda nadzwyczaj dobrze. Czyżbym się doczekała kilku dorodnych w tym sezonie?

Pierwiosnki też kwitną po trochu całą zimę

A tu pół-sukces. Pół, bo najpierw nornice zjadły mi dwa okazałe krzaki jeżówki Green Jewel, ale teraz mam ponad 10 sadzonek z tych podjedzonych części. Trochę potrwa zanim będą takie dorodne jak matki, ale jednak coś na plus.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:15, 23 lut 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
informuję ze zasiana 14 lutego stipa zaczeła wyłazić 20 lutego a wczoraj czyli 22 lutego było już 65 igiełek

kolejna paczka zasiana...juz zaczynam sie bac gdzie ja to wszystko bede trzymac po pikowaniu...

W salonie Kofffana w salonie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:00, 23 lut 2015

Do góry
informuję ze zasiana 14 lutego stipa zaczeła wyłazić 20 lutego a wczoraj czyli 22 lutego było już 65 igiełek

kolejna paczka zasiana...juz zaczynam sie bac gdzie ja to wszystko bede trzymac po pikowaniu...
Moja działka. 23:11, 22 lut 2015

Do góry
Bogusiu, złocień w doniczce, stipa wschodzi. Na działce kwitną wrzośce.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:46, 22 lut 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Ewciu hortki już czas ciąć? już gdzieś pisałam,że ja w tym roku jakaś zacofana jestemchyba pora się obudzić

Hortki już śmiało. Danusia powiedziała, że można to jest niepodważalne
Stipa skiełkowała mi po 3-4 dniach. Siałam 13 lutego. Szybciej skiełkowała ta co była po posianiu przykryta woreczkiem, który miał dziurki porobione, bez woreczka o dwa dni później i jakby w mniejszej ilości, i jest zdecydowanie mniejsza, może to się wyrówna potem zobaczymy.
Pobudka wiosenna Anetka hop hop Powoli zaczynamy się ożywiać
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 21:55, 22 lut 2015

Do góry
Ewa po jakim czasie Ci stipa wykiełkowała? kupiłam dziś nasiona mam nadzieję, że zejdzie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:40, 22 lut 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Anetko ja myślę , że jeszcze można posiać. Ja bym jeszcze siała. Ta stipa to chyba we wszystkich ogrodach będzie rosła

Melduję,że właśnie posiałam
Ogródek Iwony 20:38, 22 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, znalazłaś się w dobrym momencie, bo chciałam iść do ciebie się pytać A twoja stipa jest większa ?

Nie otwiera mi się zdjęcie Twojej stipy Iwonko ale moja też zaczęła wypuszczać drugie żdziebełko.
Ogród prawie romantyczny 20:30, 22 lut 2015

Do góry
Agnieszko a jak Twoja posiana stipa ?
Ogródek Iwony 20:26, 22 lut 2015

Do góry
JoannA napisał(a)
Z pikowaniem stipy jeszcze chwilkę poczekajcie Tak żeby przy pikowaniu było za co chwycić. Tak na moje oko jeszcze ze 2 tygodnie.

Joasiu, znalazłaś się w dobrym momencie, bo chciałam iść do ciebie się pytać A twoja stipa jest większa ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies