Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na Francuskiej

Na Francuskiej

Ania74 08:17, 23 lut 2015

Witaj...
Zazdroszczę Ci wiosny, bo chociaż u nas też pojawiły się żurawie na łąkach, to śnieg ciągle zalega... W dzień rozmarza, w nocy zamarza i tak w kółko...
pozdrawiam serdecznie!
Magdalenka 08:24, 23 lut 2015

Ania74 napisał(a)
Witaj...
Zazdroszczę Ci wiosny, bo chociaż u nas też pojawiły się żurawie na łąkach, to śnieg ciągle zalega... W dzień rozmarza, w nocy zamarza i tak w kółko...
pozdrawiam serdecznie!

Witaj Aniu Jak dobrze, że wróciłaś. Ja ostatnio przelatuję przez forum i zmykam. Zima...nie lubię jej bardzo. Codziennie szukam wiosny w ogrodzie i nawet już coś ogrodowo działam U mnie ostatni śnieg stopił się w dwa dni. Oby już więcej go nie było.
Pozdrawiam ciepło.
Magdalenka 08:27, 23 lut 2015

A na dowód, że u mnie prawie wiosna, wklejam moje przebiśniegi

Magdalenka 08:41, 23 lut 2015

Prawie każdego dnia nad ogrodem przelatują gęsi, a dziś bardzo nisko leciały łabędzie
W powietrzu coraz bardziej czuć wiosnę, ptaki pięknie śpiewają- wprowadziły się nawet pod dach
W sobotę znowu podziałałam w ogrodzie, ale planu zamierzonego nie wykonałam. Wiał silny i męczący wiatr.
Chciałam zrobić opryski na grzyba, ale zostawię to na ten weekend.
Powoli szykuję się do zmian. Powstaną nowe rabaty przy tarasie: chcę dużo traw i lawendy. Ogród z tarasu ma być bardziej widoczny. A od ulicy bardziej zasłonięty. Zobaczymy, czy mi się to uda.

Karolinek 16:59, 23 lut 2015

Madziu, zaglądam i szukam wiosny...Pięknie wszystko wysprzątałaś, żadnego liścia nie można wypatrzyć Ja już sekator nowy wypróbowałam. W tamtym roku juz w połowie lutego cięłam lawendę i dała radę. Teraz do końca lutego wytrzymałam.
Jestem ciekawa, jaki masz pomysł na rabaty koło tarasu, czy rzeczywiście na samych trawach i lawendzie się powstrzymasz
pawel_snopek 17:04, 23 lut 2015

Przebiśniegi masz piękne zazdroszczę
Magdalenka 18:58, 23 lut 2015

Karolinek napisał(a)
Madziu, zaglądam i szukam wiosny...Pięknie wszystko wysprzątałaś, żadnego liścia nie można wypatrzyć Ja już sekator nowy wypróbowałam. W tamtym roku juz w połowie lutego cięłam lawendę i dała radę. Teraz do końca lutego wytrzymałam.
Jestem ciekawa, jaki masz pomysł na rabaty koło tarasu, czy rzeczywiście na samych trawach i lawendzie się powstrzymasz

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.
Magdalenka 19:01, 23 lut 2015

pawel_snopek napisał(a)
Przebiśniegi masz piękne zazdroszczę

Pawle, dziękuję ślicznie.
Dziś znalazłam kilka krokusów żółtych i fioletowych. Nie wiem, czy zdążą rozkwitnąć, bo zapowiadają zmiany w pogodzie A ja na sobotę planowałam szał w ogródku
No cóż, może się nie spełni. Niech w końcu ta prawdziwa Wiosna, ciepła i słoneczna, przyjdzie
Pozdrawiam ciepło.
Karolinek 19:18, 23 lut 2015

Magdalenka napisał(a)

Kochana, liści to nie widać na tych zdjęciach Na rabatach jeszcze nie sprzątałam, za wcześnie, choć ręce mnie swędzą Przycięłam jedynie większe byliny.
A co do rabaty- oczywiście poza trawą i lawendą jeszcze coś tam planuję. Hortensje, szałwie, ostróżki, derenie, tawuły, rozchodniki, rudbekie...wszystko chodzi mi po głowie. Pewna jestem póki co traw i lawendy
Jakiś projekt w głowie mam, na papierze też, ale nie skończony. Oby przyszedł w końcu marzec, to zabiorę się na dobre za ogródkową pracę
Pozdrawiam.

To ja chyba za bardzo się pospieszyłam. Ostatnio wszystko wyzbierałam z rabat, jedynie stroisz na wrzosach został.
Co do Twojej rabaty, to jak najbardziej hortensje i rozchodniki wśród traw. Super!
Życzę Ci szybkiego nadejścia wiosny
Enya73 19:58, 23 lut 2015

Magdalenka napisał(a)
Iwonko, mam nadzieję, że coś wyrośnie. Ale dla pewności kupię nasionka.

Dziś działałam w ogrodzie, jestem przeszczęśliwa Słonko grzało, ptaki śpiewały, gęsi przelatywały nad głowami...piękny dzień.
Wycięłam suche byliny, pozbierałam gałęzie z trawnika, cały trawnik zgrabiłam z leksza, pozamiatałam to i owo. Chciałam przyciąć hortensje i trawy, ale jeszcze się wstrzymam.
Na wiosnę planuję małe zmiany w ogrodzie, dziś wykonaliśmy z eMem 1 część. Wiosna jest już u mnie: kwitną przebiśniegi wychodzą tulipany, żonkile oraz inne cebulowe. Po śniegu z poniedziałku (napadało 20-30 cm) nie ma na szczęście śladu.
Pozdrawiam wszystkich zaglądających

To w jakiej części Śląska mieszkasz, że już mogłaś w ogrodzie podziałać? U mnie w ogrodzie jeszcze śnieg leży, tak więc zazdroszczę tej wiosny . Pozdrawiam

P.s. stipa sama się rozsiewa, tak więc na pewno znajdziesz w swoim ogrodzie kilka młodych siewek, które na wiosnę i lato szybko się rozrosną.